Болница Токуда - тема 5

• 107 417
  • 889
  •   1
Отговори
# 30
Привет дами,

вчера ме изписаха от болница Токуда заедно с дъщеря ми, която се роди на 17 май, под вещото ръководство на д-р Емилия Кирякова и акушерката Мариана Ковачева. За екипа на тези две дами и професионалисти мога да сипя само суперлативи.   bouquet

Желая успех на всяка майка, която е решила да види първата си рожба именно в родилното отделение на тази болница - лично за мен, това е перфектен избор.

Видях, че по-напред някой питаше за преместване на ЖК в Токуда - то ако се реши на подобно нещо, не препоръчвам това следене да е при д-р Евтимова, но в крайна сметка, всеки преценява най-добре за себе си.  Simple Smile

При хоспитализация в болницата, по здравна каса се заплаща такса от 250 лв - независимо дали лежите там минимума от 3 дни или приемането е фиктивно за да се вземе по-дълъг болничен.

hrisko11, честита ви радост, да ти е жива и здрава малката принцеса и мноооого да ви радва!!!   bouquet
На мен също ми предстои тази емоция и то мноого скоро - терминът ми е на 19.06.2010, др. Кирякова ми проследява бременността от самото начало, надявам се и раждането ми при нея да мине безпроблемно  Simple Smile Мисля да раждам естествено с епидурална упойка.

С интерес очаквам твоя разказ Simple Smile Имам още някои въпросителни като - кога се заявава, че бащата ще присъства, кога се заявява че искаш епидурална упойка, като дойде дългоочаквания момент на кой да се обадя първо и къде точно да отида....Вип стаята май-не мойе да се запази и на късмет, ако има свободна те настаняват при твое йелание...При теб как беше?  Кирякова ми каза, че ако е през нощта, чак след като дежурния лекар потвърди че раждането е започнало, чак тогава да и се обадя. Как се случиха нещата при теб?

# 31
Привет отново,

ще се опитам да съм максимално полезна, изчерпателна и без излишни подробности и натурализми да ви разкажа моето раждане.

Терминът ми беше определен за 15 май, а с д-р Кирякова имахме уговорка за запис на тонове на 17 май, от 19.30 ч., когато започваше и нейното дежурство в неделя. До 15 май не знаех какво означава да имаш контракции. Беше ми паднала "тапата" или запушалката, както там го наричат... и това беше в началото на седмицата - понеделник.
На 15 срещу 16 вечерта получих първите спазми в областта на корема - същите като менструалните болки в началото на цикъла, които бях позабравила и които лично аз имам първия ден, когато ми дойде. Много леки, но все едно ми е дошло, с напрежение в кръста /но аз по принцип съм си с такива/. На 16 през деня пак така ги усещах, да кажем през часове - но не регулярни. И така до 19.30 ч., когато отидох на тонове. Бяха зачестили пробожданията, но да кажем пак така - или на час, или на половин час. Апаратът засече само една по-силна контракция по време на записа - с едно изречение: нищо интересно.  Simple Smile

Слязохме долу в кабинета на д-р Кирякова - направи ми гинекологичен преглед и тогава имах само 1 см разкритие. Разделихме се с уговорката, че ще е тези дни - до два примерно, а също и като зачестят контракциите на 5 мин. и са регулярни - да се отправям към болницата.

Прибираме се вкъщи с таткото и той ме остави сама, защото излезе да свърши нещо. Било е към 8.30 ориентировъчно... Легнах пред тв-то и се загледах нещо... обаче леко-леко почнаха пак спазми и то доста чести - през 10 - 15 мин. След един час с такива контракции, ми се приходи изведнъж по голяма нужда / Blush/, след което последва разстройство / Blush Blush/, придружени с още по-силни и чести контракции. Най-нелепо в същото време ми се схвана и кръста и си поседях така безпомощна с болки и над тоалетната чиния, успях да стана след 20 мин. и да се добера до тел., за да привикам таткото. Той дойде шашнат като по филмите за 5 мин. Той се обади на регистратурата - дежурната, към спешното, беше неделя и искахме да говорим с д-р Кирякова, да питаме дали да се връщаме, че нали съм така и така... Докато ни свържат с нея, той едва не припадна, тя най-спокойно му е казала, че щом така стоят нещата, ни чака.  Simple Smile

