Майчинството счетоводно - 30

• 40 511
  • 755
  •   1
Отговори
# 555
  • София-Младост
Здравейте, извинявам се ако се повтарям, но въпросът ми е следниятт.е. те са два:
1.Терминът ми беше 30.9.2008, но аз преносих бебето и го родих на 11.10.2008., 410 платени дни ми изтекоха на 30.9.2009.Сега се чудя до кога съм по майчинство до 30.9.2010 или до 11.10.2010 когато детето ми ще навърши 2 години?
2.От средата на септември ще започне да посещава ясла, тогава трябва да получавам по 120лв, трябва ли аз по някакъв начин да уведомя НОИ и ако не го направя после 240лв ли ще трябва да върна или 120лв?А аз по принцип септември месец не мисля да се връщам на работа, ще изчакам детето да се адаптира в яслата и т.н.
Много ще съм благодарна ако ми отговорите!
1.Отпускът ти е до навършване 2г. надетето, няма връзка с термина
2. С тръгване на ясла си длъжна да се върнеш на работа(или да ползваш друг отпуск), да подадеш прил. 12 в тридневен срок и  прил.4 , аз да получаваш 50% обезщетение. После може да те накарат да връщаш 240лв + лихвите.

# 556
Здравейте.Имам нужда от помощ .От 25.04 .2009 получих първия 45 дневен болничен преди раждане който бе до 09.06.2009.Родих на 30.05.2009.До момента ползвам 410дни който изтичат на 09.06.2010.На трудов договор съм.Ще ползвам и полагащото ми се майчинство до навършване на 2г на детето.Като бях в счетоводството да си пусна молба ми казаха ,че след като изплатят юни месец заплати тогава ще ми подадат в ной документите и ме предупредиха че ще има забавяне на майчинството от 09.06до 31.06.2010.Въпросът ми е не трябва ли по рано да внесат в ной молбата миза да не се получи забавяне на изплащанията ,който и по принцип се бавят .Благодаря дано ме разбрахте.

# 557
  • Пловдив

и при мен е подобно, като rumi_alex, но малко сложно - родих през юни.2009, на 01.01.2010 ме съкратиха от работа,но продължавам да си вземам обезщетението до 410 дни. Сега ще се назнача в нова фирма / бременна съм с второ дете и лекаря ме кара само да лежа/, ще се водя че работя две седмиции /работеща майка/ ще изляза в болнични  пет месеца, след това ще си пусна майчинство за две седмици преди болничния 45 дни преди раждане. Дали при този случай ще ми се вземе базата от първото дете??? Ще съм Ви благодарна за отговор на казуса!

# 558
Може би не. Счетоводителите във фирмата, в която работя процедираха по същия начин, но забавянето (поне при мен) беше значително. Доколкото си спомням около 1,5-2 месеца.

# 559
Здравейте.Имам нужда от помощ .От 25.04 .2009 получих първия 45 дневен болничен преди раждане който бе до 09.06.2009.Родих на 30.05.2009.До момента ползвам 410дни който изтичат на 09.06.2010.На трудов договор съм.Ще ползвам и полагащото ми се майчинство до навършване на 2г на детето.Като бях в счетоводството да си пусна молба ми казаха ,че след като изплатят юни месец заплати тогава ще ми подадат в ной документите и ме предупредиха че ще има забавяне на майчинството от 09.06до 31.06.2010.Въпросът ми е не трябва ли по рано да внесат в ной молбата миза да не се получи забавяне на изплащанията ,който и по принцип се бавят .Благодаря дано ме разбрахте.
Не е късно. По Наредба документите в НОИ се носят до два дена след подаване на данни в НАП. В НАП документите се носят след внасяне на осигуровки за съответния месец. Обезщетението до 410 дни се изплаща без да е подадена информация в НАп. За майчинството до 2г. задължително трябва да е подадена информация, за да се изплати.

и при мен е подобно, като rumi_alex, но малко сложно - родих през юни.2009, на 01.01.2010 ме съкратиха от работа,но продължавам да си вземам обезщетението до 410 дни. Сега ще се назнача в нова фирма / бременна съм с второ дете и лекаря ме кара само да лежа/, ще се водя че работя две седмиции /работеща майка/ ще изляза в болнични  пет месеца, след това ще си пусна майчинство за две седмици преди болничния 45 дни преди раждане. Дали при този случай ще ми се вземе базата от първото дете??? Ще съм Ви благодарна за отговор на казуса!
Ще ти се изчисли нова база.

# 560
  • Пловдив
Не е късно. По Наредба документите в НОИ се носят до два дена след подаване на данни в НАП. В НАП документите се носят след внасяне на осигуровки за съответния месец. Обезщетението до 410 дни се изплаща без да е подадена информация в НАп. За майчинството до 2г. задължително трябва да е подадена информация, за да се изплати.

Но нали към датата на излизане в 45 дн.болничен се ползва отпуск за отглеждане на дете- нали това е условието !!??

# 561
  • В полите на Пирин планина
Lady Brinne,   bouquet брутното ми възнаграждение е 300.00 лв, а след удръжките 214.36 лв.
дано изляза от тази каша в главата ми по-скоро  newsm78

Нещо има грешка тук, защото в същото време ми казваш, че осиг. доход в НОИ е 511 лева. Е, как става тоя номер?

# 562
При напускане на работа по взаимно съгласие след изтичане на майчинството имам ли право да се запиша на Трудовата борса и да получавам помощ за безработни?

# 563
  • В полите на Пирин планина
При напускане на работа по взаимно съгласие след изтичане на майчинството имам ли право да се запиша на Трудовата борса и да получавам помощ за безработни?

Да - за четири месеца, минимално обезщетение - 6 лева на ден.

# 564
  • София
Lady Brinne, мерси и на мен това ми върши работа Simple Smile Не мога да използвам отпуска (неплатена) за гледане на дете след навършване на 2г.
Ще прекратим трудовия ми договор по взаимно съгласие. Чудех се за бюрото по труда. Какви документи ми трябват от фирмата?
Когато бях бременна с дъщеря ми ме съкратиха и тогава ми дадоха заповед.

# 565
Но нали към датата на излизане в 45 дн.болничен се ползва отпуск за отглеждане на дете- нали това е условието !!??
Мисля, че ще е с нова база, защото ще си при нов осигурител. За по-сигурно може да се обърнеш към НОИ в Пловдив.

# 566
  • Пловдив
Благодаря ти Viva_123   bouquet

# 567
  • Майничка

[/quote]

Условието е отпускът за отглеждане на дете да не е прекъсван.

# 568
Не зная дали съм в точната тема, но да попитам:Детето ми е на 2.2год и аз се върнах на работа, в службата ме се говори за съкращения, има ли някакъв закон който ме предпазва от съкращение/като майка на дете до 3г.възраст/, моля ако някой се е сблъсквал с това или нещо подобно да пише Hug

# 569
Здравейте, сигурно се повтарям с въпроса си, но нищо немога да разбера. Искам да попитам за следното: През последните 6 месеца съм осигурявана на 800лв, ако от началото на юли изляза болничен за цял месец, колко ще ми бъде осигурителния доход за този месец, в който съм болничен. И изобщо как се изчислява осигурителния доход, докато човек е болничен ??? Много Ви благодаря Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт