Орхидея - тема 4

• 99 712
  • 745
  •   1
Отговори
# 660
  • Монреал
Аз смених корите на 2 от фаленопсисите това лято, след като прецъфтяха, разбира се. Оттогава пуснаха само по 1 ново листо и това е, а корените въбще не са мръднали и даже връхчетата не са в растеж. Няма и цветоноси. Повече няма да правя такива проверки, понеже ги пресадих единствено, за да видя дали има изгнили корени /а те си бяха супер/, слушайки съветите във форума на flowers.net .
Имам една кремаво-кафява, на която се тръгнали разклонения от старите 2 цветоноса, та поне тя ми е утехата.

# 661
Аз съм в голяма чуденка в момента.
Разположила съм моите орхидеи върху един шкаф до източен прозорец. Пред шкафа е парното. Саксиите съм наредила в тавичка с вода, за да се вдига влажността, защото парното е силно и много изсушава.
Нямам къде на друго място да ги сложа освен на остъкления балкон, който в момента е с приятни температури, но като застудее и става доста клинч, чак понякога се образува скреж от вътрешната страна, заради конденз който замръзва...а бе трагедия... както и да е.
Та чуденето ми е сега докато е хубаво времето дали нощем да не ги изкарвам навън.
Четох че за по-дълъг и богат цъвтеж е хубаво да има разлика между дневните и нощните температури.
Само дето това упражнение ще мога да го  правя още седвица - две дока то свие студа.  newsm78
Някакви съвети да ми дадете?   bouquet

# 662
  • Gone with the wind
Дима, пресаждането няма нищо общо със застоя на орхидеите ти. Всичките ми фалчета са пресаждани, и сега масово изкарват цветеноси, корени и листа. Дори едно фалче, което го реанимирам поради липса на корени изкарва едновременно 2 листа и цветенос.
Миоки, според мен на скрина е ОК, само внимавай саксиите да са повдигнати добре, за да нямат пряк досег с водата.

# 663
Нямат, нямат, всяка си е в чинийка, а нивото на водата е под рбовете на чинийките Simple Smile
Благодаря за мнението   bouquet

# 664
  • Монреал
ku4o, значи аз не правя нещо както трябва. Пресадих ги в нови борови кори /не са купени/, доста рехаво стана, на места има празни пространства, да не би да е от това?
Иначе като ги полея всички зеленеят.  Simple Smile

# 665
  • Gone with the wind
Дима, и при мен корите са доста рехави - това според мен води до по-бързото изсъхване на субстрата, но не и до нецъвтеж. Предполагам светлината не им е достатъчна. Моите започнаха да лудеят като ги преместих до прозореца. За жалост обаче, сменихме стъклопакета на терасата с ка стъкло, и орхитата, които ги осветлява оттам са с някое друго изгоряло листо, та за лятото ще мисля нещо.

# 666
  • Монреал
А задължително ли трябва да са на пряка светлина? Моите също са до прозореца, но не достига до тях слънце, заради козирката на терасата.

# 667
Не трябва да ги пече директно, защото изгарят. Трябва да са на светло, но не на пряка слънчева светлина дълго време и особено лятото.
Моята едната (тази която не ще да й расте цветоноса) лятото беше на остъкления източен балкон и я грееше сутрин за малко, защото има една чупка на блока и бързо се скрива зад нея слънцето. Та там лятото тая мити направо полудя да пуска корени и листа.

# 668
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
аз съм болна  Tired не буквално де
последната ми розова хубавица цъфна с всичките си пъпки, задържа се около месец и сега всичките цветове омекнаха и загиват. и всичко това за ден-два  Confused
иначе си има корени, листата са свежарки, а цветовете съхнат  Cry не знам какво да правя. не е местена, не е торена, полива се заедно с другите, даже изкарва ново листо ...

# 669
аз съм болна  Tired не буквално де
последната ми розова хубавица цъфна с всичките си пъпки, задържа се около месец и сега всичките цветове омекнаха и загиват. и всичко това за ден-два  Confused
иначе си има корени, листата са свежарки, а цветовете съхнат  Cry не знам какво да правя. не е местена, не е торена, полива се заедно с другите, даже изкарва ново листо ...
Goody съжалявам, много необичайно... домашноцъфналите ми фалчета държат цветове като мин 3 месеца че стига и до 6-8 че чак и година. Понякога ми се е случвало като забравя да го полея презгорещите месеци 3 седмици точно така става - цветята изглеждат като омелнали НО НЕ увяхнали. Като полея всичко се възстановява. Дали сегашните необичайни горещини не действат така на твоята хубавица?

# 670
Аз съм в голяма чуденка в момента.
Разположила съм моите орхидеи върху един шкаф до източен прозорец. Пред шкафа е парното. Саксиите съм наредила в тавичка с вода, за да се вдига влажността, защото парното е силно и много изсушава.
Нямам къде на друго място да ги сложа освен на остъкления балкон, който в момента е с приятни температури, но като застудее и става доста клинч, чак понякога се образува скреж от вътрешната страна, заради конденз който замръзва...а бе трагедия... както и да е.
Та чуденето ми е сега докато е хубаво времето дали нощем да не ги изкарвам навън.
Четох че за по-дълъг и богат цъвтеж е хубаво да има разлика между дневните и нощните температури.
Само дето това упражнение ще мога да го  правя още седвица - две дока то свие студа.  newsm78
Някакви съвети да ми дадете?   bouquet

Миоки, мисля че всичко което правиш е направо излишно. Ние сме на парно и един от цветарниците ми е досами радиатора и тръбата а другия до прозореца с южно изложение но не на пряка слънчева. Освен всичко друго хич не им слугувам за влажност, не пръскам, поливам само по график и не проверявам как са корените, а това за смяната на температутите си е направо божа работа. Правя всичко това  защото твърдо смятам че както го подхванеш цветето така ще се грижиш за него и после, свикне ли на гъделък става сложно. За сведение нямам нито едно загинало фалче , цъфтят си като луди когато им дойде времето.

# 671
Миоки, мисля че всичко което правиш е направо излишно. Ние сме на парно и един от цветарниците ми е досами радиатора и тръбата а другия до прозореца с южно изложение но не на пряка слънчева. Освен всичко друго хич не им слугувам за влажност, не пръскам, поливам само по график и не проверявам как са корените, а това за смяната на температутите си е направо божа работа. Правя всичко това  защото твърдо смятам че както го подхванеш цветето така ще се грижиш за него и после, свикне ли на гъделък става сложно. За сведение нямам нито едно загинало фалче , цъфтят си като луди когато им дойде времето.
Хъм, май вярно много им се втелясвам. И друг път съм чявала, че както ги свикнеш... ще взема мерки значи, защото сега ми е мерак, ама след някоя и друга година кой знае  newsm78, а и кой знае колко ще са  Mr. Green и дали ще успявам да им смогна.
Благодаря!   bouquet

# 672
  • София
По повод на негледането да ви разкажа за орхидеята на снаха ми. Доста време я има. Въпреки, че я бях инструктирала как да я полива, тя и пълнеше чинийката с вода, а орхидеята си вървеше и не й загниваха корените. В един момент й се скарах и казах, че рано или късно ще загният и не бива да киснат във водата. Започна да я топи и орхидеята започна да не върви добре. Причините може да са много. Може наистина да е била свикнала с вода в паничката. Може точно тогава да се е сменило нещо друго - например сезона и условията. Все пак се виждаше, че нещо не е наред. Нямаше нито нови коренчета, нито нови листа. В един момент и омръзна да се занимава и пролетта я захвърли върху голяма "действаща" саксия с цвете на остъкления балкон. Тя там си гледа доста зелени растения и се е получило малко като джунгла. Освен това заради силното слънце си е направила нещо като щори от обикновен плат, т.е. не е съвсем затъмнено. Полива с лейката всички растения наред. И резултатът е невероятен. Орхидеята е пълна с нови корени, листа, а на неотрязания цветонос има огромна кейка с 3-4 огромни листа. Даже ми я предложи на мен, но ме беше страх да я взема, че с моята зараза само ще я унищожа. Другият път ще й занеса прозрачна саксия и кори и ще я отрежем  Grinning.

# 673
  • Gone with the wind
А задължително ли трябва да са на пряка светлина? Моите също са до прозореца, но не достига до тях слънце, заради козирката на терасата.

Не, изгарят от слънцето. На мен откъм терасата влиза слънце за максимум час, час и половина и то привечер, и пак изгоряха листата, представям си какво ще стане ако ги тупна директно на слънце. Странното е, че преди да сменим стъклопакета нямаше поражения, явно ка-стъклото оказва доста голямо влияние  Rolling Eyes

пс - Втора орхидея в реанимация ми изкарва цветенос. В голяма чуденка съм, но май-най-добре да им махна цветеносите, за да не им изцеждат и без това малкото сили. И цветеносът на минито загина  Rolling Eyes - не можах да разбера защо така - май я бях попресушила и от това. Възможно ли е?

Танче, а коренчетата как са на кейкито? Бях споменавала, че фризьорката ми има едно кейки и го пази за мен. Изкарвало 4то листче, но корени още нямало. Стори ми се странно. Дали ще е добра идея да отреже цветеноса с кейкито и да ми го даде да си го доотгледам във ваза, или да чакам още?

# 674
  • Варна
Моите са до източен прозорец, лятото ги засенчвам, но през зимата ги пече слънце, тогава е слабо и не им пречи.

Общи условия

Активация на акаунт