ДЕКЕМВРИЙЧЕТА 2009

• 29 533
  • 696
  •   1
Отговори
# 360
  • sofia
Portman, мажа го с фактор 50 на Виши.Днес наистина времето се развали, но Като се има в предвид че ще откараме до края на август не е проблем. Снимах го на плажа, но не мога да ги пусна, защото пиша от телефон. Ако идвате насам звънни, моля Hug

И на мен захранването ми е тегаво: въвела съм тиква, морков, картоф, каши- ориз и елда,сини сливи, ябълка и круша. Сега следва тиквичка, но след това нямам идея с какво да продължа.ябълка дадох сурова- хареса му.
Ще пробвам с каша в 18.30 че той се събужда в 1.30 и се започва с нощното кърмене- мъка.

Хубав ден на всички.

# 361
Здравейте момичета !!!

Чета ви всеки ден, но нямам възможност да пиша, защото шило в торба не стои. Трябва да ме вижда, да си говорим, да пеем, да мерим улиците и разглеждаме света иначе се сърди и вика   ooooh!
portman благородно ти завиждам за спокойната нощ! Моето момиче рядко спи без да се пробуди и проплаче. Обикновено подаване на биберон върши работа, но не и от два дни насам. То беше преспиване на ръце през два часа ...  Tired Сега звяра спи и мога да поразпусна, че това сериозно ми се отразява на нервите !
mezzatr нека ти се случат безброй хубави неща и те накарат по-бързо да забравиш случилото се!   bouquet
Въпроса на bambi2009 относно ябълката и мен ме вълнува живо. Интересно беше да се знае, че може да се дава сурова. Аз давам сокчета сутрин, но смятам следобед да включа малко плодово пюренце да се знае, че по това време се дава десерт  Stuck Out Tongue
mountain dew спирам да се учудвам ! Имаме съседче набор на Альонка, което е захранено още през третия месец и попарката за нищо я няма вече...може би сега ръфа бутчета Laughing
Lassi това за моркова не го знаех! Благодаря за инфото  Peace
udis555 за киселото мляко си е рано и според мен въпреки, че едно време това са давали на кърмачета. Нещата сега знаем са доста по-различни. Някъде даже бях чела , че към годинката се дава.
Collibri страхотен разказ!   superuu  Посмях се от сърце за подрищения Дамянски  Mr. Green
Jennie тортата е фантастична! Много остроумно хрумване за плодовата салата  Peace
eta няма такава поза!  Crazy Не мога да повярвам, че сам се е спретнал така   Simple Smile

Преди няколко дни си купихме кана Брита. По съвет на педиатърката още в началото трябваше да даваме водичка от там, а  също така да я ползваме за приготвяне на АМ. Въпреки това преварявах досега. В чуденка съм дали вече мога да използвам вода от каната без да я преварявам ?! В главата ми се въртят мисли, че бактериите няма как да изчезнат от този филтър както когато преварявам. От друга страна изворната вода за бебета не е преварена...  newsm78 Малко объркващо го написах, но моля който ме е разбрал да си каже мнението  Praynig

Имам чудене относно първата каша, която да дам? Досега съм захранила със сокчета и зел. пюре. Чувам, че се дава оризова, но нищо по-специално  Thinking

Благодаря ви предварително  bowuu  Hug

# 362
MammaJamma , и ние сме с Брита, но не бих дала на бебето директно от нея. Преварявам му.

Удис, това с едрото бебе лошо ми става вече като го чуя отнякъде  Crazy хората много се притесняват да не прехранвам и аз Гого. А той милия яде като мушичка и после половината повръща. Толкова ли е трудно да погледнат баща му, дето е 1.90, аз също съм висока. Няма на гората да се метне, я. Сега сериозно...кисело мляко не бих дала. Аз съм оживяла навремето благодарение на кисело мялко от първия месец. Но гастрит ми откриха на 4 години.

Джени, като четох за проблема ти с фъстъците, се сетих как мойта Али на два пъти черпи брат си с лешници. Майната й на алергията, ама ще вземе да го задуши. Абе уж голяма, а глупости й ражда мозъчето. Изпадам в потрес от момента с лазенето. Пода вкъщи е осеян с микроскопични играчки, пластелини, фиби и какво ли още не. Момента, в който ги изчистя, се вадят от някакви тайници нови и всичко почва отначало  Crazy

# 363
Привет!
Я да видим кой стои на работа и не работи  Whistling а чете мамата....

Гледам за захранването говорите - аз нещо тозий път много се излагам - не стига, че захраних късно, ами подхождам и доста лежерно към въпроса, та в резултат синковеца консумира онли морков, картоф, тиква, ябълка, круша, сини сливи и праскова Embarassed
Давам му различните зеленчуци на Хип и Букета от зеленчуци на Гербер - там нали има къръшък зеленчук, та мога и тях да пиша въведени  Laughing макар и не леге артис. Броколи съм нагласила да му въвеждам утре, днес е на гурме меню - взела съм му Натурнес-а - да видим дали ще го хареса. С кашите засега сме на стенд-бай, че е заформил едни баджУчета като суджучета и  ще е подложен на млечно-зеленчукова диета докато спре да качва по 800гр като новородено. Пък и честно казано аз тия птичите храни не ги уважавам особено - в къщи не ги ядем, та и затова не бързам в тая посока.
MamaJamma аз вода давам още преварена, но то ще е до края на седмицата. След това отиваме на море, където ще носим розов девин и окончателно минаваме на нея. вода от кана Брита започнах да давам на Ема чак след 2 години, дотогава се пиеше розовата вода - първо, не си права за филтъра, второ проблема не е само в бактериите, а в минералното съдържание на водата и най-вече хлора, който се съдържа в чешмяната вода.
Удис,  лоша съветничка имаш в лицето на тая  дружка Mr. Green Аз писах вчера за киселото мляко защо не се препоръчва. За напълняването от Фризолак - за да не се получи - пийте Нан Mr. Green

На въпроса на Бамби за ябълката - Денерис е права, че печената ябълка може да запече - но ако няма такъв проблем е много хубав и вкусен вариант.
ПП Не намирам въпроса за глупав, то така като гледам никой освен Дарлин не го отчете като такъв Mr. Green
Приятно ми стана, че никой не поде грубия тон  Hug

Целувки на всички!

# 364
  • Sofia
MammaJamma благодаря ти за хубавото пожелание  Hug Да се връща на всички тъпкано.  Simple Smile
Ласи това че захранването ти върви бавно не е лошо, по добре така, отколкото проблеми от бързане. Давам себе си за жив пример.
Един час избирах пустата му каша и голям зор да въведа още нещо ново. Сега съжалявам ама лошото е сторено  ooooh!

Сега докато се изцеждах за да приготвя картофчето, а мое голямо съжаление изцедих с триста зора само някакви си 40 мл., та ако продължава така ще се минава на АМ ( Някакво хипоалергенно  разбира се). Ще вляза да по прочета кое е най - добро.

# 365
Добър ви ден Sunglasses
Хайде и аз да се отчета какво яде Ели...няма само вие да се Фукате Rolling Eyes
Много харесва каши...дотук е яла ориз (млечната на ДМ), елда, ориз със царевица и ориз с малини...изначално безмлечната оризова на Милупа биде отсвирена...Така като гледам вървим бавно и славно към заместване на 1 хранене (160 мл)...
Пюретата бяха мъчна работа от началото, но сега бива Grinning Въвела съм тиква, морков, картоф, броколи, тиквичка, царевица...общо взето всичко с тиква го яде  Mr. Green заредила съм и карфиол и пъщърнак, но си чакат реда... Педи каза после да давам месо- пуйка, заек и пиле newsm78...чаааак тогава плодовете  Shocked
Режим е силно казано да има, но горе-долу така се получават нещата:
5ч. - кърмене в полузаспало състояние (и на двете)...после бум в кревата за доспиване  Simple Smile
8ч.- пак кърмене и пак сън (за Ели)
10ч.- 120 мл. каша и после си доцоква и заспива (евентуално ако се умори от игра)
12.30ч. - 70 гр. пюре и кърмене...отново може да заспи (къде на дивана, къде в количката)
Оттам насетне си е на поискване...по принцип я къпим в 19-19.30 и след това и е последното кърмене за деня (освен ако не митлосваме вечер и като я пренасям от количката после се събужда...но вълшебната цицка си казва своето)...След това до 5 часа сутринта не се събужда... Rolling Eyes
Горното разбира се е в най-добрия и сполучлив случай по отношение на хранене и спане...и ако малката шефка не е крива  Mr. Green

Ето снимки от вчерашното мерене на Морската

Рапорт даден Wink

# 366
Lassi доколкоро знам филтъра абсорбира именно хлора! Искрено благодаря за мнението обаче  Peace Ще поддържам преварена водичка явно още известно време!
mezzatr относно хипоалергенното мляко ние сме си на Friso HA.

# 367
Добър ден.
Със захранването и ние сме до никъде. Мнооого бавно върви, ама пък и аз не бързам.
Вода все още преварявам. Вчера реших да дам изворна Девин за пиене, с идеята, че повече ще и се услади, но цък.
На много места чета, че м/у твърдата храна и ам/кърмата, трябва да има интервал от 30-40 мин. Спазвате ли го? На мен не ми се получава, защото като дам кашата или пюрето, те са към 70-90мл и тя е още гладна, та веднага бутам шишето след това.
MammaJamma, аз дадох безмлечна оризова, след това безмлечна просо.

# 368
Оо ,Денерис , и при нас положението е същото , т.е таткото е 1,90 и вече прехвърля 100 те кила/бивш спортист е / ,аз съм 1,72 и по принцип съм едричка, тъй че няма начин да се роди дребно , а според сантиметрите които е в момента Боби килцата са си нормални . При разговор с едно момиче с което раждахме заедно разбрах че детето й яде повече като количество , а всъщност почти не наддава . Боби напоследък дори все по често яде по 4 пъти на ден и то не феноменални количества . Просто ще е едър мъжага
Да ви кажа , че вдъхновена от сутрешният разгавар тук за ябълките , реших да ги изпека във фолио. Почистих ги и ги завих във фолиото , сипах малко водичка в тавичката и готово. Станаха чудни и Бобчо ги хареса. Не съм им слагала нищо , просто само ябълката. Всъщност ,наистина никога не ми е минало през ум така да ги пека , и май става по лесно от варенето

Последна редакция: ср, 23 юни 2010, 14:15 от udis555

# 369
  • тук
MammaJamma , аз четох внимателно указателната книжка на Бритата (беше преди години) и пишеше хора с разни болести (сега не помня чернодробни, стомашни или бъбречни, ама не ми е и важно) да не пият тази вода; от там си направих извод, че не е безобидна и не я давам на Алекс

# 370
  • Sofia
Браво Удис, ще взема и аз да пробвам:)

# 371
MammaJamma, Относно каната Брита специално съм се консултирала с един отдел за контрол на водата тук и там казаха, че това, което Брита прави, е да премахва усещането за хлора във водата и дали ще давам преварена чешмяна вода или преварена от Брита няма значение. Препоръчва се да се вари не повече от 2 мин, защото след това минералите й се концентрират и просто се виждат във водата, но не е вредно за бебето. Възрастта, до която е важно водата да се преварява е 4м. Счита се, че след това стомахчето е достатъчно зряло да се справя с евентуални бактерии от водата. Нашата педиатърка каза най-добре до 6м., но аз май още преварявам (водата от Брита) по навик.  Wink Това за Канада. За БГ може и да важат други норми.

MammaJamma, пак към теб. Пропуснала съм, ако си споделила, но ти кърмиш или сте  изцяло на формула. Ако кърмиш повече, а само дохранваш с АМ, е добре да даваш каши, защото те са обогатени със желязо.

Мишел е на формула и там си има достатъчно желязо, но аз избрах да захраня с оризова каша, защото се счита за най-щадящ вариант за бебешкото стомахче. Сега след като хапва вече 3-4 зеленчука, 3-4 плода и пуешко месо и по принцип няма такава нужда от кашата давам каша все пак на следобедна закуска и на вечеря, уж за да спи непробудно, но тя се буди да пие мляко в 2 и в 6 през нощта. Всъщност не изяжда големи количества каша - едва 30-40мл. на хранене.

Portman, а ти по колко каша предлагаш в 18:30, та Али спи непробудно?

Choosy, ако ти попадне линк дай да прочетем повече за това, че м/у твърдата храна и ам/кърмата, трябва да има интервал от 30-40 мин. Аз знам това правило единствено за периода преди 6м. и то само за кърмата, защото желязото от човешкото мляко не може да се усвоява добре при контакт с други храни. Това се изтъква и като причина против ранното захранване особено на кърмени бебета.

А ти защо даваш първо каша, а после мляко. Не е ли обратно до навършване на 1г на детето?

Последна редакция: ср, 23 юни 2010, 16:42 от Jennie

# 372
Привет момичета,
Благодаря на всички, които споделиха намеренията си за въвеждане на глутен и месо.
Аз почетох доста, но колкото повече чета, толкова повече се обърквам по отношение на реда, в който да въведа тези храни. Както Ета и Евил и аз четох Косе босе, но при нейните схеми месото е преди глутена, а не ми се дава още месо. В блога на захранващите майки пък пише, че захранване с глутен се прави около 8 м. при захранване на 5-6 месеца. другаде четох, че прекалено късното въвеждане на глутен  е опасно както и прекалено ранното.
Жени, ако не те затруднява дай, моля те, линк към твоя източник.
Засега мнението ми не се е променило, ще да дам овесена каша при навършени 7 месеца и в 8ми почвам месото.
Чуузи, аз правя интервал, но не нарочно, а защото след като хапне твърда храна на Моника й се доспива ,докато се измием след храненето и се тоалираме минават 30ина минути и после суче и заспива.

# 373
Уф, кво щях да пиша... много неща имах за коментиране и на края нищо.

Значи за пресните ябълки - аз само пресни съм му давала. Пущам ги в чопъра на пасатора с малко вода (розов Девин) и става консистенция направо купешко пюре. И други плодове тъй съм давала пресни (кайсия, нектарина и пъпеш)
От два дена обаче се пробвах и с пресата, там излиза по-едро пюре, но пак го яде (особено нектарините!)
За банан се ослушвам, че нали е все запекан...

Кашата е много харесвана от НАША милост. Яде оризова и елда. Още малко чакам и мятам овеса. Обикновено му я давам вечер, разтворена с 30мл АМ (преди баня). После суче. В първата седмица имаше файда, правеше паузи по 5-6 часа, но уви Mr. Green Сега отново се буди за кърмене в 1, в 3, в 6 и т.н. Но понеже все още си спим сладко-сладко тримцата, та не го усещам хич и се наспивам. Скоро може да вземе сам да си намира млякото, какъвто ми е оправен  Laughing

Аз принципно все още давам другите храни около час след кърмене. До няколко месеца млечно хранене не смятам да заменям.
За статистиката, въвела съм: каша ориз, каша елда; от зеленчуците: картоф, тиква, морков, пащърнак, грах, зелен боб. От плодовете: ябълка, круша, кайсия, нектарина, пъпеш. Туй от месец и малко захранване някъде.  Peace

Удис, отсвирвай я тази дружка. Ний Декемврийки (тук-там ноемврийки) сме начетени и таквизи съвети не ни минават!  Laughing

# 374
eta , не се бях сещала да ползвам пасатора за сурови плодове.. Още днес ще се пробвам и ако ми се получи ..нямам спиране  Wink До сега стържа крушите и ябълките на много ситно ренде...

Jennie, страхотни са ти тортите! Браво! Направи ми впечатление това, че Мишел реагира на моркова.. Замислих се, че и на Коко бузките се зачервяват често напоследък, но понеже няма други оплаквания не съм правила връзка с определена храна - сега ще го наблюдавам..

Тук също при захранване първо се дава пюрето и след това млякото. Прави се, защото майката по-лесно контролира количеството пюре. Смята се, че ако бебето първо пие, след това може да откаже пюре, защото се чувства сито или защото му се е доспало..

Малко по-отчетно от мен.. До сега хапваме оризова и царевична каша, като царевичната избрах, защото в серията на пюретата които давам се задават интересни комбинации с царевица.. Коко я преглъща само ако е смесена с някакъв плод Rolling Eyes иначе..аз я изяждам!

Заинтересувах се от дискусията за киселото мляко, защото тук не се отрича категорично след 6ти месец, както и сиренето... Единствено прясното мляко не се препоръчва до навършване на 1 годинка.

До сега давам предимно готови пюрета, защото не ми харесват местните зеленчуци.. От плодовете давам или готови или настъргани/задушени ако са хубави. Ето линк за фирмата Purity, която има на пазара..ако ви се разглежда.. друга освен една доста скъпа органик серия не съм виждала..

http://www.iol.co.za/html/babynet/purity/products_jars.php

До сега сме пробвали всички видове от Purity 1, които се водят 6м+, но аз ги въведох доста по-рано - малко преди 5м - круша, ябълка, тиква, праскова, банан, сладък картоф, моркови..

Вече давам някои видове от Purity 2 (7м+) - сливи; комбинирано пюре от картоф, домат, грах, тиква и морков; пюре от ябълка с касис.. много е вкусно, но давам съвсем малко, че ме е страх от касиса Simple Smile .. В същата серия има много интересни комбинации с месо и кисело мляко.. Мисля другата седмица да се консултирам с педиатърката и да започна полека-лека да давам някои по-леки меса.. Интересното е, че има "макарони с телешко", "зеленчуци с агнешко" и "овес с мед".. съвсем наопаки на българските и канадските убеждения...

Purity 3 и 4 са след 8 и 10м... рецептите са съвсем като за възрастни..

Режимът ни е..

7ч. или 8ч - 180-210мл АМ  (след събуждане обикновено не иска да яде веднага.. поне час се излежаваме Simple Smile)
10ч. 120гр пюре + АМ, но Коко рядко иска да яде още след пюрето
13ч. 180-210 мл АМ
16-17ч. 120 гр пюре или каша с плод..
20:30 или 23ч. 180-210 мл АМ... вечерното му ядене варира според това колко е бил изморен и гладен..

От малко бебе Коко заспива към 18ч и тогава започва най-хубавия му сън..  През нощта се буди към 2 и към 4, но обикновено с биберона и след малко приказки заспива - рядко иска да яде...

Портман.. дано все така спокойно спи бебка и дано и нас ни споходи това щастие  Laughing

За движенията.. Коко се обръща, седи много стабилно, иска непрекъснато да е седнал или прав, но към лазенето не проявява никакъв интерес! Много бърбори и се смее.. вика със всичка сила и много се забавлява ...

Ето това е от мен..

Общи условия

Активация на акаунт