Майчинството счетоводно - 30

• 40 423
  • 755
  •   1
Отговори
# 675
  • София - Бургас
Здравейте , имам въпрос относно майчинство и болничен.
Бременна съм в 13 седмица.
Счетоводителката ми направи сметка за майчинството , но онзи ден "Шефа" ме извика и ясно ми каза , че не желае бременни в офиса и да си взимам болничен , защото не искал да ме уволни  Shocked Shocked Shocked
След като разбрах , че чакаме бебе започнах да се осигурявам на по висока заплата.
И колежката направи сметка ако изляза от 01,07 в болничен как ще ми се промени майчинството.
Тъй като съм тома неверни питам и вас.
Значи в таблица са ми написани следните цифри :
Нето : 1304,96 лв.
Средно дневно : 59- 65 лв.
Брутна : 1265 лв.
Доход за майчинство от 01,07 : 1096,70 - 1046,85

за Болничен ще получавам : 997,00 лв.
Майчинство : 875,24 лв.

А пък на друг документ ми е сметната от Осн.тр. възнаграждение : 1630 лв. - това ли ще ми е брутото фактически?

и още едно много важно питане ако този месец си взема болничен за 7 дни с колко ще ми се променят цифрите ?

Ще съм Ви много благодарна да ми отговорите.

Благодаря

Последна редакция: пт, 11 юни 2010, 18:33 от Reason

# 676
  • Пловдив
Reason ,ако 6 м преди болничния си осигурявана на една и съща заплата,обезщетението няма да ти се намали.Не пишеш през 6 те месеца на колко те осигуряват???

# 677
  • София - Бургас
Ами от 01 до 06 м.общо ми е написано 6 131,52 лв.

Много са различни сумите затова не ги написах.

Аз и други искам да попитам , в този месец ако си взема 5 дни неплатен отпуск, с колко ще ми се промени нетното: от 1304,96 на колко ще стане?

# 678
  • Пловдив
Reason ,при това бруто се получава болничен грубо 740 лв.Толкова ще е и обезщетението за бременност и раждане.

# 679
  • София - Бургас
Reason ,при това бруто се получава болничен грубо 740 лв.Толкова ще е и обезщетението за бременност и раждане.

Това при положение , че взема тези 5 неплатени дни нали?
Ако не ги взема ще ми е по голям болничния и майчинството?

# 680
  • Пловдив

не съм смятала 5 те дни неплатен
ако ги вземеш в месеца,в който взимаш болничния няма изобщо да се вземат предвид.

# 681
Здравейте!Пак аз и мойте осигуровки.Внесени са ми за 4 месеца ,а имам превод само за един.Това възможно ли е?Внесени са заедно.Към кого да се обърна?Има ли шанс да изгубя другите 2 месеца и 6 дни?Благодаря предварително!

Последна редакция: сб, 12 юни 2010, 08:30 от ValqMarti

# 682
  • София - Бургас

не съм смятала 5 те дни неплатен
ако ги вземеш в месеца,в който взимаш болничния няма изобщо да се вземат предвид.

Благодаря ти много за информацията Simple Smile

# 683
Здравейте момичета и аз имам нужда от експертното ви мнение. В момента детето ми е на 5 месеца и съответно съм в отпуск по майчинство. Преди да изляза работех на две места - съответно на два трудови договора, един 8 часов и един 4 часов. След като детето ми навърши една година смятам да се върна на работа на основния ми трудов договор. Мога ли да го направя и какво трябва да направя при втория ми работодател? В такъв случай имам ли право на половината от майчинството до навършване на двегодишна възраст на детето ми (доколкото знам има някаква особеност, ако се работи на две места)? Също така смятам да поработя при основния ми работодател 3 месеца (университетски преподавател съм и имам голяма отпуска извън учебния семестър) и да използвам натрупания годишен отпуск. Би ли било проблем? (Може би трябва да уточня и че детето ми няма да ходи на ясла до септември догодина.)

