Листопад (Yaprak dökümü) - ТЕМА 31

• 33 183
  • 728
  •   1
Отговори
# 240
майката на Джем си е права да иска най-доброто за сина си.А Неджля не е.
Не е луд,който изяжда баницата,а който му я дава  Simple Smile
Как да се радват Айдъноглу,като те са лудите в случая.
И как да не се радват Теким,като хем се отърваха от ненавистна снаха,хем от проблемна дъщеря.

# 241
soya-fen Уважавам мнението на всеки,включително и твоето,но това си е мое право да защитавам моите тези.Колкото до поста на slynce_slynce-мисля,че с нея на ЛС винаги можем да се разберем,ако се налага,без да спамим темата. Peace
Моето мнение все пак е, че не намирам нищо обидно в поста й. И не намирам това за спам.

# 242
  • Майничка
Родителите на Джем са прави да не я искат, съгласна съм.
Само че Джем я иска, там е разковничето. Ако неговата любов, желание (не ми се обръща езика да кажа страст, толкоз ми е постен Mr. Green), донкихотовщина, ако щете, се окажат достатъчно трайни, това пак може да бъде основа за сполучлив брак.
Писах вече, че съм на кантар за тази връзка, точно заради това, че според мен, Джем е константа в него, само и единствено от Неджля зависи как ще се развие бракът.
А предвид принципите на семейството му, едва ли мадам Сузан ще прояви изобретателността и хъса на мадам Джеврие "деликатно" да подработва развода на сина си. Wink

Ralico, има Турция и Турция, а Истанбул хич, ама хич не е в тази, дето "и за по-малко провинение убиват без съд и присъда". Peace

# 243

Родителите на Джем си имат своите правила,своите критерии.
Не само Али Ръза има чувство за чест.
Не мога да ги съдя за постъпките им,но мисля,че имат право.

# 244
майката на Джем си е права да иска най-доброто за сина си.А Неджля не е.
Не е луд,който изяжда баницата,а който му я дава  Simple Smile
Как да се радват Айдъноглу,като те са лудите в случая.
И как да не се радват Теким,като хем се отърваха от ненавистна снаха,хем от проблемна дъщеря.
LilaC Тъй де! smile3521

gargamela Права си,и все пак,двойния стандарт ми е познат и може би затова реагирам по-болезнено. Peace

# 245
Хайде сега добро утро и от мен,докато ви изчета... ooooh!
Хайде една закуска от мен  Sunglasses

Относно брака между Неджля и Джем.Аз отговорих от части.Поради няколко причини.Първо Неджля сгреши така е отдаде се на това ''увлечение'' по Оуз без да помисли за сестра си,за Джем,за баща си тръгна без да поглежда назад.Нарани много хора и после съжалява.Да млада е греши,но това не я оправдава!Второ родителите на Джем с право не са съгласни,но все пак тя не се жени за тях синът им е голям има право да решава как ще продължи живота си.

# 246
Цитат
raliko и аз мисля така Според мен Неджля се омъжи за да се оневини!За това,което им стори в миналото за ударите,които им нанесе било то съзнателно или не!

Аз не мисля така - На 18 -20 г всеки греши. Човешко е и толкова присъщо на младостта.... Забравите ли кога бяхте млади и грабехте от живота с пълни шепи, живеете на макс  ?

С годините човек се поуспокоява , прогледва и става по-компромисен. Голямата, изпепеляваща любов е чудесно нещо, но... прилича на светкавица - бързо идва и не остава за дълго, защото много често е сляпа и глуха....

За мен Неджля има право  на поправителен спрямо Джем. Нормално е да е впечатлена от колата и възможностите му, но за мен тя има отношение към Джем. Да - различно от пожара, който бушуваше в нея с Ууз, но видяхме колко държат пожарите...

Едно съм разбрала в този живот - не съди жестоко, а помагай разбиращо и опрощаващо.

PeaceИ аз така виждам нещата.Тя си изпати много от грешката и сега я е страх от други,а знае,че омъжвайки се за Джем,ще постъпи правилно.И тя,както Ферхунде каза за Шефкет,вижда сигурността и спокойствието с Джем.Освен това фактът,че въпреки всичко,въпреки огромната рана ,която му нанесе,Джем й прости,това значи че страшно я обича.Дали заслужава тази любов,явно това е въпросът,но Джем си я иска,значи според него си струва.Не мисля че Неджля го направи заради родителите си,тя даже се притесняваше как ще реагира баща й на това решение.А Али Ръза,вместо да предупреждава Джем,че не бива да я огорчава(супер нелепо беше след всичко случило се),трябваше да говори с дъщеря си,на нея да каже,да си опича акъла,защото ако за втори път нарани това момче,ще бъде за убиване направо,но той ,както винаги,не говори с детето си.Избирайки него,тя вече няма никакво право на грешки,и тя трябва да е наясно с това.Отношението на родителите на Джем е съвсем разбираемо и на тях по им би отивало,да предупредят Неджля,да внимава в картинката.
Гледайки фирма,мога да кажа,че Неджля и Джем имат право на втори шанс.Обаче като майка на син,трудно бих понесла такова нещо.

