Майчинството счетоводно - 30

• 40 524
  • 755
  •   1
Отговори
# 525
kolibka

1. ако напусна работа, бременна в 5 месец по собствено желание ще получавам ли майчинство след това и как се определя, ако да? - Няма да получаваш обезщетение от НОИ, ако не си осигурена. Ще имаш право само на социални помощи по ЗСПД, ако доходът на член от семейството не надвишава 350 лева за месец.

тука става дума само за 3 месеца, в които няма да съм осигурена, а не за всички 12 месеца назад, освен това ако съм на трудова борса това също се счита за трудов стаж, нали?

# 526
  • В полите на Пирин планина
jewel1980

Да разбирам, че заплатата официално ти е 350 лева, но минималният осиг. доход за длъжността ти е 511 лева? Нещо не мога да ти схваха обясненията, честно  newsm78
Така или иначе не можеш да вземаш обезщетение, което да надвишава нетното ти възнаграждение, т.е. окололо 270-280 лева.
За да вземаш 800 лева обезщетение сега трябва да се осигуряваш на около 1500 лева, а вноските за тази сума са 567 лева на месец. Видях, че си в 5 седмица, т.е. около 7 месеца ще имаш време да се осигуряваш на по-виски суми. Реално ти трябва да довнасяш разликата над 350 лева / или 511 лева - това трябва да се уточни, защото за 350 лева вноските са 132 лева, а за 511 - 193 лева.

milena_sl , можеш да ползваш такъв отпуск - дължи се само здравна вноска / от работодателя / - 10.08 лева на месец. А няма ли вариант да ползваш болничен през бременността - не се прекъсва осиг. стаж, ще вземаш някакви суми от НОИ и се дължи само здравна вноска - 20.16 лева на месец.

kolibka

1. ако напусна работа, бременна в 5 месец по собствено желание ще получавам ли майчинство след това и как се определя, ако да? - Няма да получаваш обезщетение от НОИ, ако не си осигурена. Ще имаш право само на социални помощи по ЗСПД, ако доходът на член от семейството не надвишава 350 лева за месец.

тука става дума само за 3 месеца, в които няма да съм осигурена, а не за всички 12 месеца назад, освен това ако съм на трудова борса това също се счита за трудов стаж, нали?

Няма значение от колко време не си осигурена, задължително е да си осигурена към момента на излизане в болничен, за да получаваш обезщетение. Времето на борсата се зачита само за стаж за пенсиониране, а не за обезщетения, не е и трудов стаж.

Последна редакция: пн, 07 юни 2010, 10:59 от AnMary

# 527
jewel1980

Да разбирам, че заплатата официално ти е 350 лева, но минималният осиг. доход за длъжността ти е 511 лева? Нещо не мога да ти схваха обясненията, честно  newsm78
Така или иначе не можеш да вземаш обезщетение, което да надвишава нетното ти възнаграждение, т.е. окололо 270-280 лева.
За да вземаш 800 лева обезщетение сега трябва да се осигуряваш на около 1500 лева, а вноските за тази сума са 567 лева на месец. Видях, че си в 5 седмица, т.е. около 7 месеца ще имаш време да се осигуряваш на по-виски суми. Реално ти трябва да довнасяш разликата над 350 лева / или 511 лева - това трябва да се уточни, защото за 350 лева вноските са 132 лева, а за 511 - 193 лева.
ами в договора ми пише, че заплатата ми е 300.00 лв., на ръка ми се дава заплата от 500.00 лв, а при проверка в нои установявам, че съм осигурявана на 511.00 - минималният праг за длъжността ми.
и от кога трябва да започна да довнасям евентуално суми за осигуровки?

Последна редакция: пн, 07 юни 2010, 11:00 от AnMary

# 528
jewel1980 сметките са ми, ако веднага започнеш да довнасяш, т.е. да ти се съберат поне 7 месеца на високи вноски. Според мен е добре да видиш в официална ведомост колко ти е БТВ и нетното / чисто възнаграждение на месец, за да е точно всичко със сметките.

# 529
Milena_sl, по добре да си в неплатен за отглеждане на дете до 8 год. или в болнични. Не е възможно да бъдеш просто в неплатен отпуск 3 месеца. По кодекс за осигурителен стаж се зачитат до 30 раб. дни и към началото на болничния за 45 дни ще се водиш неосигурена. Мисля, че е най добре да си в болнични ако са те осигурявали на по-висока заплата.

# 530
Здравейте, имам следния въпрос относно една колежка: ако започне работа на ново място на 6 месеца изпитателен срок, забременее в рамките на тези 6 месеца и каже на работодателя, имат ли право да и прекъснат договора след тези 6 месеца изпитателен срок или не? Проблемът й е, че там ще я осигоряват на по-висока заплата, но в момента правят опити за бебе и се страхува да отиде на новото място, защото ако забременее скоро, няма да може да скрие от работодателя си до края на изпитателния срок:)

# 531
Нещо не разбрах - ще имам ли право на болничен ако излезна в такъв неплатен за гледане на дете до 8години и после ще мога ли да да се възползвам от 2-ве години по майчинство? Или ако трява, за да запазя тези си права да ползвам по-малко неплатен отпуск и не знам от кога точно примерно да ме върнат на работа за кратко? Според вас какво би било най-правилно?
Питам тук, защото нито счетоводителката можа да ми даде отговор на тези въпроси, нито други две счетоводителки и не знам какво да правя. Sad  Последният вариант е с уговорака с работодателят ми да ме оставят на работа, като вноскте които са общо за сметка на работодателят и работника аз да си ги поема. Но този вариант не ми е много желателен, че те са по 380лв месечно /на 1000 лв брутна заплата/, което означава хем да не взема за два месеца заплата и оставащата половин година почти ще сме съвсем без пари докато почна да ми изплащат болничен  и това ми е крайният вариант.

# 532
Нещо не разбрах - ще имам ли право на болничен ако излезна в такъв неплатен за гледане на дете до 8години и после ще мога ли да да се възползвам от 2-ве години по майчинство? да, ще имаш право ако си в неплатен за отглеждане на дете до 8 год.Или ако трява, за да запазя тези си права да ползвам по-малко неплатен отпуск и не знам от кога точно примерно да ме върнат на работа за кратко? Според вас какво би било най-правилно?
Питам тук, защото нито счетоводителката можа да ми даде отговор на тези въпроси, нито други две счетоводителки и не знам какво да правя. Sad  Последният вариант е с уговорака с работодателят ми да ме оставят на работа, като вноскте които са общо за сметка на работодателят и работника аз да си ги поема. Но този вариант не ми е много желателен, че те са по 380лв месечно /на 1000 лв брутна заплата/, което означава хем да не взема за два месеца заплата и оставащата половин година почти ще сме съвсем без пари докато почна да ми изплащат болничен  и това ми е крайният вариант.
Щом те осигуряват на такава заплата е по хубаво да излезеш в болнични и да плащаш на работодателя 20,16 на месец, ако той не иска да ги плаща. Така хем ще взимаш повечко пари, хем ще можеш да ползваш до 2 год. ще те съкрати чак след това, здраве и живот.

# 533
Здравейте момичета!
Ето го и моят въпрос-бременна съм в 8-ма седмица, но от половин година не се осигурявам. Сега мисля да започна да си внасям осигуровки върху сумата от 1000 лв. и ще имам мисля към 7 осигурителни месеца. Останалите 5 месеца на каква база се взимат- на нулева или на минимална работна заплата? Искам да си направя сметката дали изобщо има смисъл на надувам осигуроките си за 7 месеца само. Освен това ме интересува колко е сега еднократната помощ за второ дете?
Благодаря предварително за отговорите!

# 534
Здравейте, имам следния въпрос относно една колежка: ако започне работа на ново място на 6 месеца изпитателен срок, забременее в рамките на тези 6 месеца и каже на работодателя, имат ли право да и прекъснат договора след тези 6 месеца изпитателен срок или не? Проблемът й е, че там ще я осигоряват на по-висока заплата, но в момента правят опити за бебе и се страхува да отиде на новото място, защото ако забременее скоро, няма да може да скрие от работодателя си до края на изпитателния срок:)

По време на изпитателния срок работодателят може да я освободи по всяко време по негова преценка.

Здравейте момичета!
Ето го и моят въпрос-бременна съм в 8-ма седмица, но от половин година не се осигурявам. Сега мисля да започна да си внасям осигуровки върху сумата от 1000 лв. и ще имам мисля към 7 осигурителни месеца. Останалите 5 месеца на каква база се взимат- на нулева или на минимална работна заплата? Искам да си направя сметката дали изобщо има смисъл на надувам осигуроките си за 7 месеца само. Освен това ме интересува колко е сега еднократната помощ за второ дете?
Благодаря предварително за отговорите!

5-те месеца без осигуряване ще са на МРЗ. Еднократната помощ е 600 лева.

Последна редакция: пн, 07 юни 2010, 15:07 от AnMary

# 535
Благодаря за разясненията!  bouquet
Наистина ще  е най-добре да излезна в болничен, но все пак това става с издаване при необходимост от лекар, а аз такава не знам да имам, макар че имам леки болки и гинеколожката каза че има съмнения за леко отлепване на плацента за което ми изписа лекарства.

# 536
Благодаря за разясненията!  bouquet
Наистина ще  е най-добре да излезна в болничен, но все пак това става с издаване при необходимост от лекар, а аз такава не знам да имам, макар че имам леки болки и гинеколожката каза че има съмнения за леко отлепване на плацента за което ми изписа лекарства.

Помоли се, пък и обясни каква е ситуацията - според мен няма да ти откажат болничен.

# 537
Много Ви благодаря момичета! Прекрасни сте.  bouquet bouquet bouquet

# 538
здравейте. видях, че тук се задават въпроси относно болнични и майчинство и т.н. Аз съм с рискова бременност и още от 6 седмица съм в болничен. Но смятах и излиза, че няма да ми стигнат 180-те дни болничен. 21 календарни дни няма да ми достигнат. Как да процедирам? Да си взема платен или неплатен (ако шефа ми не иска да ми даде платен)? Може ли неплатения отпуск накрая да окаже влияние върху обезщетението ми по време на майчинство, живот и здраве. Благодаря ви много.

# 539
  • София-Младост
здравейте. видях, че тук се задават въпроси относно болнични и майчинство и т.н. Аз съм с рискова бременност и още от 6 седмица съм в болничен. Но смятах и излиза, че няма да ми стигнат 180-те дни болничен. 21 календарни дни няма да ми достигнат. Как да процедирам? Да си взема платен или неплатен (ако шефа ми не иска да ми даде платен)? Може ли неплатения отпуск накрая да окаже влияние върху обезщетението ми по време на майчинство, живот и здраве. Благодаря ви много.
Ако месецът с неплатен отпуск влиза в 12 базови за изчисленията ще окаже влияние. Затова него си го вземи накрая.

Общи условия

Активация на акаунт