Орхидея - тема 4

• 100 149
  • 745
  •   1
Отговори
# 450
  • София
tanyaraykova, цветонос, както самото име подсказва, е тази "пръчка", както ти я наричаш, на която са били цветовете. Някои момичета съветват да не се режат, защото може да се събуди спяща пъпка и да цъфне отново, но при мен досега колкото и да съм ги чакала това не се случва, затова аз ги режа цветоносите веднага след прецъфтяване и като започне да съхне. Можеш да изчакаш малко за да може растението да си издърпа хранителните вещества останали по стъблото и чак тогава да го отрежеш на 2-3 пръста от основата.
Розетка е мястото, от което растат листата.
Надявам се да съм ти била полезна!   bouquet

# 451
Много благодаря за отговора, но не мога да разбера на 2 см от основата из дъно ли трябва да отрежа цветоноса в смисъл до корен или само  там където бяха цветовете? Аз съм на 24 години и нямам никакъв опит в отглеждането на цветя, затова извинете предварително невежеството ми.

# 452
  • Варна
На 2 см от основата означава 2 см над мястото, откъдето излиза пръчката (цветоноса) - не режеш съвсем до дъно, за да не нараниш случайно стъблото (листата). Но аз не режа преди да изсъхнат съвсем, при мен винаги будят спящи пъпки и цъфтят отново.
havaiskoto_dupe,
аз не съм пръскала с антибиотик, но съм чела, че може да се използва който и да е широкоспектърен антибиотик, който ти е останал у дома, може да е с изтекъл срок на годност, няма значение - човешки антибиотик, не от агроаптека.

# 453
  • Плевен
Благодаря утре може би ще взема.А антибиотик трябва да имам някъде.  bouquet

# 454
  • София
Бях пробвала да пръскам с антибиотик преди време. Така и не успя да се разтвори във водата  Sad. Запуши пръскалката. 2-3 дни по-късно се вмириса (без да се е разтворил) и го изхвърлих.

# 455
  • Варна
Ако се пробва да се разтвори в топла вода? Друг вариант е да се маже с памук - колкото се разтвори, толкова newsm78

# 456
  • на североизток от Рая
 Здравейте, момичета!  Hug

Преди дни споделих, че искам да купя орхидея за рождения ден на дъщеря ми. Вчера пообиколих магазините да огледам какво има. И  останах  Shocked. Ами те много поскъпнали. 35.10лв./що ли са им стотинките newsm78/, 26 лв., 22 лв. беше най - евтината и най - невзрачната. Преди няколко месеца цените им не бяха така високи. Какво става сега? Вие на какви цени купувате орхидеите си? В Кауфланд вече не доставят. Там поне цените бяха прилични.

Тези цени не ме отказаха да купя цвете, просто ме шашнаха.

Хубава вечер на всички!  Hug

# 457
Приемате ли новаци в темата? Grinning От месец отглеждам една прекрасна орхидея пафиопедилум. Подариха ми я цъфнала и сега и разпъпват последните пъпки. Гледам и че листо е тругнало newsm44.
Сега като прецъфти кога да я чакам пак ?!?

# 458
  • Варна
*Jolly*,
добре дошла Simple Smile Нямам пафче, но е една от мечтите ми - все някой ден ще си купя Simple Smile
Нели,
така е, като изключим Кауфланд по другите магазини са скъпички. И мен ме е яд, че на Кауфланд не зареждат в момента, и миналата година беше така - от август заредиха чак по Коледа Crossing Arms В Практикер веднъж улучих зареждане на хубави полуминита за по 10 лева (същото като моето видях в Бриколаж за 19 ooooh! ), последния път като ходих имаше дендробиуми, доста големи за 15 лева.

# 459
Момичета да ви попитам след като отрежете цветоноса на орхидеята след какъв период от време отново цъфти?

# 460
  • Варна
Няма правила - когато, тогава. Някои пускат нов цветонос почти веднага, други може да не цъфнат и години. По принцип фаленопсисите оформят новите цветоноси през есента, така че е голям шансът в следващите месеци да те зарадва.

# 461
  • Монреал
От моите само една е още цъфнала /но прецъфтява/, другите обаче пускат само листа, а корените им стоят непроменени, всмисъл - не са в растеж. И корените на вашите ли са така?

Кауфландските, новите, за Коледа, сега ги форсират, за да са хубави и цъфнали за празниците!  Mr. Green

# 462
  • На планетата Земя
neli mar4,  в Баумакс има по-евтини орхидеи, до 20 лв. Скоро имаше една промоция за 10 лв.

Jolly, добре дошла. Мисля, че пафчето ти трябва да изкара нова издънка и от нея ще цъти. Аз имам едничка и тя в момента е в покой.

# 463
Jolly, добре дошла. Мисля, че пафчето ти трябва да изкара нова издънка и от нея ще цъти. Аз имам едничка и тя в момента е в покой.
[/quote]

Ще го видим Simple Smile За сега покарва едно листенце. Има и още две пъпки да разцъфнат. В момента стои на прозореца в северната ми кухня, където грее слънце сутрин, за не повече от 2-3 часа. Да го местя ли на по-слънчево или му е добре?

Ще я снимам скоро, да ви я покажа Laughing

# 464
  • София
Здравейте, момичета! Ние се върнахме след 16- дневно отсъствие. Орхидеите не само, че са оцелели след толкова дълго неполиване, но и имаше изненади. Има 2 цъфнали камбрии и пафчето, което реших, че е спряло да цъфти, е продължило  Grinning. Има 7-ми нов цвят и още 2 пъпки, доколкото мога да различа. Цветът е малко по-дребен и му липсва розовото  Grinning. Все едно е друго цвете:

*Jolly*, и двете ми пафчета ме зарадваха около година по-късно. Розовото даже цъфна по-скоро, но само с 2 цвята, а това, което показах го чаках по-дълго, но пък ме радва вече месеци наред  Grinning.

neli mar4, понякога и в Практикер има орхидеи на прилични цени. Последните красавици, на които не можах да устоя, бяха точно от там и бяха по 10 лева. Ако ти е интересно - има ги на 20 страница.

Добре, че реших да ви покажа как е изглеждало преди. Ами то цялата розова "торбичка" липсва  Shocked:

Общи условия

Активация на акаунт