ДЕКЕМВРИЙЧЕТА 2009

• 29 526
  • 696
  •   1
Отговори
# 240
Джени, това което казваш съм убедена , че е така, но истината е , че в БГ май се придържат все още към доста остарели схващания. Да не споменаваме родителите ни, които просто и това съвременно , което се опитваме да следваме направо ни побъркват със съвети. Но за другото. Просто много извинявай, че веднага с въпроса, но това ми е изключително болна тема, всъщност са две теми , а ти засягаш и двете. Първата е аутизма и ваксините. Знаеме колко противоречиви са мненията затова, въпреки, че нищо не е доказвано на 100%. Та за ваксините ок, но за ваксината т.нар.ММР, която се бие на година или малко след годинката, против дребна шарка, рубеола и прочие, за която всъщност се е стигнало до заключението, че е причинител на аутизма. Не изразявам компетентно мнение, само четено и слушано, за да не бъда разбрана погрешно затова и искам да попитам тебе , като вече писа и наистина си компетентна, а знам , че в Северна Америка дори децата с аутизъм при правилно гледане се и възстановяват, докато у нас все още на тези болести се гледа с ужас. Вече незнам какво писах, спирам, че то има доста изписано по гугали и прочие и уж с факти, ти си много по запозната с това и предполагам разбираш от накъсаните ми писания какво имам впредвид. Та тъй де, има ли връзка ваксината или не с аутизма или това си е генетично заболяване. Знам  , че е нещо свързано с нивата на живак в организма. Защото аз много се притеснявам и чудя дали искам да бия тази ваксина поради тези причини, но от друга страна без задължителния имузационен календар на градина не можеш да посещаваш, а не съм сигурна и за училището. А кога евентуално се проявяват признаци на аутизъм и какви са в първи етап? Извиняваи , че така те нападнах с всичко това.
А другото, което ме интересува и то наистина смятам , че е важно е , понеже ние  сме смесен брак. Аз живея в Черна гора , до Хърватска, където се говори сърбо-хърватски. Всеки си мисли , че то същото като Бг, ама да ме простят няма нищо общо. Аз говоря сравнително прилично вече езика и ме хвалят затова, но правя много грешки в родовете и прочие и естествено нямам толкова богат речников запас като на БГ. Но се оправям. ПРитеснява ме факта, че на детенце всъщност говоря разваления си сръбски, а мисля че е по добре да и говоря на Бг. Има достатъчно от кой да слуша сръбския. А така ще учи двата езика паралелно или това е грешно мислене. Ей това много ме обърква всеки ден и го мисля. Може ли да чуя мнението на специалист като тебе, който в същото време е изправен и пред същата дилема с езиците. С мъжленце ми е ок, защото и да не знам нещо го казвам или на английски , знам и малко италиански, а тука има доста думи от италианския идващи, но на детенце няма да мога така да се обяснявам. А с останалите като незнам някоя дума , започвам да обяснявам като луда докато ме разберат. Смях. Така и уча де.
Мерси много и извинявай много за напада с въпроси , който направих. И на другите мами се извинявам много , много , много, че и тях занимавах.

# 241
bambi2009 , ето моето мниение.
Аутизмът е генетично заболяване. Някак си тероята за ваксината не ми се връзва.
И моето семейство е двуезично. Прието е в такива случаи всеки родител да говори на майчиния си език. Така детето не се обърква (и няма да мисли, че смесицата от сърбо-български е един език ) и научава 2 езика паралелно.

# 242
Bambi, ще си позволя да копи/пейстна един мой отговор на подобни на твоите въпроси от един друг форум, където дискутирах темата преди година.

Light написа:
1. За последните 30 години случйте на аутизъм са се увеличили от 1:10000 на 1:250 ??
2. Броят на ваксините за същия период е нараснал поне двойно ??
3. Миналата година съд във САЩ е разрешил на около 5000 родители да заведат дела срещу фармацевтичната компания разработила ММР ваксината.
4. Прочетете постовете на хора на които децата са заболяли след такова имунизиране!

Жени написа:
Light, Въпросите, които поставяш са изключиттелно сериозни, но в този форум няма да намериш отговорите, които търсиш!

Аз съм логопед със 7 годишен опит в БГ и вече с почти 2 години опит в Канада. В БГ съм работила най-вече с тежка речева патология и деца с аутизъм. В Канада работя в училище за деца с аутизъм.

По първа точка от твоя пост мога да набележа основните няколко причини за това статистиката да показва подобни данни относно броя на децата с аутизъм.

Аутизмът е нозологична единица, която спада към психиатричните разстройства!
По-конкритно Аутизмът е Генерализирано Разстройство на Развитието и поради това включва в клиничната си картина неврологична симптоматика! Но в никакъв случай не е неврологично заболяване, нито е доказано генетично!

Терминът аутизъм съществува от около 60 години (от 1943г.)и симптоматиката, която тогава е покривал е била много специфична и конкретна. В днешно време под шапката на аутизма се поставят много нозологични единици, които преди години са имали други имена, а в днешно време се приемат за обидни - пр. олигофрениите във всичките им форми. Според мен в днешно време грешно се поставя диагноза аутизъм, само защото МКБ (Медицински класификатор на болестите) го разрешава.

И още - преди години диагностиците и терапевтите са били много по-неподготвени и слабо познаващи патологията, а да не говорим колко пъти по-трудно е било да се прави точна статистика. А относно статистиката в днес също може да се поспори. Това са цифри, които по-скоро обслужват други интереси, но не и тези на пациента или родителя.

За пирмер ще дам, че в училището, в което работя от 30ина деца едва 1/3 са с типичен аутизъм. Всички други са с тежка неврологична патология, но са получили диагноза аутизъм, което им дава шанс да усвоят субсидиите, които се дават за тази диагноза от правителството.

По другите ти точки мога само да кажа, че ДА, предполага се някаква връзка между ваксините и аутизма, но дори да е верно, едва ли скоро ще бъде доказано, а още повече публично признато.

Аутизмът а и другите неврологични патологии, най-често стават явни за родителя между 1 и 3 година от живота на детето. Това е и времето, в което то получава ваксините си и е нормално родителят да свързва ваксината и "появата" на проблема, просто защото те се случват по едно и също време.

Личното ми мнение е, че трябва да сме предпазливи към ваксините, но и да признаем, че не всеки ваксиниран отключва патологията, която дискутираме.

Мога да кажа, че в практиката си доста по видима връзка намирам между психиатричната патология при децата и подобна патология в техните семейства - баби, дядовци и т.н.

Light написа:
Жени...
Струва ми се обаче че ти не си напълно убедена в безопаснотта на ваксините. Би ли споделила какво мислиш ти по въпроса?....

Жени написа:
Да, разбира се, че НЕ съм убедена в безопасността на ваксините, но СЪМ убедена в нуждата от някои от тях.

Сигурна съм обаче, че каквото и проучване по проблема да направя, никога няма да имам твърда позиция по проблема. Винаги ще имам съмнения в статистиките примерно, защото виждам как се правят те. Вече дадох пример с децата, с които работя - от тях 70% само попадат и попълват статистиката на децата с аутизъм, а всъщност не са деца от аутистичния спектър.

Мога да съм сигурна в нещо, само ако съм в кухнята на нещата - примерно при направата на ваксината или пък ако мога лично да проследявам във времето децата, при които се поставят ваксините . Всичко друго - родителски мнения, статистики и високопарни изказвания на учените са толкова противоречеви и субективни, че човек най-вероятно взема решение на какво точно да повярва и на коя теория да симпатизира отново по личните си субективни причини!

По другия ти въпрос, а и с коментари по други теми ще се вклюща след малко. Добре, че днес вали и сме у дома!  Wink

# 243
  • София
Жени, изключително ми е интересно това, което споделяш.И не само за аутизма.КАто цяло за това как да "помагаме"  на децата си да се развиват и растат.Съгласна съм с Ета, че природата е природа и че е неизбежно детенцето да се завърти, седне, проходи ...... но колко време ще отнеме?
Аз лично бих дала примера с ъс започването на нова работа в нова сфера на дейност.НЕизбежно е да се научиш как и да навлезеш в работата, но ако има някой, който да те въведе, ти ще загубиш много по-малко време да се луташ.
Та затова подкепям Жени, че ние майките сме не само за да храним, пресушаваме и т.н. дейности, които детето не може да направи само, но и да му покажем какво може да прави с крачета, ръчички, как да се усмихва, да говори.....
miri4ka13, абе мъжа ти що не си гледа неговата работа, вместо да ти се меси.Бреййй големи специалисти по отглеждането на деца станаха тия мъже.То за бабите ясно, ама ....
Я му кажи да си гледа в паницата и да бъде благодарен дето и време да му сготвиш си намерила, освен че му гледаш и възпитаваш детето с цялата любов и внимание, на които си способна.
Ако пък е много отворен го питай дали случайно не иска да се размените-ти да си се върнеш на работа, а той да гледа детето.Не им се връзвай и не им позволявай да ти се месят.МАйката е една и тя решава.Свекито ти си е имала деца и си ги е гледала когато й е било времето.Сега е твой ред.А пък мъжа ти да си изкарва нервите на работа, а като се прибере да е усмихнат и мил, че и на нас понякога не ни е лесно.
Лелееее как се вбесих като ти четох поста.Аман от професори и специалист по отглеждането на деца.Мойта свеки вика еееее, вече трябва да започнеш да му даваш от вашата храна.Той е вече голям.Аз й казах само, че имам по-различни възгледи относно това как да си храня детето и сама си знам.Добре че се виждаме в годината 2 пъти и се чуваме 1 път, че сигурно щяхме да сме скарани ако живеехме заедно.
....а по принципп не съм лош човек....само дето бързо паля.То си ми е генче, ко да прайш  Mr. Green

# 244
Да се включа на бързо и по другите теми и стига за днес.  Wink

Първо да уточня нещо по вече дискутираните теми обаче, за да не останете с впечатление, че мисля, че всички деца са еднакви. В никакъв случай не са, но мисълта ми беше за подхода към тях, за начина на отглеждане и са стимулацията - те са от първостепенна важност за изявата и развитието на индивидуалните качества на детето.

Примерно бебетата тук ги отглеждат на пода, има ранни групови занимания за бебета, които не са на детска градина и са безплатни и достъпни за всички. Има плуване за бебета и то още от съвсем мънички ги пускат в басейна. Аз водя Мишел на организирани занимания 4 пъти в седмицата. Смятам, че това е изключително силна и важна стимулация. Заниманията са целенасочени, а не са просто бебето да си лежи в количката, а мамите да си приказват.

А за Андрей и Али на Портман, който пръв се изправи от нашите бебоци, макар да не сме на състезание, ще кажа, че и двамата бяха къпани в Чашата за баня, която сама по себе си е стимулатор детето да укрепне, да седне и да се изправи по-бързичко от връстниците си! За което адмирации за новаторския дух на мамите им!    bouquet

Бамби, ранни признаци на аутизъм има и честно казано, ако взема да ги описвам тук всеки ще намери такива в своето дете, така че се въздържа от подобни спекулации и ще кажа, че при най-малкото съмнение е нужно да се търси консултация със специалист.

По втория ти въпрос моят съвет е ти да говориш пряко на детето си на БГ ез, а в семейството да си говорите на сърбо-хърватски. Не можеш да избегнеш детето да не слуша некоректния ти сърбо-хърватски в общия разговор, но можеш да говориш на детето си на родния си език, с което ще го научиш на български един ден, макар то да проговори на езика на средата.

По принцип децата проговарят на езика от средата, на който се води диалог и то от повече хора, а не на този, на който мама монологично говори на детето.
Бърз пример, че прекалих днес:
Майка - БГ, Баща - Испанец, Живеят в САЩ.
Най много хора в диалог участват на английски, когато семейството е навън и детето на градина от 3 месечно.
Следва испански у дома, защото мама и тате говорят испански, поради това, че за двамата родители това е най-добрия общ език.
Последен е БГ, защото мама говори на детето само и изключително на БГ от самото му раждане.
Детето проговаря на английски на 2 години, на испански на 3 години и на Бг на 3,5 години като на всички езици разбира от самото начало!

Честито полугодие на прекрасния Гого! Да е жив и здрав и все така чаровен!

Миричка13, Мишел се храни по следния начин
6:00 мляко 90 мл
9:30 мляко 60мл + плодово пюре
12:00 мляко 120мл + зеленчуково пюре
4:00 мляко 120мл + каша смесена с плодово пюре
8:00 мляко 120мл + каша със зеленчуково пюре
около 2-3:00 през нощта мляко 90 мл

На ден давам по 1/2 зеленчуково пюре и 1/2 плодово, т. 1/4 на хранене, което е 30 мл. Двете бурканчета плодово и зеленчуково пюре изяжда за 2 дни. Кашата на хранене не е повече от 30 мл също.

За нас да кажа, че сменяме режима на Мишел поради заниманията, които се промениха напоследък и заради това да има по-дълъг и стабилен нощен сън. Надявам се сега да поспи 2 часа следобеден сън и аз с нея!  Simple Smile

# 245
Жен, виж за кофата хич не бях се сетила (бяла птица!) А той именно там се изправи за пръв път! Абе специалиста си е специалист  Laughing

Съгласна съм, че развитието е съвкупност от фактори, абсолютно  Peace Може би тук не се обръща внимание на тези подробнобности, показват един масаж и толкова. Поне моята педиатърка, освен да го премери, претегли и преслуша, нищо друго не коментира. Е, и да даде някой "вещ" съвет за хранене  Laughing
Аз абсолютно съм с впечатление, че нищо кой-знай какво не правя за неговото двигателно развите, но може би греша. И кофата за къпане, и бъджи скачането, това че у нас постоянно има кой да му говори и занимава, акробатиките, които правим, когато е в ръцете ми ... и т.н. всъщност са точно нещата от които той расте, укрепва и развива.

Ама принципно и Андрюшата си е шило, има си го заложено. Няма да забравя като новороден как се мъчихме с приятелката ми да му правим типичните заспали бебешки снимки, а той се кокореше и ни оглеждаше с любопитство  Laughing И до сега никой не вярва, че това е снимка на 14- … 7;бе.

# 246
  • София
Момичета, много интересни теми разисквате бих се включила и аз, но за сега само ще подкрепя родителската помощ при развитието на детето и стимулирането на физиката както и играта с подходящи играчки и цветове, понеже това учих в училище - Дизайн на детската среда и това ми е останало като завет да предам опита си или поне да го използвам при детето си. За съжаление още не съм му ушила една играчка собственоръчно Sad, но поне си поръчах шевна машина за предния рожден ден та я имам в наличност Simple Smile когато ми дойде музата и открия някакви подходящи шарени парцалки.
Гогата - специални поздрвления за полугодието и за обръщането по тумбак! Здрав да е и да дава на мама възможност да са отдели от него за малко Simple Smile
Много благодаря за пожеланията за морето Simple Smile Тия дни ще споделя като хвана уайърлеса как сме летяли и к'во що. Ох скапах се от багажи тия дни лягам си труп!
Лека нощ на всички!

# 247
малеее...стана 11 часа...а аз ви четааа ли...чета.....

Много интересни теми сте захванали....ама отивам да спя пък утре ще продължим.....

# 248
  • София
Хайде и ние да се отчетем от ДК. Прираст на тегло 0,500 кг. или 7400 и 1 см. или 65 см. Зъба вече много дращи, а снощи реши да го проба на гърдата ми, все едно с игла ме прободе.
За обръщането - Коко се обръща по корем само за да вземе нещо и моментално се обръща по гръб, не му харесва и това е. Седи вече сам почти стабилно. Както си седи се навежда напред и се плъзга по корем, след което се обръща по гръб.
Вече се заиграва сам в кошарата, но непрекъснато търси внимание, един такъв гледа ме сериозно и се опитва да имитира звуците, които издавам, но повечето ги докарва различни, след което се залива от смях.

# 249
  • София
малеее...стана 11 часа...а аз ви четааа ли...чета.....

Много интересни теми сте захванали....ама отивам да спя пък утре ще продължим.....

Peace

Само да спомена резултатите от днешната консултация- 67 см и 6670 г, което ще рече +1 см и +180 г за половин месец.
Резултатите от кръвните изследвания са без отклонения, хемоглобин 130, няма данни за възпаление- завишени левкоцити или РУЕ.
Лошото е, че кашлицата продължава въпреки капките и сиропите, петък сме пак на преглед, да видим докъде ще я докараме Sad
За момента съм спряла даването на нови храни.

А, и още нещо, за което не мога да се въздържа- Миричка, досега сто пъти да съм ги натирила тия всезнайковци около теб, я да си гледат работата, всяко дете си е индивидуално, не могат всички да са еднакви! Моята свекърва също ми прави коментари, че детето е слабо, ама аз я пращам в шеста глуха и хич не ми пука. А пък на мъжа ми и през ум не му е минало да ми прави забележки относно гледането на бебето Peace

Колко тежи твоето дете, че име е слабоnewsm78

Режимът на хранене на Лилия е следният (отбелязвам, че е захранена на 4 месеца и затова има повече въведени храни)-

закуска-
170-180 мл АМ
предиобедна закуска- 70-80 г плодово пюре + 100-120 мл АМ
обяд- 160-180 г млечно-зеленчуково или месно пюре (редувам месо с 1/4 жълтък)
следобедна закуска- 160-180 г каша/кисел
вечеря- 170-180 мл АМ

Дано съм била полезна.

# 250
Вени, нищо контретно не съм правила, за да прояде Стелинка. Оставих я да почине две седмици. Първоначално бях решила да я чакам, докато стане на 6 мес, но един ден се събуди от следобеден сън и мляскаше, като това беше придружено от един звук, подобен на този, който правим, когато обясняваме на децата как прави кончето. И така няколко дни. Реших, че вече е готова да преглъща и я пробвах, не се бях излъгала. Сега яде с охота.
миричка, 300 гр не са никак малко за бебе на 6 мес. Каша е нормално да се дава сутрин, особено, ако не даваш друго все още.
Изчетох ви, Жени, много са интересни нещата, които споделяш, но на мен това повече ми прилича на гледане на дете по книга. Може би, защото образованието ти е такова, че искаш да направиш всичко, за да стимулираш развитието на детето си, а и държавата допълнително създава благоприятни предпоставки за това. Тук, при нас, няма такива групи, децата се гледат предимно в кошарите за игра и на спалните на родителите, и ти, ако беше си останала в бг, сигурно така щеше да отгледаш Мишел. Не искам да те засегна по никакъв начин.
Стела не е слагана по корем, или поне не за повече от 30-40 сек. Първоначално никой не ми беше казал, че е нужно. Когато лл се сети да ни каже, опитах няколко пъти, но тя винаги забиваше главата и започваше да плаче. Ти вече обясни каква е причината. Сега, откак се научи да се обръща, не иска да седи по гръб изобщо. Стои по корем с високо вдигната глава и се забавлява с играчките си. Което означава, че мускулите и са достатъчно заякнали и не изпитва дискомфорт, и че няма значение дали е слагано по корем бебето, когато му дойде времето само ще го прави.
И още нещо, бебеДачо на евил също има братя и сестри около себе си, които несъмнено му говорят и се занимават с него, но не се развива толкова бързо, колкото Андю. Което потвърждава изказването на ета, че много зависи и от детето, а не само от помощта на околните. Не искам да заформям спор, просто си разсъждавам, без претенции да съм права.
евил, прощавай за сравнението, но само за теб се сетих като другата ни многодетна майка.  Hug

Последна редакция: чт, 17 юни 2010, 00:12 от Choosy

# 251
Я, тук станало интересно Laughing

Жени,   bouquet Благодаря, че отдели време да дискутираш с нас толкова интересни въпроси.
Нямам какво да добавя, мога само да обобщя с една реплика на Гацо Бацов " Не можеш да спреш гората да се разлиства" Laughing
Демек - детето прави това, за което е готово и в срок, който е строго индивидуален за него, въпреки болните амбиции на своята майка.
Колкото й да се мъчим да форсираме някои етапи - няма как да се получи - никоя майка не е успяла да накара бебето си да седне на 2.5 месеца, нали? Всичко става, когато детето е анатомично, физиологично и нервно-психично узряло за дадения акт.
Затова аз не насилвам събитията, не слагам да седи подпрян с възглавници, не водя за ръка при прохождането (Ема проходи буквално за 2-3 дни на 10.5 месеца. както пълзеше и се изправяше по мебелите, изведнъж се пусна и за 2 дни проходи.)
Сега процедирам аналогично - е, новаторския ми дух не се изрази в къпане в чашата, а в къпане в душ-кабината седнал в Бъмбото hahaha, ама да се надяваме, че и това ще свърши работа. Все пак го глася за футболист, не за Нобелов лауреат Laughing

Отивам да се натъркалям на миндеря, до кошарата - дето е почти на пода (долното ниво е ниско, дано това се брои за отглеждане на пода, или поне за половинчато такова, че да се вреди поне полуинтелигентен да стане Laughing)

ПП 1 . Не е много в интерес на подовото отглеждане да се споменава, че американчетата така ги отглеждали. Аз лично не намирам, че интелектуалното развитие на нацията им превъзхожда нашето, дето се отглеждаме по спалните.... Laughing
ПП 2 . А всъщност падането на бебетата от спалнята може ли да се тълкува като "апел" към майките да ги  отглеждат на пода?

Хай, сполай ви, че скоро първи петли ще пропеят, пък аз още се мотам из виртуалното пространство....

# 252
Ласси, велик пост! Подкрепям на 100%
Както винаги духът ти е невъобразим!
Жени, личи си че си професионалист. И много наука има в твоите думи.
Аз обаче наблягам на обичта и интуицията в отглеждането на детето. А дали ще се раздвижи с месец преди или след връстниците си - точно все тая - стига да е здраво! За успокоение Дамян е средностатистически тип и се развива, както се очаква за възрастта му. Нито бавно, нито бързо  - направо идеалка Simple Smile)).
За статистиката - Дамян е 8кг, 72,5см. Седи за 5 мин сам, след което се захласва в някоя вещ наоколо и полита в захлас като пиян морков. Именно морков, защото се оказа, че са му любимите.  Виж тиква върло мрази. Ама то кат майка си и татко си ... и двамата не сме фенове. Тъй че, вярна приказката за крушата и дървото. Върти се като пумпал по леглото, не по пода  Grinning - на пода не е стъпвал още, но кошарата и спалнята са му достатъчно добри. Новата мода е да се кърми в стойка о-йе, нагъзен с нагоре дупето - както си лежим и странично се храни, в един момент почва да се претъркулва кърмейки се, ха наляво, ха надясно и накрая се нагъзва и кеф. така и спи честичко. Въобще намирам го в невероятни пози. И понеже неговото легло е опряно в нашата спалня, случва се да го оставя да спи в леглото, влизам и той по средата на спалнята се озовал... онзи ден го хванах в полет към пода.
С говоренето е на ДА и НЕ. Повече Не. Не пищи. Още не се е сетил. Пищя по едно време, но беше много кратък период, та не се брои.
Къпе се седнал и играе върло с гумени играчки.
Напоследък е нервак вечер. Трудно заспива, предполагам може и зъби да са. Още няма.
Нямам време да чета напоследък - много фиести, разходки, екскуризи, гости посрещам нон стоп... и време не остава. Ама това му е хубавото на живота  Grinning Покрай нашите купонджийски фиести и Дамян заспива по 12-1ч нощем. Не ще да пропуска грам купон, каката тоже  Laughing

# 253
Момичета, радвам се, че ви е интересно.  Hug

Choosy, разбира се, че няма значение дали е слагано по корем или не и когато му дойде времето бебето само ще го прави. Има значение обаче, че едно стимулирано дете започва да прави всичко по-рано спрямо самото себе си (нека така да се изразя), отколкото, ако не беше стимулирано.

Всичко това разказах по повод това, че sunnyflo ни похвали, че Мишел е в групата на бързоразвиващите се декемврийчета и ми се искаше да стане ясно, че не другите деца се развиват по-бавно, а всеки е различно стимулиран независимо дали и колко го осъзнаваме ние родителите.

Ако не бях сложила Мишел по корем на 40 дни, тя нямаше да може да се обърне от корем по гръб на 3м. и 20д., а вероятно доста по-късно. Не го правя от амбиции или поради образованието ми, а просто тук така съветват и лекари и ранни педагози. А и вече споделих, че останалите 6 месечни бебета, които познаваме се движат точно с нейните темпове.

При мен културата, в която живея, е такава и аз следвам тукашните подходи и исках да ви запозная с тях. И не забравяйте, че всичко от запада идва към БГ. Независимо хубаво или лошо, то просто става модерно!  Така че всичко, което ви разказвам, is coming soon to BG.  Wink

# 254
Благодаря ви момичета!Много е лошо и унизително да живееш в постоянно неодобрение-ПОСТОЯННО.Lassi много е гот че в твое лице успяваме на видим нещата от малко по-друг ъгъл .за аутизма-нещата са много комплексни(майка ми се занимава с деца с проблеми).дано на никой тук не се налага да говорим по темата.днес като гледах една мама в градината извади гърдата и детето си хаапна,а аз все търся някъде да се изцедя.Иначе моя юнак е 72 см и тежи 6.700кг.Хубав ден дами!мисля да преместя кашата в следобедното хранене!Отивам че моя човек си удари главата-научил се е да я пъха под обиколника ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт