Орхидея - тема 4

• 99 509
  • 745
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Ку4о, напълно възможно е да е загинал от пресушаване. Така наскоро ми загинаха няколко цветчета. Едва като се сгърчиха се усетих, че не съм поливала и 1-2 се оправиха, но другите окапаха. Явно е било късно за тях да се "напият" и съвземат.  Колкото до кейкито - има няколко корена и то по 5-6-7 см. Напълно развито и самостоятелно растение. Аз не бих отрязала ако няма корени. Нали все пак трябва от някъде да се храни? На едно мини имам кейки и коренчетата са 2 по 2 см и ми се струва, че е рано да го отделям.

За цветоноса не смея да давам акъл. Може да си права, че ще изяжда всичко, но пък ако му секнеш развитието на цялото растение? Дали не е по-добре да се остави природата да реши какво да прави? Ако толкова няма сили, защо ще пуска цветонос?

# 676
  • Варна
Ако толкова няма сили, защо ще пуска цветонос?

Опит да се възпроизведе Confused Аз мисля, че е по-добре да се отреже, но не съм специалист.
А за отделяне на кейки съм чела че се спазва тройното правило - 3 листа и 3 корена с дължина по 3 сантиметра Simple Smile

# 677
  • Gone with the wind
Довечера ще пусна снимки на лежащите в реаминацията - в голяма чуденка съм просто. Едната има напъпили 4-5 коренчета, но другата  Confused А цветеносите са още съвсем мънички, само пъпчици, но нали си ги познавам, та е ясно какво ще е.

Много ме е яд за минито - това беше първият ми цветенос в къщи, а аз така да го опропастя. Ама с този сфагнум, нали все ме е страх да не преполея и ето какви ги сътворих.

пс - довечера ще ходя в Кауфланд на лов, но този път за хипеаструми  Mr. Green

# 678
Здравейте девойки,

преди няколко дни писах за един цветонос Simple Smile е, наистина е цветонос - вече е 5-6 мм и му личи  Sunglasses Sunglasses Sunglasses ще цъфтим след месец, надявам се  Laughing първи цъфтеж при мен и затова ми е много специален  Joy

днес забелязах, че второто ми мини, което току що прецъфтя вади ново листенце, което прави петото листенце израстнало при мен от общо 7 фалчета за 4-5 месеца, откакто ги гледам Crazy

един от фаловете обаче не е добре, той още в началото си беше изгнил и доста рязах и листата са му едни меки и увиснали... тъжна гледка... извадих го от корите и сега съм го сложила над купичка с вода и памучета като корените не докосват водата. Вече седмица седи така и 3-4 коренчета показват активен растеж, но са едва 1-2 мм, покарали като разклонения от останалите грозни корени. Мисля, че има шанс (този метод го четох тук и съм сигурна, че ще помогне). Топих го вече два пъти във вода с малко жълт кристалон... ще чакам да видя какво ще стане  Grinning

# 679
  • Варна
ще цъфтим след месец, надявам се  Laughing

По-вероятно след 2-3 Laughing
За болното фалче, така както го описваш и аз мисля, че ще се оправи.

# 680
ще цъфтим след месец, надявам се  Laughing

По-вероятно след 2-3 Laughing
За болното фалче, така както го описваш и аз мисля, че ще се оправи.

Ех, месечинке, права си ама пусто нетърпение  Whistling Whistling Whistling

ще се оправи болното, няма къде да бяга  Laughing заплашвам го с кофата всеки ден  Laughing Laughing

# 681
  • Gone with the wind
дИвойки, мили, сладки - в кауфланд има милотинии по 18лв. Едвам се сдържах да не зи взема, ама - другия път, миУото като не е с мен, че да не мрънка. Още съм в чуденка де, че салатка не ми се гледа, ама пусто му - тооооооооооолкова са красиви!

# 682
  • Варна
Хихих, и аз ги видях снощи - бяхме с шефа и един колега да пазарим по една поръчка и аз се прехласнах по тях, ама шефът ми каза да не се отплесвам излишно и да ги гледам друг път  Laughing

# 683
Аз лично имам уморени две милтонии. Първата все пак успях да накарам да цъфне два пъти с по няколко цвята, втората беше радост за очите ми само няколко месеца.
СТИГАМ ДО ИЗВОДА че милтонните са за любители на орхидеи които са привърженици на честото поливане по малко, тъй като (според мен) те никак не обичат засушаването и после обилното поливане за разлика от Фалчетата или енциклиите примерно. Именно затова и аз нямах успех с тях. Танчето обаче казва че при нея вирят добре...

# 684
  • София
Танчето обаче казва че при нея вирят добре...

Но не цъфтят  hahaha. Всъщност милтонията е само една, цъфна веднъж около месец след купуването, което означава, че цветоноса си е бил тръгнал в оранжерията и толкова. Зеленка и заемаща място Simple Smile.

# 685
Танчето обаче казва че при нея вирят добре...

Но не цъфтят  hahaha. Всъщност милтонията е само една, цъфна веднъж около месец след купуването, което означава, че цветоноса си е бил тръгнал в оранжерията и толкова. Зеленка и заемаща място Simple Smile.

Танче
беше ме питалал по рано в темата коя е Ециклията ми октопуси - имаш я в галерията си за орхидеи на 4-ти ред, третото цвете - като зелено охтоподче с тъмна сърцевина...

# 686
  • София
О, да. Аз тогава попитах чичко Гугъл и видях  Laughing. Тази на снимката е от ботаническа градина. Твоята същия цвят ли е?

# 687
Здравейте мили мами на ОРХИДЕИ . Големи красоти сте отгледали . Аз от 3 месеца съм горда собственичка на орхидея .Подари ми я приятелка която има същата според нея цветето не е трудно за отглеждане . След изчитане на съветите на по опитните реших да направя консултация  с вас . Цветоноса изсъхна но не съм го отрязала още . Пусна си две нови листа и два въздушни корена . Питането ми е - режат ли се въздушните корени  след като пораснат и това че пуща нови листа ще рече ли че си е намерила мястото и след някой друг месец може да ме зарадва и с нов цвят.Поливам според указанията  сложила съм я на южен прозорец но има щора на половината затворена но зимата е много топло .
Ако взема да я местя нямали да я стресирам . Все пак нека свиква на моите условия. Все пак ще се доверя на по опитните.

# 688
  • Варна
Здравей, rusova11,
честита ти орхидея Simple Smile
Щом пуска листа и корени, значи всичко и е наред, харесва си мястото и грижите, които получава. Недей да режеш въздушните корени, как ти хрумна Grinning Те също са и нужни. Виж цветоноса можеш да отрежеш, щом е изсъхнал няма защо да  стои. Ще си пусне нов. Само внимавай с прякото слънце - моите ги пече през зимата, но са на разстояние от прозореца. Ако е съвсем долепена до стъклото може да изгори. Лятото задължително я премести по-навътре и не позволявай да я пече пряко. Дай снимка ако искаш Simple Smile

# 689
  • на североизток от Рая
  Здравейте! Преди малко ходихме до Кауфланд и се обзаведох с една бяла орхидея. Тя ме е чакала, разбира се, защото беше единствена в магазина.  Laughing Обаче: цветовете и са позавяхнали, тя е преполята или, по-точно - олята. От дупките отдолу висят корени, гнили и накъсани. Орязах ги като се прибрахме. Иначе листата и са здрави и големи. Ще ви покажа и снимки и продължавам да питам.  Blush

http://nelimarch.snimka.bg/flowers/cvetya.489666.21427660

http://nelimarch.snimka.bg/flowers/cvetya.489666.21427665 снимката е с лошо качество, но пусто осветление...

http://nelimarch.snimka.bg/flowers/cvetya.489666.21427669 а ей това на връхчето, цвят ли ще е? newsm78

От стъбълцето пък се появява лееекичко нещо като зародишче ли, пъпка ли...Клонче ли ще е? Какво може да покара оттам? Опитах се да снимам, но става замазана снимката и се отказах.

Чакам отговорите ви!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт