Болница Токуда - тема 5

• 107 418
  • 889
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Lucky, хубаво е да си направиш преглед при офталмолог. За да се назначи секцио според мен най-вече е важно да се определи дали няма опасност за отлепяне на ретината. За тази цел се прави преглед с един апарат - Голдман. При мен поне беше така, а моят диоптър е 3. Офталмоложката каза, че малко е пресилила нещата, но все пак се презастраховат и ми препоръчаха секцио. И двете ми раждания са такива по тази причина. Тъй че не чакай последния момент, а по-рано се прегледай, за да се настроиш за секцио ако има нужда разбира се. newsm10

# 721
Здравейте  Simple Smile ,
прочетох цялата тема, благодаря на всички за съветите!

И аз съм се насочила за раждане в Токуда при д-р Димитров.
Не видях много коментари от жени раждали при него. Това което ме притеснява е че някъде прочетох, че той не дава дежурства.
Притеснявам се като мине раждането, че няма да ме прегледа повече, а дежурните лекари ще обръщат повече внимание на своите пациенти.
Някоя мама може ли да сподели опит по въпроса?

Димитров дава дежурства  Peace
Мен (както и другите му пациентки) наминаваше да ни нагледа как сме и да разменим два лафа и когато нямаше дежурство, а беше по друг повод в отделението

# 722
  • Дъблин
Smurfieta , към кой здравен фонд си?
ady_special, към ОЗОФ "Доверие" ми е застраховката, но май зависи от договора с работодателя дали възстановяват избор на екип или не, поне при нас това е от няколко месеца  Peace

Lucky_1, така е, съгласна съм. Но моето късогледство наистина е много -6,5 на едното око и -20 на другото, т.е. реално аз имам едно виждащо око само, в следствие на престой в кувьоз, нося лещи откак се помня. Не искам да рискувам по никакъв начин с това единствено око, искам да съм пълноценна майка след това. Иначе си правих и прегледа с Голдман, здрава е едната ретина, по другата имало леки изменения, та дори и само заради тях, пак ще искам секцио.

# 723
Здравейте Мамчета,

Не съм писала отдавна, но то е защото вече съм мама на едно прекрасно момиченце   ylinfant newsm30 smile3541
Терминът ми беше на 21.08., а моята малка принцеса избърза и се роди на 26.07., резбира се в Токуда. Немога да опиша щастието си и мога да пиша с часове за това няма да поемам инициатива и ако има въпроси съм готова да отговарям.
От своя страна аз също имам въпрос - вече сме на 22 дни и по съвет на околните ми трябвало да запиша час за преглед на бебето при ортопед в края на първия месец, но въпросът ми е дали трябва да го правя, след като такова изследване е правено още при раждането в самата Токуда?! Според мен такъв преглед правят майките, които не са раждали в Токуда, защото само там се предлага в пакета на детето и ортопедичен преглед и ехографско изследване на тазобедрени стави. Моля Ви помогнете ми с информация!

# 724
  • в Кошера
Здравейте Мамчета,

Не съм писала отдавна, но то е защото вече съм мама на едно прекрасно момиченце   ylinfant newsm30 smile3541
Терминът ми беше на 21.08., а моята малка принцеса избърза и се роди на 26.07., резбира се в Токуда. Немога да опиша щастието си и мога да пиша с часове за това няма да поемам инициатива и ако има въпроси съм готова да отговарям.
От своя страна аз също имам въпрос - вече сме на 22 дни и по съвет на околните ми трябвало да запиша час за преглед на бебето при ортопед в края на първия месец, но въпросът ми е дали трябва да го правя, след като такова изследване е правено още при раждането в самата Токуда?! Според мен такъв преглед правят майките, които не са раждали в Токуда, защото само там се предлага в пакета на детето и ортопедичен преглед и ехографско изследване на тазобедрени стави. Моля Ви помогнете ми с информация!

