Майчинството счетоводно - 30

• 42 146
  • 755
  •   1
Отговори
# 450
  • Пловдив
Bebolina ,декларацията по чл. 50-51 е за преди това.Сега ти трябва друга и не става автоматично

# 451
Ок, благодаря ти още веднъж, сега разбрах, ще трябва да подсетя счетоводителката да не би да е забравила да подаде тази декларация Peace

Elfita мерси Hug

# 452
Здравейте, мами, от клуба на знаещите  Hug

Имам следният въпрос - 410-те дни отпуск за първото ми дете изтекоха на 15.02.2010 г. Бременна съм отново, 45-дневния болничен ще започне да тече на 15.07.2010г. Бих ли могла да използвам платения си отпуск за 2009 и 2010 г. (не ми е увеличавана заплатата), без това да се отрази на парите, които ще взимам в продължение на 1 год. за второто си дете (т.е. използването на платен отпуск води ли се връщане на работа)?

Благодаря предварително за отговорите и се надявам да съм обяснила казуса си ясно!

Мечи,ако вземеш отпуск ще ти се отрази на второт майчинство,защото ще ти правят нова база от 12 м назад

за да взимаш обезщетение за второто колкото за първото,не трябва да се връщаш на работа/отпуск/болничен/ясла до 45 дневния ти болничен за второто

Много ти благодаря, Елфи, и аз така предполагах, ама викам да питам за всеки случай по-запознатите. Пък и дано твоята информация е полезна и за други майки   bouquet

# 453
Здравейте, имам един въпрос, който се отнася за съпруга ми. За колко месеца назад трябва да се внесат здравните осигуровки, за да има право на личен лекар и колко са в момента? Вчера го приеха в болница и най-вероятно му предстой операция и още днес ще трябва да оправим нещата с осигуровките.

# 454
  • София-Младост
Здравейте, имам един въпрос, който се отнася за съпруга ми. За колко месеца назад трябва да се внесат здравните осигуровки, за да има право на личен лекар и колко са в момента? Вчера го приеха в болница и най-вероятно му предстой операция и още днес ще трябва да оправим нещата с осигуровките.
Съветът ми е да отидете до НАП и там на място да ви кажат колко дължите и колко са лихвите. Принципно за последните 15 месеца не трябва да имате прекъсване повече от три месеца. За 2010 здравната вноска за безработни е 16,80 лв. на месец.

# 455
Мами искам и тук да попитам за майчинството моя случай е следния:
Бременна съм в 6 месец от 6 октомври започнах работа на 335лв осигуровки февруари се преместих при друг работодател на 500лв осигуровки.Разбрах, че 45 дневен болничен няма да взема,защото до 13 август 2010 няма да имам 12 месец,термина ми е на 28 Септември,но ще съм секцио и ще родя по рано кога трябва да направя пълните 12 месеца и кога ще започнат да ми преведат 1 майчинство октомври или ноември? И 340 лв ли ще е обезщетението което ще получавам,ако базата ми е август 09-юли10 как ще се изчисли след като аз се водя на работа от 6 октомври преди това няма друг стаж

# 456
  • София-Младост
Бременна съм в 6 месец от 6 октомври започнах работа на 335лв осигуровки февруари се преместих при друг работодател на 500лв осигуровки.Разбрах, че 45 дневен болничен няма да взема,защото до 13 август 2010 няма да имам 12 месец,термина ми е на 28 Септември,но ще съм секцио и ще родя по рано кога трябва да направя пълните 12 месеца и кога ще започнат да ми преведат 1 майчинство октомври или ноември? И 340 лв ли ще е обезщетението което ще получавам,ако базата ми е август 09-юли10 как ще се изчисли след като аз се водя на работа от 6 октомври преди това няма друг стаж
Това за болничният от къде го разбра? Право на болничен има всеки здравноосигурен гражданин, в твоя случай при липсата на 12 мес. осигурителен стаж нямаш право на обезщетение. В момента , в които ти се натрупа осигурителен стаж (времето в болничен също се призанав за такъв) ще започнеш да получаваш и обезщетение. За времето без осигурителен доход, за база се взима МРЗ за страната към  момента. И от 06.10. вече имаш право на обезщетение, което ще получиш най-рано м.11.

# 457
Това за болничният от къде го разбра? Право на болничен има всеки здравноосигурен гражданин, в твоя случай при липсата на 12 мес. осигурителен стаж нямаш право на обезщетение. В момента , в които ти се натрупа осигурителен стаж (времето в болничен също се призанав за такъв) ще започнеш да получаваш и обезщетение. За времето без осигурителен доход, за база се взима МРЗ за страната към  момента. И от 06.10. вече имаш право на обезщетение, което ще получиш най-рано м.11.

Тоест имам право на болничен за 45 дни преди раждане
НОИ ще ми плати така ли?

# 458
  • В полите на Пирин планина

Тоест имам право на болничен за 45 дни преди раждане
НОИ ще ми плати така ли?

Да, но след като набереш необходимия осигурителен стаж от 12 месеца.

# 459
значи няма значение че този период е минал пак да си подам болничен така ли и ще ми се изплати с първото майчинство което трябва да получа чак ноември месец

# 460
  • В полите на Пирин планина
значи няма значение че този период е минал пак да си подам болничен така ли и ще ми се изплати с първото майчинство което трябва да получа чак ноември месец

За месеците, в които все още нямаш необходимия стаж няма да получиш нищо, но ти болничен лист / болнични листове / трябва да си вземаш и да си представяш. В момента, в който станат точно 12 месеца в осигуряване започваш да получаваш обезщетение, но на база 12-те месеца преди излизане в болничен. За месеците, в които не получаваш обезщетение имаш право на социална помощ по ЗСПМ, но ако отговаряш на изискването за доход на член от семейството до 350лева.

# 461
благодаря за информацията

# 462

За последните три години не трябва да има повече от три невнесени вноски. В страницата на НАП може да се изчисли каква сума се дължи заедно с лихвите. Внасят се в банката и се отива в НАП да се издаде удостоверение, че е с възстановени здравни права. По-късно се обновява и информацията при лекарите.

# 463
Здравейте, от 13 май съм в 45 дневен болничен поради бременност и раждане. Кота приблизително трябва да започна да получавам пари, след изтичане на 45- те дни или ще се разделе една сума за май и една за юни?Проверих в сайта на НОИ и болничния ми не излиза на екран. Възможно ли е счетоводителката още да не го е занесла, в началото на следващия месец ли (т.е. юни) се подава от нея?

# 464
  • Пловдив
Здравейте, от 13 май съм в 45 дневен болничен поради бременност и раждане. Кота приблизително трябва да започна да получавам пари, след изтичане на 45- те дни или ще се разделе една сума за май и една за юни?Проверих в сайта на НОИ и болничния ми не излиза на екран. Възможно ли е счетоводителката още да не го е занесла, в началото на следващия месец ли (т.е. юни) се подава от нея?

още не е занесен болничния
най-късно до 12 юни ще го подаде счети
парите за май ще ти ги преведат накрая на юни
парите за юни-в средата на юли

Общи условия

Активация на акаунт