Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Може ли работодателят да изисква възстановяване на сумата за здравно осигуряване, дори ако съм в отпуск по болест или майчинство?
Какво да правя, ако работодателят ми заплашва да спре здравните осигуровки?
Какви са моите права, ако съм в чужбина и работодателят не осигурява здравно осигуряване?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Може ли работодателят да изисква възстановяване на сумата за здравно осигуряване, дори ако съм в отпуск по болест или майчинство?
Работодателят няма право да изисква възстановяване на сумата за здравно осигуряване, особено ако сте в отпуск по болест или майчинство. Законът изрично посочва, че работодателят трябва да покрие разходите за здравно осигуряване през периода на отпуска по болест и майчинство. Ако имате подобен проблем, можете да се консултирате с адвокат или да подадете жалба в НАП.
-
Какво да правя, ако работодателят ми заплашва да спре здравните осигуровки?
Ако вашият работодател заплашва да прекрати здравните осигуровки, информирайте ги за техните законови задължения и последствията от неспазването им. Според закона те са длъжни да внасят осигуровките и могат да бъдат наказани, ако не го направят. Не се колебайте да защитите правата си, тъй като законът е на ваша страна.
-
Какви са моите права, ако съм в чужбина и работодателят не осигурява здравно осигуряване?
Докато сте в чужбина, нямате ограничения за напускане на страната. Ако работодателят не осигурява здравно осигуряване, можете да подадете жалба до НАП дори от чужбина. Работодателят е длъжен да осигури осигуровки и ако не го направи, ще бъде санкциониран с глоба. Не се колебайте да се консултирате с адвокат или да се свържете с компетентните органи за защита на вашите права.
-
Как мога да получа информация за вноските на здравните осигуровки от моя работодател?