И да добавя,че аз съм от тези,грабещите с пълни шепи,бях де,когато бях на 20.И съм грешала,много!Слушах сърцето си,на разумът не обръщах внимание,пък и какъв разум бе хора на 20.Разумът е опитът,а той идва с годините,според мен.Колкото и да ти се говори,че так и така не бива,човек иска сам да се убеди.Не можем на по 20 ,да бъдем мъдри и разумни,поне аз не бях и не съжалявам.Така както на малкото детенце му се казва-не пипай там,пари....то пак пипва и се опарва,така и човек иска да достигне до някои изводи,заключения сам,дори и да е бил предупреждаван многократно,че не бива,че ще боли,че е грешка.пък и във всички правила си има изключения,дали няма да се случи на мен!?

"Не можехме ли да живеем
живота си обратно ?
И вместо да стареем,
да ставаме по-млади ?
Да се родим съзнаващи и мъдри,
унили грохнали и слаби
и побелели да се тътрим
във проходилки - старци, баби.
И после да се подмладим,
да заработим и залюбим.
Съдби успешни да градим,
за грешки време без да губим.
А края си да срещнем малки -
деца невинни и невежи,
но няма ли да бъде жалко
да ни полагат във ковчези ?
Да не съзнаваме, че гаснем,
в игри щастливи да умрем -
не би било финал ужасен,
но нямаше да разберем
защо изобщо сме живели,
защо боля ни многократно.
Затуй че Бог си има цели,
животът не тече обратно !"

Последна редакция: нд, 23 май 2010, 11:51 от rozi-maxi

# 247
  • до една звездичка
1. Неджля, ще гради своето щастие върху общите им усмивки с Джем, а не върху
чуждо нещастие, защото обичащите и разбиращи хора / най-вече родители/ прощават.
Съвсем друго е, ако са се възприели като Богоравни и се мислят за Богопомазани.
2. Объркала си се - родителската обич трябва да е опрощаваща - т.е. родителите да са нещастни, ако децата им са тъжни... Замисли се !
3. Възрастта има много общо - повярвай ми !
4.Точно на нейните години грешиш и до края на дните си всички ние имаме право на поправителен. Жалко, че родителите на Джем няма да се насладят на щастието на сина си  - или поне майка му, защото има твърде голямо его. Но това е много присъщо на мъжките майки, за съжаление....
Имам молба - спомни си за думите на Исус - " Който от вас е без грях, нека първи хвърли камък"

Не само, че не намирам нищо обидно в този пост, ами напротив! Приветствам подобни изказвания и казвам "добре дошла" на авторката им в нашата тема!  Hug

# 248
Още ли обсъждате този пост????
Откакто разбрах, че ще спират любимия ми филм нямам настроение да пиша и тук.А и виждам, че темите не се въртят вече около филма  и все повече се изострят на лична основа.
Кога ще е деня за превъплащение в роли утре ли? Simple Smile

# 249
Добро утро.
Моите номинации за най-силно и най-стилно присъствие във форума са - soya-fen и АЛИ РЪЗА.
Дано не съм изпуснала срока. Wink

Не си закъсняла записах те.  Peace
Да дам и аз моите номинации.  Flutter
Предлагам: Lila C и rozi-maxi  Peace
Техните постове винаги ме карат да се замислям за неща, на които не винаги обръщам внимание.  Hug
Има и много други, които ме впечатляват с постовете си, ама регламента е строг, дава право само на две предложения.  Blush

Последна редакция: нд, 23 май 2010, 13:20 от Cheburashka

# 250
Да дам и аз моите номинации
 1. soya-fen
 2. Ледена кралица
Записах се  Naughty
Simple Smile

# 251
Не всички мъжки майки са еднакви или такива като майката на Джем.  Поне аз не се чувствам такава.

Родителите на Джем са прави за себе си.  Обидени са, разочаровани са,  засегнати са откъм  схващания, нрави, обичаи и религия.
Ако обичат Джем истински, а не  с егото си напред,  ще намерят сили да му простят.  Дори и в началото да не се виждат често, постепенно трябва да стопят леда, още повече, че Джем има  водещата роля  за това.

Бащата на Неджля  винаги е бил  надменен  глупак   в моите очи,  не вижда гредата в собственото си око, отиде да вади сламката в окото на Джем.  Изобщо нямаше право да се обажда, камоли  да  му  натяква, че нямал право да я обижда и наранява.  Точно бащата на най-нараняващата  мома.

