Отговори
# 675
И аз си мисля, че при стриите всичко зависи от кожата на човека. Аз се мажа от самото начало, първо с mustela, сега с един крем на clarins, и двата вида се водят едни от най-хубавите уж козметики, но въпреки това съм цялата в стрии и то не по корема, който е доста голям, а по бедрата предимно. Доста четох по темата и в крайна сметка всички специалисти казват, че всичко е въпрос на кожа. Има хора, които по време на бременност качват 30 кг. и повече и не получават нито една стрия, защото просто кожата им явно е еластична. Аз вече приех, че не мога да се отърва от тях явно Simple Smile Новите човечета искат доста жертви още преди да са се появили на бял свят, но всяко нещо си струва!  Hug

# 676
И според мен е до кожа. С предната бременност до 6-ти мес не се бях мазала с нищо, защото не знаех. Започнах да посещавам курс за бременни и от там разбрах, че трябва да се мажем. И въпреки че качих 40 кг и после ги свалих, нямам нито една стрия.
Сега се мажа старателно. Да се надявам, че пак няма да имам.

# 677
  За стриите- и на мене ми се появиха, но какво да се прави. За мене по важното е, че бебока е жив и здрав.
   Няма значение, според мене с какво се мажеш- всичко си е до кожата.

# 678
  • София
Чух ,че към 8 месец,трябвало да се започне с подготовка на гърдите за кърмене,с мазане със специален крем.Нещо по-подробно някой може ли да каже по въпроса,ако е чел newsm78 .

# 679
Чух ,че към 8 месец,трябвало да се започне с подготовка на гърдите за кърмене,с мазане със специален крем.Нещо по-подробно някой може ли да каже по въпроса,ако е чел newsm78 .

Да, и аз знам, че в осми месец (в края някъде) трябва да се започне с мазане със специален крем за зърна. На мен ми препоръчаха крема на авент, струвал някъде 20лв., но бил най-икономичен и бил много добър. Доколкото знам крема се използва и преди кърмене без да се отмива, защото бил без миризми и някакви такива неща.

# 680
До мамчетата от Пловдив-моля кажете ми в коя лаборатория си правите микробиологиите и дали сте доволни от резултатите.

Мен мисля, че лекарят ми я носи в лабораторията на Медикус Алфа. За резултата съм доволна, защото беше чиста Simple Smile, не знам иначе дали са надеждни.
Не правят ли това изследване във всяка лаборатория? Аз съм доволна от Бодимед за всякакви изследвания иначе.

# 681

Аз дори вече започнах. Имах доста проблеми с гърдите през първите месеци на сина ми като кърмаче. Мажа се с крема на Авент, много е икономичен, наистина. Започнах по- рано, защото наистина искам да избегна разранените зърна, рани, болка, пиене на АБ дори   ooooh! Много  е неприятно да кърмиш и да те болят зърната, а самото кърмене като цяло е толкова прекрасно чувство, че не ми се иска да го почерням с болки и проблеми отново.
За крема на Авент аз го открих първия път малко късно- след месец някъде. По време на кърмене: мие се гърдата с чиста вода, без сапун, кърми се, пак се измива гърдата и устата на бебето, маже се с крема и се слагат едни подплънки за кърмачки, и при следващото кърмене не е обходимо да се отмива крема- той е без вкус, мириз и безвреден за бебето.  Peace Но след кърмене миенето е задължително!!!

За стриите- аз качих 30кг. с първата бременност и нямам стирии. В началото започнаха да се появяват по гърдите, които станаха огромни и започнах да се мажа с крема за бременни на Мустела- стриите не спряха. Тогава започнах с "бабините дивитини" за свинска мас, стриите по гърдите спряха и по тялото не знам дали от кожата или от маста, но нямам, може би и от двете е имало значение. Сега се мажа сутрин с обикновен лосион за тяло, просто да не ми е суха кожата, а вечер си мажа корема , бедрата и гърдите с мас, пак. На сутринта се къпя. Неприятно е малко, но е за кратко, и нощниците ми са тотално вмирисани, колкото и да се перат, но се свиква, като една майка- праскиня съм.  Sick Не ми се смейте!  Blush Joy

# 682
Аз предния път кърмих 8 месеца, и да, имах проблеми с гърдите, но в началото ги реших със силиконови зърна, после ги махнах като се оправих. Мажех се с някакъв крем, не му помня името, но нямаше никакъв ефект.
Моите наблюдения са, че тогава проблемите се появиха от цеденето, което веднага го спрях и противно на очакванията, че няма да имам кърма щом не се цедя, аз си имах.
При всеки е различно, не знам дали има универсален съвет какво да се прави и от кога.

