Майчинството счетоводно - 30

• 40 504
  • 755
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте!Имам нужда от помощ!Опитах сама да си пресметна , но се опитлах в собствените си сметки. Embarassed
Ще изляза по майчинство през декември.На работа се водя от края на януари тази година.На минималната заплата съм (240лв).Осигуряват ме на 291 - толкова е минималния осигурителен праг за длъжността ми.Ще имам ли файда да се осигурявам на примерно 450 лв , като естествено горницата ще е за моя сметка.Тези дни трябва да изпратя Декларация №1 и №6 за месец май на счетоводителката ни в София.Така че по моите сметки ако те се съгласят мога да направя 7 месеца с по-високи осигуровки - от май до ноември включително.По моите сметки излиза че майчинството ми ще се вдигне до около 330 лв с тези 7 месеца.А сумата , която ще трябва да довнасям за моя сметка е около 45 лв месечно.Правилно ли съм си направила сметката според вас?
Благодаря ви предварително за помощта!

# 541
  • Някъде Там
здравейте,

Искам да попитам ако може Simple Smile Интересува ме застъпващото се майчинство. За да получавам сумата която съм получавала от предходното дете, достатъчно ли е само да родя до навършването му на 2-години( това ли е единственото условие) или трябва и да се водя майчинство ?
Т.е. ако се върна на работа на половин ден и рода докато стане на 2-години, ще ми върнат доходите 1 година назад или ще вземат тези които съм получавала с детето ми ?

Благодаря ви предварително Simple Smile

# 542
  • София-Младост
здравейте,

Искам да попитам ако може Simple Smile Интересува ме застъпващото се майчинство. За да получавам сумата която съм получавала от предходното дете, достатъчно ли е само да родя до навършването му на 2-години( това ли е единственото условие) или трябва и да се водя майчинство ?
Т.е. ако се върна на работа на половин ден и рода докато стане на 2-години, ще ми върнат доходите 1 година назад или ще вземат тези които съм получавала с детето ми ?

Условието е да не се връщаш на работа и 45дневния болничен да ти е издаден по време , в което ти ползваш отпуск за отгл. на дете за първото.
Върнеш ли се на работа ще ти смятат на база 12 месеца назад.

# 543
  • Някъде Там
здравейте,

Условието е да не се връщаш на работа и 45дневния болничен да ти е издаден по време , в което ти ползваш отпуск за отгл. на дете за първото.
Върнеш ли се на работа ще ти смятат на база 12 месеца назад.

Hug много много ви благодаря    bouquet

# 544

Момичета, имам следният въпрос - ще получавам обезщетение за безработица до 17 този месец ... как трябва да процедирам оттам нататък за да не ми се прекъсван здравноосигурителните права.
Благодаря.

До 10.08. трябва да внесеш 16,80лв. здравна вноска за м. VІІ. После всеки месец до 10-то число по 16,80лв. за предходния.
[/quote]

Обезщетението ми е до 17 юни - въпросът ми е за дните от 17 юни до края на месеца трябва ли и колко и кога да платя?

# 545
  • В полите на Пирин планина

Момичета, имам следният въпрос - ще получавам обезщетение за безработица до 17 този месец ... как трябва да процедирам оттам нататък за да не ми се прекъсван здравноосигурителните права.
Благодаря.

До 10.08. трябва да внесеш 16,80лв. здравна вноска за м. VІІ. После всеки месец до 10-то число по 16,80лв. за предходния.

Обезщетението ми е до 17 юни - въпросът ми е за дните от 17 юни до края на месеца трябва ли и колко и кога да платя?
[/quote]

Няма нужда да внасяш, защото за м. 06.2010 ще имаш вече / дори и частична / здравна вноска и за този месец ще си здравно осигурена.

# 546
Здравейте, искам да попитам ако се издават продължителни болнични с ЛКК задължително ли е те да са непрекъснати до издаването на болничния 45 дни преди раждане или да кажем може да са 3 месеца, след това да имам 10-12 дни преди 45-дневния. Идеята ми е да имам няколко дни в осигуряване преди да изляза в болничен за раждане, че иначе ще ми се се вземат 12-месеца назад от първото излизане в болничен нали така?

# 547
Lady Brinne, благодаря много за бързия отговор.  bouquet

# 548
  • София-Младост
Здравейте, искам да попитам ако се издават продължителни болнични с ЛКК задължително ли е те да са непрекъснати до издаването на болничния 45 дни преди раждане или да кажем може да са 3 месеца, след това да имам 10-12 дни преди 45-дневния. Идеята ми е да имам няколко дни в осигуряване преди да изляза в болничен за раждане, че иначе ще ми се се вземат 12-месеца назад от първото излизане в болничен нали така?
Не, взимат се 12 месеца преди първият болничен 45 дни.

# 549
Можеш да си в болнични до началото на 45-те дни. Базата е 12 мес. назад, независимо дали си била в болнични преди това. Взима се нова база, а не тази от болничните за проблемна бременност.

# 550

Значи ли това, че ако термина ми е 10.12.10, 45-дневния започва от 26.10.10, излизам в продължителен болничен от 12.07.2010 до 25.10.2010 ще ми вземат за обезщетението за бременност дохода от Октомври 2009 до Септември 2010. Ако е така ще е идеално, че точно от Октомври 2009 се върнах на работа преди това бях в майчинство  и се притеснявях, че ако изляза в болничен ще ми влезе и дохода от предното майчинство/240лв./

# 551
  • София-Младост

Значи ли това, че ако термина ми е 10.12.10, 45-дневния започва от 26.10.10, излизам в продължителен болничен от 12.07.2010 до 25.10.2010 ще ми вземат за обезщетението за бременност дохода от Октомври 2009 до Септември 2010. Ако е така ще е идеално, че точно от Октомври 2009 се върнах на работа преди това бях в майчинство  и се притеснявях, че ако изляза в болничен ще ми влезе и дохода от предното майчинство/240лв./
Да, базата ти е от 10,2009 до 09.2010

# 552
мерси Ала-Бала

# 553
Lady Brinne,   bouquet брутното ми възнаграждение е 300.00 лв, а след удръжките 214.36 лв.
дано изляза от тази каша в главата ми по-скоро  newsm78

Последна редакция: пн, 07 юни 2010, 16:07 от jewel1980

# 554
Здравейте, извинявам се ако се повтарям, но въпросът ми е следниятт.е. те са два:
1.Терминът ми беше 30.9.2008, но аз преносих бебето и го родих на 11.10.2008., 410 платени дни ми изтекоха на 30.9.2009.Сега се чудя до кога съм по майчинство до 30.9.2010 или до 11.10.2010 когато детето ми ще навърши 2 години?
2.От средата на септември ще започне да посещава ясла, тогава трябва да получавам по 120лв, трябва ли аз по някакъв начин да уведомя НОИ и ако не го направя после 240лв ли ще трябва да върна или 120лв?А аз по принцип септември месец не мисля да се връщам на работа, ще изчакам детето да се адаптира в яслата и т.н.
Много ще съм благодарна ако ми отговорите!

Общи условия

Активация на акаунт