Майчинството счетоводно - 30

• 40 591
  • 755
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте!Имам едно въпросче - ако започна работа на граждански договор ще се отрази ли това и как върху обезщетението за бременност и раждане и съответно по натам върху обезщетението за гледане на дете до 2 години?Благодаря предварително!

# 466
  • София-Младост
Здравейте!Имам едно въпросче - ако започна работа на граждански договор ще се отрази ли това и как върху обезщетението за бременност и раждане и съответно по натам върху обезщетението за гледане на дете до 2 години?Благодаря предварително!
Никак.

# 467
Дохода от граждански договор не се взима при изчисляване на болнични и майчинство. Взима се само при пенсиониране.

# 468
  • София-Младост
Дохода от граждански договор не се взима при изчисляване на болнични и майчинство. Взима се само при пенсиониране.
Тя май пита дали може да започне работа но ГД по време на отпуск за бременост и раждане и впоследствие на отпуск за отглеждане на малко дете.

# 469
  • София
Здравейте, аз имам следния въпрос. Термина ми за раждане беше 30.03.10 реално родих 6.04.10. За прносването представих болничен. През цялата бременнос бях болничен. Около 15.04 ми преведоха около 440 лв. (предполагам за 45 дни преди раждане)и от тогава нито болнични съм получила нито нищо. Според Вас това нормално забавяне ли е или има проблем.

# 470
  • Пловдив
Veselka_s ,не е нормално-извади си пик код,за да видиш на сайта на НОИ какъв е проблема

може да работиш по граждански договор по време на обезщетението и по време на отпуска за гледане на дете-не е проблем

Последна редакция: пт, 04 юни 2010, 17:48 от AnMary

# 471
  • София
Здравейте
и аз имам най-накрая едно въпросче - годинката ми за гледане на беба изтича на 8 Декември, а майка ми прави 60години на 4 Декември, като е много вероятно да я пенсионират веднагически, тъй като работи в държавно предприятие. Така или иначе тя ще гледа детето, но въпроса ми е има ли смисъл да й прехвърля майчинството и кога - преди да я пенсионират или след това.
От една страна е хубаво да се пенсионира сега, защото току виж отново вдигнат възрастта, пари едва ли повече ще вземе по този начин, все пак втората година на детето се изплаща минималната заплата.
Благодаря предварително!

# 472
  • Пловдив
Elf4е ,може да прехвърлиш майчинството на майката ти след като ти изтекат 410 те дни-по-рано не.Ако е пенсионирана трябва да я назначите някъде на фиктивен договор,отработва един ден и излиза в майчинство.Има и програма в подкрепа на майчинство,но май не работят с пенсионери.
Но мисля,че е по-добре първо да се пенсионира и тогава да й прехвърлиш майчинството

# 473
Моля дайте ми съвет:
след няколко дни ми изтича майчинството и от фирмата в която работих  отказват да ми изплатят натрупания през това време отпуск с мотив че нямали такава практика, а и ще ме съкратят  по взаимно съгласие. Какво да правя?

# 474
  • София-Младост
Моля дайте ми съвет:
след няколко дни ми изтича майчинството и от фирмата в която работих  отказват да ми изплатят натрупания през това време отпуск с мотив че нямали такава практика, а и ще ме съкратят  по взаимно съгласие. Какво да правя?
Обърни с към ИТ. Принципно натрупан отпуск не се компенсира парично, освен при прекратяване на трудовото правоотношение. Ако си склонна на прекратяване по взаимно съгласие, много внимателно чети какво пише в заповедта за този неизползван отпуск.

Последна редакция: пт, 04 юни 2010, 23:30 от Ала-Бала

# 475
  • София
Мерси много Hug

# 476
Viva 123,Ала-Бала ,Elf4e, mersi mnogo!

# 477
Моля дайте ми съвет:
след няколко дни ми изтича майчинството и от фирмата в която работих  отказват да ми изплатят натрупания през това време отпуск с мотив че нямали такава практика, а и ще ме съкратят  по взаимно съгласие. Какво да правя?

Ако си искала да ползваш натрупания платен отпуск, трябваше минимум 2 седмици преди това да подадеш молба. Тогава можеше и да го ползваш и да ти го изплатят. Но ако така или иначе напускаш би трябвало да ти го компенсират парично, в заповедта, която подписваш може да пише, че са го изплатили без реално да ти го изплатят(за това Еlfita ти е казала да внимаваш какво пише  Peace ) Ако те съкращават не по твое желание разпитай някой по-запознат за вариантите, по кой член от КТ да те съкратят, какви обезщетения ти се полагат, дали смяташ да започваш работа другаде или ще се записваш в Бюрото по труда...

Работодателят също може да те принуди да ползваш платения си отпуск с цел да спази предизвестието и да не ти дължи обезщетение за това.

Последна редакция: сб, 05 юни 2010, 07:13 от Пумукъл

# 478
Здравейте момичета!!!
Аз пак имам едно въпросче- свързано с детски.
В соц.служба казаха че можем да подадем декларацията за детски на нашето бебе,казаха да носим копие от акта за раждане и попълнена декларадия,но нищо не споменаха за бележка за доходи на родителите,дали трябва да ги носим или още не.В първата декларация която ми дадоха да попълня,казаха в графата за доходи да пиша нула Thinking совсем се обърках вече.

# 479
Здравейте момичета,

Надявам се да можете да ми помогнете! Бременна съм в 5 месец и до края на април ходих на работа, а от май месец съм в болничен. Внасям си високи осигуровки от септември, но вчера случайно реших да проверя социалните си осигуровки и се оказа, че за март и април "няма информация" - проверих си ги сама с кода, после ходих до НАП и след това дори звънях на телефона на НАП. Казаха ми, че или работодателят не ги внася или има някаква грешка при внасянето им. Оказа се, че и другите колежки нямат осигуровки за тези два месеца, а вече и 3, заедно с май. Знам, обаче, със сигурност, че шефа или по-точно счетоводителката внасят парите. Можете ли да ми кажете дали сте имали подобен проблем, дали е възможно да се оправят нещата, защото болничният за май ми е внесен и ме притеснява да не го изчислят на база това, че нямам никакви осигоровки за март и април. Да не говорим, че и за май здравните осигоровки не са стигнали до където трябва. Шефът ми казва, че когато искам, мога да видя платежните документи, счетоводителката ми казва, че си е свършила работата и няма как да е объркала нещо, защото работи със специализирана счетоводна програма, а от НАП ми казват, че работодателят греши! Изобщо...един омагьосан кръг...Аз мога ли да направя нещо и има ли шанс нещата да се оправят със задна дата?

Съжалявам за дългия пост, но всичко бях планирела предварително и сега се чувствам мноооого прецакана!!! :cry

Общи условия

Активация на акаунт