Codependency- синдром на спасителя?

• 5 229
  • 46
  •   1
Отговори
# 30
  • на брега на морето
Котьо[/b], прегледах следобеда още малко по диагоналната система. После в книгата се задълбочава над тези хора, които се обграждат с хора в безизходица. Но не само случайни познати, а и свързват живота си със зависими от алкохол, наркотици итн.. Като това им предоставя от една страна ролята на спасител, а от друга жертва.. Малко сложно за обяснение стана май  Blush

Значи не попадам и в тази категория newsm78 Стремя се около мен да има успели хора, защото ми действат свежо. От зависими бягам презглава. Не съм толкова зле май Joy
Лили, благодаря  Rolling Eyes

# 31
Проблемът идва, когато "спасяването" е само в главата на спасяващия, в един момент запо4не да се натрапва, а благодарността трябва да е ве4на Rolling Eyes

E, това е диагноза вече, чак да си измисляш помощ, която не си оказал.  Crazy  Не съм се сблъсквала с такива хора слава Богу.
Но в интерес на истината мисля, че може би са много малко, за разлика от тези, които изобщо не се усещат да благодарят, ами живеят с идеята, че добре че има добряци балъци да им помагат или пък, че все някой им е длъжен да ги спасява. Аз просто като се сетя какво съм получавала в замяна за оказана и най вече поискана услуга, дори не бих повярвала ако друг ми го разкаже, та съчувствието ми е вече почти на изчерпване и за много много тесен кръг от хора се проявява.  Confused

# 32
  • В страната на бурите
Онзиден попаднах на един цитат, който ми хареса: "Някои хора се раждат добри. Други правят добро."

# 33
  • планетата Земя
Позволявам си да пиша пак по темата, защото още нещо се присетих. Забелязали ли сте, че почти всички смятат добрите хора за глупави, че едва ли не не се усещат като ги яздят и използват? В случая дори им приписват диагнози...
И не казвам, че няма и такива като описаните от авторката, но не може всички "добри" да се сложат под един знаменател и да се отрекат ей така...

# 34
Позволявам си да пиша пак по темата, защото още нещо се присетих. Забелязали ли сте, че почти всички смятат добрите хора за глупави, че едва ли не не се усещат като ги яздят и използват? В случая дори им приписват диагнози...

Забелязала съм го, доста отдавна. Но тези "почти всички" са просто.. масите  Mr. Green

# 35
  • на брега на морето
Пасинет, хареса ми твоето виждане и го подкрепям напълно. За щастие обаче дори една-единствена благодарност, подхранвана в нечие сърце, е по-могъща от пренебрежението на онези, които смятат добрия за глупав. Благодарността е много силна.

# 36
Дами, почти дочетох книжката  Grinning

Сега разбирам малко по-точно какво има предивд авторката. Обърнала е внимание не само на хората, които искат да са във вечна нужда на другите- защото иначе се чувстват ненужни, а и на хората, които свързват живота си с вечно нуждаещи се, за да ги контролират...

Вчера подхванах тази част- едновременно жертва и спасител. Е, точно това ме обърка доста.. Но може би, защото не познавам такива хора..  Тази позиция на *щастлив с нещастието* е малко неприелива за мен.. Как може да се чувстваш добре, ако от една страна си нещастен, а от друга- правиш някого щастлив? Можеш ли изобщо да правиш някого щастлив, ако ти самият не си?

# 37
Дами, почти дочетох книжката  Grinning

Сега разбирам малко по-точно какво има предивд авторката. Обърнала е внимание не само на хората, които искат да са във вечна нужда на другите- защото иначе се чувстват ненужни, а и на хората, които свързват живота си с вечно нуждаещи се, за да ги контролират...

...

Аха, това са два различни типа хора. Просто използват едино и също средство за постигането на различни цели.

