Лакомо бебе

• 15 472
  • 50
  •   1
Отговори
# 15
Моето момиче спи предимно настрани. Засега не съм забелязала да има предпочитания, както я сложа, така заспива. Обръщам я ляво, после дясно, пак ляво и така... я слагам да спи, за да нямаме сплескана глава.  Laughing
За тези "водопади", действам с мини кърпички-лигавници, вместо лигавник около врата и ги слагам около деколтето, за да избегна да се мокри всеки път дрешката.
Друго, което ми каза педиатърката е след като кърмя - малко водичка, преварена и с разтворена вътре кафява захар - една глътчица, за да "изплакне" устата и за да не се образуват разни инфекции и гъбички. Като се сещам по нещо, ще пиша, че сега ми е още малко каша в главата.
Иначе за майската тема - да, късно се включих, но има време да наваксам.  Simple Smile

# 16
Аз не можах да схвана как кърмите по часовник. Засичате време и повече не давате? Как сте сигурни, че бебето стига до задното мляко, ако то само не контролира колко яде?  newsm78

Хриско, вода с кафява захар създава чудесна среда за развиване на бактерии, инфекции и гъбички, по принцип. Не е необходимо да се плакне устата на бебето, от кърма инфекции не се получават (кърмата е стерилна, освен ако не храниш от шише, инфекции могат да се внесат точно от лъжички, чашки и прочие, с които "плакнеш" устата на бебето, както и от биберони).  Peace

# 17
  • София
И аз открих лигавниците, не всеки път ги ползвам, но май ще ми станат верен другар..
Реално не съм сигурна дали стига до задното мляко.. обаче другият ми вариант е да я държа докато сама пусне и после да връща цял ден.... Като я гледам как настървено суче и как ми омекват гърдите и след 4-5 минути сукане, надявам се да стига и до задното. доста ака, пишка, спинка си (нощно време почна да прави 5 часова пауза, това в последните два дни, де), наддава (според мен е качила още за седмицата след консултацията) - почна доста да ми тежи вече... не знам какво ще я правя след месец/два.
Хора, не знам.. нахранва ли се, дали стига до хранителното мляко.. разчитам на изброените по-горе показатели....дано да са достатъчно добри такива.... Praynig Praynig Praynig

# 18
Малини, аз не исках да те стряскам, извинявай, че така грубо си зададох въпроса.
По принцип идеята на храненето без часовник е, че бебето, като стигне до задното мазно мляко, само спира да яде, защото вече се е заситило. Бебето си има инстинкти за това, храненето по часовник може да му обърка инстинктите и да му стане по-трудно самичко да си определя кога се е наяло, което засега не е голяма болка, но по-късно при захранването ще има известно значение.

Повръщането или "преливането", както някой хубаво го беше нарекъл по-горе, си се регулира с времето и не е страшно. Количествата, за които говорите, не са нещо нечувано  Wink Тези неща ги казвам не защото се имам за кой знеа какъв спец, а просто защото по мой (16 месечен) опит е по-лесно просто да се довери човек на природата. Всички допълнитени часовници, плакнения и така нататък, образуват много работа и нерви, без които животът с бебето е много по-приятен.  Grinning Но, разбира се, вие си решавате кое как ще правите.  Grinning Peace

# 19
  • София
Яна, мерси Simple Smile
не е грубо, хубаво е, че има с кого да обсъдим въпроса и евентуално да намерим успокоение, че не сме само ние, и че нещата рано или късно се нормализират..
следобяда на 2 пъти й дадох да яде колкото иска, единият - върна, вторият - още не е, дано и да не върне. опитвам се да се вслушвам в нея. искам да си я кърмя, само това, че не спира да яде, много лакомо, а после й е гадно като връща (прави супер жални муцки, като се оригне и върне...), охлепва се цялата, че и нас (което е най-малкият проблем, разбира се) и това, че може (да не дава Господ) да се задави.. (голямо притеснение ми е).
нощно време се нахранва сравнително бързо и си заспива спокойно. но през деня (следобед-вечер) почна да се изнервя, май коремчето я тормози (къркорят й черевцата) и й предлагам всеки път да цокне (кога повече, кога по-малко)....
(само да споделя какв болницата я държах веднъж час и нещо и после 2 часа ми връщаше, след това и след пробното кърмене и разговор с лекарките там, реших да я храня определен брой минути, като увеличавах плавно времето, защото й нарастват нуждите. макар че и тя става все по-веща в сукането, та е възможно за кратко време да издърпва нужното.... дали да направя няколко пробни кърмения в домашни условия - както казват 1 денонощие, за да видя реално колко поема?)
всеки опит и наблюдения са добре дошли и благодаря, че ги споделяте! дава ни кураж и вяра...  Hug

# 20
Момичета недейте кърми по часовник! Това не е полезно за детето! Както вече ви казаха предната кърма е рядка и не много калорична, задната кърма е тази, която съдържа толкова важните за развитието на бебето и особено на мозъка му мазнини! Предната кърма съдържа много лактоза, и ако детето яде само предно мляко може да има повече проблеми с газове и колики или акото да придобие зеленикав оттенък, така че следете за това също.

Моят съвет (както и на световната здравна организация, нещо което изглежда много меицински пероснал в България не знае) е да си кърмите на воля! Водете се по детето, кърмете на поискване, толкова дълго колкото детето иска... Peace

За връщането забравих да кажа - не е задължително да е от преяждане! Клапата, която затваря стомахът, за да не се връща храна в хранопровода (сега не мога да се сетя термина з анея) е недоразвита през първата 1 година на детето. Затова и много често те връщат, просто защото стомахът не е добре затворен. Това е нормално. Може да забележите, че връщат например когато се напъват да акат или пръцкат, защото стягат стомашните мускули и млякото от пълното стомахче се изтласква нагоре по хранопровода. Природата си знае работата мами, а часовници, за да се храни бебето по часовник, до много скоро (от гледна точка на цялостната история на човечетсвото) не е имало и майките все пак са си кърмили децата!

Последна редакция: сб, 22 май 2010, 21:16 от Tink (.Y.)

# 21
Момичета, да ви успокоя, че и моето момиченце беше с голям апетит през първите месеци. На консултациите педиатърката ме съветваше да я ограничавам, но аз си я кърмех през 1,5 - 2 часа. Роди се 3.500кг, 50 см и на 20-тия ден беше качила 1кг., после на 40-тия още толкова Simple Smile В общи линии запази това темпо на покачване на килограмите до 4-тия месец. После  сама си регулира храненето. Почти не ми е повръщала, но много обичаше тати да я оригва, да я гушка и често заспиваше в него. В първите дни кърмех от двете гърди по съвет на акушерките в родилното. Казваха ми да засичам по 10мин на всяка гърда (което си е доста затормозяващо), но се подредих с хиперлактация, а и бебка не можеше да стигне до задното мляко. Когато се прибрахме у дома (на 4-тия ден след секцио) започнах да си я кърмя само от едната гърда, като тя сучеше ефективно през първите 5мин., а после се отнасяше по още 30мин. да си суче бавничко и да ме разрлежда, а в последствие и да ми гука. Другата гърда изцеждах по малко колкото да ми олекне. Така, че кърмете си дечицата спокойно и с удоволствие (както правим ние и до сега)!  Heart Eyes

# 22
и аз не мисля че трябва да къмите по часовник, имайте в предвид, че бебоците понякога са по изморени и може по малко да дърпат, друг път са много гладни и бързо изцеждат гърдата. помислете, и вие не се храните всеки път еднакво, нали? така че за да сте сигурни че всичко е наред, оставете бебето да ви води. тов а с повръщането ми се вижда нормално, и моя юнак повръщаше по мъничко до навършване на месец. сега от време на време връща при уригване, но няма нищо по -естествено от това. аз разбира се е ориентирам по часовник, за да знам горе долу колко време му отнема и да не ме ползва за биберон, но основно наблюдавам него и го оставям да си се наяде на спокойствие. когато бебето изглежда относително доволно и спокойно и ако не преглъща след 5-6 последователни дръпвания, значи вече се е нахранило. поне аз така се ориентирам.

Malini, моя мъник също има колики и да ти кажа установявам че кърменето по това време не му помага особено, даже напротив. аз лично като го свие коремчето му разтварям едни хомеопатични за колики и след това му давам биберон, който го успокоява. ако му предложа гърда, захапва, но понеже е изнервен и го боли, обикновено ме разранява, затова преустанових тази практика. имай в предвид, че не кърмата, а самото сучене от гърдата успокоява, така че ако стане болезнено положението, предложи залъгалка. била съм със силно травмирани и наранени гърди, затова предупреждавам, кърменето си беше истинско приключение, така че се предпазвайте.  Peace   bouquet  Hug

е крайна сметка, кърменето наистина е приятно и създава силна връзка с детето, ако не са ви травмирани гърдите не виждам закъде да бързате, по -дългото сучене никога няма да им навреди..

Tanichka78 и моето момченце от скоро започна да ми гука с "пълна уста" и е много смешен и сладък, много се забавлявам в тези моменти  Grinning

# 23
  • София
Момичета,
Аз съм повече от съгласна да я кърмя докато сама си пусне гърдата. Проблемът ми е в количеството на върнатото мляко, както и това, че я оставям след доста време държане на рамо в креватчето (дори и да се е оригнала - няма гаранция, че после няма да върне), и по някое време.. върне. добре че имат инстинкт и изтича от устата, но на 2 пъти ми се стори, че е пред задавяне (обикновено, когато е обърната на ляво, което не й харесва и вече успява да се поизвърти, независимо от подпорите..).
Не знам дали да не опитам с везна - 24 часа да засичам и да видя кога при какво поето количество - връща..
благодаря за съветите и отзивчивостта, дано е полезно и за Хриско, която реално създаде темичката, а аз нахлух и с моя проблем, ако въобще е проблем  Hug
лека и спокойна нощ да е!

# 24
Malini недей да се вкарваш в такива ужасни филми! Всички бебета връщат, а върнатото количество винаги изглежда повече от колкото е в действителност... И мойта връща, понякога точно преди следващото хранене... Нормален бебешки рефлукс е това. Направо ме боли сърцето като ви чета как се притеснявате и мъчите без нужда... Hug

# 25
  • София
Здравейте пак от мен!
Започнах да храня бебка докато пусне (само от 1 гърда, защото според мен има достатъчно). В повечето случаи заспива към 15тата минута, като първите 5-6 суче ефективно, после по малко, на моменти ме ползва като залъгалка. Опитвам се да я оригна,кога успешно, кога не, но гледам да я държа поне 15 мин. на рамо.
Обаче:
1. вчера я храних и в един момент директно блювна върху мен; майка ми беше при нас, не видя, но чу и каза, че е на фонтан;
2. днес я храних сутринта, оригна се, стоя изправена, доколкото беше възможно, защото заспа и след около час върна в креватчето.
според вас това в реда на нещата ли е?
не знам рефлукс ли е, преливане ли е, преяждане и съответно връщане на количеството, което е в повече - просто искам да знам какво да правя (освен, че почнах да я храня, колкото иска) и дали мога да й помогна да не се омазва (защото и на нея, милата, хич не й е приятно).
А, и доста хълца, което май пак е признак, че гълта много въздух. Открили ли сте начин на кърмене, при който да не гълтат? Мисля си, че тогава ще ни е по-лесно (пробвах няколко различни пози на кърмене, ама все си гълта и това е...)
Благодаря!  Hug
И честит 24 май на всички!   bouquet

# 26
Здравей! Повръщането на фонтан не е хубава работа... Имаш ли представа дали, когато е върнала се е напъвала? Мойта най-често връща когато се напъва да пърцка или ака или и аз не незам какво... Тогава просто от напъването на коремните мускули се изстрелва храната нагоре. Ох, това вече ти го писах... Иначе да ти кажа при нас как е - сменяме по 3-4 тениски на ден наши, защото редовно връща върху нас докато я държим изправена да се оригне или просто я носим. Ние много я носим, че има ужасни колики и корем в корем позата и е най-удобна. Нейните дрехи също сменяме 2-3 пъти на ден защото ги омазва и даже понякога си мирише на повръщано. Педиатърката ни каза, че това не е страшно, а по-скоро неприятно и създаващо повече домакинска работа. Каза ни, че щом детето наддава и няма някакви други здравословни проблеми не е причина за притеснение. Аз бях същата като теб в началото - не можех да си представя как да приема това за нормално и как да не правя нищо, за да помогна на детето (в смисъл да не давам лекарство или нещо такова, което да реши проблема). Сега сме вече на 2 месеца и 2 седмици и като че ли маааалко намалява това връщане. Надявам се да почне да преминава вече с узряването на храносмилателната система на бебка, но педиатърката ни предупреди, че и до 1 година може да продължи. Не знам какво друго да ти кажа... Ако обаче връща често на фонтан иди на лекар да не се окаже сериозен проблем!

# 27
  • София
Тинк, мерси много!
Мисля си, че не е често това връщане на фонтан.. И слава Богу, не всеки път връща (макар да е по-скоро изключение невръщането...). Направило ми е впечатление, че точно като се мъчи да се изпръцка или изака (особено вечер) - връща, явно е свързано с напрягането на малките коремни мускулчета... Иначе изглежда добре, според нас наддава, пълни пампите, като цяло е по-скоро спокойничка (само вечер й се обостря болката в коремчето, защото пищи и се гърчи, на пристъпи и тогава има моменти на истерясване), нощно време спинка (буди се да яде, и само понякога отнема време, докато заспи...). Все пак още е много мъничка, на 3 седмици става днес, та със сигурност ще ни трябва още време за наблюдения. А и не съм почнала да давам нищо за коликите, да видя тогава как ще е вечерно време...   
Тази седмица ще отидем да я премерят в поликлиниката и пак ще го обсъдя с педиатърката, а в края на другата сме за първа ваксинация, така че пак ще я видим как се движи с грамчетата.
Факт е, че основно ние го отнасяме с пране, гладене и постоянно преобличане. Дано имаме късмет и дечките го израстнат по-скоро от 1 годинка.
Благодаря отново за споделеното! Усмихнат ден!

# 28
И аз да се включа по темата с въпрос.Синът ми е на 2 месеца и не мога да кажа че е много лаком но е факт че ако закъснея да му дам да яде настава война.От два дни обаче щом се наяде повръща - не много но все пак.Държа го прав след като се наяде и се оригва като голям човек но  въпреки това връща.Четох за рефлукса и се чудя ако го имаме не трябваше ли да се прояви от самото начало и трябва ли да се притеснявам и да предприемам някакви мерки?

# 29
  • София
Мимашки, според мен (без да имам кой знае какъв опит), не е рефлукс. Ако е такова нещо, щеше да проличи от самото начало. Аз и за нас не съм сигурна такова ли е, въпреки че още от болницата креватчето й беше повдигнато (само на нея), което тогава ме наведе на мисълта, че бебка връща. Говори с педиатъра ви, но най-вероятно няма да имаш основания да се притесняваш.  Hug

На мен най-големият ми кошмар всъщност е да не се задави (снощи направо ни разказа играта, беше ужасно страшно...). Оригнала се е, държана е изправена още известно време, но понеже не обича да спи на ляво, се върти. И като вземе, че върне, а главичката й гледа към тавана и съответно не може да си поеме въздух...
И не знам какво да правя. Освен да я държа предимно на дясно, и когато съм при нея - да е на ляво, че да реагирам, ако не дай си Боже, стане нещо... 
Praynig Praynig Praynig

Общи условия

Активация на акаунт