Епизиотомия при второ (или последващо) ваг

• 7 765
  • 60
  •   1
Отговори
# 30
  • Варна
Гласувах - Първо раждане без поражения, следващо - с разкъсвания.

Първото ми раждане беше в ОБ-Бургас, дъщеря ми се роди 3250 гр., акушерката, която ме израждаше беше страхотна и нямах абсолютно никакви поражения.
Второто ми раждане беше в ОБ-Варна, синът ми се роди 3700 гр., акушерката също беше много добра, главата му излезе, без да ме разкъса, но точно, когато си поемах дъх, за да напъна и да го изкарам целия, докторът (с който имах уговорка Confused) реши, че не напъвам ефективно Rolling Eyes и може да стане проблем заради пъпната връв, която беше оплетена около рамото на дребосъка, та ме натисна яко под ребрата и изстреля бебето навън. Сигурно съм единствената, която се е разкъсала от раменете на бебето, не от главата. Аз през цялото време повтарях, че не искам епизиотомия, така имах само 3 шева от разкъсванията.

# 31
и двете раждания са ми с разкъсвания. първия път повече шевове, втория по-малко.
при първото раждане може би акушерката ме разкъса и имах около 12 шева, а при второто - аз съм виновна- накарах акушерката да си извади ръката, с която водеше бебето (5 шева)
акушерката е най- важна при нормално раждане. при мен докторите имаха само следродилна работа: ревизия на матката (по-гадна е от раждането) и кърпене.
Успех! мисля, че второ раждане без шевове е мисия ВЪЗМОЖНА!

# 32
  • Талант на 2012,2013 г.
Първото с епизотомия . При второто имах няколко малки разкъсвания.

# 33
Мата Космата , карай си леко бременността и не мисли от сега за раждането ..... в края на краищата никога не знаеш какво ще се случи тогава .... Не мисля че е рутинно рязането при първо раждане с такова .... Просто лош късмет или нужда !!!!
Благодаря ти за съвета (много е разумен) и за успокоението Hug
Да, наистина малко преигравам, но при мен положението беше следното: прекрасна родова дейност, няколко напъна, които според екипа са си напълно ефективни, малко бебе (2,640 кг) - при това очаквано малко, защото се роди доста преди термин... но явно от екипа нямаха време да чакат главичката сама да си прореже и хайдеееее, по бързата процедура. После повече от месец не можех да седна нормално, а ми придърпваше около половин година (за дискомфорта при секс няма да говоря, защото остана почти година и половина). Е, това се преживява, но ми остана психическата травма, с която явно все още не мога да се справя Embarassed
Колкото до това рутинна ли е епизиотомията - в  болницата се запознах с още 5 мами за 4 дни (все първескини) и нито една от тях не се беше разминала.

# 34
Гласувах треития вариант. Теглото на бебето не е толкова важно, важна е обиколката на главата, a второто ми дете беше и с лицево предлежание. Но акушерката беше перфектна. Първата епизиотомия си я усещах година и половина докато при второто раждане белегът се разтегна и най-сетне заздравя като хората. Изобщо, най-важно е да случиш на акушерка, това и другите момичета са ти го казали. Ако можеш да избегнеш второто рязане, ще е най-добре и не се страхувай от разкъсване на същото място, може и за добро да е   Wink

# 35
Не съм гласувала. Нямам епиzиотомии. Първото ми раждане беше само с един вътрешен шев. Второто съвсем беz нищо. Бебетата ми не са били малки, по около 3800гр и двамата.

# 36
И аз гласувах с "Друго".
Първо раждане - "Майчин дом", София. Епизиотомия, профилактична (?!), за да "не ме разкъса бебето". Бебе 3200 / 50.
Второ раждане - "Света София". Епизиотомия, профилактична, този път без обяснения. Бебе 3600 / 53.
Трето раждане - отново "Майчин дом", София. БЕЗ епизиотомия. Лекарката (д-р Нашар), заяви: "Имаш две епизиотомии, този път няма да те режем!". Аз (идиотката): "Ама, ако трябва, срежете ме, за да е по-лесно". Тя: "Не, ще си родиш без рязане, това е напълно излишно". Аз: "Ама да не се разкъсат старите разрези!" Тя: "Спокойно, няма да се разкъсат".
И наистина, родих и без това "приятно" преживяване. За протокола, Бебата се роди точно толкова голяма, колкото по-малкия й брат: 3600 / 53 (демек, размерът явно няма чак такова значение).
Извод: можеш да родиш и без епизиотомия, но зависи на какъв лекар ще попаднеш. Ако всичко е наред и лекарят и акушерката (тя е много важна в случая, защото тя върши всички дейности по изваждането на главичката, без да разкъса тъканите наоколо!) са свестни и съвестни, ще отделят малко повече време, за да извадят бебето, без ненужно да те режат и да ти се налага след това месеци да се възстановяваш, физически и психически.
И пак за протокола: отидох без предварителна уговорка, не познавах никого, просто попаднах на прекрасен дежурен екип, благодарение на който на почти 40 г. родих нормално, без епизиотомия или разкъсвания, без риск за бебето и най-отговорно заявявам, че това беше най-лекото ми раждане.
Пожелавам такова на всички майчета, на които им предстои.
  Hug

# 37
Първото ми раждане беше с епизиотомия, много шевове, силна болка при каквото и да е движение. Две седмица бях на легло, с подлога. Не можах първа да изкъпя бебчето, първа да го преоблека... Както и да е - забравя се. Второто раждане беше без епизиотомия, само 5 шева, никава болка.

# 38
Мата Космата, здравейте!

Вярвам, знаете, че всичко е много индивидуално - зависи от вас, бебето, лекарят...

Отговарям за мен и моите 3 раждания:
 - първо: с форцепс (не е, защото не напъвах качествено) + вътрешни разкъсвания.
 - второ: епизиотомия (но не достатъчно голяма) и разкъсвания (вътрешни и външни)
 - трето: епизиотомия само

Ражданията са при един и същи лекар.

Желая най-лекото и безболезнено раждане да е вашето!  Heart Eyes  Hug

Последна редакция: сб, 22 май 2010, 02:50 от AnMary

# 39
Първо раждане-епизиотомия-Св. София/Тина Киркова/
Второ раждане-епизиотомия-ОБ-София

Според мен и позата при раждане има значение. Поне в моя случай при второто ми раждане, бях се подготвила добре, акушерката беше добра, но позата по гръб просто не беше за мен, болеше ме много повече така и не се получи както трябва излизането на бебето.

# 40
   1-во раждане,бебе с по-едра глава,леко повърхностно разкъсване.    ТК София.

2-ро раждане,бебе с по-малка глава,голяма епизиотомия.    ОБ София.

Много неща зависят от лекаря и акушерката.  Peace

# 41
Дойде време да гласувам в собствената си анкета Simple Smile След първо раждане с епизиотомия се оказа, че е възможно и раждане без нито един шев Mr. Green Сигурна съм, че много ми помогнаха масажите на перинеума през последните седмици и вече ще ги препоръчвам на всички!

# 42
Дойде време да ти честитим второто бебе- да е живо и здраво!   bouquet

# 43
Мата, браво, с бебчо сте се справили перфектно! Да ти е жив и здрав!

# 44
  • София
Дойде време да гласувам в собствената си анкета Simple Smile След първо раждане с епизиотомия се оказа, че е възможно и раждане без нито един шев Mr. Green Сигурна съм, че много ми помогнаха масажите на перинеума през последните седмици и вече ще ги препоръчвам на всички!
Честито бебе! Живо и здраво да ти е ! И поздравления за раждането без шевове! Ако може да споделиш за тези масажи  Praynig, че аз като си помисля за шиенето ми след епизиотомия и как не можех да сядам дълго време , не ми се ражда, но за съжаление е неизбежно.

Общи условия

Активация на акаунт