# 38
Добър ден. Страхотна тема!
Много интересно звучи тази теория, ще ми се да прочета книгата.
Ако позволите да пусна мнението си на един пълен лаик (щот` лаиците сме характерни с тва, че се врем навсякъде Mr. Green)

Да, познавам такива хора. Подобно поведение може да се срещне сред много майки, , за които е характерно мисленето "Аз те създадох, правила съм толкова жертви заради тебе, лишавала съм се, бла бла, а ти с какво ми се отблагодаряваш?" Това е желанието поставяйки се в неизгодна позиция спрямо другия да го контролираш, карайки го да се чувства длъжен и  вменявайки му чувство за вина. В крайна сметка си е доста долен  и опасен егоизъм.
И, да, има хора, които са щастливи само тогава, когато натрапват на останалите жертвите, които правят заради тях, поставяйки се умишлено в неизгодна позиция и изисквайки вечна благодарност заради това. Има доста бракове, които се градят върху такъв модел на поведение. Еле па за старата генерация мъченичеството към мъж и деца си беше най- стандартна житейска философия. "Аз колко съм страдала заради вас, а вие ..."
Всъщност целта на такъв човек изобщо не е да прави другия щастлив, макар че на всеослушание се тръби обратното.

# 39
Ах, Роял! Много добър пример си дала.. Това с вменяването на вина е толкова мръсен номер! И наистина е начин за контрол..

Аз твърдо реших да потърся нещо на тази тема. Тази книжка само загатва това и онова, но всъщност е толкова многопластова, че е невъзможно в малко над 250 страници да се обхване всичко. Точно това я прави толкова трудна за разбиране- скача се от една група на друга.. И всъщност е обърнала задълбочено внимание само на едната- тези, които живеят в проблемна връзка.

# 40
          Роял ,  Peace Доста добре си го обяснила.
    Зачетох се в темата и ,ако ми позволите ще споделя нещо с вас.
   За съжаление познавам такива хора - като че ли ги привличам по някакъв начин.
 Може би аз сама съм си виновна ,може би изглеждам много крехка и ранима /или така им се иска да бъде/.
 Но мога откровено да ви кажа ,че се чувствам като полуидиот в ролята на "спасявания"/без да имам нужда от
 помощ/.Боря се със зъби  и нокти срещу това някой да върши нещо вместо мен , като си мисли ,че така ми помага. При това без да съм го молила. Наистина това е начин на тези хора да се чувстват значими.
  Като им се опра и кажа , че аз ще си свърша задълженията/защото са си мои и мога да го направя /,
  се чувстват засегнати. А пък аз се чувствам като кретен.
       Но не се отказвам да се боря. Не я искам тази прекалена загриженост.
     За мен е изродена форма на любов и начин да поставиш другия в зависимост.
   Извинявайте за дългия пост , но ми тежи и всекидневно се боря с такива хора.

# 41
  • планетата Земя
Хмм, странно...
Сигурна съм, че има такива "спасители" и сигурно е трудно човек да се отърве от тях. Просто на мен никога не ми се е случвало подобно нещо. Сигурно не изглеждам като жертва или просто инстинктивно  съм ги отбягвала.
Но другото ми се е случвало - т.е. познавала съм и познавам истински добри хора, такива които ще ти помогнат в тежък момент без да мислят за отплата, такива които може и да изглеждат глупави в чуждите очи, но не им пука от това, а ти подават ръка, такива на които си струва да сме благодарни.  Hug
Забелязала съм го, доста отдавна. Но тези "почти всички" са просто.. масите  Mr. Green
Масите могат да са страшна сила.

# 42
  • София
Да, забелязвам, 4е който не е имал "щастието" да познава такива хора, не може да разбере за какво именно става дума и забива в съвсееем друга посока.
Мисля, 4е и аз, ако нямах моя познат, нямаше да мога да повярвам, 4е има подбни странни птици Simple Smile

# 43
  • Galaxy 13197853088
Извън патологията описана в книгата, има такива хора (помагащи), без да очакват нещо в отплата, та било то и благодарност.
Има и хора за които това си е "религия".

# 44
Много лесно може да се направи разликата между носител на описания синдром и обикновения добър човек  bowuu Но трябва наистина човек да е срещал и от двата вида, за да разбере аз какво става въпрос  bowuu

Общи условия

Активация на акаунт