Майчинството счетоводно - 30

• 42 158
  • 755
  •   1
Отговори
# 240
Имам въпрос:Ако фирмата спре да си плаща осигуровките за няколко месеца, дали ще си получавам майчинството за този период?И какво мога да направя ако не си взема заради това майчинството? newsm78

# 241
  • Пловдив
Имам въпрос:Ако фирмата спре да си плаща осигуровките за няколко месеца, дали ще си получавам майчинството за този период?И какво мога да направя ако не си взема заради това майчинството? newsm78

ще получиш парите накуп след като фирмата плати осигуровките за периода

# 242
Здравейте мили мами.
Виждам, че тази тема е доста обширна, и четох ли четох но не се натъкнах ( Embarassed защото не съм прочела всичко ) на точно същия проблем като моя. newsm78
В общи линии е следното: назначена съм на временен трудов договор по заместване на титуляра защото е в майчинство и трудовия ми договор е с фиксирана дата до 15.06.2010г. при термин 10.06.2010г.
Където и да съм чела и ровила за информация навсякъде пише,
че първи болничен лист се дава на работодателя - това го направих; Ами после втори и трети болнични листи?
Къде и на кого да ги дам? и тях ги даваш на работодателя А другите документи? И най-важното след изтичане на трите болнични листи към кого да пускам тази молба за отпуска за остатъка до 410 дни? и нея даваш на работодателяИ след като изтекат тези 410 дни имам ли право на някакви плащания като помощи или обезщетения за отглеждане до 2 год. възраст на бебока?отработваш един ден в друга фирма и можеш да ползваш отпуск до навършване на 2 год.
И накрая щото всичко ми е наред да попитам - бащата ще припознае детето, но нямаме брак - мога ли да се възползвам от някакви помощи за самотна майка?
Трябваше да излезе по-кратичко, но... Embarassed
Благодаря ви предварително да помощта.
Много прегръдки и хубави мисли  bouquet

# 243
  • Пловдив
И накрая щото всичко ми е наред да попитам - бащата ще припознае детето, но нямаме брак - мога ли да се възползвам от някакви помощи за самотна майка?
Трябваше да излезе по-кратичко, но... Embarassed
Благодаря ви предварително да помощта.
Много прегръдки и хубави мисли  bouquet

като самотен родител нямаш право на нищо специално

всяка майка на живородено дете има право на помощ за раждане-250 лв при първо дете
детски надбавки 35 лв-има изискване за доход 350 лв бруто на човек от домакинството-ти и детето ще се броите само,защото с бащата нямате брак

# 244

bouquetБлагодаря за отговора

# 245

bouquetБлагодаря за отговора

Ако не се лъжа като самотен родител, за да имаш право на разни привилегии (не гии знам точно какви са) трябва детето да не е припознато... т.е. като самотен родител водят майка на непризнато дете, в акта за раждане трябва да пише, баща неизвестен

# 246
  • В полите на Пирин планина
Lady Brinne, можеш ли да ми кажеш с колко горе долу, защото не мога да ги сметна сама  Embarassed Embarassed Embarassed

Чак сега ти отговарям, но ето: като смятам няма да има голям отрицателен ефект, защото доходът, от който се изчислява обезщетението по време на бременността се взема за бруто и за нето в базата, а той идва даже по-висок от нетното на 2000 лева.

# 247
Здравейте Simple Smile

Elfita, в крайна сметка реших да излизам болничен юни месец. Нито ще загубя от майчинските (поне по изчисленията на двама счетоводители), нито пък ще се занимавам с хора, които не мога да понасям Simple Smile

Дойде ми само една мисъл - какво би станало, ако фирмата спре да функционира (тъй като има някаква такава вероятност)? Тогава НОИ поема осигуровките и имам ли тогава право на 2 години майчинство?

Днес прочетох в нета, че за две години майчинство е нужно да си на трудов договор, безсрочен. На какъвто съм и аз. Но има ли процедура за това, или просто ако си решиш, си продължаваш и втората година?

Малко ми е рано да питам за това, но все пак да съм информирана.