11 ч. влязохме към входа на спешното, от регистратурата ни поискаха направление за хоспитализация, така че си го пригответе най-добре, но аз не можех да го намеря в чантата, защото носех в нея всички изследвания... но после таткото го свали. Значи не е фатално де, но е добре да ви е под ръка като дойде момента. И така - на третия етаж, в родилното отделение, посрещнаха си ме на вратата, защото долу от регистратурата преди това се обаждат и съобщават. Д-р Кирякова ме изслуша за 3 мин. какво е станало подробно, откакто се разделихме и влязохме в предродилна зала - заедно с акушерката /Мариана Ковачева, както разбрах по-късно/. Там се събличаш и лягаш на кревата, включват те на апарата, за да се следят тоновете и контракциите. Акушерката почна да попълва разни документи, на които каза, че ще се разписвам в "движение" - т.е. от леглото, но те са формални. Единствено ме питаха дали таткото ще присъства, преди да ме събличат. Но ние бяхме решили да остане извън залата, а и те ме посъветваха, че не ни трябва.
Бяхме сами с акушерката, когато ми каза, че до 5 часа ще родя, ако не искам епидурална и аз казах, че искам (в интерес на истината с д-р Кирякова все забравях да обсъдя този въпрос, но като цяло ми беше все едно, нямах твърдо становище). Тя обаче ми каза - не ти трябва, но това е твой избор все пак, не искам да се бъркам, но аз съм от старото поколение и мисля, че не ти е нужна... Казах й, че така и не съм говорила по въпроса с Кирякова и тя добави:
Попитай я в такъв случай сега като дойде, за да не ти се мешам... Мнението на д-р Кирякова беше същото.

Изцяло им се доверих, не че се ме разубеждавали - общо взето се разбрахме с една дума. Искам - не ти е нужна - ами добре... така си беше с едно изречение.

Честно казано, това е най-добрият съвет, който сигурно съм получавала - макар и толкова деликатен - Родих в 1.29, без упойка, смея да кажа доста лесно, леко и бързо - за два часа. Преместиха ме в родилна зала някъде може би 10 мин преди да излезе бебето, всичко останало се случва в тази предродилната. След което ми отведоха в нормална стая да почивам и казаха, че мога да се обадя на таткото да дойде да си види бебето.  Simple Smile

Вземането на отделна стая, лично според мен не е най-доброто решение. Условията са еднакви за всички. Особено при първо раждане, най-много да се потисне човек, когато е сам. Дори с непознати, радостните мигове е хубаво да се споледят. А и моментите на паника са по-малко, когато има и други начинаещи или пък ако имате късмет - минали вече през това и за втори път родилки. Но това е моето мнение.

Съжалявам, че бях многословна, но дано съм помогнала с нещо на някого.   bouquet

# 32
  • Бургас
hrisko11, с риск да ти досадя, но правиха ли ти епизиотомия и наложи ли се да те шият. Също така ме интересува д-р Кирякова, кога най - активно се включи в израждането, защото по мои лични наблюдения при едно нормално раждане без усложнения, акушерката върши по -голямата част от нещата. Радвам се, че с такава лекота разказваш за този момент и не са ти останали негативни спомени  Simple Smile

# 33
nani-banani,

имам няколко вътрешни шева, но всичко е ок. Д-р Кирякова през цялото време седи заедно с акушерката при мен /всъщност, 10 мин след мен приеха и още една жена за раждане и д-р Кирякова като дежурен лекар ходеше и до нейната стая, въпреки че там то се водеше от д-р Лазарова/ - това още в предродилна, но акушерката слага система и апарат, също тя прави и клизма.

Вече в родилната - акушерката изражда бебето и тя ти седи между краката преди това. Лекарят седи до теб, отстрани. Вече щом излезе бебето, Кирякова поема "нещата".
Иначе през цялото време направлява какво да правиш, как да дишаш, говори си с теб... абе правят и двете всичко, за да те облекчат, но в крайна сметка родилката е "шефа"  Laughing Всмисъл, нека не забравяме, че все пак ражда тялото, персоналът е там само колкото да помогне и ако има проблем пък - да поеме той това, което тялото не може.
Не се притеснявай да питаш, ако имаш още въпроси де.   bouquet

# 34
Момичета , а направление за хоспитализация от личният лекр ли?
Хриско, звучиш супер Hug Тук една позната , българка отказала епидуралната при раждането и докторите ходили да гледат кое е това момиче раждало без епидурална Simple Smile

# 35
  • Sofia
hrisko11, честито  baloni
Много благодаря за подробното описание. Аз все още не съм решила къде точно и при кого да раждам. В момента ходя при д-р Кирякова и ми се струва много внимателна, но въпреки това все още се чудя дали да е Токуда или някоя друга болница...

# 36
Запис и от мен  Mr. Green
На новоизлюпените мам4ета - 4естита радост!
Захира, 4естита ленти4ка и поздравления за куража  Wink

# 37
Тук една позната , българка отказала епидуралната при раждането и докторите ходили да гледат кое е това момиче раждало без епидурална Simple Smile
Хи хи  Mr. Green и на мен така ми се чудиха.Ама ей на оцелях Peace
Акушерката Мариана ковачева е  Peace.Много е чевръста и предразполага ошашканите майки Peace.Тя не изроди бебето, само беше при приемането ми в началото с документите и клизмата и т.н.
Но специално ме поздрави после за раждането на бебчо.Много е печена Peaceсладурка.

# 38
Аз да питам има ли педиатри, които да работят със ЗК? Дъщеря ми навърша една година и май е редно вече да ходим за консултации при педиатър, а не при неонатолог, както ходим до момента в Токуда! Аз ще питам, като отидем следващия път, но преди това да питам вас! Wink

# 39
  • Бургас
Да питам hrisko11, Хъни - Бъни  и др. майчета раждали нормално, акушерките , които израждат на каква възраст са? В смисъл интересува ме дали имат опит. Сигурно ви звучат тъпо въпросите, но при първото ми раждане акушерката беше супер, какво направи тази жена, въпреки че малката се роди с лява ръчичка напред и д-ра държеше да ми прави епизиотомия, но тя какво направи и бебето излезе без да ме срязват и така, родих без шев и кройка. Въпреки , че в името на здравето на бебето съм готова да ме режат и каквото искат да правят стига да е живо и здраво smile3503

# 40
Ами младички са акушерките. За опит знам ли  newsm78.на мен ми направиха епизиотомия.не знам дали бих могла да я избегна newsm78а ма то вече минала работа.
Марианка е по голяма от другите май.И май по мое мнение най разтропана (ако мога да се изразя така Embarassed - извинявам се за което)

# 41
  • София
Да питам hrisko11, Хъни - Бъни  и др. майчета раждали нормално, акушерките , които израждат на каква възраст са? В смисъл интересува ме дали имат опит. Сигурно ви звучат тъпо въпросите, но при първото ми раждане акушерката беше супер, какво направи тази жена, въпреки че малката се роди с лява ръчичка напред и д-ра държеше да ми прави епизиотомия, но тя какво направи и бебето излезе без да ме срязват и така, родих без шев и кройка. Въпреки , че в името на здравето на бебето съм готова да ме режат и каквото искат да правят стига да е живо и здраво smile3503

Моята акушерка (за съжаление не и помня името  Embarassed май  Вили) беше значително по-малка/млада от мен, но се справи повече от чудесно. Д-р Кирякова само я наблюдаваше и коментираха как да протича раждането. Епизиотомия не са ми правили.

# 42
Моята акушерка Ели (по-малката от двете Ели-та) беше невероятна. Не смятам,4е възрастта е от особено зна4ение в слу4ая. Тя е 87-и набор (ако не греша), но е с опит от Шейново и Токуда и беше правилният 4овек на правилното място. За по-добра акушерка не мога и да си ме4тая  Peace Изклю4ително овладян, скромен и спокоен 4овек и най-ве4е отли4ен професионалист. Беше неотлъ4но до мен през вси4ките осем 4аса, през които раждах. Безкрайно съм и благодарна!

# 43
Как им помните имената на акушерките, аз на нито една не разбрах името,камо ли да го запомня?! Те ли ви се представяха, питам от любопитство просто?

# 44
Аз лично попитах какви са имената на жената, която е поела за първи път детето ми и мисля че това е съвсем нормално, обратното по-скоро да не знаеш кой те е "изродил" ми се струва странно.
Освен това таткото беше подготвил букети за екипа, а аз картички - от благодарност.

Общи условия

Активация на акаунт