Неждля,  даааа направи  голяма глупост,  но наистина от незрялост и хормони.  Не отричам правото на поправителен на никой, дори и да е убиец,  ако дори само има идея за желание за поправка.  Не може само, защото си сбъркал веднъж да си наврян в клоаката и всеки път като си подадеш главата отгоре, някой да те натиска с лопатата надолу.

Дааа, сложен  казус,  но такъв е животът.  Ще Ви подразни това, знам.   Ако не беше така, щяхме да сме еднакви като зелени човечета, нямаше да има млади и стари, нямаше да има идеални и престъпници, нямаше да има бедни и богати,  ураааа, комуна.  Да, ама от историята знаем, че няма комуна, която да е  доказала, че може да съществува вечно.  Значи, премаме живота със всичките му  цветове, нюанси, дивотии, умности, гняв и мъка,  щастие и хвалебствие и т.н.  Всеки от нас посяга към този калейдоскоп, когато  му се падне от лотарията, или е достатъчно силен сам да поиска нещо да има и опитва да го стигне, няма значение как.  

След това са последствията,и те отново и отново са  кръговрата на живота.   Има грешки  има и  прошки.    Но винаги ме хваща яд, когато млади хора не биват разбрани от родителите си и заплащат много висока цена за една минута радост и щастие.   Това не бива да става  в никое общество.  Не бива родител да погребва детето си, каквато и да е причината за смъртта.   А  ако си станал причина за смъртта на детето си сам ?  

# 252
Не мога да дам глас за номинации,  първо, защото съм отскоро, не Ви познавам, не като личности и визуално, ами сте ми интересни като събеседници всички,  чета  Ви  с  интерес,  наистина  чувствам дискусията и участвам с удоволствие.   
Моля, чувствайте се всички номинирани от мен  !

# 253
Бракът им няма бъдеще,както писах .
Тук всеки се подсигурява и за никакви чувства не става въпрос;
-бракът на Фикрет с напълно непознат
-бракът на Лейля,от глупост и наивитет
-бракът на Яман и Джейда - богатството
-бракът на Шефкет и Ферхунде - ....
Джем,колкото и да е симпатичен бързо се опита да забрави неосъществения си брак и се сгоди!
Отново,намесата на Ферхунде /както при Лейля/с изпращането на снимките изигра роля.Ако не бяха снимките,Джем като почтен мъж дали щеше да развали годежа?Това му се случи два пъти!Защо тогава мадам Сузан и Кемал не реагираха?
Вярно е,на 20 години няма как да имаш опит,но имаш характер и възпитание.

# 254

Нека поразсъждаваме над понятията "неопетнено име" и "какво ще кажат хората". "Неопетнено име" значи да си добър, почтен и уважаван човек. Хората да ти имат уважение и доверие. "Какво ще кажат хората" има значение в смисъл какво е мнението на околните за тебе, това е важно, ако искаш да имаш приятели и помощ. Това е и един вид уважение към околните - съседи, роднини, колеги, общество – че се съобразяваш с тях. Искаме го или не, околните си съставят определено мнение за нас, което влияе на взаимоотношенията.
Така че това са две понятия от високо значение в отношенията между хората през всички времена. Друг въпрос е доколко Али Ръза, аз или вие как успяваме или дали желаем да ги прилагаме в живота.
В съвременния живот по-малко се обръща внимание, анонимността и отчуждеността в големите градове и меркантилната система пораждат отношения на агресия, престъпност, безразличие, безчувственост.

Соичка,"неопетнено име" аз тълкувам по друг начин Peace.Не мисля ,че това означава да си добър човек,когото всички уважават,а такъв,в чието минало,неговото и на семейството му,няма "срамни" случки,такива каквито допуснаха Лейля и Неджля и Шефкет.Както виждаме,името му се опетни,но той продължава да бъде уважаван,Ахмет на часа му услужи с огромна сума,хората го гледат в очите и продължават да му стискат ръката.Умният човек ще съумее да направи разлика между това,децата ти да сгрешат,и въпреки това да си добър,честен човек.Тези 2 понятия не се самоизключват.Али Ръза е сърдит,че той е успял да не опетни името на семейството,цял живот е живял добросъвестно,честно и почтено,но пък за сметка на това децата му,едно след друго сториха големи такива.Като се има в предвид  опасната младост,смяната на местоживеене и неправилният подход към децата,и на последно място,но не и по значимост появата на Ферхунде,всички тези факти доведоха до сполетелите ги беди.Но все пак,според мен най-вече младостта и неопитността си казаха думата.

Общи условия

Активация на акаунт