Орхидея - тема 4

• 99 693
  • 745
  •   1
Отговори
# 90
Благодаря ти.
Имам Орхидея от февруари месец и се опитах да се запозная с повечето правила и неща които трябва да знам за отглеждането.
Реших че новичката ще си я поливам както старата пък да видим / с престояла вода/ .
Сега ще прочета за торовете, но според мен ще изкара цветонос чак началото на зимата, така като чета май то тогава им е и сезона на някои.
  bouquet

Ето това твърдение не е точно, сега на пазара се продават хибриди, цъфтят по всяко време , без да имат някаква сезонна ориентация - цъфтят целогодишно. Имам такива фалчета, които цъфтят след едно-дву месечна почивка а са купени от Кауфланд , т.е. без претенции да са някакви по специални растения. Имам и такива които цъфнаха зимата и прецъфтяха, но и растения , които в момента растат на цветоноси. Така че никога не знаеш кога ще те изненада твоето цвете със цветнос. А торененто след цъфтеж е желателно защото растението е изтощено. Чета и за такива фалчета които пускат цветоноси и без да са били торени някога, но аз си мисля че ако спазваш точно правилата за концентрация и честота това само ще им се отрази добре .

# 91
  • Варна
Така е, моите две от Кауфланд не са спрели да цъфтят от миналото лято, будят спящи пъпки или вадят цветоноси постоянно. Много хубави растения излязоха. Сега започнах нова работа, дано скоро пак се видя с парички, вече започнах да си позволявам да мечтая за ново фалче Blush
Тази сутрин докато поливах фалчетата установих, че жълто-червената от Кауфланд излъчва доста силен аромат на момини сълзи Shocked Досега определено не миришеше, душила съм я многократно,само при бялото полумини и бялата с лилав център съм усещала аромат. Душих и лилавата, мирише съвсем лекичко на сладкиш. Но жълточервената ме изуми, цяла сутрин я наобикалям Joy И да я похваля - има четири цъфтящи цветоноса, вярно с по две цветчета, но все пак звучи внушително Laughing Последният цветонос има още неразтворени пъпки, като разцъфнат ще я снимам пак:

# 92
  • София
А моята пъпка не се отваря и това си е. Струва ми се че нараства, но много бавно. Сега е около 1см в диаметър. Трябва ли да се тори сега или докато цъфти не, макар че тя моята не цъфти още. За колко време се отварят пъпките нормално? Да не съм й направила нещо? Има си само една пъпка, това ми е първата орхидея и това й е първото изкарване на пъпка след като прецъфтя. Много ще ми е мъчно ако не успее да се отвори.

# 93
  • Варна
Ще се отвори скоро - щом е около сантиметър малко и остава Simple Smile Понякога растат бавно, друг път бързо, всяко растение си е различно. Аз не бих торила - моите не съм ги торила сигурно половин година - цъфтят си без проблем. Ще ги наторя като прецъфтят.

# 94
  • София - град
Месечинка виторога ами честито. Страшно красива е , има уникални окраски   bouquet  И колко въздушни коренчетааа странно обаче твоите вървят нагоре, поне от снимката това се вижда, а моите все надолу ги влече това знае ли се защо се получава?

# 95
  • Варна
На тази наистина въздушните корени растат нагоре, на останалите ми стърчат настрани и надолу. Може би зависи от вида Thinking

# 96
  • Плевен
Може ли да ми кажете от къде да си набавя кори за орхидеята ,че едната ще я пресаждам.Благодаря ви Simple Smile

# 97
Привет и от мен отново! Обърках се много, продавачката от магазина тук ми каза да поливам много често милтонията. Искала много вода. СъЩото ми каза и за камбрията, която си купих преди няколко дена. Аз й казах, че милтонията е увяхнала вече и тя каза, че Ще се съвземе, но да я поливам. А аз я бях оставила без поливане дълго време. И въобЩе се ´чудя това камбрия ли е? Ето я:
http://media.snimka.bg/6473/019200537.jpg
Иначе е много красива, мъжът ми не понася миризмата й, но се усеЩа само понякога и то много отблизо.  Hug Hug

# 98
Здравейте от мен   bouquet
Много се забавих със снимките, но ето сега. Извинявам се, че качеството не е много добро, но вече посочих причината за това. Приемам всякакви съвети и препоръки, защото имам много големи съмнения за състоянието.

# 99
  • София - град
Не съм експерт, но виждам че никой още не ти е писал.

Листата й са светло зелени - което е добре.

Има много въздушни коренчето, което означава че се чувства добре или се е чувствала добре. Обаче според мен имаш нужда от още корички отгоре и май, казвам май нека по-врялите и кипяли в отглеждането да кажат, но май ще трябва да изрежеш тези коренчета от въздушните, дето са много изсъхнали.

Simple Smile

Да кажа за моите красавици, наложи се пулвелизиране на въздушните коренчета, защото в тая жега изсъхнаха доста, а климатик в стаята нямаме за жалост.

# 100
И аз исках да питам тъкмо дали  изрязвате изсъхналите въздуШни коренчета? По моите има много, и то на почти всички.  Hug

# 101
  • София - град
Аз изрязах едни мои,но изчакай ако искаш да ти пишат и другите  Wink

# 102
  • Монреал
По-добре ги пъхнете в корите на следващото пресаждане, ако не за друго, поне ще служат за опора на орхидеята. Аз преди рязах, чистих...и сега фалчето е в реанимация да вади корени. 

Чета тука, че пИшете за ароматите на орхидеите, а пък аз си мислех, че само видовите миришат. Кажете какво провокира появата на аромат? Моите нямат.

# 103
  • Плевен
Кажете с какво присаждате и от къде си го набавяте ?

# 104
  • Монреал
Do_de_gE , сега ти разгледах снимките. Корените ми се струват много сухи, не само въздушните, а и тези вътре в саксията. А и листата са меки, нали? Огледай корените. Или има гнилостен процес, или е липса на влага.
Изчакай и други мнения.

Хавайче, борови кори гледам да чопна от някой бор. За щастие в детската градина на малчовците има няколко броя.  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт