Майчинството счетоводно - 30

• 40 417
  • 755
  •   1
Отговори
# 690
  • В полите на Пирин планина
--------------------------------------------------------------------------------

Момичета,имам въпрос и силно се надявам да има някоя сред вас,която да е наясно и да може да ми помогне.Сегащният ми,последен болничен изтича на 1.07,когато и трябва да се явя на работа.Това е четвъртък.От понеделник-5.07,живот и здраве,ще изляза вече в 45-дневния по майчинство.Обаче лекарката не можела да ми даде за тези 4 дни промеждутък-1,2,3,4 и каза да се върна на работа.Та мисълта ми е дали това прекъсване ще се отрази после на майчинството и кое е по-удачно- да отида на работа за 2 дни реално,защото събота и неделя в училище са почивни или да си пусна отпуска.Благодаря предварително за отговора!

Няма никакво значение какво ще решиш да направиш - прецени си сама. Бъдещото обезщетение няма да се повлияе по никакъв начин.

# 691
  • София
Фирмата фалира!
Още не сме освободени, но е въпрос на дни да стане.
Въпросът е какво да правя оттук-нататък?

# 692
  • Пловдив
Фирмата фалира!
Още не сме освободени, но е въпрос на дни да стане.
Въпросът е какво да правя оттук-нататък?

намираш фирма фиктивно,отработваш един ден и излизаш в болничен докрая
или това всичкото го правиш малко преди 45 дневния болничен,а сега се записваш на борсата

# 693
  • София
А колко болничен мога да си взема максимално, без да взимам от оня болничен/майчинския/?
Сама си отговарям - 180 дни, но само с тежка диагноза, определена от комисия. Sad

Последна редакция: пн, 14 юни 2010, 16:17 от Дилянка

# 694
Някой знае ли дали докато съм в неплатен отпуск за отглеждане на дете мога да ползвам болничен? Май няма логика, но все пак ми е интересно какво казва законът?

# 695
  • В полите на Пирин планина
Някой знае ли дали докато съм в неплатен отпуск за отглеждане на дете мога да ползвам болничен? Май няма логика, но все пак ми е интересно какво казва законът?

Ако се наложи да ползваш болничен, то се прекратява неплатения отпуск.

# 696
А колко болничен мога да си взема максимално, без да взимам от оня болничен/майчинския/?
Сама си отговарям - 180 дни, но само с тежка диагноза, определена от комисия. Sad
Чак пък тежка диагноза... Достатъчно е "Заплашващ аборт".

# 697
Благодаря за бързата реакция Lady Brinnе!

Тоест в момента ако ми издадат болничен, въпреки че съм в неплатен отпуск, той няма да бъде в разрез със закона? Питам, защото съм бременна и като че ли ми е по-изгодно да бъда в болничен, но не ми се иска после да се налага да връщам пари, ако нещата не са били изпипани както трябва.

За да бъда по-ясна, искам да попитам според вас кое е най-добре за мен: да се върна на работа за 2-3 месеца, да се опитам да ползвам болнични през това време или да оставя нещата както са в момента - да си ползвам неплатения отпуск. След приключването му обаче и преди полагаемия се 45-дневен отпуск има около месец и половина и вероятно тогава ще трябва да се върна на работа?

Позволявам се да питам тук, защото досега счетоводителките във фирмата обикновено дават подвеждаща или непълна информация и никога не знам как е добре да постъпвам.....

Предварително благодаря за вниманието

Последна редакция: пн, 14 юни 2010, 16:57 от antena

# 698
Здравейте!  bouquet
Имам следния въпрос: Днес си намерих работа. Работодателят ми ми предлага 2 варианта относно заплащането и осигуровките.
И в двата слу4ая ще съм осигурна на мин. праг за моята длъжност, но  в единия вариант ще ме осигурява на половин работен ден и ще ми плаща с 50лв. пове4е, а в другия вариант ще ме осигурява на цял раб. ден и ще ми плаща с тези 50лв. по-малко. Въпросът ми е относно това, какви май4ински ще взимам в единия вариант, и какви  в другия, т.е моят мин. праг е 420лв. каква ще  е разликата във вариантите и нали няма вариант да визмам по-малко от 240лв май4инство, ако съм осигурена на половин работен ден?
Благодаря предварително!!!  bouquet

# 699
  • София
Какво трябва да направя, за да се самоосигурявам?
В момента съм по майчинство, но в края на месеца ще си прекратя трудовия договор. Изобщо мога ли да се самоосигурявам?
Пусто дерта ми е ИСОДГ. Синът ми ще загуби точка, защото аз ще се водя безработна. Уж ще откриват нова градина в края на годината, но не виждам как ще се класира.
Опцията е да започна нова работа, но и това е малко като илюзия Simple Smile

# 700
  • Пловдив
AnMary  ,ако можеш да не напускаш,а да си пуснеш неплатанета отпуска,за да изкретате до яслата и приема му в нея.Иначе сама можеш да си плащаш само здравните,друго не и ще се водиш безработна.Ако в тази фирма не може да продължиш,намери друга и от нея излез в неплатен-месечно ще плащаш 20,16 лв на фирмата

# 701
  • София
Elfita, благодаря. Не мога да ползвам неплатен отпуск. Края на месеца ще прекратяваме договора по взаимно съгласие. Всъщност още не съм се виждала с шефа. Предполагам към 23ти ще отида до офиса.
Мислех за Бюрото по труда. Мен за няколко месеца ме устройва. Но пък малкият не го устройва, защото не виждам такава опция в системата на ИСОДГ.
То се е видяло, че е загубена кауза. Ще пиша какво сме решили (за договора) след като се видя с шефа.

Ако изляза в неплатена отпуска за отглеждане на дете, съм социално осигурена нали? (какви балъшки въпроси задавам, ужас Simple Smile)

Последна редакция: пн, 14 юни 2010, 22:02 от AnMary

# 702
  • София
Здравейте:) Искам да ви попитам едно бързо въпросче:) Ако те осигуряват на 4 часов работен ден и работиш 1 година, то стажа ти е пак една година нали, а не половина?

# 703
  • Пловдив
Ако изляза в неплатена отпуска за отглеждане на дете, съм социално осигурена нали?

да

ЗдравейтеSimple Smile Искам да ви попитам едно бързо въпросчеSimple Smile Ако те осигуряват на 4 часов работен ден и работиш 1 година, то стажа ти е пак една година нали, а не половина?

6 м ще ти е стажа

# 704
  • София
elfita мерси много  newsm51

Общи условия

Активация на акаунт