Шефът ми си иска парите за здравните осигуровки

• 5 214
  • 64
  •   1
Отговори
Здравейте мами,искам да споделя с вас нещо,което на скоро ми се случи.Шефът ми иска да му върна парите за здравните осигуровки и не само на мен (общо са 230 лв).Моя колежка е ходила в институцията по труда,но там нищо не са направили и са я пратили в НАП,а тя така и не отишла.Моля ви кажете ми има ли право да си иска парите,да ходя ли в НАП или направо да си търся адвокат?Някой ако е имал подобен проблем също да пише как са се развили нещата  baby_neutral

# 1
  • София
Здравей,

Мился, че ако си на трудов договор няма право да си ги иска. Това завучи много странно. Толкова ли го е закършил, че разчита на тези 230лв ooooh!

# 2
  • в 1001-та нощ
как така си ги иска? аз нещо не мога да разбера?

П.П. не съм сигурна какво внася работодателят, докато си в майчинство, може би ако внася здравни в твоя полза - иска да го компенсираш ...което разбира се е "...no comment..." - изобщо не му е в правото

Последна редакция: ср, 26 май 2010, 09:51 от a.l.e.n.a

# 3
Докато си в майчинство сумата се плаща от НОИ, а работодателя плаща само здравна осигуровка за периода на болнични и майчинство. Няма основание работодателя да изисква от теб да си плащаш здравните осигуровки за периода на болничен и майчинство. Интересно ми е че инспекцията по труда не са взели отношение по въпроса, може би защото е само на думи и все още няма нищо на лице. Опитай и в НАП, подай жалба ти нищо не губиш като подадеш жалба или сигнализираш за нередност. Но явно ще си имаш проблем с работодателя. Щом е допрял до твоите здравни осигуровки .......... Луда държава

# 4
Тоя е много нагъл. Егати човека #Cussing out

# 5
  • в 1001-та нощ
честно казано - направо и аз изумях - този човек - баща не е ли бил, деца няма ли?

ако тя не е работила и имат сделка - тя да се осигурява до майчинство - е разбираемо, ама в противен случай е  Rolling Eyes Rolling Eyes Close

не че сумата е голяма и едва ли има голямо значение и за нея и за него.....но няма никаква човечност и законност в искането

според мен тя трябва да си прецени - дали иска след майчинството да се върне на работа там - защото сега ако започне конфликта - по някое време ще й намерят цаката - да се освободят от нея и в най-лошия случай - като се върне, което ще е неприятно

най-малкото ако се върне на работа там после - ще може да си търси и друга работа, ако не я устройва тази....

човекът може би и от сега си мисли - как е изгубил един свободен служител и ще се върне една майка с ангажименти - за съжаление - това е реалност на много места

# 6
       Тъй като и аз имах проблем с моя работодател наскоро, и едва ли ще се върна на работа там след като ми изтече майчинството, също реших, че мога да се обърна към Инспекцията по труда. НО ! Там ми казаха, че след като сме в майчинство, вече отношенията ни не са работник - работодател, а осигурен - осигуряващ, и като така те нямат право да дават предписания в случая.  Peace Затова са те упътили и към НАП (както и мен впрочем). Аз все пак исках да си подам жалбата, но мъжът ми вика няма проблем, но ще получите писмен отговор това, което ви казвам в момента.  Laughing
      Върви в НАП, там са малко мудни, но действат.  Peace

# 7
Няма право (освен ако не сте имали уговорка преди да започне да ти ги внася, но тогава е трябвало месец по месец да му даваш, така че явно нещо сега се е присетил и е решил, че може да те сплаши), но също това значи, че няма да те приеме на работа след майчинството. Обърни се към НАП, както са те посъветвали.

# 8
A, и аз имах такъв работодател,работих 1 година и забременях,след като излязох в майчински се опита да ми удържа  по 7 лева за здравната вноска.Имахме малък разговор ,в който му казах/млад човек около 30г,без деца/,че не му прилича да се цигани за една здравна осигуровка.Имаше 2 магазина , заведение и още незнам си какъв бизнес.Попитах го защо не си наема пенсионерки,които няма да излизат в майчински?
Та ми върна парите  за няколко месеца ,на които ми беше удържал.

# 9
  • в 1001-та нощ
аз не съм убедена как точно НАП ще съдействат - тях ги интересува дали осигурвките се внасят или не, а не кой дава парите; да не говорим, че няма как да се докаже, че той й е искал пари за това, нито пък ще й издаде документ после

може би има смисъл да пише жалба, ако той спре да й внася осигуровките, но не и за това, че той си иска парите от нея, то нито е доказуемо, нито тях ги засяга - от къде взима парите, които внася

и ако тя иска да се жали от него - следва да е в съд - поне така ми изглежда

# 10
Аз бих се посъветвала и с адвокат. Той може да ти даде насока как и дали да реагираш според закона и дали той е на твоя страна.
Иначе мнението ми за този мухльо е  #2gunfire..... много е безочлив!

# 11
Здравните осигуровки за 2009 година са 8%.Част от процента е за сметка на работодателя,част е за работника.Ако работодателят ти е плащал 8-те %,сега може да си иска част от парите.

# 12
Аз не бих се разтакавала по институции. Направо бих се консултирала с адвокат.  Peace

# 13
Ако няма познат адвокат, който да я консултира без пари....каква е ползата?

# 14
Бреййййй! Голяма пасмина се е навъдила! ooooh!
И моят шеф така ми вземаше от майчинството по 5 лв. за здравни осигуровки. Стиснах зъби и си замълчах, защото нямах избор, но преди да се върна на работа го окрадоха за много по-голяма сума.  Mr. Green
Няма право да ти взема и стотинка!  Naughty
Ако не си притисната, консултирай се с адвокат.  Peace
И да пишеш после, че да знам, ако ми се случи пак с второто бебе.
Успех!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт