Просто споделено...

• 17 800
  • 185
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Познавам хора, които вярват в силата на генетиката и не биха осиновили дете от ромски произход и уважавам правото им на мнение и избор.

Не разбрах добре. Според теб има хора, които не биха осиновили дете от ромски произход, защото вярват в силата на генетиката. Това означава ли, че генетиката на децата от ромски произход е по-лоша от на останалите?

# 61
аз уважавам религиозни вярвания. когато става дума за генетика, което е наука, "вярвам" изобщо не ми се връзва! в науката има факти и толкова. вярваш или невярваш в тях е все тая, те си съществуват и не им пука за теб, ако ще ти да си мислиш, че си центъра на света ...

аз не уважавам избора, основан на вяра в генетиката, но тъй като действително съществува дълбоко насложено отрицателно настроение към ромите у българите, и не само, смятам, че е за децата е по-добре наистина да не бъдат осиновявани от такива хора. в този смисъл приемам мнението и избора им и не бих ги нападала. разбира се, очаквам реципрочна толерантност.

# 62
ами моят избор не е основан на генетиката въобще...

както съм писала към 463792 пъти, ако съм лорд Чърчил, да се тревожа за генетичното наследство, ама не съм. Аз съм от дъното на провинцията на Европа - България и от село София, каквито са моите гени такива са и на хората от Филиповци - да имам претенции, основани на благороден произход е просто смехотворно , да не кажа жалко ...

Моите притеснения за етноса основно са били свързани, че аз няма да се справя с това да преведа детето си освен през болката на осиновяването и през болката от това да му подвикват в градинката, да чете подобни на горните изказвания и пр.
Ако сега имам пълна увереност в себе си за това, че ще успеем да се справим заедно с пристъпите на първичната рана, не съм така уверена, че ще се справя с болката от подобни обществени нагласи и предрасъдъци
Незнам може би някога ще успея - работя върху себе си
Прави ми впечатление, че  хората, държащи на генетиката обикновено нямат никакви основания за това, ако погледнем собствения им статус

# 63
Фуси,  Hug, не бих си и помислила, че си тип човек, който може да вярва в генетика или физика, или химия ... за мен си от знаещите Wink

аз лично много добре разбирам и споделям твоята позиция. плюс, че ние семейно минавахме през това. плюс, че признавам, че на мен всъщност ми е много лесно в това отношение в момента.
а и ти постъпваш откровено и честно споделяйки. ех, да те четяха като хората ...

истината е, че аз лично не знам как бих се борила за детето си и как бих се справила в такава среда ... със сигурност бих се борила и изборът ми не беше повлиян от това каква ще бъде средата, защото тогава нищо сигурно нямаше, но не мога да не съм доволна, че си спестявам много проблеми. защото за една година видях едно друго ...

# 64
Не смятам, че която и да е генетика е по- лоша от друга, всяко човешко същество има място под слънцето и право на щастие. Но не мога да отрека, че с право или не много хора имат задръжки относно ромите и трудно биха променили мисленето си. Повечето хора според мен се страхуват не толкова от етническата принадлежност, а от наследствените обременености, но това е Божа работа. Всяко дете пребивавало в дом е преживяло загуба и проблемите в голяма степен са идентични, въпреки че всеки е индивидуален и не може хората от даден етнос да се поставят под общ знаменател. Зная едно, че детето трябва да се приеме безрезервно и ако някой има основателни или неоснователни задръжки, трябва да бъдат уважени, защото ако човек живее с мисълта за едно наум, страданието ще е  и за двете страни. В този ред на мисли, разбирам и родителите които биха и тези които не биха осиновили дете от ромски произход или различен от техния етнос.  А цвета на кожата е от най-малко значение, поне за мен. От професионален опит мога да кажа, че кандидат- осиновителите българи много по- често проявяват задръжки по отношение на ромски или увредени деца, докато при чужденците този проблем не съществува и приемат еднакво безрезервно всяко дете. В крайна сметка всеки има право на мнение и на избор.

Последна редакция: чт, 22 юли 2010, 13:25 от Meri 4

# 65
  • София
Това за което аз пиша, не е дали трябва някой да осиновява или не, дете от ромски произход. Нито са ми важни мотивите.
Просто моля, пишештите да проявяват такт и да се въздържат от писания, които изразяват отношението им към ромските деца, защото е обидно. Да имат съзнанието, че подценяването на деца, заради цвета на кожата им и предразсъдъците към ромския етнос е недостойно и най-малкото, могат да спестят вербализирането в популярен форум, на тези предразсъдъци.

# 66
Това за което аз пиша, не е дали трябва някой да осиновява или не, дете от ромски произход. Нито са ми важни мотивите.
Просто моля, пишештите да проявяват такт и да се въздържат от писания, които изразяват отношението им към ромските деца, защото е обидно. Да имат съзнанието, че подценяването на деца, заради цвета на кожата им и предразсъдъците към ромския етнос е недостойно и най-малкото, могат да спестят вербализирането в популярен форум, на тези предразсъдъци.

Линдт, дали не сме духовни близнаци Hug Точно това исках да кажа и аз. Макар че мен отдавна не ме засягат подобни изказвания, защото аз не приемам детето си по този начин. Тя обаче, от друга страна е само на 3 год. и 8 месеца и няма да позволя някой да я нарани, заради нещо, което не е зависило от нея и което в никакъв случай не е укорително, обидно и т.н.