Не, не е нужно  Peace

# 725
Здравейте Мамчета,

Не съм писала отдавна, но то е защото вече съм мама на едно прекрасно момиченце   ylinfant newsm30 smile3541

Честито бебче, да е живо и здраво и много късмет да има в живота  Hug
При кой лекар ражда и доволна ли си?
Преглед при ортопед сега не е нужно да правиш, защото в Токуда вече е направен.
Добре е да отидеш, когато детето навърши 6 месеца  Peace

# 726
Milla_D, честито бебче! Да ти е живо и здраво и много, много да те радва и слуша! Аз искам да попитам при кой лекар роди? И понеже ти е съвсем прясно да попитам доволна ли си като цяло от компетентността на лекарите и отношението?

# 727
Здравейте Мамчета,

Такъв преглед се прави от ортопед, когато детето е на 2.5 месеца, не по-рано (така казват сами те ортопеди в Горна Баня). Аз раждах в Токуда, но ще направя такъв преглед, т.к. на племенницата ми в Токуда нищо не откриха, но после се оказа, че е с лека дисплазия на едната тазобедрена ставичка (при преглед в Горна баня, потвърдена диагноза от ортопеди извън БГ).

# 728
  • Бургас
Milla_D, честита ти принцеса   bouquet Пожелавам ви много , много щастие и радост да ви носи и разбира се да ви е здравичка и послушна!

Момичетата , вече са те питали при кой си раждала и въобще доволна ли си от грижите полагани за теб и бебка? Насърчават ли кърменето или поне , ако имаш въпроси обръщат ли нужното внимание?

# 729
Brumbarche, сигурна ли си, че говорите за един и същ преглед?
Защото после се прави втори преглед, който е към 5-6 месец, да не би да имаш него предвид?
Мила, най-добре попитай на консултацията в Токуда (нали имате 2 безплатни прегледа, предполагам, че вторият не е минал още)
На нас от Токуда ни казаха, че първият преглед при ортопед е направен при тях. Все пак там си разбират от работата и предполагам те ще ти кажат най-добре  Peace

# 730
Благодаря за пожеланиятаы Момичета,
Много сте мили! Като цяло съм доволна от Токуда, но и малко разочарована. Сега ще Ви обясня защо ...
Раждането ми беше почти цял месец по-рано от термина и бях приета по спешност с изтекли води в 1,20ч. през нощта. Дежурен лекар беше д-р Илиев (точно този, който бях описала, че не ми вдъхва довереие с арогантното си и непрофесионално поведение). Имах ужасно силни контракции на всеки три минути и въпреки това ме остави шест часа и половина на тези нетърпими болки докато се обади на моята лекарка, за да ме оперират!!!! Силно възмутена съм и нямам думи да го опиша нито сили да го коментирам ... Както и да е ... В 7,38 сутринта ме оперира моята лекарка д.р Кирякова, която е супер!!! Горещо я препоръчвам, при нея ми беше цялата ЖК и тя ми прави секциото. Станах на крака още вечерта, а в момента съм чисто нова (20 дни след операцията) и свалих цели 12 кг. Много бързо се възстановявам, при положение, че никой не ми помага в къщи, сама се грижа за бебка.
Престоят ми в болницата беше перфектен. Никой не възрази на претенциите на която и да било мама, въпреки, че някои наистина прекаляваха, акушерките са страхотни професионалисти и се справиха с всички трудности на нас - мамчетата с първоначалното закърмяне на бебетата. Много помагат и със съвети, и с практическа помощ, не те оставят докато не ти тръгне кърмата. Страхотни са!
За неонатолозите настина нямам думи - това са хора, които наистина са приели професията си като призвание! Всички са невероятно мили, полагат перфектни грижи за бебетата и имат огромното търпение с такива като мен - през целия престой не ги оставих на мира, постоянно им вървях по патите, за да ми обясняват всичко за детето и за грижите, които трябва да полагам за него. За мен това беше като училище за мамчета, защото сама се грижа за детето си и всичко научих там. Наистина са страхотни.
На всички искам да кажа, че ако сте избрали да раждате в Токуда сте направили най-добрият избор за Вас и за детето си. Успех на всички мамчета!

