ДЕКЕМВРИЙЧЕТА 2009

• 29 543
  • 696
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте.Аз съм от януарки.Искам да се консултирам с вас.Синът ми е 5мес и 10 дни и въобще не иска да се обръща.Започвам да се притеснявам,защото го сравнявам с първото ми дете ,което почти пълзеше на тази възраст.Той наистина е много по-спокоен като темперамент,но горе-долу кога е максималната възраст за тази дейност,Иначе изглейда силен,когато е по корем повдига и гърдите.Благодаря и се извинявам ,но при януарки вече всички се обръщат и реших да питам вас.

# 226
Здравейте мамчета,отдавна не съм се записвала,а и имам доста за четене от темичката.Сега минавам само на бързичко да почерпя за нашия малък мъж който вчера навърши 6 месеца.Нищо ново иначе при нас върти се на всички страни,но все още не прави опити за сядане или пълзене,ама да ни е жив и здрав има време за всичко.Ще трябва и някак си да го измеря тези дни и да впиша резултатите в табличката.Чакаме вече с нетърпение да се приберем и ние в БГ  след още 2 седмици Whistling
честити ви месечинки за малките и годинки на порасналите  bouquet  bouquet
Лека вечер ви желая и послушни и здрави бебоци. Hug Hug

P.S. тортата е малко по-вкусна отколкото изглежда,но само толкова мога Simple Smile

# 227
Здравейте.
dar_kats, не се притеснявай. Сред нашите дечица има такива, които съвсем скоро го направиха за пръв път, така че, радвай му се и не си пълни главата с тревоги. Можеш да го стимулираш, като ти самата го обръщаш в двете посоки, докато застане на страни, без напълно да се обърне по корем. Дано да ме разбра, че не го обясних много каматно.
Мернах нови мами назад из темата, добре сте ни дошли.
За захранването - върви с бавни темпове. След като, отначало Стела стискаше упорито уста и не искаше да яде, сега, само като види червената лъжичка и отваря устата. Пее, бръмчи с пълна уста, но вие знаете за какво става въпрос. Мазало. Досега съм дала само оризова и просена каша, и сладък картоф. Днес към картофа добавих и малко авокадо. Хранене не съм заместила, и не мисля поне още няколко месеца. Съхранявам продуктите, след като са обработени на пара, във фризера. После вадя, размразявам на стайна Т и приготвям пюрето.
Как ми се нрави гледането на бебета на земя, но у нас е неприложимо. Навсякъде пода е с ламинат, нямам килими, струва ми се, че е студено, затова я слагам да се търкаля на спалнята, или в кошарата за игра.
Добре дошла на вени на бг земя.
За слънчевите бани - ние направихме сефтето в събота на терасата. Купили сме един голям басейн, в който с учудване установих, че можем да влезем и тримата, но тъй като е с голяма кубатура и изпразнихме бойлера, едва ли ще успея да го сгрея на слънцето. Беше много приятно, на Стела и хареса, после спа като къпана, дет' се казва.
СифиЕнки, много сте хубави, ама тия дЯца, що така с дълги ръкави и крачоли в жегите?

# 228
Сънифло, далече съм от мисълта , че си искала да засягаш някой , това дори несъм го и помисляла, ако за моя коментар се отнася. Просто си размишлявах, че всяко бебче явно като се усети подготвено и нещата тръгват, те си знаят как и по какво се водят. Извинявай.
Дар кетс, не мисля че имаш основание за каквото и да било притеснение. Примерно моята бебка по мое виждане се обърна на 5 месеца и 17 дни, а леля и ми каза , че вечерта  в която я гледа за малко ( 2 дни преди това) също се е обръщала. А сега нямаме спиране .

# 229
  • София
dar_kats, не се депресирай.И моя син се обърна на скоро и както бамби е писала стане ли веднъж, вече няма спиране, ама ти си го знаеш сигурно от първото ти детенце.
Стимулирай го както ти е казала и Чуузи.МЕн така ме посъветва педито, като не го буташ по гръбчето, а го въртиш посредством крачетата.А заабелязваш ли го да се напъва, да прави опити за въртене, било то и несполучливи?
Не се притеснявай ще му дойдде времето и на това.Ще те очакваме да минеш да се похвалиш като започне да се върти.
Бреййййй те пък януарчета много напред.Всички се обръщат, браво.