# 683
СиСиТу мила, гърдите изобщо не трябва да се мият по няколко причини:
1. Водата, дори без да се слага сапун, малко или много изсушава кожата;
2. Кърмата трябва да се остави да изсъхне свободно на гърдата - това е най-добрият мехлем за зърната;
3. Млечните каналчета и алвеолите излъчват специфична миризма, по която бебето се ориентира..."..къде е млякото..." Laughing

Разранените зърна се получават от неправилно поставяне на бебето на гърдата, а не от много сукане или нещо друго. Това, което последно прочетох и беше ново за мен е, че ако се слагат силиконови накрайници кожата/зърната остават влажни и не могат да заздравеят. Също, ако се маже някакъв крем, първо трябва да се остави кърмата да изсъхне на зърното свободно и чаак след това да се намаже крема. Най-добрата рецепта при разранени зърна е гърдите да са на свобода - въздух, без дрехи ...
Забравих, ако намеря едно клипче за правилно поставяне на бебето ще го пусна тук.

# 684
  • Miami
Ами аз отново да кажа, че най-добрия крем против рагади/разранявания на гърдите се казва Лансинох. Може вече да се започне с мазането му. Този крем не е нужно да се отмива преди кърмене. Аз го използвах преди и нямах никакви проблеми с гърдите. В началото разбира се ме болеше при кърмене, но не съм имала рагади и разкървавявания и други такива. Много облекчава крема, мазен е и доста икономичен.
http://www.smartcellsbg.com/?q=bg/node/152

Charr, браво, много точно казано   bouquet

# 685
Кори, благодаря  за комплимента  bouquet
Нали се боря да стана консултант по кърмене, надявам се да успея, защото от тази работа не ми остава време да седна да си прочета лекциите и да си науча урока  Laughing Изпитът ще ми е юли месец - така, че живот и здраве ще си имате в темата Консултант Simple Smile

# 686
Charr, абсолютно съм съгласна с теб и моля те не искам да влизам в някакви спорове, споделям от личен опит. Всичко това, което си описала и казала ми е абсолютно ясно и изпробвано дори. Мазала съм с кърма раните, държала съм гърдите на въздух, правила съм компреси и т.н. Но истината е, че само крема ме предпази. Колкото до честото миене на гърдите мисля, че е обходимо предимно през първите дни или месец (зависи от жената и пак мое мнение и според това, което аз съм чела), е препоръчително от гледна точка на това да се избегнат гъбички. Иначе да не мислите, че една година съм си миела гърдите след всяко кърмене.  Wink

# 687
Charr, нали ти препоръчваше книгата "Азбука на кърменето", от няколко седмици я търся по книжарниците, но без успех, да сте я мяркали някъде?

Купих си тази , но търся и азбуката.

# 688
О, СиСиТу, изобщо не искам да влизам в спорове - моля те   bouquet Просто споделям това,което знам от опит и от обучението си, тъй като то доста се различава от всичките мнения наоколо.
А и съветите, които се дават наляво и надясно от педиатри и акушерки могат, особено в началото, могат да блокират правилното започване на кърменето, което е от съществена важност за продължителността му. Някак си не си представям да се мъча със зверски разранени зърна само и само да кърмя - та затова ви споделям и другото мнение  bouquet
Red shoe, заповядай - тук пише че е налична:
http://www.helikon.bg/books/85/149894_azbuka-na-karmeneto.html

Момичета ето въпросния линк - може да ви бъде от страхотна полза   bouquet - вярно, че е на англ., но дори и неанглоговярщите могат да се ориентират - има хубави снимки
http://www.womenshealth.gov/breastfeeding/learning/

# 689
Ха, Charr, акушери и гинеколози никакви съвети не дават, което до някаква степен е доста тъжно. Ако ние не се информираме предварително, никое медицинско лице няма да ти каже или покаже как се поставя бебето и т.н., а по- скоро ще ни уплаши. За съжаление в първите дни, когато ще имаме най- голяма нужда от някой, който да ни покаже и да бъде внимателен с нас- няма да го има. Аз няма да забравя какво отношение получих, вместо да бъда окуражавана в това ми начинание, по- скоро се опитаха да ме разубеждават. Дано има все пак някъде такива медицински лица,които да откликват на младите мами и начинаещи кърмачки. А идеята за консултантите по кърмене е страхотна, аз лично съм ходила на няколко кърмачески срещи организирани от ЛЛЛ Бг. Имаш моите адмирации за тази ти инициатива     bouquet

Сетих се още нещо за крема,че по- скоро неговата цел е да омекоти и направи кожата на зърното по- гъвкава, а не толкова да лекува рани. Неправилното поставяне на детето е една от основните причини за разранени зърна, но мисля, че еластичността на кожата на зърното също има голямо значение. Точно затова аз се мажа по- рано с крема, за да спомогне до колкото е възможно за по- еластична кожа.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт