За Ирак е тема пета!Нова, млада и напета! Да покажем Рай и Ад от любимия Багдад!

• 45 033
  • 742
  •   1
Отговори
# 90
Астарта, радвам се да те видя отново. А постовете ги затриха, защото май попрекалихме... макар последният за водача на ал каида да нямаше нищо общо и да не беше провокация, ама модераторите си знаят.

по тази тема нека пусна тук един текст, свързан с децата в Ирак:

"колко много са клишетата, с които може да се опише детската усмивка... малко ли поети, писатели или други скромни майстори на словото са казвали, че детската усмивка е като погалване от крило на пеперуда... или като лека топлина от играещи си слънчеви лъчи... или като ненатрапчиво далечно ухание на мед, рози и жасмин... а детският глас как са описали ? като меден звън на хиляди камбани, като леко жужене на пчела понесла ароматния си товар, като хиляди птици приветстващи пролетта, като ангели възхваляващи Бога... всички са описали детските очи като две звезди огряли мрачното небе, като две весели пламъчета, които да те сгреят. всички са описали детската милувка като допира на меки и ефирни облаци, като пух галещ ръцете ни, като мека топлина, обгръщаща тялото...

всички са описали това, на което се радваме... всички обичаме тези клишета, защото са ни близки... а като излезем от клишетата... елате на една разходка с мен из улиците на Ирак, за да излезем и да видим това, което не е било достатъчно красиво да стане клише на красотата, но е достатъчно болезнено, да стане символ на нещастието...

тук детската усмивка е като непосилна мъка да изразиш радост, за да получиш петак... това е най-трудният цирков номер, но от него зависи дали ще останеш гладен. тук детската усмивка е като бръмченето на самолет над пустиня - далечен, недостижим, чужд... тук гласовете са като звук от шкурка по стара изсъхнала дървесина, като вой на майка, погребваща детето си... тук всеки ден, погребваме и ни погребват. а детските очи ? това са две звезди, угасващи на небосклона ,на който изгрява пламъкът на войната. те са като два въглена, изгарящи съвестта на минувачите, защото насилниците нямат съвест, а честните хора се винят за всичко, което става.

тук всяко дете е достойно да бъде крал на света ... като всяко друго дете ...

Последна редакция: вт, 01 юни 2010, 14:26 от hadil

# 91
Ох, писах, писах и накрая всичко се затри. Преинсталираха ми уиндоуса и сега интернетът е кошмарно бавен Tired

Исках да благодаря на Айа и Хадил за поздравите по случай първи юни Hug. Честит пртазник и от мен на всички дечица! Моето пожелание е всички деца да се радват на здраве и спокойно детство, да няма разплакани детски очички!
На мен, на фона на няколко събития от последните дни, както и на дъждовното и мрачно време, не ми е никак празнично днес.

Ум, мила, къде се изгуби? Много ми липсваш Hug

# 92
  • Varna
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ДЕЧИЦА!!! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК И НА ВАС ВЪВ ТЕМАТА КОИТО ПО ДУША СТЕ ДЕЦА!!!

# 93
днес ми е ден да ми затриват постовете, каквото и да кажа... явно наистина е спам линка към "направи си сам". нищо де...
аз не разбирам много от изобразително изкуство, но има някои картини, които ми харесват и някои от тях са тези на иракската художничка Бутайна Абдулрахим. Ето някои от тях, дано ви харесат:

# 94
Един специален линк за тези, които обичат ориенталските дизайни: http://www.hanasadiq.com/SlideShow/jewlary/jewlary.htm
в галерията може да видите освен бижута, облекла и картини. Това е една доста известна иракска дизайнерка, която твори в Йордания. Има две интересни книги за традиционните арабски татуировки в Йордания и за йорданската сребърна бижутерия.
Делте, това е най-вече за твоя радост и за другите калдъръм кокони.

# 95
  • София
Хадил ако има от някъде покажи ни съвсем домашния бит. Имам предвид домашно обзавеждане например.

От едно време , от сега. Просто ми е любопитно да видя какво е представлява.

В Тунис ходихме по едни музеи ама там дава все богаташки къщи, а бита на обикновения човек почти отсъстваше (ако не броим бедуинските шатри).

# 96
сега иракските домове не са много по-различни от българските, само дето са малко по-просторни. нека да видя какво ще изнамеря като материал за преди и сега.

# 97
  • София
сега иракските домове не са много по-различни от българските, само дето са малко по-просторни. нека да видя какво ще изнамеря като материал за преди и сега.

Имате ли например художници от онова време които да са рисували иракския живот. Например със старовремските къщи, празници и т.н.

И още една екстравагантна идея имам. Как сте с интернета в Ирак - и изобщо има ли такъв ?

# 98
има такива картини, но дали ще намеря на ел.носител. ще прегледам архива и ще пусна, каквото намеря.

# 99
Момичета,линка който ви пуснах последно на 6 стр.отговря на въпросите с неяснотите около кораба в Газа,анализира го руски политолг.Много е интересен и хвърля нова светлина,за която никой не говори.По-скоро това е конфликт между Израел и Турция и е предизвикатеслство към последната страна.
Просто жертви на обстоятелствата.Честит празник и от мен на всчики слънца.

# 100
azmira, не знам какво се случи с дългия ти постинг за испанските евреи, но на мен ми беше интересно да прочета  bouquet. По въпроса за черния венец споделям мнението на Хадил, няма смисъл от виртуални конфликти с хора, които нямат нищо общо Peace

Айа, благодаря че питаш за мен Hug. Както и друг път съм писала, радвам се на всеки твой постинг, макар че този път поводът за включването ти да е тъжен Confused. Чета те с интерес и в арабската тема и искам да те поздравя (теб и останалите момичета) за добрия дух, който цари сега в темата.

За българските наемници в Ирак какво да кажа? Хич не ме изненадва отношението им към местното население, те са част от нашето общество, което (каквото и да си говорим) е расистко и предубедено към арабския свят. Същите подмятания, обидни коментари и подигравки отнасят и в България жените с хиджаб например.

ами много просто..изтриха го...ние имаме една пословица..кажеш ли истината..гонят те и от 9 села..обясних и на модераторите..че не мога да пиша за баклава и локуми когато тук в темите се прави реклама на войска която убива пали руши..дори по врема на олимпиада страните които воюват не ги допускат да се състезават..разбира се че не това е мястото където може да се пише това..но все пак това е част от нашата действителност..и за да могат не само израелските мами да се радват на дечицата си..нека да дадем шанс и на други майки по света..нека всички деца по света да се радват на мира..и без това животът е толкова къс..това си беше мой протест..понеже имам познати там..които сега са в затвора..  bouquet

# 101
моми4ета, следя информациите от вас и от медиите! наистина ми се струва,4е ако не се дигне светът ,няма да се промени нищо в ситуацията! особено на днешния ден на децата,грехота е да има деца ,които страдат и губят близките си! 4етох коментарите в дира, 4ак не повярвах колко са срещу израел, мислех,4е бг  по презумция сме по задниците на  големите и дето ни държат на каишка!слава богу не съвсем! надявам се протестите да имат отзвук и то положителен , най-сетне разум ,4е ни 4ака война  като се погледне кой какво прави за осигуряване на тил и съдружници! Praynig

най сетне нещо умно.. Money..абе от вас ще излязнат хора..ама аз дали ще видя.. Joy

# 102
еййй все си мислех, че на 30 години съм станала човек, ама азмира ми разби илюзиите. съчувствам на познатите ти азмира, знам какво ти е. разбирам ти и протеста, иначе дано си успяла да ми прочетеш съображенията против това да протестираме в израелската тема. всеки има шанс да живее и да се радва на живота, с някои малки изключения като педофилите например, ама това е друга тема.

# 103
Като стана въпрос за това кой има право да живее, ще подхвана една тежка тема, която не е за тук. Но все пак е Ден на детето и днес доста си поговорихме за съдбата на децата по света. Та, искам да разбера най-вече мнението на Хадил като лекар-педиатър и на Никито като медицинско лице от Варна за това дали е лекарска грешка според вас смъртта на Дани? Какво е мнението ви за постъпката на лекарите, лекували това детенце? Откакто гледах родителите му в предаването на Венета Райкова, не мога да си намеря място, по цял ден плача за него и си задавам въпроса в каква държава живеем и къде отглеждаме децата си. Уж сме мирна държава, а се избиваме по пътищата и по болниците Cry

azmira, подозирам че ще ми бъде интересно да те чета и ще се радвам, ако се присъединиш към компанията ни Simple Smile. Само ще си позволя да ти дам един приятелски съвет - давай го маааалко по-спокойно, за да не ти наложат бан и да ни лишат от присъствието ти. Иначе почти всички тук споделяме мнението ти, макар и не винаги да го изказваме Peace

# 104
  • Costa Rica
Мъхъм, или може да ни ударят катинара.

А който е имал потенциал да стане човек, вече е станал.
Явно не е здравословно да се ритат свещените крави.
Млъквам.

Напълних си очите с арабско изкуство (няма само кокона Делта да се кефи,я  #Silly).

Общи условия

Активация на акаунт