# 684
  • Пловдив
Здравейте момичета и аз имам нужда от експертното ви мнение. В момента детето ми е на 5 месеца и съответно съм в отпуск по майчинство. Преди да изляза работех на две места - съответно на два трудови договора, един 8 часов и един 4 часов. След като детето ми навърши една година смятам да се върна на работа на основния ми трудов договор. Мога ли да го направя и какво трябва да направя при втория ми работодател? В такъв случай имам ли право на половината от майчинството до навършване на двегодишна възраст на детето ми (доколкото знам има някаква особеност, ако се работи на две места)? Също така смятам да поработя при основния ми работодател 3 месеца (университетски преподавател съм и имам голяма отпуска извън учебния семестър) и да използвам натрупания годишен отпуск. Би ли било проблем? (Може би трябва да уточня и че детето ми няма да ходи на ясла до септември догодина.)

щом ще се връщаш на работа се връщаш и на двете места.ако второто е било фиктивно,прекратяваш договора.така ще останеш при основния си работодател и ще получаваш 120 лв до 2 г на детето

# 685
Благодаря за отговора, но при втория работодател не работя фиктивно и бих искала да си запазя работата.Физически обаче няма да ми е възможно 9 месеца (докато малката тръгне на ясла) да работя на две места. Не мога ли да ползвам неплатена отпуска?

# 686
  • на североизток
Кой вариант е по-добрия от финансова гледна точка - да ползвам болничен или отпуска? Става въпрос за периода от сега до излизането ми в болничен 45 дни преди раждане.Доколкото разбрах за майчинството са определящи брутните заплати 12 месеца назад, а как се определят болничните-обикновените, тези преди раждане и тези след раждане???И ако сега изляза в болничен това как ще повлияе на бъдещите ми доходи?
Или май в крайна сметка ще е по-добре да си ползвам отпуската??? - Зависи дали си имала разлики в заплатите през предходните 6 месеца, които ще бъдат база за изчисляване на болничния.

Да, има доста разлики, освен това съм ползвала и болнични за по няколко дни за гледане на първото ми детенце.И още нещо, имам и втори трудов договор,срочен,който изтича сега на 30.06.2010г. и предполагам че и дохода от него ще се взима впредвид при изчисленията за майчинството???
 Lady Brinne, aко може да ти изпратя конкретните цифри на лични и да ме ориентираш по-конкретно Rolling Eyes Само кажи за кой период да са тези цифри?

# 687
искам да ви попитам ако майката прегвърли майчинството на бащата за  остатъка до 410 дни от отпуска за бременност и раждане, след навършване на 6 месеца на детето , след като детето навърши 1 годинка, може ли отново тя да поеме майчинството до навършване на 2 години

и майчинството всъщност се изчислява за 12 месеца назад, като се има превдид 90% от  брутната или нетната заплата?

# 688
искам да ви попитам ако майката прегвърли майчинството на бащата за  остатъка до 410 дни от отпуска за бременност и раждане, след навършване на 6 месеца на детето , след като детето навърши 1 годинка, може ли отново тя да поеме майчинството до навършване на 2 години

и майчинството всъщност се изчислява за 12 месеца назад, като се има превдид 90% от  брутната или нетната заплата?

Да, може да се поеме след 410 ден пак от майката. Месечната сума е 240лв. Не се изчислява спрямо дохода, а се определя в Закона за държавния бюджет всяка година.

# 689
--------------------------------------------------------------------------------

Момичета,имам въпрос и силно се надявам да има някоя сред вас,която да е наясно и да може да ми помогне.Сегащният ми,последен болничен изтича на 1.07,когато и трябва да се явя на работа.Това е четвъртък.От понеделник-5.07,живот и здраве,ще изляза вече в 45-дневния по майчинство.Обаче лекарката не можела да ми даде за тези 4 дни промеждутък-1,2,3,4 и каза да се върна на работа.Та мисълта ми е дали това прекъсване ще се отрази после на майчинството и кое е по-удачно- да отида на работа за 2 дни реално,защото събота и неделя в училище са почивни или да си пусна отпуска.Благодаря предварително за отговора!

Общи условия

Активация на акаунт