Майчинството счетоводно - 30

• 40 612
  • 755
  •   1
Отговори
# 600
Имам един въпрос във връзка с неправомерно вземано майчинство. На чие име се издава ревизонният акт?
Ситуацията е следната. Във фирмата имахме една майка, за която сега при проверките се оказа, че е вземала неправомерно майчинстово от 01.2008 до 05.2008, а детето е било на ясла. Проблемът е, че в него период обезщетенията от НОИ минаваха през фирмата, т.е. НОИ ги превежда на фирмата и след това фирмата ги превежда на майката. И сега от НОИ ни заявяват, че ревизионният акт ще е на името на фирмата, а от там нататък явно ние трябва да се оправяме някак и да искаме майката да ни ги възстанови.
Сблъсквали сте се с този казус? 

# 601
  • София
Здр. имам едно питане.На 03.08.2010г. ми изтича платеното майчинство до 410 ден. След това ще се върна на работа. та въпросите са ми два:
1. Трябва ли да подавам някакъв докумен, че съм на работа и малкия ще ходи на ясла.
2. Ще получавам ли някакви пари - напр. наполовина майчинството.
Благодаря предварително за отговора.

# 602
Здр. имам едно питане.На 03.08.2010г. ми изтича платеното майчинство до 410 ден. След това ще се върна на работа. та въпросите са ми два:
1. Трябва ли да подавам някакъв докумен, че съм на работа и малкия ще ходи на ясла.
НЕ
2. Ще получавам ли някакви пари - напр. наполовина майчинството.ДА. ПОДАВАШ ДЕКЛАРАЦИЯ ПРИЛОЖЕНИЕ 4
Благодаря предварително за отговора.

# 603
  • София
Здравейте, аз се намирам в следното положение - началото на юли ми изтича отпуската за гледане на дете и после става по чл.164 - т.е 240 лв. Почти сигурно, е че работодателя ми няма да има нужда от мен. Аз трябва да си търся друга работа, също така смятах да прехвърля обезщетението на майка ми. Как да постъпя? Т.е да може майка ми да получава това майчинство и да гледа детето, а аз да си намеря нова работа. Моля, дайте съвет.

# 604
  • Майничка
Здравейте, аз се намирам в следното положение - началото на юли ми изтича отпуската за гледане на дете и после става по чл.164 - т.е 240 лв. Почти сигурно, е че работодателя ми няма да има нужда от мен. Аз трябва да си търся друга работа, също така смятах да прехвърля обезщетението на майка ми. Как да постъпя? Т.е да може майка ми да получава това майчинство и да гледа детето, а аз да си намеря нова работа. Моля, дайте съвет.

Ако Ви освободят от работа нямате право на отпуск и обезщетение за гледане на дете.
Най-добре ползвайте Вие отпуск за отглеждане на дете до 2г., докато намерите друга работа, след което прехвърлете остатъка от отпуска на майка си, докато детето навърши 2г.

Ston, не се е случвало, макар че има логика. Въпросът е по-скоро юридически, според мен.

# 605
  • София
Благодаря Gargamela. Тоест да разбирам,че ако реша да се върна на работа и работодателят ми  ме освободи - аз си губя правата за отпуска за гледане на дете по чл.164 . Така ли? Мислех,че е гарантирано от НОЙ.

# 606
Аз имам един  въпрос за майчинството, но незнам дали ще успея да го формулирам правилно   Blush
Значи, излизам 45 дни преди раждането болничен и ми смятат една година назад. После, като стане време за следващият болничен(забравих кога точно беше), значи ли, че ще ми вземат 12 месеца назад от издаване на вторият болничен или се смятат тези 12 месеца(9 от бремеността + 3-те предишни) през цялата една година от майчинството?  newsm78

# 607
Аз също имам питане,момичета..Не знам дали конкретно е за тук,но се нуждая от спешен отговор.
Значи,детето ми октомври ще навърши 2 г. Имам постоянен договор към фирмата ми работодател ,но и момиче,което е на вакантно място.,на мое място...Въпросът ми конкретно е този-може ли да ме върнат на работа,и има ли начин да направят така работодателите,че да ми прекъснат моя договор и да оставят въпросното момиче? НЕ съм сигурна,дали формулирах правилно въпроса си...Дано някой ме разбере и ми помогне   bouquet
Ако питането ми не е за тук,кажете къде да пиша,че наистина ми е много спешно
Благодаря предварително!

# 608
  • Пловдив
Аз имам един  въпрос за майчинството, но незнам дали ще успея да го формулирам правилно   Blush
Значи, излизам 45 дни преди раждането болничен и ми смятат една година назад. После, като стане време за следващият болничен(забравих кога точно беше), значи ли, че ще ми вземат 12 месеца назад от издаване на вторият болничен или се смятат тези 12 месеца(9 от бремеността + 3-те предишни) през цялата една година от майчинството?  newsm78

при 45 дневния ти се смята едно среднодневно и то ти се изплаща според работните дни в месеца,през всичките 410 дни
не се прави нова база за всеки болничен

Йо-йо ,това момиче би трябвало да е по заместване до завръщането на титуляра т.е ти.Все пак ако искат да те съкратят има възможност.Но задължително с разрешение на инспекцията по труда

Благодаря Gargamela. Тоест да разбирам,че ако реша да се върна на работа и работодателят ми  ме освободи - аз си губя правата за отпуска за гледане на дете по чл.164 . Така ли? Мислех,че е гарантирано от НОЙ.

да,при прекратяване на договора разбира се,че си губиш правата.Този отпуск е гарантират,ако работиш

# 609
  • София
Благодаря   bouquet

# 610
може ли някой да ми разясни няколко въпроса:
1.Какъв трябва да е трудовият стаж за да се получава майчинство 2 год.
2.колко са осигуровките като пари за месец
3.стажа трябва ли да бъде последните 6 месеца или може да бъде на няколко места

# 611
  • някъде
Момичета,може ли да се излезе болничен/майчинство,ако жената е на граждански договор

# 612
Момичета,може ли да се излезе болничен/майчинство,ако жената е на граждански договор

не

# 613
  • Пловдив
може ли някой да ми разясни няколко въпроса:
1.Какъв трябва да е трудовият стаж за да се получава майчинство 2 год-с осигуровки да болест и майчинство и да е 12 м през целия ти живот.
2.колко са осигуровките като пари за месец-зависи на каква сума ще те осигуряват
3.стажа трябва ли да бъде последните 6 месеца или може да бъде на няколко места-трябва да имаш 12 м стаж през целия си живот и в момента на издаване на 45 дневния да работиш.стажа може да е от няколка места

# 614
Elfita,

Написала си,че трябва да имаш 12 м стаж през целия си живот и в момента на издаване на 45 дневния да работиш.
В тази връзка искам да попитам нещо. При мен ситуацията е следната. Работя от Януари месец тази година на трудов договор. Това ми е първият стаж, който се води по трудов договор в живота и ще родя, живот и здраве, септември. Доколкото разбрах имам право да си работя до 45 дни преди термина, което реално прави, че ще изляза в болничен след като съм натрупала 7 месеца и половина стаж общо в живота ми. Но въпреки това смятам, че ще ми плащат 1 година болничен в размер на 90% от заплата, защото за болничен искат 6 м. трудов стаж и след изтичането на тази 1 година ще получавам и майчинство, тъй като времето, през което съм била в болнични се счита за трудов стаж.

Можете ли да ми кажете дали правилно мисля или греша някъде?

Общи условия

Активация на акаунт