ПЛЕВЕН - 136

• 27 612
  • 728
  •   1
Отговори
# 705
Най вероятно заедно, не знам точно. Но преди около месец нахлух без да искам в стаята докато имаха занималня. Бяха и 4-те класа. Но не повече от 20-25 деца. Всеки клас беше на отделна редичка, само най големи отзад. Изключително се впечатлих от тишината и реда в стаята. Даже в началото не разбрах, че там има някакво занимание.

# 706
Честито Бойко! Наздраве!

Нади, Дикси, това, което ме притеснява в предучилищната на петгодишните е, че ще им променят малко програмата и заниманията - повече обучителни за сметка на свободните игри, в които децата си развиват въображението, влизат в ролеви игри и тн, както и игрите на двора - за мен тая една година си има значение - по-добре на предучилищна от 6, отколкото от пет
В някои градини децата наистина не играят достатъчно, прекаляват с филмчетата и "Моливко"-то и с ученето, макар и било то под формата на игра
За такива будни и напреднали деца като Яна например това би било проблем, да повтаря едно и също и тн - не че двете години е едно и също като материал, а че едни и същи неща се повтарят под различна форма, за да ги запомнят или схванат
Освен това, за да се усвоява материала от тн предучилищна - стоят по-дълго на столчетата, трябва да слушат и внимават, да се концентрират, ми не ме кефи, предпочитам да си играят една година повече и да тичат и дивеят

За целодневното - разбира се, че трябва да го има като вариант, просто казах, че не трябва да е задължително, а и то не е

Ние в Единство имахме Самоподготовка, а не Занималня, наблягаше се повече на самостоятелността, не знам това по каква точно програма е било, но помня, че по онова време беше различно от системата в другите училища, също така май не беше толкова дълго като време, в никакъв случай не цял ден, защото още от първи клас май си се прибирахме и ходехме сами понякога и си стояхме сами вкъщи, но нашите работеха на две крачки от нас и училището

# 707
Е, аз точно за Единство писах, ще го видим наесен   Crazy

# 708
Нади, Дикси, това, което ме притеснява в предучилищната на петгодишните е, че ще им променят малко програмата и заниманията - повече обучителни за сметка на свободните игри
Съмнявам се, наистина.
Ще поживеем и ще видим. Учителките в ДГ нали си остават едни и същи? Няма да си дават зор за нещо повече от досега.

# 709
  • Плевен
Нади, Дикси, това, което ме притеснява в предучилищната на петгодишните е, че ще им променят малко програмата и заниманията - повече обучителни за сметка на свободните игри
Идеята не е ли децата задължително да посещават детско заведение от 5 годишни, а не че ще започват да учат по-рано материала за първи клас? Аз останах с впечатление, че ще е задължително ходенето и на градина от 5 год., а не както до сега само училището.

# 710
  • София
Нади,точно така е,просто ще е задължително да са на градина от 5г,не от 6г.Проблема е в големите градове,където няма места в градината.Тогава детето на 5г трябва да е в училище.Ами раничко е,мисля.Не заради програмата,колкото заради самата обстановка.Никак не си представям дете на 5г в училището на Мими например,никак.
Джина,без да се заяждам те питам-ти искаш детето ти да е по цял ден,но защо заради това твое желание се задължава моето дете да стои в училище по цял ден,при положение,че аз мога да го взимам наобяд?Аз съм против задължаването,а не против това да има целодневно обучение,просто искам да имам избор.Не мисля,че желанието ми е някаква претенция и прочие.
Пиша поста преди да съм прочела разискванията ви,да отбележа. Grinning

# 711
Валенце, и аз точно за това говоря. Да не го правят това нещо задължително с целодневното обучение, а да има избор.
Който иска, детето му ще стои по цял ден в училище, който има възможност, ще си го взима на обяд и толкова.

# 712
Който иска, детето му ще стои по цял ден в училище, който има възможност, ще си го взима на обяд и толкова.

Анджък.
И опция - сутрин при водене на детето да им кажа "Днес ще го взема...днес ще остане"  Mr. Green

# 713

Анджък.
И опция - сутрин при водене на детето да им кажа "Днес ще го взема...днес ще остане"  Mr. Green

А, идеално. )))
Е, разбрахме се този път...)

# 714
  • София
Следейки материалите в интернет относто този закон,останах с впечатлението,че това за целодневното обучение е проект за догодина.Тоест ако се приеме нас ни хваща.Защото ако решат,ще го приемат,имат мнозинство управляващите.Което,ще ме извините,но е една голяма тъпотия.Истината е,че аз не знам дали няма да се наложи да запиша Мими целодневно,зависи от програмата ми с Бубка.И въпреки това е редно да има човек избор.Все си мисля,че комунизма попремина,но явно не е.и точно това е целта-да си запълнят празните училища в големите градове.Защото до входа ми има огромно училище,което стои празно,щото са малко хората,които си записват децата в него по ред причини.Ама с новия закон ще се попълни.На 5г ще ми ходят в училище....не искам да използвам обидни думи,но това си е тъпо отвсякъде.
В нашите условия,да подчертая.Идеално би било целодневното обучение ,ако детето отива в 8ч,учи до обяд,обядва в стола,след това да има стая за почивка,за релакс,да има зала за спорт,да спортува,после да учи и в 17ч да си го взема.и да е научило за следващия ден,вкъщи да не се налага по 5ч да чете.А сега какво представлява целодневното обучение?Ами детето учи до обяд,яде в стола,после дивеят без надзор в стаята,евентуално после ще понаучат нещо,ама много евентуално.Цял ден вътре,взимаш го в 17ч и пак вкъщи да си научи,щото не е научило нищо в занималнята.Пък после децата ни били болни,пък били агресивни....ми как не.
Знаете,че по принцип рядко съм крайна,но този път съм-този закон би подействал в друга държава и при други условия.Може би и при нас ще подейства,но след години,докато се утъпче пътеката.А пътеката ще я тъпчем ние с нашите деца.Ми писна ми-с Бубка тъпчем по интеграционната пътека,с Мими ще тъпча по новата програма....искам и аз нещо наготово Mr. Green.

# 715
  • София
Благодаря Ви момичета  bouquet  bouquet 

Ще се пробваме в хотел Орбита

# 716
Валенце, така е, просто няма условия за цялото това чудо, което го мъдрят.
Не съм особено съгласна детето ми да стои в една прашасала стая, с мебели от соц-времето и чинове, на които и едно 5годишно дете се сгъва на 10.
Физкултурни салони в плачевно състояние, дворовете, където трябва да има игрище са същата работа.
С какво ще го занимават цял ден, как ще им уплътняват времето, как ще им е интересно?
Докато свърши предучилищната и тези деца ще са доста отегчени от самият процес на учене.

Оххх, аз се ядосвам с климатика ни. Обърнах го на летен режим (студено) но....хич не ми харесва. Преди на 23-25С ставаше кучи студ в стаята, сега съм го сложила на 20С и едва се усеща.
Май сдава багажа и ще трябва нов...(((

# 717
Мира, не бързай с нов. Извикай ги да видят да не е изчезнал фреона. Просто ще ти го напълнят. При нас така беше миналото лято.

# 718
Мира, не бързай с нов. Извикай ги да видят да не е изчезнал фреона. Просто ще ти го напълнят. При нас така беше миналото лято.

А, със сигурност първо това ще свършим. Че той си е на 4г, даже да не са и 5г вече. И до сега не е пълнен.

# 719
Валенце,
Оставят си децата сами,това е лошото.Или ги водят с тях на работа. А иначе и аз нямам против да е по желание следобяд,но да има вариант за работещи родители.
Не си мисля.И аз това казах -че за начало ще е лошо за децата,които ще започнат,защото ще ги ползват за опитни зайчета,а и не се знае в наши условия как ще се въведе това обучение. Трябва да има следобяд много повече време за игра, трябва тотално да се промени обзавеждането в стаите и да се изхвърлят тези комунистически чинове и столове,но това естествено няма да стане. И все пак е по-добрия вариант за родители,които работят.
Валка,нямаше да е зле,искаше ми се и там да разгледам,но нищо Simple Smile Ще покажеш снимки Simple Smile

Мисля,че мнението ми се покрива с твоето,но знам ли как си ме разбрала  newsm78

Последна редакция: пт, 11 юни 2010, 16:35 от Djina

Общи условия

Активация на акаунт