Майчинството счетоводно - 30

• 40 484
  • 755
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте,
В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 г., който изтича на 31.07.2010 г. и съм бременна с второ дете. Можете ли да ми кажете ако сега изляза в болничен /в момента съм в 9 г.с./, докато дойдат полагаемите 45 дни преди термина, то този болничен на 80% от заплатата, която съм получавала преди 1-вата бременност ли се изплаща и ако е така, то през целия период ли получавам 80-те %? А после, при болничния за бременност и раждане /45-те дни преди термина/, важат ли 90% от заплатата, ако съм била в болничен от 9 г.с.?
Надявам се въпросите ми да са достатъчно ясно формулирани.  Blush  Благодаря предварително за отговорите.  Hug

# 586
  • София
Здравейте,
ако след втората годинка на детето изляза в неплатен отпуск за гледане на дете, кой ми плаща социалните осигуровки в този случай - работодателя или НОИ? Здравните се поемат от работодателя, нали?
Благодаря предварително!   bouquet

# 587
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 г., който изтича на 31.07.2010 г. и съм бременна с второ дете. Можете ли да ми кажете ако сега изляза в болничен /в момента съм в 9 г.с./, докато дойдат полагаемите 45 дни преди термина, то този болничен на 80% от заплатата, която съм получавала преди 1-вата бременност ли се изплаща и ако е така, то през целия период ли получавам 80-те %? А после, при болничния за бременност и раждане /45-те дни преди термина/, важат ли 90% от заплатата, ако съм била в болничен от 9 г.с.?
Надявам се въпросите ми да са достатъчно ясно формулирани.  Blush  Благодаря предварително за отговорите.  Hug

Ако сега излезеш в болничен ще ти се изчисли на база 240 лева  - 80 % от тази сума. Обезщетението за второто дете ще ти бъде 240 лева / минималното /, ако не се върнеш на работа.

Здравейте,
ако след втората годинка на детето изляза в неплатен отпуск за гледане на дете, кой ми плаща социалните осигуровки в този случай - работодателя или НОИ? Здравните се поемат от работодателя, нали?
Благодаря предварително!   bouquet

Няма социални осигуровки  Grinning Осигурителният доход е 0.00 лева. Времето се зачита за осиг. стаж, само като месеци, без доход. Дължи се само здравна осигуровка за сметка на работодателя.

Последна редакция: вт, 08 юни 2010, 16:42 от AnMary

# 588
  • София
Лейди   bouquet голямо благодаря!

# 589
  • Пловдив
Здравейте, искам да започна да се осигурявам на максимума. Тъй като искам да взимам 1800 лв ( което е 90 % от 2000 лв.), но ако се осигурявам на 2000 лв бруто( около 1580 нето), ще взимам по-малкото тоест 1580 лв. Мога ли да се осигурявам на 2300 лв ( около 1850 лв нето), тъй като тогава ще взимам по-ниското от двете, а именно 1800 лв. ?
Кажете моля дали мисля правилно

Правилно е, можеш, аз направих така за няколко месеца. Ще внасяш осигуровки само върху 2000, но нетото ще ти е по голямо и ще плащаш повече ДОД, т.к. за него няма праг.

# 590
здравейте искам да попитам дали на някоя от вас не и се е налагало да си внася сама здравните осигуровки през последните 4-5 месеца,защото аз ще трябва да внасям за 19 месеца и ми се изправя косата като гледам за каква сума става въпрос,та мисълта ми е някои ако е запознат по колко се пада на месец ?Благодаря предварително Simple Smile

# 591
здравейте искам да попитам дали на някоя от вас не и се е налагало да си внася сама здравните осигуровки през последните 4-5 месеца,защото аз ще трябва да внасям за 19 месеца и ми се изправя косата като гледам за каква сума става въпрос,та мисълта ми е някои ако е запознат по колко се пада на месец ?Благодаря предварително Simple Smile
За тази година по16,80 лв. на месец. За миналата по 10,40 лв. на месец.