# 731
Здравейте и от мен!

След като минах през тази тема с четене и въпроси, сега е мой ред да споделя накратко за раждането си. Постът ми идва веднага след този на Милла_Д, но ще предложи един различен поглед към професионализма и отношението на д-р Илиев.

Самата случка: заради отпуска на доктора, стоеше една чуденка какво да правим с раждането (терминът ми беше на 16.08). В сряда, на 11-ти, отидох с багажа, но в крайна сметка се разбрахме да изчакаме младежа до последния момент - петък 13-ти, и, ако реши да не се появи, тогава да предизвикваме. Държах да родя при д-р Илиев и да родя естествено, това налагаше "бързането". Да, но човекът си имаше свое мнение по въпроса и в четвъртък сутринта започнах с хаотични контракции на около 10 минути, които скоро станаха на 3, а докато стигна до болницата вече бяха на 2 минути и започнаха да стават доста болезнени.

Докторът беше в секцио, така че една от акушерките ме викна за запис на тонове, докато се разбере дали тревогата е фалшива или не. На кушетката контракциите започнаха да стават болезнени, но тя твърдеше, че апаратът не ги отчита  Shocked и че докторът ще ме прати да се разхождам, защото било фалшива тревога. После ме изпрати в чакалнята да се превивам пред прииждащите пациенти, макар че успя да види, че наистина имам контракции на 2 минути. След третата проверка как съм, реши, че не е зле да ме вкара вътре (защото явно вече психирах другите - болеше ме адски и ми личеше). Последва бързо попълване на документи, първото ми и единствено повръщане по време на бременността (от болките) и изпращане на третия етаж за приемане в родилно.

Там за половин час ми взеха кръв, направиха клизма и др. под. процедури, след което дойде анестезиологът д-р Илиев (бях си отбелязала, че искам епидурална упойка). И светът стана едно по-красиво място  Grinning. От контракция на контракция болката намаляваше, на третата или четвъртата вече ги усещах като подготвителни. Пуснаха ме да бутам системата по коридора, за да работя по разкритието. След около час вече имах пълно разкритие и нужда от втора доза. След още половин час усетих силна тежест в слабините, което се оказа околоплодния мехур, и започнах да чувствам напъните. Докато д-р Илиев ме преглеждаше, мехурът ми се спука. Накара ме да напъна още в леглото на 2 от контракциите, като с акушерката подробно ми обясниха как да го направя и ме окуражаваха бурно, докато го правех. Поправяха ме внимателно, когато не се справях добре, но бяха много, много позитивни!

След това ме заведоха в тоалетната, където пак ме накараха да напъвам на 2-3 контракции Simple Smile И после ме заведоха в родилна зала. Там на третия напън за моя изненада чух бебето да плаче. Получих леко кръцкане, което доведе до няколко вътрешни и 1 външен шев. Анестезиологът беше неотлъчно до мен и се включваше с необходимите упойки - обичам го тоя човек  Crazy Мога да кажа, че си свърши работата перфектно - нямах никакво главоболие след това (за тези, които се притесняват от това), усещах напъните идеално и нещата бяха И под мой контрол, макар че внимателно слушах инструкциите на доктора и акшуерката.

