лесна сутрешна закусчица

• 4 623
  • 19
  •   1
Отговори
Нещо като добруджанки ...
не зная как да ги кръстя

newsm78 newsm78 newsm78

Приготвят се от вечерта и сутринта само се изпичат  Peace

От 1 кг брашно и мая (2 п. суха или 1/2 кубче жива)
се замесва обикновено тесто

Точи се една голяма кора с дебелина 0.5 см., която се намазва с разтопена свинска мас или масло
Поръсва се със смес от 2 яйца и сирене

Навива се на руло, което хубаво се омазва с олио и се реже на филийки, така че  да се получат охлювчета.
Редят се в добре омаслена тава на 2см. разстояние и веднага се слагат в хладилника, където се случва втасването до сутринта

Сутринта се мажат с 2 яйца + 2-3 с.л. кисело мляко и се пекат
Стават много мекички и вкусни
(на мен ми излизат 2 големи тави)

СУТРИНТА ИЗГЛЕЖДАТ ТАКА:

А СЛЕД 20 МИН ТАКА:

Последна редакция: вт, 18 май 2010, 20:18 от Gvendolin

# 1
Много вкусно изглежда....Само да питам,колко дебел блат се разточва и на колко градуса се пече?Благодаря предварително   bouquet

# 2
Нещо като добруджанки ...
Приготвят се от вечерта и сутринта само се изпичат  Peace

Gvendolin, много съблазнително звучи твоето предложение, че и каквато съм нощна птица, а сутрин ме няма никъде, направо идеално. Малко ме смущава само като седи цяла нощ приготвено за печене, няма ли опасност да превтаса в хладилника. Ако е само тесто, може да се намеси, но те са направени и нарязани вече.  newsm78

# 3
Лабрекс,аз съм правила кифличките с кашкавал от вечерта и в хладилника.Сутринта като ги изпекох си бяха идеални.Просто сложих по-малко мая по съвет на Марабу и не превтасаха.
А тази закуска изглежда много лесна и вкусна Simple Smile.

# 4
Много добре изглеждат . 
Ще се пробват, благодаря  за предложението  bouquet

# 5
Извинете ме, че чак сега се включвам...

Кората се точи с дебелина около 0,5 см.

За печенето аз почти всичко тестяно пека така:

Заграявам фурната на макс
Като соложа "нещото" изключвам градусите и оставям на вентилатор
изчаквам температурата да спадне до 180-200 градуса и я задържам така до края на печенето
/в разрез с почти всички правила/

В първия пост дописах 2 важни неща, които бях пропуснала и тук доразгръщам обяснения Simple Smile

1. Когато се навие рулото преди да се нареже се омазва хубаво с олио
- Розичките (охлювчетата) се редят на около 2 см разстояние и пак се мазват с олио за да не стане коричка върху тях
- Понякога ги слагам в хладилника покрити с фолио, но олиото и без него си върши работата
2. Сутринта заливката е 2 яйца и 2-3 с.л кисело мляко

Може да импровизирате с плънката, но така според мен е най-универсално за вкуса на всички в семейството Wink
Някой си ги мажат после със сладко или мед, други си рязват ощ сиренце, а аз обухвам половин тава сама, докато са горещи  #Cussing out

То стана голямо обяснение, а всъщност е много лесно, бързо и вкусно Simple Smile

Последна редакция: вт, 18 май 2010, 20:25 от Gvendolin

# 6

Gvendolin, много съблазнително звучи твоето предложение.....

Лабрекс, за мен е чест, че майсторка като теб е обърнала внимание на скромното ми предложение  Hug

# 7
И на мен много ми харесва рецептата, но имам едно питане:

Какво значи, че се замесва обикновено тесто?
Освен брашно и мая какво друго се слага вътре?

# 8
Gvendolin, много съблазнително звучи твоето предложение.....
Лабрекс, за мен е чест, че майсторка като теб е обърнала внимание на скромното ми предложение  Hug

Ехааа, сега ще викна домочадието да видят какво пише по форумите за мен и да не ми се мръщят на манджите!

Gvendolin, благодаря ти за оценката, но аз всеки тук го приемам като майстор в нещо, ето, че сега от тебе ще науча тая  лесна закусчица и най-скоро ще я пробвам.   bouquet

# 9
Сигурна съм, че ще е много вкусно! Ще я прбвам в почивните дни задължително.
Gvendolin, благодаря   bouquet.

# 10
  • Ст.Загора
Аз тази закуска я правя с готово тесто от магазина , точно така както ти си я описала , в нас много я харесват  Simple Smile

# 11

Нали съм нощна птица, а сутрин не ставам за нищо, та си спретнах лесната сутрешна закусчица по нощите. Grinning Вкусно е!
Gvendolinbouquet за споделената рецепта!

# 12
# 13
  • София
Ако сега кажете и точните пропорции за тестото цена няма да имате,че аз без точно описание никога не успявам да замеся тесто Embarassed
И ухото си мачкам,колко да е меко и други хитринки чути от тук и там,но....
Моля ви дайте пропорциите в мерки и теглилки от кое по колко: колко мляко,има ли яйце,сол ,захар....
 Praynig Praynig Praynig

# 14
тестото:

Пресяваш 1кг брашно + 2 пакетчета суха мая и почваш да добавяш водичка и да месиш докато тестото спре да ти лепне по ръцете, за да може да се точи.

Иначе относно всичко тестяно успешно изпичах винаги керемиди. И аз все не можех да разбера ... уж всичко по рецепта, пък ....
После Болярската пита на Биляна (Господ здраве да и дава) даде старт на тестените ми фантазии и обраните овации с направата на всякакви питки Wink
 Влез в темата за питките - там момичетата обясняват всичко точно и внимателно - от грамчетата за замесване на тесто, до навиването на чудновати завъртулки за получаване на зашеметяващо творение на изкуството

Последна редакция: ср, 19 май 2010, 12:36 от Gvendolin

Общи условия

Активация на акаунт