Майчинството счетоводно - 30

• 42 166
  • 755
  •   1
Отговори
# 270
Кристофер ,здравната ти осигуровка от 20,16 лв я поема работодателят ти.Ти не трябва да я плащаш

Така би трябвало да е, но ми жалва шефката колко е тежко положението и как за второто ми дете й било непосилно да поеме тази сума. Ако искам да ми тече трудов договор, да си плащам!

# 271
  • В чуден свят с четири Слънца
Здравейте, искам да попитам кога точно трябва да се върна на работа, в момента ползвам отпуск за гледане на дете до 2г. - в деня, когато детето навършва 2 годинки, или на следващия?

# 272
Здравейте, искам да попитам кога точно трябва да се върна на работа, в момента ползвам отпуск за гледане на дете до 2г. - в деня, когато детето навършва 2 годинки, или на следващия?

На следващия ден.

# 273
здравей те,искам да попитам тези които знаят този ПИК код от каде се взима-от всеки клон на НОИ или само от централния?Благодаря ви   

само да вмъкна че сам от софия

# 274
  • Пловдив
dany_a,от Стамболийски

попълваш тази молба http://www.nssi.bg/content/spravki/Pr-11.doc

# 275
Elfita не съм запозната с привилегиите, понеже не съм самотна майка, но съм чувала, че се полага безплатна детска кухня и май намаление на таксата за ДЗ или без такса... не знам това съм чувала, може и друго да има  Rolling Eyes Не ми се върва, но който го интересува сигурно знае Simple Smile

# 276
Здравейте, момичета. Надявам се, че тук ще намеря отговор на въпросите си, защото честно казано вече се обърках. Та ситуацията е следната: имам дете, родено на 13.11.2008 г. и в момента съм в отпуск по майчинство за гледане на дете до 2 години. Само че така се случи, че очаквам второ дете, което живот и здраве трябва де се роди около 20 декември 2010 г. Разбирам от написаното тук, че попадам в графата на т.нар. "застъпено майчинство", което означава, че в случай че не прекъсна първото си майчинство имам право на обезщетение в същия размер, както при първото си дете. Въпросът ми е следният: ще запазя ли това обезщетение в случай, че септември месец пусна първото си дете на ясла или това автоматично води до прекъсване на майчинството и съответно на загуба на паричното обезщетение в размер на 90% от заплатата ми? Много Ви моля да ми помогнете, ако е възможно. Благодаря ви предварително.   bouquet

# 277
  • Пловдив
strega ,има застъпено майчинство ако 45 дневния за второто започне преди 13,11,2010г също не трябва преди 45 дневния за започваш работа/отпуск/болничен.Ако пуснеш септември на ясла първото,трябва да се върнеш на работа/отпуск/болничен и така ти отпада застъпеното майчинство.Пусни на ясля първото като ти започне 45 дневния.От 45 дневния нататък ще получаваш обезщетение+120 лв за първото докато навърши 2 г

# 278
Благодаря ти , Elfita, и аз така си мислех, но не бях много сигурна.  Grinning   bouquet

# 279
Здравейте! Имам бебе на 9 месеца. Ако започна работа на половин/цял/ ден как ще се отрази това на обезщетението ми? Съответно до края на първата и за втората годинка на детето. Къде трябва да подам документи? Благодаря.

# 280
  • Майничка
Здравейте! Имам бебе на 9 месеца. Ако започна работа на половин/цял/ ден как ще се отрази това на обезщетението ми? Съответно до края на първата и за втората годинка на детето. Къде трябва да подам документи? Благодаря.

При същия работодател ли? До 410-ия ден, ще получавате само заплата, без обезщетение, след това, през втората година - половин обезщетение (120лв.). Подавате декларация за промяна на обстоятелствата при започване и заявление обр.4 след 410-ия ден.

Ако е при втори работодател, докато при основния сте в майчинство, ще си получавате пълното майчинство през втората година. Подавате декл. за промяна на обстоятелствата при започване на работа, заявление за отпуск за отглеждане на дете до 2г. и заявление обр.3 при основния работодател след 410-ия ден.

Ако работите на граждански договор, независимо за кой период е, си получавате пълните обезщетения за гледане на дете

# 281
Гаргамела,  bouquet благодаря за изчерпателния отговор

# 282
   От като разбрах, че съм бременна съм в болничен. Първо гинекологът ми, ми даде 7 дена болничен и после всеки месец ходя на ЛКК. В тези 180 дена болничен, които имаме влизат ли и тези 7 дена от гинекологът ми?

# 283
  • Пловдив
да,влизат
не ти влизатт 45 дни преди термин

# 284
Здравейте, майчинството ми за гледане на дето до 2г изтича октомври 2010. Интересувам се има ли начин след това да изляза на борсата и по какъв точно начин трябва да бъда освободена от работодателя за да е възможно това и да не е в разрез със закона(нали до навършване на 3г на детето сме защитени, или се  лъжа?) И преди това трябва ли да ми е изчистена отуската, която съм натрупала през тези 2 години? И ако да,  като получавам платнеия отпуск продължавам  да получавам половината майчинство(120лв), нали така?
Благодаря предварително.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт