Орхидея - тема 4

• 99 696
  • 745
  •   1
Отговори
# 105
По вътрешните корени имат на места загнило, не е много. До днес когато снимах е минала около една седмица от последното поливане. Когато я полея корените си стават зелени, но много бързо (за ден - два) отново побеляват като сега. Дали листата са меки или нормални не мога да кажа, защото не съм виждала други, но според мен са малко светли. На снимките изглеждат по-тъмни отколкото са всъщност.

# 106
  • София
Кажете с какво присаждате и от къде си го набавяте ?

Здравейте Simple Smile Случайно видях темата и реших
да се включа  Hug
Субстанция за Орхидеи си купих от Кауфланд,
който е до затвора. По-голяма и красива саксия
си купих от Метро и то с цвета на Орхидеята - цикламена, прозрачна.
Тор си купих също от там - течна.
Имам Орхидея от една година и малко. Естествено, мъж ми ми я подари цъфнала
и от тогава не е цъфтяла, но преди 2 седмици се появи дългоочакваната клонка.
Пусна много въздушни корени и аз все си мислех, че са стъбла, но уви.
Накрая все пак ме зарадва.
Иначе мисля, че е доволна от грижите, които полагам. Има най-прекрасните зелени
листа. Стеблото обаче тръгна на страни, защото когато се е показало, се е извило надолу и после настрани.
Просто не съм го видяла по-рано за да го насоча в праввилната посока, но каквото - такова  Hug

# 107
  • Варна
Do_de_gE,
на мен не ми изглежда зле, освен леко дехидратирана Thinking Пробвай да поливаш малко по-честичко, сега в жегите корените изсъхват бързо. Да не говорим, че тези огромни цветове изтощават и дърпат влага допълнително. Пулверизирай горния слой кори също.
За въздушните корени - аз не режа нищо. Едната от моите имаше страхотни въздушни корени, но постепенно се сбръчкаха и поизсъхнаха, защото аз рядко/ почти никога не пулверизирам. Но пък има достатъчно други корени, така че въздушните не ме тревожат. Не режа, защото няма опасност от загниване а всяко рязане си е потенциален риск и всяка рана - вход за инфекции. Ако са абсолютно хербаризирани и много ви дразнят ги режете, иначе няма нужда.
За пресаждането - кори. ИПродават в цветарските магазини, макар че не във всички, аз като търсих в повечето ме гледаха странно Crazy Накрая си намерих, а в последствие видях, че в кварталното магазинче също има, ама кой да допусне Laughing Другият вариант е да си съберете от някоя борова гора, но трябва да се обеззаразят. Субстратът за орхидеи, който се продава има прекалено много ситни частици, не е подходящ за фалчета, а за земни орхидеи.
Ароматът се появява и изчезва, поне при моите фалчета. Следобяд почти не се усещаше, накрая изчезна, а рано тази сутрин само жълто-червената мирише леко, нищо общо с вчера, а бялата с цикламена среда не мирише изобщо, може би по-късно като стане по-горещо ароматът ще се усили.

# 108
  • София - град
Забелязах, че виолетовата ми мирише само в най-голямата жега т.е. към 14 до 16 часа после спира. Приятеля ми ме помисли за луда и каза, че си внушавам, но явно съм си добре  Whistling Whistling Whistling

# 109
  • Плевен
А как се обеззаразяват корите аз имам на двора бор ще чопкам от него

# 110
  • София
А как се обеззаразяват корите аз имам на двора бор ще чопкам от него

Първо се внимава корите да не са със смола. Или събери паднали кори или много внимателно обели от най-повърхностния изсъхнал слой на дървото. Нашите ги пекохме в тава на слаба фурна. Мъни беше писала в предишната тема, че ги вари в тенджера или стерилизира в буркани.

Как са ви орхидеите в жегата? При мен има масово увяхване на цветове  Sad. Не всички, но по-отдавна цъфналите....

Последна редакция: вт, 15 юни 2010, 13:47 от tania67

# 111
  • София
И аз днес забелязах, че едната е почнала да вехне, а цветовете са от април.

# 112
  • Плевен
И на моята пострадала едното и цветенце започна да вехне..
Колкото до корите аз ги отчупих от бора,защото по земята нямаше,ако ги изваря значи ще стане.Ако ги пека колко време ?

# 113
  • София
Девоики,заминавам за една седмица в Рим.Как да си съхраня фалчетата.

# 114
Кажете с какво присаждате и от къде си го набавяте ?

Здравейте Simple Smile Случайно видях темата и реших
да се включа  Hug
Субстанция за Орхидеи си купих от Кауфланд,
който е до затвора. По-голяма и красива саксия
си купих от Метро и то с цвета на Орхидеята - цикламена, прозрачна.
Тор си купих също от там - течна.
Имам Орхидея от една година и малко. Естествено, мъж ми ми я подари цъфнала
и от тогава не е цъфтяла, но преди 2 седмици се появи дългоочакваната клонка.
Пусна много въздушни корени и аз все си мислех, че са стъбла, но уви.
Накрая все пак ме зарадва.
Иначе мисля, че е доволна от грижите, които полагам. Има най-прекрасните зелени
листа. Стеблото обаче тръгна на страни, защото когато се е показало, се е извило надолу и после настрани.
Просто не съм го видяла по-рано за да го насоча в праввилната посока, но каквото - такова  Hug

julliannа здравей и добре дошла.

Предполагам че под орхидея визираш Фалаенопсис защото те са най-разпространени, освен това наричаш цветоноса стъбло което също ме навежда на мисълта че имаш Фал.

На въпросите ти ще коментирам следното.

Стъблото на фалчетата е онова късо дебело нещо от което растат листата, корените и цветоносите. Клонката е всъщност стъбло на цветонос, което ще те зарадва с цвят. На първата страница на темата ни има полезни линкове в които ще се ориентираш по различни въпроси , но не пише и някой също важни неща. Фалчетата обичат да са в прозрачни саксии, това е защото светлината за тях също е храна. Могат да са в непрозрачна саксия но трябва да имат силно развита коренова система.Обичат тесните саксии , въздушните корени нямат нищо против да стърчат на всички страни извън саксията. Събстратите които се продават по магазините често за неподходящи за фалчета защото са много степани с лоша въздухопроницаемост , затова се прави микс от различни съставки. И последно, цветоноса може да се изправи с подходяща пръчка , която забучиш в субстрата и  закрепиш цветоноса с щипка за цветя или някаква телчица.Именно така се прави изисканата за фалчетата форма на дъга при цъфтежа.
 Внимавай само защото той е доста нежен в началаото  и може да се пречупи. Ако имаш вече малки пъпчици обаче закрепяй смело, вече е по-твърд и не толкова чуплив.

Последна редакция: вт, 15 юни 2010, 12:07 от _re_ge

# 115
  • София
Хавайско дупе, не знам точно. Бяхме пуснали на слабо фурната/150-160 градуса/ и се пекоха поне 2 часа. В един момент решихме, че стига толкова  Grinning. Порови се в старата тема и виж Мъни какво е писала. Имай предвид, че може някъде да има останала смола и да ти съсипе тавата или тенджерата. Аз ги сложих в алпака, за да мога после да изтъркам с тел. Варианта със стерилизиране в буркан също е идейна, защото после изхвърляш буркана, но за подробности - Мъни  Mr. Green.

magi_todorova, нямаш проблем. Все пак на 1 седмица по принцип се поливат. Полей преди да тръгнеш. И гледай да не са на слънце. Ако искаш ги сложи в най-студената ви стая.

# 116
И на моята пострадала едното и цветенце започна да вехне..
Колкото до корите аз ги отчупих от бора,защото по земята нямаше,ако ги изваря значи ще стане.Ако ги пека колко време ?

Ето цитат:

Мъни здравей и от мен. Радвам се че се включи на темата със субстратите, много ме вълнува този въпрос напоследък та ще задам няколко бързи въпроса.

1. Откъде кокосовите парчета.
2. Слагаш ли дървени въглища и ако да подходящи ли са тези за барбекю или имат нещо което би навредило на орхидеите.
3. Откъде купуваш троф и как разбираш че е качествен, наистина лиса перлит тези топчета в него.
4. Относно корка и аз се двоумях напоследък откъде да си набавя. Мислех са корковите тапи но ме притесни, дали корка не е пресован със някакваи смоли които отново да са неподходящи.
5. Какъв стиропор използваш, може ли да е примерно този от тарелките в които се предалагат хранителни продукти.
6. Купените кори изваряваш ли ги преди да ги използваш, какво значи да ги извариш би ли споделила процедурата.

ОТГОВОРИ
Реге, дано съм от полза  
1. Конкретният кокосов чипс е от някоя поръчка на орхидеи и аксесоари на Flowersnet.info
Не помня коя. Но е много вероятно да го има в по-големите магазини за екзотични животни, тъй като се използва и като субстрат в терариуми. За фаленопсиси определено не е подходящ. Слага се в субстрата на разни типични земни орхидеи като пафиопедиуми и фрагмипедиуми. Може да си го добавята, ако по принцип поливате рядко, но тогава задължително перфорирайте саксиите странично (използвам поялник за целта).
2. Винаги когато имам под ръка-слагам (дървени въглища). Тези за барбекю са подходящи, но на мен ми дават нормални. Повечко, по-едри парчета на дъното на саксията и няколко по-дбребни в целия субстрат. И много да сложиш не вреди, но те нямат хранителна стойност, така че не прекалявай.
3. За торфа-труден въпрос. Не използвам торф, а сфагнум (торфът е продукт на сфагновия мъх, но да речем, че е прегорял-него го използвам за земни орхидеи). Понякога при холандците на 4-ти километър продават сфагнум, но май отдавна не са. Значи се снабдявам от поръчки    А също и ми артисва при пресаждане. Перлит рядко слагам, защото наличният ми такъв е много ситен и просто изпада през дренажните отвори. понякога роня стиропор, останал от опаковката на някой техно-уред.
4. Корк спокойно може и от тапи за вино. Само го разтрошаваш малко. Лично аз използвам корка на парченца пригоден за подова изолация. Имам (експериментално) и фаленопсиси само в корк. Добре се развиват (вече три-четири години), но изсъхват много по-бързо, разбира се.
5. И този от тарелките е подходящ, въпреки че си предпочитам стандартния стиропор на зърна. С него по принцип затапвам и дренажните отвори на саксията, а и изобщо го ползвам при всякакви растения (за дренажните отвори). Той няма хранителна стойност, но задържа въздух, което  е особено важно когато саксията не е надупчена отстрани, а растението има предпочитания към комбинацията въздух-влага при корените. Т.е. при фаленопсиси е добре на слагате винаги.
6. Изварявам всичко, независимо дали е купено или собствено производство. Вариант А - изипвам всичко в тенджера с вода, варя половин час, прецеждам и растилам да съхне. Резултат-цялата къща смърди на борова смола, тенджерата е практически неизползваема за други цели    Б - тъпча всичко в буркан, затварям го и го слагам в тенджерата под налягане с водичка. Пак половин час. Резултатът е пълна стерилизация, субстратът си остава сух, но пък количеството е малко .  

# 117
  • Плевен
rE GE Благодаря ти много Simple Smile

# 118
Здравейте! Преди време ви бях показала моята орхидея,на която корените напълно изсъхнаха. Посъветвахте ме да я оставя,защото се храни от въздушните корени,които бяха започнали да поникват. Почти я бях отписала, но ви послушах.Днес ме зарадва с първото цветче.Явно желанието и за живот беше голямо. Донесохме я преди 3 годни от Германия и беше много красива и с уникална окраска. Ето и цветчето,радвам му се много.

А това е другата ми орхидея ,която ме радва вече 2 месеца с красотата си.

http://media.snimka.bg/6490/019234489.jpg

# 119
  • София
_re_ge благодаря ти за топлото посрещане   bouquet
Много странни имена използвате за частите на Орхидеята,
но на мен като лаик ми е простено  Rolling Eyes
Аз все още си пазя пръчката и щипките, както ми я подариха,
но в случая няма как да изправя цветоноса за съжаление.
Нека си расте както си иска, важното е да ме дари с хубави цветове  Hug
Субстанцията от Кауфланд, на мен ми се струва добра. Да, има малко повече
почва, но аз я размесих със старата и стана много добре. Саксията ми е
страхотна ... цикламена като цвета на цветовете и прозрачна.
Доста често я пулверизирам и мисля, че й е добре  Hug
Ако си намеря снимките от миналата година, ще ви я покажа.

Намерих Simple Smile Извинете за лошото качество, но са от телефона.
Така я получих:

http://media.snimka.bg/6490/019235054.jpg
http://media.snimka.bg/6490/019235056.jpg

А такава е сега, с новия цветонос и ако
се вгледате, ще видите как странно се е завил Simple Smile

http://media.snimka.bg/6490/019235060.jpg

Последна редакция: вт, 15 юни 2010, 19:29 от jullianna

Общи условия

Активация на акаунт