Листопад (Yaprak dökümü) - ТЕМА 33

• 39 492
  • 716
  •   1
Отговори
# 75
  • Kneja, Vratsa, Bulgaria
Здравейте и от мен. Доста време не съм дори Ви и чела. Относно Гюлшен и Ферхунде - добра бе Гюлшен когато бе солидарна с Ферхунде и я прибираше в къщи, криеше я от Текин, а когато вече е на различно мнение от нея - вече не е удобна. Това за мен не е приятелство от страна на Ферхунде. По принцип Рози макси е малко крайна по повод отношението си към Ферхунде, но сега я подкрепям .Не се застъпвам определено за Ферхунде, оценявам постъпките й - като се абстрахирам от поведението й като цяло. Но относно Гюлшен - за мен Ферхунде я използва, а после я захвърли след като бе на различно мнение. Да, уреди я във фирмата, но бе страшно грозно да иска от Левент да я уволни - дори да се е издънила в работата си(което не е направила) Ферхунде не е лицето, което ще я оценява и да й решава съдбата въ вфирмата. Малко грозно ми бе снощното й поведение.
И тия нейни сълзи - малко пресилени  ми бяха. Ти като обичаш един човек ще минеш през всичко за него, а няма да си търсиш някой който да запълни празните нощи. То при Ферхунде май празно няма. Ако не е Шефкет - ще е Левент. То като търсиш любов поне прекрати с едната и тогава търси другата. Грозно ми бе нейното поведение снощи.

# 76
  • Kneja, Vratsa, Bulgaria
Но бабетката Джаврие вече не е кобра ханъм - снощи показа и "добрата" си страна. Сташна беше. Забавлявах се страхотно, когато Фикрет я попита дали не са й дали някакви хапчета. Страшна бе. Joy Joy

# 77
Стига бе хора,приемливо е човек да сгреши 1-2-3-4-5 пъти,да сажали,да се извини,така както направиха децата на Али Ръза,но "грешките" на Ферхунде са безброй,и стават все по-опасни!
Че е уморена вече,съм съгласна.Да мислиш и вършиш злини,да потъпкваш всички,за да постигнеш лично щастие,е доста уморително!

# 78
Грозно ми бе нейното поведение снощи.
Само снощи да беше..............  Tired

# 79
пппуснах си гласа за-Информацията за филма ;
Дискусиите за филма и героите

# 80
Мария Магдалена се е покаяла, когато е видяла , че срещу себе си има всеопрощаваща любов...с такова отношение до тогава тя не се е била срещала за да се покае

# 81
Здравейте,
Аз гласувах за оформлението и информация за филма. Май само там няма напрежение. Също така и анкетите ми харесват. Винаги различни и  носещи след себе си доста коментари, които ги правят интересни и актуални.

# 82
Не съм влизала отдавна, само ви чета.
Честит празника на всички празнуващи деца и техните мами и татковци.
Накратко:
1.На Гюлшен не й беше работата да ходи при бившето семейство на нейната приятелка Ферхунде и да се съюзява с Неджля и да говори п/в Ферхунде. Каква приятелка й е била тогава... се видя. И сега у нас в БГ, като уредиш някой твой човек в твоята работа, почти винаги впоследствие съжаляваш за това, уредения ти забива нож в гърба, като се съюзява с хора, който не са ти приятни, виждала съм го многократно.
2.На Левент шапка му свалям, много е точен, помогна с плащането, не е имал никакви задни мисли.
3.Обаче Неджлята с такава гордо вдигната глава му хвърли плика, наприказва му че излизал с омъжена жена, много бързо забрави че тя стори много преди това същото...
4. А ако не беше Ферхунде, да прати снимките на Джем, сега Неджля нямаше да е омъжена за Джем и нямаше обща сметка и нямаше да има откъде да изтегли пари за да ги върне на Левент, и нямаше да рипа толкова и щяха да преглътнат плащането и гордостта
5.Както когато баща й Али Ръза отиде да се моли на свата си, преглътна гордостта си.
Свата Кемал е много точен, винаги е зад сина си и семейството му, макар за мен Текинови да не го заслужават, той ще вземе излишен човек и ще му дава пари само заради сина си.
6.Майката на Ферхунде е много по точна от Текинови, тя е зад своето дете, но като то кривне от пътя му го казва с цел да се поправи, и винаги дава точните съвети, нещо , което у Текинови го няма.
7.Баба Джаврие е много сладка, за пръв път някой й каза, че е хубав човек и тя разцъфна, Фикрет никога не й е говорила мило и там й беше грешката
8. За промяната на решението на Ферхунде, което натъжи Шефкет в затвора, са виновни само Текинови и Гюлшен, и аз да бях на мястото на Ферхунде, колкото и да го искам Шефкет, щях да ги "сиктердисам" всичките и да се откажа да се боря. Съкилийниците на Шефкет много вярно усещат нещата и му ги казват

Това е от мен. raliko много точно го е казала, мислим еднакво
За Ферхунде, мацка си е отвсякъде, хич не й е лесно в момента, най ми е интересна тя до момента, и баба Джаврие с Фикрет.
Приятен Дъждовен ден на всички
За анкетата - инфото и оформлението

Последна редакция: вт, 01 юни 2010, 12:22 от mirasv

# 83
Греховете на Мария-Магдалена,бих сравнила с тези на сестрите,но не и с тези на Ферхунде.Не съм съвсем  запозната,но едва ли се е облагоденствала финансово,вършейки греховете си.Дали си е осигурила лукс,на гърба на останалите!?Тя е прелюбодействала,а действията на Ферхунде са доста по-коварни.

Какво трябва да направят Текинови,да я прегръщат,да й благодарят,че съсипа Шефкет,изключваме фактът че е в затвора,емоционално го срина,и не само него,а всички останали.Разбра,че са по-слаби,и то просто защото са добри и наивни и се възползва максимално.

Последна редакция: вт, 01 юни 2010, 12:17 от rozi-maxi

# 84
Участниците
Оформлението
Заради това се включвам в темата.
  bouquet  bouquet  bouquet

# 85
  • София /Абсурдистан
рози-макси
Наистина забравих, че тя накара Шевкет да играе на борсата и да загуби откраднатите пари, също така тя го накара да тегли парите от картата и да играе комар, и Теким да взимат кредити. Тя накара Неджля да избяга с Оуз.
И съм съгласна с теб за едно, не трябваше да изнудва Оуз да се жени за Лейля (лошо ми става само като и пиша името  Sick), трябваше да остави нещета така както са и сем. Теким да си живеят със срама.

Shocked Според теб е по-добре да се омъжиш нещастна,отколкото да живееш със "срама",че си спала с мъж,без да сте обвързани!?

Това може да се твърди само от някой, който си няма и представа от порядките в ислямския свят. Не ги бъркайте с европейските порядки и начин на живот. Живяла съм и съм работила в ислямска държава и се нагледах на подобни истории.И да, според тях е правилно да се омъжиш за някого, когото не обичаш, пред алтернативата да живееш с "позора". Разчуе ли се подобна история, задължително трябва да ги оженят, иначе лошо. Семейството на момичето бива изолирано, никой няма повече да поиска за съпруги останалите дъщери от фамилията, за тях се говори само  лошо и с подигравки. Тръгва им име на леки жени, без да са виновни с нищо. Цялото семейство се  ползва с лошо име, брои се като "опозорено" и никой не иска да има близки отношения с тях, те са обект на постоянни подигравки.Трудно се приемат тези неща, особено в малките градове, където повечето хора се познават. В по-големия град пък, това обикновено става достояне на квартала.   Браковете, преди да се сключат, обикновено се проучват кандидат-младоженците и от двете страни. Има ли такава новина, пак се разчува. Все някой от многобройните роднини ще знае нещо и ще разкаже. Тогава годежа се разваля, тръгват отново приказки  и пак става лошо. На практика в тези общества не можеш да живееш със срама от случилото се и трябва да се преместиш някъде много далече, където никой не те познава. Така че, напълно разбирам ситуацията.Не че го одобрявам де, ама там порядките са такива. Просто те са различни от нас. Има някои малки изключения, по правило при по-образованите и по-интелигентни хора и в много големите градове, където се живее подобно на европейският начин на живот. И пак има издънки дори и там.Ислямът си е ислям.

# 86
Еми хубаво-сдоби се с луксозен апартамент,кола,работа,защо не ги остави на мира тогава,защо продължи да ги тормози?Е,най-накрая се отказа,да видим до кога.

# 87
Греховете на Мария-Магдалена,бих сравнила с тези на сестрите,но не и с тези на Ферхунде.Не съм съвсем  запозната,но едва ли се е облагоденствала финансово,вършейки греховете си.Дали си е осигурила лукс,на гърба на останалите!?Тя е прелюбодействала,а действията на Ферхунде са доста по-коварни.

Какво трябва да направят Текинови,да я прегръщат,да й благодарят,че съсипа Шефкет,изключваме фактът че е в затвора,емоционално го срина,и не само него,а всички останали.Разбра,че са по-слаби,и то просто защото са добри и наивни и се възползва максимално.

Виждам, че никак не си наясно, защото Мария Магдалена е била най-скъпо платената за времето си куртизанка...докато не среща Христос.

Много ясно, че Ферха е като светица в сравнения с нея , но пак някои не намериха и не намират добрата дума за нея...и то уви, дори собствения и свекър и свекърва.Още от началото я ругаха и обиждаха...и успяха накрая да я разделят с Шефкет. Толкова грозно, нямам думи за тяхната постъпка. Въобще семейство Текин все повече ми се рисуват като едни фарисеи.

# 88
А Ферхунде да не би да е "помогнала" Лейля да се омъжи за Оуз,за да предпази семейството от срам!?Май по-други бяха причините.В началото тя самата беше против този брак,докато не се усети,че може да се възползва,и то финансово.

Еми аз не намирам Ферхунде като светица пред една куртизантка.Прелюбодеянието не е най-големият грях,според мен!

Последна редакция: вт, 01 юни 2010, 12:37 от rozi-maxi

# 89
mirasv  Peace

Unknown_lady
 Peace Много вярно,Джеврие може много да я плюят,ама и тя с право се интересуваше що за птица е Фикрет и фамилията и. И естествено и натриваше фасона,понеже видя колко префърцунена е снаха и,пък няма защо Mr. Green Също и майката на Джем,можеше да се откажат от сина си/по образеца на Али Ръза/,че да не им се свързва името с безпътната Неджля,ама така щяха да накажат синът си.И отново човешкото отношение,което липсва на цялото семейство Текин,които мислят,че света се върти около тях- бе показано,колко малко и трябва дори на г-жа Джеврие,а за нетактичността им пред Седеф  просто няма нужда от коментар.То бива клюкарки,ама нали са и рода,пък хич не мислят на чувствата на другите,само себе си гледат.

Общи условия

Активация на акаунт