Codependency- синдром на спасителя?

• 5 224
  • 46
  •   1
Отговори
Не намерих подходящ превод на думата Codependency и може би някой би могъл да ми помогне в намирането на съответствието на български. Миналата седмица намерих в борса за преоценени книжки интересно четиво от Melody Beattie за хората, които постоянно имат нужда от оценката другите...

Става дума за хората, които постоянно искат да помагат на някого, все се притесняват за някого или нещо, чувстват се най-добре, когато дават, жертват време и средства за другите и занемаряват собствените си нужди.. На кратко- тези, които непрекъснато подобряват нечий живот...

Съществуват ли такива хора около вас- нещо като синдром на спасителя?
Какво мислите за това?

# 1
Като се замисля, май не познавам такива. Peace
Може би някои биха объркали "синдрома на спасителя"с прекалена доброта.Между двете обаче има съществена разлика,според мен.

# 2
Деси, именно! И аз се замислих точно над това.. Има добри и милостиви хора, които помагат без да очакват нещо и не защото им липсва нещо в собствения живот. Просто са си такива..

Не успях да дочета книжката, защото ми се стори доста абсурдна теория..

# 3
Такива около мен няма! Виж, хора които с удоволствие биха се възползвали от така описаните от теб личности, се намират Grinning Peace

# 4
Познавам двама такива или поне за толкова се сещам. Така го чувстват и така живеят. При единият - момиче, наистина се забелязва, че търси одобрение, но другият - мъж, просто прави нещата без да чака отплата или внимание. Абе, хубаво е да има такива хора.

# 5
Да добавя и сенчестата страна според авторката на книгата.. Според нея тези хора помагат, защото така се чувстват значими. Но, ако не им се отвърне със същото или поне с вечна благодарност и приятелство, стават крайно агресивни и зли. Интересно, че бута в същата група не само тези, които помагат на други, но и тези, които живеят и помагат на болни хора, зависими от алкохол, наркотици итн... Един вид- правят го, защото имат нужда от тези партньори... Не примерно от любов  Rolling Eyes

# 6
Познавам, аз съм човека, който обича да спасява, който винаги застава на страната на по-слабия. Имам такива склонности, обаче в никакъв случай  не отговарям на това "хората, които постоянно имат нужда от оценката другите...

"  Я метни книгата насам, да се опозная по-добре.

# 7
"  Я метни книгата насам, да се опозная по-добре.

Codependent No More, Melody Beattie.. Аз си взех издание от 1990.. Пише, че е Bestseller.. Но книжката е доста крайна според мен..

# 8
Аа, значи пари да не давам. Ще се опитам да я намеря в мрежата.

# 9
Да добавя и сенчестата страна според авторката на книгата.. Според нея тези хора помагат, защото така се чувстват значими. Но, ако не им се отвърне със същото или поне с вечна благодарност и приятелство, стават крайно агресивни и зли. ...

Тука нещо се е поувлякла тази авторка. Може би по-скоро е обратното - хора, които са свикнали предимно да дават, рядко срещат същото и се чувстват необичайно когато получават.

# 10
Минзи, аз я намерих в една борса за 3,99 и пак ми се виждат много.. Стигнах до страница 104, където обяснява да отстраним *жертвата* т.е. този, на когото помагаме, защото ни вреди  Laughing

Аргун, ами доста се е поувлякла, ако питаш мен.. Направо е забравила, че има и истински добри хора без задни мисли или някакви заболявания.. Сега я намерих в Нета.. Била е алкохоличка на 13 години!

# 11
Това напълно обяснява крайната и и доста сбъркана позиция.

# 12
... Аргун, ами доста се е поувлякла, ако питаш мен.. Направо е забравила, че има и истински добри хора без задни мисли или някакви заболявания.. Сега я намерих в Нета.. Била е алкохоличка на 13 години!

Аха, може би някой й е отказал алкохол и от частния си случай е извадила извод за целия свят. Рисковете на любителската психология.
Има ли някакво изследване, статистика в тази книга? Някаква посочена литература - научни публикации и подобни?

# 13
Аргун, има.. Доста книжки и изследвания е изредила в края- малко над две страници.. Даже намерих и понятието codependency като истинско заболяване.

Ето тук можете да прочете какво и се е случило- бащата напуска семейството, преживяла насилие, проблеми с алкохол и наркотици, а после и съпруг с такива.. Нали и на нея някой и е помогнал?! Изобщо не мога да си обясня, когато такива хора седнат да пишат книги и даже стават и bestseller..

# 14
Интересна тема. Докато я чета се сещам за една история от преди 2-3 седмици : моят приятел е пожарникар и наскоро ми разказа за някакав голям пожар в килер. Ден по късно полицията хваща извършителя- пожарът е бил запален от............. друг пожарникар, живеещ в същата къща  Shocked Направо не можах да повярвам. Толкова е искал да се изяви като герой и да помага че е стигнал до там да запали собствения си килер !!!!! Предполагам че става въпрос точно за такъв "синдром на спасителя"...

Общи условия

Активация на акаунт