# 67
аз и друго се чудя ... тук е форум за взаимопомощ ... т.е. място, в което или да попиташ или да изложиш мисли или да споделиш проблем (ама свързано, защото на мен споделен проблем просто "трудно ми е вече не издържам " нищо не ми говори) .

има си тема за картинки с кафе, откъслечни реплики и закачки и т.н

Какво ти дава това, да плюнеш отрова ей така за спорта, просто никога няма да разбера...

Ако искаш съвет, разговор - ми разкажи какъв е проблема по-ясно, дай всички детайли от картината. После - фръц драми "мен не ме разбирате щото децата ви са по-малки"

# 68
  • София
Макар че мен отдавна не ме засягат подобни изказвания, защото аз не приемам детето си по този начин.

Hug

Последно в тази тема.
Мен ме засягат подобни изказвания, защото благодарение на тях, детето ми, на този етап, живее с мисълта, че е дамгосано, че има вероятност като порасне да стане лош човек, защото му е внушавано, че циганите са лоши хора и че тъмна кожа е равносилно на грозен човек.
Аз много ще се постарая да променя тези и убеждения, но не знам във възрастта в която мнението на околните ще има голямо значение за нея, тези околни криейки се зад "аз не съм расист" но иначе прибирайки по-близо чантата си до себе си в нейно присъствие (защото вярват в гените, пък циганите по наследство са крадци) дали няма да продължат да я нараняват жестоко.
Представям си и че след години, може да започне да чете този форум и че тогава също някой ще напише гордо, че е посочил в изискванията си за дете - всички раси (включително китайче и мулатче) без ромски. И тя за пореден път ще разбере, че нейния произход се нарежда не просто на последно място, а съвсем се изключва от "класацията на расите".

# 69

Виждам, че отсъствието ми  доста добре действа на смелостта на Фуси.

както моето присъствие на твоето самочувствие  Peace
Peace
Нямаш представа колко си права.

# 70
[urhttp://www.bg-mamma.com/Themes/bgmamma/images/bulgarian/quote.gifl][/url]

Колко болка има в душата ви ,че  децата ви са от ромски произход.
Защо се нахвърляте върху всеки който влезе и каже, че не иска от ромски произход нима забравихте ,че и повечето от вас  също  не са искали ,а сега си мислите ,че обиждат вашите деца защото са от този произход? Те са ваши /наши/ деца и никой не иска и не ги обижда като пише,че не желае от ромски произход или видимо ромски черти.

# 71
оооххххххххххххххххх

болката не е от факта на произхода ...а от начина, по който произхода се възприема...

последно, че май няма много смисъл... Красимира ти не подскачаш ли, ако някой гледа на твоето дете като на втора ръка само и единствено поради факта, че е осиновено. Или не ти се е случвало да срещнеш следната логическа верига:

Оставят си децата само алкохолици, наркомани, и маргинали - значи децата им са такива, значи всички осиновени са такива.

И ако аз чуя подобно нещо, да ти кажа не подхождам с разбиране, защото всеки има право да изразява мнение

Тук никой не напада осиновители изразили предпочитания, а се коментират негативно изказвания като
Цитат
но допреди няколко години че и доста от хората и сега като чуят ром имат едно на ум - от какъв дявол и от къде дойде тази всеобща еуфория да си осиновявате такива деца

Последна редакция: чт, 22 юли 2010, 16:46 от Fussii

# 72
Ако една майка е ранима на тема етнос на детето й, това означава че подсъзнателно не е преодоляла тази подробност! Децата трябва да се приемат безрезервно, ако родителите са убедени в избора си, да са над подобни възгледи за раса ицвят и въобще да не им дреме кой какво мисли за този или онзи етнос. Да са живи и здрави дечицата и Бог да е с тях, другото е въпрос на 6 млрд. мнения и възгледи.

# 73
Kmira, ако изобщо ми е гадно, то е поради факта, че току някой избустри какъв късмет е имал, че е осиновил българче (демек богупомазан е), или като се похвали, че е получил писмо за дете и първото нещо, което каже е "българче е" (па тя майката не можеш я позна от акъв сорт е точно, ама нейсе). Много е жалко, разбираш ли, и някои го казват с един блясък в очите - как добре се уредихме в живота. Това ужасно ме дразни, това е еснафско, това е низко и не желая детето ми да среща подобно поведение.

Мен изобщо не ме притеснява самия факт на произхода на детето ми, що не може да разберете. Но аз съм жена 42 год, която не си оставя магарето в калта и освен всичко останало трябва да науча детето си как са се справя и оцелява след срещата с токава отношение.  Тук подсъзнанието няма нищо общо.

# 74
  • София
Ако една майка е ранима на тема етнос на детето й, това означава че подсъзнателно не е преодоляла тази подробност!

Мери, това професионалното ти мнение ли е?
Или не можеш да повярваш, че има хора, които за разлика от теб НЯМАТ предразсъдъци?

Последна редакция: чт, 22 юли 2010, 20:47 от Lindt

Общи условия

Активация на акаунт