Епизиотомия при второ (или последващо) ваг

• 7 758
  • 60
  •   1
Отговори
Както се вижда от лентичката ми, предстои ми второ раждане. Съответно започнах да се замислям имам ли шанс да избегна епизиотомията (единственото гадно преживяване, което имах първия път, при това май в моя случай беше и по-скоро профилактична #2gunfire ).
Тук из форума съм попадала на анкети и статии, според които в БГ епизиотомията при първо вагинално раждане е с честота 90-95% (това го казвам по спомени, дано не греша и не въведа някого в заблуждение newsm78 Praynig ). А  колко често го правят втория път? Не искам никога повече да го преживявам, ще правя масажи, упражнения и всичко друго, което зависи от мен, но все пак се страхувам от варианта, в който ми казват "Оооо, моме, на какво се надяваш - щом веднъж са те резнали, идвай да те режем пак!"
Та така - кои от вас се спасиха без тази екстра втория път?
Добавям по идея на Ninia - ако желаете, пишете къде беше раждането.

Последна редакция: пн, 17 май 2010, 12:05 от Мата Космата

# 1
Не ми го спестиха  Mr. Green
Шейново

Последна редакция: пн, 17 май 2010, 13:49 от Ninia

# 2
  • Бургас
И на мен ми предстои второ раждане, обаче при първото не са ми "помагали" по този начин.Родих без никакви разкъсвания и нито един шев за моя радост.Много се надявам и сега да ми се разминат тези екстри, че се страхувам доста от тях. Confused
Но това, че при първото ти раждане са ти правили епизиотомия, не би трябвало да е задължително и за второто.Или поне аз мисля така.
Леко раждане ти пожелавам!

# 3
Може би е добре да се спомене и болницата, в която е ставало раждането? Все си мисля, че и от това зависи.....

# 4
  • Бургас
Ами аз раждах в МБАЛ Бургас, при лекарката, която ми следеше бременността.

# 5
При първото раждане нямах епизиотомия, но ми правиха ревизия на матката заради остатъчна плацента и се наложиха няколко шева на шийката на матката. При второто раждане бях с епизиотомия, но и главичката на бебето беше 38 см. и може би така беше по-добре. Възстанових се бързо. Използвах спрей Неомицинум и свещички Профенид по съвет на препатили съфорумки.

# 6
Първото ми раждане беше с епизиотомия. По мое мнение по-скоро заради спорта, отколкото по необходимост. Не и се сърдя на докторката - така е преценила. По време на втората бременност изрично попитах гинеколога си дали пак ще родя по същия начин и отговорът беше, че не е задължително. Така и стана - родих без нито един шев. Трябва ти добра акушерка, на която да се довериш и чиито инструкции да спазваш точно по време на раждането. Успех ти желая   bouquet

# 7
  • Burgas
Първото ми раждане беше с епизиотомия , казаха заради увита пъпна връв.Втория път бях с разкъсване - акушерката беше почти сигурна,че ще ми се размине,но... Държа да отбележа,че  след първото раждане не можех да сядам 1 месец,а след второто на следващия ден сядах и лягах без проблем.Раждах в МБАЛ Бургас.

# 8
  • Mediterraneo
Първото- с епизиотомия. Второто- 1-2 вътрешни шева, третото- без никакви поражения.

# 9
  • София
Първо раждане с епизиотомия, второто - без поражения  Peace
Окръжна болница София

# 10
Благодаря ви за отговорите Hug _Nat_, точно на това се надявам - да попадна на свястна акушерка, въпросът е, че смятам да раждам без предварителни уговорки и май ще е по-добре просто изрично да ги предупредя, че не желая епизиотомия и че поемам риска да се разкъсам.

# 11
Гласувах в първа опция Първо раждане с епизиотомия, следващо- също с епизиотомия.
НО при мен втората епизотомия се получи от усложнение- бебето беше в неправилна позиция, с лице, обърнато към дясното ми бедро.
Така извъртяна главата затруднява излизането и в последствие лекарката ми обясни, че все едно съм родила 4, 5 килограмово бебе.

ОБ-София.

# 12
първото с разкъсвания и епизиотимия. Второто само с епизиотомия, но без преувеличения въобще не ме е боляло. Ноправиха ми я не крива, а по-перинеуме - за мен това е по-добрия вариант

# 13
  • София
При първото раждане имах доста шевове (вкл. и вътрешни) -  малко преди второто разбрах, че не е било епизиотомия, а перинеотомия. Първото ми дете е момче, роди се доста едър - 4,250 кг във Втора МБАЛ - София. При второто раждане в Шейново лекарката ми обеща ако може да не ме реже, но по време на раждането каза, че ще се разкъса на мястото на предишния шев и пак ме резна. Второто бебе - момиче - 4,100 кг. Все пак вторият път нямах вътрешни шевове и се възстанових доста по-бързо, въпреки че съм с 6 години по-стара  Wink.
Бих те посъветвала ако имаш уговорка с лекар за раждането да му кажеш, че предпочиташ по възможност да се избегне рязането. Пък ако не стане - не е толкова страшно - всичко зараства.
Дано скоро с похвалиш с второ раждане без поражения

# 14
гласувах с Първо раждане без поражения, следващо - също без поражения.
първия път имах два вътрешни шева втория нито един

Общи условия

Активация на акаунт