# 230
Много ми беше интересен разказа на Жени. С удоволствие бих отглеждала бебе на земята, стига да знаех за тази практика  Simple Smile

Въпрепреки това, моята елементарна логика е, че независимо от усилията на майката и начина на отглеждане, все пак всичко зависи от бебето, от неговите заложби и най-вече желания.

Моят Андрей, например, първите месеци само обичаше да спи по корем (заради коликите). През останалото време му беше много противна тази стойка  Laughing Нито съм го карала, нито упражнявала.

До като не реши един ден, малко преди да навърши пълни 3м да се обърне сам. От тогава само така си играеше, няма сила, която да го накара да лежи по гръб.
Следващият етап на 4м беше да се изправи на 4 крака и да поне да се отблъсква (къде напред, къде назад), а след петия месец от тази надупена стойка започна и да сяда на дупе сам.
Сега вече наборът движения са: от гръб по корем=> от корем на 4 крака=> от 4 крака сяда => от седящо положение се изправя.
Това понякога го прави за секунди. Също така пълзи доста по-чисто (преди месец вкарваше и кратунката, доста травми понесе)

Пиша го не толкова да си изтъквам детето (макар че заслужава   Laughing), ами да кажа и на dar_kats, че каквато и да е системата за отглеждане, каквито и усилия да полага майката, нещата се получават и сами, стига малкото човече да го пожелае. Знам за бебета, които се обръщат дори след 7-8 месеца, и то не защото не могат, а защото не искат  Mr. Green

Аз изобщо не съм амбициозна майка, свикнала съм с по-нормално развиващи се двигателно деца. Та всичко това не е плод на моят труд и постоянство. Даже наАбарот - зимните месеци ги прекарах на леглото пред компа, а детето до мен на спалнята да се търкаля  Embarassed По-удобно ни беше и заради постоянното сукане.
Просто дЯтито е такова - устремено.  Grinning И с една рядка кърма го мъча, да му се чуди човек на енергията направо.

Ето едно кратк … 76;ео от онзи ден. Само дето пое неочаквана за мен посока, та не успях добре да го хвана в профил как пълзи.
Хубаво ми се връща за дето си полежах няколко месеца спокойно, а  Mr. Green

Последна редакция: ср, 16 юни 2010, 11:20 от eta

# 231
Добър ден и от нас Simple Smile
Благодаря на всички за топлото виртуално посрещане в България .Ще се радвам много с някои от вас да се запозная на живо през следващите няколко месеца Hug
Около нас, много нови неща тези дни. След като вече обърнахме успешно деня и нощта, мога да кажа, че си поотспахме. Вчера случайно установих, че вече сме се обзавели с първия зъб. Усетих го докато Алекс ми лапаше упорито ръката, след което го и видях – избил отвсякъде. Незнам кога е излязъл, но май мина без особени травми за нея. Надявам се всички така да излязът.
Другото ново е, че започнахме преди 4 дни и ние захранването най-накрая. Незнам какво да кажа, такава трагедия няма. Бута с език лъжицата, плюе  всичко, реве истерично.... Започнах с безмлечна оризова каша на Хайнц, която си носех от Канада, но тя толкова не я хареса, че чак и се повдигаше Sad След това реших да дам пюре от морков – резултата почти същия, само дето здраво я разхлаби ( тя и без това ака по 2-3 пъти на ден, сега съвсем). Почвам да се тревожа, че аз не правя нещо както трябва. Знам че Чуузи имаше такъв май проблем със Стела, и сега като чета, че вече отваря уста малко ми дава надежда и на мен. Ваня как стигнахте до там, моля те сподели? А приемам и всякакви други съвети от по-опитните мами.
От вчера Александра е вече българче – взехме и Акта за Раждане от общината. Приятно съм изненадана колко учтиви бяха хората ж община Стара Загора и колко бързо стана. Дори служителката която ми даде Акта вчера ми каза, че имам право и на някаква еднократна помощ за раждане, което почти ме шокира.
За да избягаме от жегите, дойдохме на вилата на майка ми и баща ми, която е на 60 км от Стара Загора и мога да кажа, че тук се живее. Температурата вкъщи е 24 градуса, а на вън е приказка. Имам всички комуникации тук, и сякъш града не ми липсва особено за сега, а и на Алекс и се отразява чудесно, спим и двете сутрин до 9.30 – 10 часа.
По отношение на движенията – моята щерка е от мързеливите също. Започна да се обръща по корем когато беше на 3 месеца и половина и после реши, че не и харесва и сега много рядко го прави, но аз не се тревожа особено за сега. Енергична и здрава да е, другото когато дойде тогава.
Толкова за сега от нас, поздрави на всички и прохладен следобяд  bouquet

# 232
Благодаря момичета,точно това исках да чуя.Опитвам се да го уча,но като го бутам настрани той бута на обратно.Като,че напук ми прави LaughingИзгледи за сядане също никакви.Като е по корем прави слаби опити за пълзене.Иначе още от съвсем малък забелязах,че е мързелив и мнооого спокоен.Не се оплаквам,много лесно гледа.Батко му на 9мес се изкатерваше по решетките на креватчето и падаше на пода.Вече е на 10год и е много добър в спорта и си е все същия нервак,надявам се този да наблегне на ученето Laughing
Не знам дали има връзка,обаче преди 10 год педиатърът настояваше бебето да спи само по корем/сега точно обратното/и всъщност големият през повечето времр беше по корем.Или си е просто темперамент.Благодаря още веднъж и приятен ден.

# 233
  • Sofia
dar_kats ние сме същите не се притеснявай. Аз на една страна той бута на другата и това е. Но за сметка на това като го хвана за ръчички, за да седне на дупето си той директно се изправя на крака.  newsm78 Децата ни си имат собствено мнение и това е.
Вени честито ви първо зъбче. Дано и другите излязат така неусетно  Peace

# 234
  • sofia
Отчет след вчерашната ДК - 8кила и 69 см, взеха му кръв и урина. Доки беше много учудена -"ама наистина ли не му даваш месо"?  Ами че той е захранен от 3 седмици, пържолите ли да почва вече?                                                                                                                                       Моят Коко още не се обръща, не му е интересно. За това пък сяда, и седи стабилно, но не сам а аз го изправям до седнало положение - много му харесва. И аз си мислех че той изостава, но вече не се притеснявам- постепенно стана по-подвижен и нетърпелив. Така или иначе изостава от сестра си. Съгласна съм с Ета че всичко зависи от детето и колкото и да ги сравняваме и помагаме те си остават различни.

# 235
Здравейте мами и бебовци!От доста време не съм влизала и не съм прочела какво се случва с вас.При мен положението е отвратително.За цял месец Гого е качил само 300гр.всички в къщи го приеха тежко (бабите имам предвид).с таткото пак не си говорим.Тази сутрин ми направи и забележка че давам каша сутрин-не знам вече имам чувството че съм ужасна майка.Гого се буди към 4.00 всяка сутрин и яде.После в 7.30 или в 8.00 му давам каша(минаха десет дни от както му давам каша).После в 11.00 яде само кърма.В 14.30 зеленчуково пюре като през ден слагам 1/4 жълтък ,после в 18.00 кърма и в 21.30 кърма.Как ви се вижда режима???Моля ви вече съм напълно психясала с това ядене.вие кога давате каша?Оф,знам че звуча като някоя 16 годишна пикла,ама какво да направя детето не е от яшните!

# 236
Айде, търкулнахме шестях месеца. Да пием по едно за моя Георги и дано и следващите 6 да не ми се видят тежки като първите  Laughing

Миричка, съвсем наред ми се вижда режима, изключая жълтъка, но това си е твоя работа. Аз също давам каша сутрин и не виждам проблем. На каката пак тъй съм правила и пак човек стана. Голямо важно сутрин или следобед. Пък бабите какви са  ooooh! има си деца, които са по-фини.
dar_kats, и аз в хора....хич не се притеснявай. Моят син се обърна преди седмица, а кака му на около 8 месеца. Темперамент му викам аз.
Чуузи, слагай едно одеало на земята и готово.

Покрай жегите Георги намали яденето. Едно 100гр. плодово пюре го засища по 3, че и отгоре часа. Ще вземе да заслабне и да си развали шишкавия имидж.

# 237

Честито на всички! И ние казваме Хрситиян Simple Smile И ние на 15ти станахме на 6 месеца! Да са ни живи и здрави дечицата! Ние се въртиме навсякаде надигаме се особено когато трябва да слагаме пампер,хапваме си стабилно,но се опитваме да не ядеме зеленчукови пюренца а само плодови. Аз също от доста отдавна не съм писала.  Hug Ви всички. Поздрави и целувки на всички малки и големи.  Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug

# 238
Въпрепреки това, моята елементарна логика е, че независимо от усилията на майката и начина на отглеждане, все пак всичко зависи от бебето, от неговите заложби и най-вече желания.

Eta, abba_a, На тази тема бихме могли да направим дискусия и да влезем в спор, който със сигурност ще спечеля!  Hug  Wink

Относно невропсихологичното развитие на детето (двигателно - въртене, сядане, пълзене, прохождане и т.н.; речево - гукане, лепет, проговаряне, писане, четене; интелектуално ) от първостепенна важност е стимулацията, факторите на обкръжаващата среда или най просто казано начина на отглеждане.

Веднага давам пример, за който в научната литера е изписано много. Между 90 и 95% от децата изоставени в домове, на които само им се поднася храна и се преобуват, (защото това е начина на отглеждане там особено в бебешка възраст) се развиват невропсихологично с 6 до 12 месеца по-късно от връстниците си отглеждани в домашни условия. Този феномен се нарича социална депривация и се използва да обозначи закъснялото невропсихологично развитие на децата от социалните домове, които обаче са по принцип напълно здрави физически и неврологично.

Ета, ти може и да не го отчиташ като фактор, но Андрей има 2 по-големи сестри, които със сигурност са една огромна стимулация за бебешкия му мозък.  Wink

И още нещо ще добавя макар да нямам никакво време да търся подкрепящи думите ми факти. Но понеже уча тук Аутизъм и Поведенчески науки (остава ми още 1 семестър, но като Мишел поотрасне ще го запиша), та за последния изпит правих проект-проучване Детската градина и Детето с Аутизъм и фактите, които ще споделя са от там.

В САЩ майчинството е 6 седмици в най-добрия случай 3 месеца и детето тръгва на детска градина. В infant room са 10 деца (от 3 до 12 месеца) с 3 учителки. Децата се отглеждат на пода и са  по цял ден стимулирани едно от друго. Статистиката сочи, че дете тръгнало на детско заведение на 3 месеца се развива невропсихологично и социално с 1-2 месеца по-бързо от връстниците си отглеждани у дома. Тези деца по-бързо прохождат и проговарят. За това за децата с аутизъм се препоръчва максимално бързо записването им в масово учебно заведение, където да бъдат отглеждани в максимално когнитивно стимулирана среда.

Относно Tummy time, като напише човек в Гугъл и излиза толкова много инфо, което нямам време да препрочитам, да търся цитати и да преведа за вас, но мога да разкажа какво ми е останало като впечатления.

До 1994 бебетата в Северна Америка са били поставяни да спят по корем. След това препоръката е да спът по гръб. Данни сочат, че децата преди 1994 са се развивали двигателно по-бързо от бебетата след 1994, които вече са спели по гръб. Точно тогава става и модерно това Tummy time и важността му се обяснява с това, че колкото по-скоро малкото бебе се сложи по корем, толкова по-лесно то ще приеме тази поза и ще свикне с нея, ще му е удобна и ще толерира стоенето в нея все повече и повече. Това ще укрепва мускулите на ръцете, врата и гръбчето и ще го научи, че тежеста на главата не е само в задната й част.

Именно усещането на тежестта на главата в предната й част плаши бебетата, свикнали да лежат по гръб и незнанието как да се справят и невъзможността на по-късна възраст да разберат бързо странното усещане главичката им да тежи напред, докато са по-корем ги кара да не желаят и дори да плачат, когато са нарочо поставени по корем.

За такива дечица има и трикове, които родителя може да ползва - примерно първо да поставя детето по корем, но на повърхност 30-40 градуса, а най-добре на собствените си гърди, като той самия не лежи в пълно легнало положение, а под същия ъгъл.

Като тръгнат да проговарят децата ни , живот и здраве, пак ще се стигне до дискусия дали само от самото дете си зависи и тогава ще ви запозная с една от няколкото книги, които съм издала(все на логопедична тематика са) - Играта и развитието на детската реч, където са описани факторите отговорни за това детето да проговори в норма и как да го стимулираме, за да проговори. И на тази тема все още има хора, които смятат, че си е до детето, но относно това ще разискваме като му дойде времето!  Wink

# 239
Женка, аз за това написах елементарна логика, в смисъл, не претендирам за миродавност  Simple Smile

Много ми е интересно, ще прочета после задълбочено поста ти (че в момента гоня неуморния по пода, все на забранените зони налита)  Peace

Абсолютно, освен че има 2 каки, ами и аз си играя доста с него, не съм го захвърлила на произвола на съдбата. Просто не съм правила целенасочени упражнения за двигателното му развитие, даже и в масажите не бях редовна.

Ще добавям после, като почета  Hug

Общи условия

Активация на акаунт