Майчинството счетоводно - 30

• 40 551
  • 755
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте, може ли още веднъж да се възползвам от отговорите ви  bouquet
детето ми е на 1 г и 2м. Ако започна работа и го дам на ясла, ще ми спрат майчинството. Понеже става въпрос за нова работа, какво ще стане ако ми се прекрати трудовия договор, преди да ми е изтекло майчинството? Ще го получавам ли отново?
Същото предполагам е и в случая ако примерно го гледа баба му - тогава ще вземам 1/2 от майчинството, а ако остана без работа след това, ще вземам ли пак цялото?
Благодаря много  bouquet

# 166
Да, с удоволствие ще отида, но къде точно? В коя стая , на кой етаж?
Мисля, че в стая 119. Там правят различни справки. На мен там ми дадоха справка за статуса на болничните ми до момента, защото ПИК още не ми беше активиран.

# 167
Здравейте, може ли още веднъж да се възползвам от отговорите ви  bouquet
детето ми е на 1 г и 2м. Ако започна работа и го дам на ясла, ще ми спрат майчинството. Понеже става въпрос за нова работа, какво ще стане ако ми се прекрати трудовия договор, преди да ми е изтекло майчинството? Ще го получавам ли отново?
Същото предполагам е и в случая ако примерно го гледа баба му - тогава ще вземам 1/2 от майчинството, а ако остана без работа след това, ще вземам ли пак цялото?
Благодаря много  bouquet

Ако ти се прекрати трудовия договор спираш да получаваш майчинство. При започване на нова работа от първия раб. ден можеш да получаваш 50% независимо дали детето е на ясла или го гледа баба му.

# 168
  • окр Пазарджик
Здравейте! В момента съм в майчинство за отглеждане на първо дете и очаквам второ, което ще се роди преди първото да е навършило 2г. Въпроса ми е може ли да бъда назначена в друга фирма точно сега,за да ми се плащат осигуровките от там,понеже сегашната е в затруднение и не ми плащат редовно осигуровките, съответно не получавам майчинството си редовно. Каква е процедурата и какво ще изгубя, как би ми се смятало обезщетението за второто дете?

Последна редакция: сб, 22 май 2010, 22:49 от marin4e

# 169
Здравейте, аз пак идвам да търся компетентна помощ или поне успокоение.

Имам следното притеснение... детето ми е родено на 31.03, към 7-ми подадохме док. за еднократна помощ, за помощ за студенти и за детски...
Резултата... абсолютно нищо до сега  Rolling Eyes Таткото беше взел белешките от социалните и уж сме одобрени за всичките неща, но сметката ми е празна Sad
За капак нямам преведени пари за болничния... всъщност май имам... имам едни около 50 лв., които са явно от болничния ми за месец април (термина ми беше на 7-ми). Предполагам са тези няколко дена от април от стария болничен... този от болницата изтече тези дни и сега си взех нов и трябва да го предам в работата..
Както и да е.. счетоводителката твърди, че на края на месеца предава всички болнични на фирмата, която "прави" заплатите, а те оттам се занимават... Т.е. би трябвало този болничен да е внесен края на април, нормално ли е до днес да няма нищо... нямаха ли някакви срокове?
Всеки ден си проверявам сметката с надежда... аз си изкубих ПИКа  ooooh! 2 мозъчни клетки, мани мани.......
Благодаря предварително Simple Smile

# 170
  • Майничка
Здравейте, аз пак идвам да търся компетентна помощ или поне успокоение.

Имам следното притеснение... детето ми е родено на 31.03, към 7-ми подадохме док. за еднократна помощ, за помощ за студенти и за детски...
Резултата... абсолютно нищо до сега  Rolling Eyes Таткото беше взел белешките от социалните и уж сме одобрени за всичките неща, но сметката ми е празна Sad
За капак нямам преведени пари за болничния... всъщност май имам... имам едни около 50 лв., които са явно от болничния ми за месец април (термина ми беше на 7-ми). Предполагам са тези няколко дена от април от стария болничен... този от болницата изтече тези дни и сега си взех нов и трябва да го предам в работата..
Както и да е.. счетоводителката твърди, че на края на месеца предава всички болнични на фирмата, която "прави" заплатите, а те оттам се занимават... Т.е. би трябвало този болничен да е внесен края на април, нормално ли е до днес да няма нищо... нямаха ли някакви срокове?
Всеки ден си проверявам сметката с надежда... аз си изкубих ПИКа  ooooh! 2 мозъчни клетки, мани мани.......
Благодаря предварително Simple Smile

Най-вероятно болничният, започващ през април, е внесен в НОИ през май (такава е общата практика) и с 15-те работни дни срок на изплащане от датата на подаване, нещата са в рамките на нормалното.
За социалните - проверете на място. И е добре да си подновите ПИК-а, ще си спестите доста нерви.

# 171
Здравейте ! Искам да попитам, при излизане по майчинство от трудовата борса, дали майчинството ще е социално ( по-ниско от 240 лв. ) или зависи от обещетението изплащано до тогава ?
Мерси предварително и се извинявам , ако въпроса е бил задаван и преди !   bouquet

# 172
  • Майничка
Здравейте ! Искам да попитам, при излизане по майчинство от трудовата борса, дали майчинството ще е социално ( по-ниско от 240 лв. ) или зависи от обещетението изплащано до тогава ?
Мерси предварително и се извинявам , ако въпроса е бил задаван и преди !   bouquet

Ще е социално само ако отговаряте на условията за доход.

# 173

Ще се опитам да формулирам по-точно въпроса си.
Аз бях по майчинство до април месец, сега ме съкращават. Ако до края на периода на обезщетение от борсата изляза пак по майчинство как се формира то ?

# 174
Мерси предварително и се извинявам , ако въпроса е бил задаван и преди !   bouquet

Ще се опитам да формулирам по-точно въпроса си.
Аз бях по майчинство до април месец, сега ме съкращават. Ако до края на периода на обезщетение от борсата изляза пак по майчинство как се формира то ?

От борсата не можеш да излезеш в майчинство. Трябва да си осигурена. Грубо казано да си на трудов договор. За социалното - ако дохода е под 350лв. на човек ще взимаш по 100 лв. на месец от Социалните.

# 175
  • Пловдив
Здравейте! В момента съм в майчинство за отглеждане на първо дете и очаквам второ, което ще се роди преди първото да е навършило 2г. Въпроса ми е може ли да бъда назначена в друга фирма точно сега,за да ми се плащат осигуровките от там,понеже сегашната е в затруднение и не ми плащат редовно осигуровките, съответно не получавам майчинството си редовно. Каква е процедурата и какво ще изгубя, как би ми се смятало обезщетението за второто дете?

ако напуснеш сегашната фирма и започнеш в друга,губиш застъпеното майчинство,а то е че за второто ще получаваш обезщетение колкото за първото
ако започне в новата фирма,базата ще ти е 12 м назад .за месеците в майчинство ще ти се взимат 240 лв

# 176
здравейте,имам въпрос. През август ми свършва първата година от майчинството. Искам да се върна на работа и да си ползвам платения отпуск 3 месеца. Мога ли след ползването му да си продължа майчинството и какви документи са необходими.Мерси предварително.

Има ли някакви нови програми, по които и татковците ако са безработни и гледат детето  до 3 години да получават пари

Последна редакция: нд, 23 май 2010, 19:11 от AnMary

# 177
  • Пловдив
светлаnas ,можеш след 410 те дни да си пуснеш платения отпуск и после пак да излезнеш в майчинство.
За татковците-предполагам че могат да се наемат по програмите на соц служба и БТ-трябва да попиташ на място

# 178
Здравейте, изчетох доста по темата но все още не мога да разбера следното:
дъщеря ми се роди на 16.юни 2009, до кога ще получавам 90%?  тоест началото на юни трябва да получа последното за май.. или не?
съжалявам ако повтарям въпроса и благодаря предварително

# 179
  • Пловдив
Здравейте, изчетох доста по темата но все още не мога да разбера следното:
дъщеря ми се роди на 16.юни 2009, до кога ще получавам 90%?  тоест началото на юни трябва да получа последното за май.. или не?
съжалявам ако повтарям въпроса и благодаря предварително

от първия ден на 45 дневния болничен броиш 410 календарни дни.ако последния ти 410 те ден например е 20 юни,до 5 юли ще поблучиш обезщетение на 90 процента за дните от 1 до 20 юни.на края на юли ще получиш майчинство за дните от 20 до 30 юни

Общи условия

Активация на акаунт