Благодаря Simple Smile

# 248
Здравейте   bouquet
Снощи ми се обади сестрата от лекарския кабинет и ми съобщи ,че след като нямам 12мес. трудов стаж ,а имам 11 и след 11тия съм излязла болничен ,няма да взимам майчинство !Това така ли е?Болничният не се водел трудов стаж и за това няма да взимам майчинство ,да съм отишла да си изтегля от НОИ болничния ... Shocked
И не иска да ми дава повече болничен !Ако сега ми прекъсне болничния ,това ще се отрази ли на майчинството и как ,ако да?Аз съм била 1 месец в болничен  .
Много ви моля ,ако можете да ми отговорите ,че се шашнах съвсем ...

# 249
  От както съм бременна съм в болничен и той ми е превеждан на картата, на която ми се привеждаше и заплатата. Въпросът ми е когато изляза в майчинство пак ли там ще ми привеждат парите?

# 250
  От както съм бременна съм в болничен и той ми е превеждан на картата, на която ми се привеждаше и заплатата. Въпросът ми е когато изляза в майчинство пак ли там ще ми привеждат парите?

Да, на същата карта ще ти превеждат майчинските, освен ако няма промяна, която ще трябва да отразиш (например нова карта).

# 251

Да, на същата карта ще ти превеждат майчинските, освен ако няма промяна, която ще трябва да отразиш (например нова карта).
мерси мн за бързият отговор

# 252
  • Майничка
Здравейте   bouquet
Снощи ми се обади сестрата от лекарския кабинет и ми съобщи ,че след като нямам 12мес. трудов стаж ,а имам 11 и след 11тия съм излязла болничен ,няма да взимам майчинство !Това така ли е?Болничният не се водел трудов стаж и за това няма да взимам майчинство ,да съм отишла да си изтегля от НОИ болничния ... Shocked
И не иска да ми дава повече болничен !Ако сега ми прекъсне болничния ,това ще се отрази ли на майчинството и как ,ако да?Аз съм била 1 месец в болничен  .
Много ви моля ,ако можете да ми отговорите ,че се шашнах съвсем ...

Не мисля, че има такова нещо в новата наредба за болничните. Вие сте в болничен за общо заболяване, нали? Той се признава за трудов стаж и се заплаща на база дохода 6м. назад.

...Дойде ми само една мисъл - какво би станало, ако фирмата спре да функционира (тъй като има някаква такава вероятност)? Тогава НОИ поема осигуровките и имам ли тогава право на 2 години майчинство?

Днес прочетох в нета, че за две години майчинство е нужно да си на трудов договор, безсрочен. На какъвто съм и аз. Но има ли процедура за това, или просто ако си решиш, си продължаваш и втората година?...

Ако фирмата спре да функционира, получавате обезщетение до 410-ия ден, после губите право на такова през втората година докато не сключите трудов договор с друг работодател.

Процедура има, разбира се, след 410-ия ден подавате заявление обр.3 към НОИ и заявление за отпуск за отглеждане на дете до 2г. към работодателя, ако ще останете в чайчинство или обр.4, ако ще се връщате на работа и ще получавате половината от майчинството.

Последна редакция: чт, 27 май 2010, 10:47 от gargamela

# 253
Ами мисля ,че да .Бременна съм в 23седмца ,ползвам болничен ,защото не се чувствам добре.Попринцип и аз знам ,че се води за общо заболяване.Но тъй като не искат да ми дават повече болнични ,какво ще стане ,ако прекъсна болничния и започна пак работа до 45дневния ?Интересува ме само дали е проблем прекъсването на болничния за взимане на майчинството после?
Благодаря   bouquet

# 254
  • Майничка
Ами мисля ,че да .Бременна съм в 23седмца ,ползвам болничен ,защото не се чувствам добре.Попринцип и аз знам ,че се води за общо заболяване.Но тъй като не искат да ми дават повече болнични ,какво ще стане ,ако прекъсна болничния и започна пак работа до 45дневния ?Интересува ме само дали е проблем прекъсването на болничния за взимане на майчинството после?
Благодаря   bouquet

Нито болничния, нито не-продължаването му ще са проблем.
Не разбрах, сестрата Ви е казала, че анулират априлския болничен ли или че няма да го продължат?
За първото нямат основание, второто е неприятно, но не е проблем.

Общи условия

Активация на акаунт