По отношение на кърменето: принципно се насърчава (на думи), но, ако слушате сестрите от неонатологията, ще трябва да давате АМ на всяко ядене. Аз, на своя глава, не го правех. Мъчех се с кърменето, бях много упорита, и успях. Тъй като бебчо не захапа от първия ден, на сутринта станах към 5:30 и помолих една от сестрите в неонатология да ми го даде (видях, че е буден), обясних й за какво и този път успях да го сложа на гърда. След това продължих в същия дух, не давах АМ през деня, т.е. той е получавал добавка само през нощните хранения. Друга забележка, която имам, е, че непрекъснато инструктираха родилките да си измиват хубаво гърдите с вода и сапун преди кърмене  Naughty Благодарение на това, че бях чела достатъчно, не си докарах рани - зърната ми (да чукна на дърво) са в чудесно състояние. Абе, съветът ми е да четете, защото адекватната информация за кърменето няма да я получите там. По-добре да знаете за какво става въпрос - лично мнение. Ако знаете какво правите, хората не отказват да се съобразяват с желанията ви и да ви помогнат да го постигнете - което определено е плюс.

Стана малко дълго, но се надявам да е било полезно. Като цяло съм изключително доволна от раждането, от отношението на персонала, от престоя там. Няма да казвам, че нямам забележки, но те са минимални и до голяма степен - въпрос на индивидуални очаквания, разбиране и възпитание.

Поздрави и успех на тези, които са решили да раждат там!

# 732
  • в града на вечния купон
Благодаря за пожеланиятаы Момичета,
Много сте мили! Като цяло съм доволна от Токуда, но и малко разочарована. Сега ще Ви обясня защо ...
Раждането ми беше почти цял месец по-рано от термина и бях приета по спешност с изтекли води в 1,20ч. през нощта. Дежурен лекар беше д-р Илиев (точно този, който бях описала, че не ми вдъхва довереие с арогантното си и непрофесионално поведение). Имах ужасно силни контракции на всеки три минути и въпреки това ме остави шест часа и половина на тези нетърпими болки докато се обади на моята лекарка, за да ме оперират!!!! Силно възмутена съм и нямам думи да го опиша нито сили да го коментирам ... Както и да е ... В 7,38 сутринта ме оперира моята лекарка д.р Кирякова, която е супер!!! Горещо я препоръчвам, при нея ми беше цялата ЖК и тя ми прави секциото. Станах на крака още вечерта, а в момента съм чисто нова (20 дни след операцията) и свалих цели 12 кг. Много бързо се възстановявам, при положение, че никой не ми помага в къщи, сама се грижа за бебка.
Престоят ми в болницата беше перфектен. Никой не възрази на претенциите на която и да било мама, въпреки, че някои наистина прекаляваха, акушерките са страхотни професионалисти и се справиха с всички трудности на нас - мамчетата с първоначалното закърмяне на бебетата. Много помагат и със съвети, и с практическа помощ, не те оставят докато не ти тръгне кърмата. Страхотни са!
За неонатолозите настина нямам думи - това са хора, които наистина са приели професията си като призвание! Всички са невероятно мили, полагат перфектни грижи за бебетата и имат огромното търпение с такива като мен - през целия престой не ги оставих на мира, постоянно им вървях по патите, за да ми обясняват всичко за детето и за грижите, които трябва да полагам за него. За мен това беше като училище за мамчета, защото сама се грижа за детето си и всичко научих там. Наистина са страхотни.
На всички искам да кажа, че ако сте избрали да раждате в Токуда сте направили най-добрият избор за Вас и за детето си. Успех на всички мамчета!
политиката на Токуда е , че те изражда докторът, който си избрала.Сигурна съм, че Илиев се е обадил на Кирякова още когато са те приели.

# 733
  • Бургас
Cambozzola, честито ти бебче  bouquet Да ви е живо и здраво и много да ви радва!

Cambozzola, Milla_D , много ви благодаря за подробните разкази. Важното е, че и при двете ви всичко е наред и се радвате на живи и здрави бебчета  Simple Smile

# 734
Cambozzola, Честито!!

И аз искам да добавя колко съм доволна от анестезиологът д-р Илиев Simple Smile Препоръчвам го!

Общи условия

Активация на акаунт