# 592
vall_t, смятам точно така да направя... че бебчето изисква мого разходи, а не искам да го лишавам от нищо Simple Smile

# 593
Здравейте, извинявам се ако се повтарям, но въпросът ми е следниятт.е. те са два:
1.Терминът ми беше 30.9.2008, но аз преносих бебето и го родих на 11.10.2008., 410 платени дни ми изтекоха на 30.9.2009.Сега се чудя до кога съм по майчинство до 30.9.2010 или до 11.10.2010 когато детето ми ще навърши 2 години?
2.От средата на септември ще започне да посещава ясла, тогава трябва да получавам по 120лв, трябва ли аз по някакъв начин да уведомя НОИ и ако не го направя после 240лв ли ще трябва да върна или 120лв?А аз по принцип септември месец не мисля да се връщам на работа, ще изчакам детето да се адаптира в яслата и т.н.
Много ще съм благодарна ако ми отговорите!
1.Отпускът ти е до навършване 2г. надетето, няма връзка с термина
2. С тръгване на ясла си длъжна да се върнеш на работа(или да ползваш друг отпуск), да подадеш прил. 12 в тридневен срок и  прил.4 , аз да получаваш 50% обезщетение. После може да те накарат да връщаш 240лв + лихвите.
Благодаря за отговора!Но не ми е ясно защо трябва да се върна на работа или да ползвам друг отпуск след като ще имам право на 120лв до навършване на 2 години на детето.?Не може ли то да си ходи на ясла(нали има и период на адаптиране), аз да не ходя на работа, да не съм в друг отпуск и след като детето навърши 2 год тогава да тръгна на работа????- става въпрос за 1 месец???А тези приложения в НОИ ли трябва да подам или ги попълвам при работодателя и той ги носи на НОИ?

# 594
Ти си в майчинство и имаш право на 240 лв. , но ако детето ти е на ясла нямаш основание да си седиш вкъщи. На работеща майка по време на майчинство се плаща към заплатата 50 %. По закон нямаш право на тези пари, ако детето ти е на ясла, а ти си седиш вкъщи- това може да стане, ако ползваш друг вид отпуск.

# 595
Здравейте, момичета, имам два въпроса:

1. Може ли управител на ЕТ да излезе в неплатен отпуск за неограничено време (това, при условие, че фирмата има 0 доход за периода, понеже и назначения единствен работник е в неплатен отпуск, а управителят няма нужната квалификация, за да практикува дейността)?

2. Ако отговорът на 1- я въпрос е "Да", какви осигуровки ще дължи управителят в този период?

С две думи, фирмата не е "замразена", но реално не работи.

Предварително благодаря.
   bouquet

# 596
Здравейте, момичета, имам два въпроса:

1. Може ли управител на ЕТ да излезе в неплатен отпуск за неограничено време (това, при условие, че фирмата има 0 доход за периода, понеже и назначения единствен работник е в неплатен отпуск, а управителят няма нужната квалификация, за да практикува дейността)?

2. Ако отговорът на 1- я въпрос е "Да", какви осигуровки ще дължи управителят в този период?

С две думи, фирмата не е "замразена", но реално не работи.

Предварително благодаря.
   bouquet

Не, не може. Ако фирмата не осъществява дейност ЕТ като самоосигуряващо се лице подава декларация за прекъсване на дейността. Като се възобнови дейността отново се подава декларация в НАП  за това. За този период не се дължат и не се внасят осиг. вноски.

# 597
Не, не може. Ако фирмата не осъществява дейност ЕТ като самоосигуряващо се лице подава декларация за прекъсване на дейността. Като се възобнови дейността отново се подава декларация в НАП  за това. За този период не се дължат и не се внасят осиг. вноски.

Благодаря ти.   bouquet

# 598
здравейте, не знам дали тук трябва да питам, надявам се да можете да ми отговорите!
по време на майчински мога ли да тегля потребителски кредит?

# 599
здравейте, не знам дали тук трябва да питам, надявам се да можете да ми отговорите!
по време на майчински мога ли да тегля потребителски кредит?

Това завис от банката, в която ще кандидатстваш. По принцип обезщетението не се счита за трудов доход и едва ли ще ти дадат кредит, ако нямаш други доходи.

Общи условия

Активация на акаунт