Просто споделено...

• 17 800
  • 185
  •   1
Отговори
# 75
  • Вън от пространство и време
Колко болка има в душата ви ,че  децата ви са от ромски произход.

Ако една майка е ранима на тема етнос на детето й, това означава че подсъзнателно не е преодоляла тази подробност!

Хайде и аз да дам един пример с хипотетични ситуации на "неразбиращите" за какво иде реч:

Отивате на интервюта за работа на няколко места и навсякъде мъже-шефове ви отказват мястото с мотива, че няма да се справите със задълженията по длъжностната характеристика защото сте с по-ограничен капацитет на мозъка като всички представителки на женския пол.

От кое ви боли - от отношението към вас или от факта че сте жени? Или може би не сте се приели като жени, чувствате се прецакани,  подсъзнателно така и не можете да преодолеете съжалението че нямате "щурия късмет" да се родите с "мъжко достойнство" и затова ви нараняват думите? newsm78

# 76
Аз нямам предразсъдъди от каквото и да е естество, но не съдя и се опитвам да проявя разбиране към тези които имат задръжки по каквито и да е въпроси, защото всеки има право на мнение. Относно примера за работодателя, ако съм убедена в качествата си на жена/ специалист въобще няма да ме засегне мнението на господина и ще го подмина като вариант да работя за него, но ако имам съмнения и комплекси- вероятно ще се разстроя, но това е друга тема...Основното е децата да бъдат приети безрезервно и водещото да е тяхната индивидуалност!

# 77
Ти хубаво ще го подминеш, ама ако той продължи да пише във форума, в който си споделяш проблеми с приятели (мъже и жени) и да си дава мнението за качествата и възможностите на жените... всеки ден по някой бисер.... дали няма да ти кипне в някои моменти и да му отговориш подобаващо... или много разбирателски... с безкрайно уважение ще приемаш мнението му за теб и най-вече за дъщеря ти (ако имаш такава) за негодността ви за много неща... просто защото сте жени?  newsm78

# 78
Не съм се замисляла по този въпрос  newsm78 А форумите са за това да се споделят мнения, да се аргументират тези и да се води цивилизован диалог,  въпреки че много хора изказват мнения без да имат преки наблюдения по дадената тема. Някои споделиха, че биха, а други че не биха осиновили ромче и двете страни имат право! Не мисля, че някой някого е обидил с някакви крайни изказвания, а когато човек е убеден в своето разбиране на нещата, място за обиди няма!  Аз не поддържам нито едната, нито другата страна по въпроса, просто споделих лично мнение и нямам намерение да влизам в безсмислени спорове! Затова нека темата да продължи по същество без лични нападки!
По темата: Допитвала съм се до други мнения защо чужденците кандидат- осиновители безрезервно приемат и осиновяват ромски деца, а много от българите имат задръжки и отговорът е бил, че ние по един или друг начин сме общували с роми и ги "познаваме", а чужденците- не толкова. Не мога да преценя дали това е причината за предразсъдъците, въпреки че произходът и цветът на кожата не бива да са пречка за хората и правата им, а и има много провалени в живота си "бели" хора и много преуспели от малцинствен произход и това е видно в целия свят!? Не съм убедена обаче, дали осиновилите деца ромчета биха направили същия избор, ако имаха по-голяма възможност за избор и ако трябваше да избират между българско и ромско дете, защото за никого не е тайна съотношението на предлаганите за осиновяване деца по показател етнос? Опитвам се да разсъждавам на глас и то с най- искрени чувства и би било добре, ако успеем да си обясним на какво се основават предразсъдъците на хората в това отношение!? Искрено се надявам, че дори и да имаха този избор отново биха предпочели детенцето, което е вече част от тях и какво по- хубаво от това! Затова е важно какво човек мисли и чувства, каква е неговата истина и какво е неговото виждане по даден въпрос, а не да се засяга от мнението и предразсъдъците на целия свят.

Последна редакция: сб, 24 юли 2010, 13:04 от Meri 4

# 79
  • София
Не съм се замисляла по този въпрос  newsm78 А форумите са за това да се изказват мнения , да се аргументират тези и да се води цивилизован диалог.

Добре, за това са форумите, да се изказват мнения. Искам тук да споделя мнението си за детските специални педагози работещи в дом.
Щур късмет е за мен, че не познавам такива. Смятам да пазя и децата си от подобна порода хора. И ако някое от децата ми, в бъдеще избере тази професия, ще знам че съм се провалила като родител и ще се срамувам от тях до края на живота си.
Мисля че единствената причина един детски социален педагог да се насочи към работа в дом е "подсъзнателното" му желание да упражнява власт върху други човешки същества. И то не какви, а деца, защото върху възрастните не би могъл. Да властват върху куп деца, за тези педагози е единствения път и начин да се почувстват значими. Да издигнат себе си, потъпквайки най-беззащитните.
Както и поради това, че в домовете прикрито и безнаказано могат да упражняват садистичните си наклонности, тормозейки физически и психически децата.
Благодарение на това, че техните беззащитни жертви, децата не са в състояние да им окажат съпротива и да им бъдат коректив, както се случва в други професии, детските социални педагози, развиват особен вид надменност, смятат че знаят всичко и че трябва на всяка цена да споделят и отстояват тези си "знания".

Мери 4, просто споделям мнение, ако съм те засегнала просто не си приела подсъзнателно тази си особеност.

Последна редакция: пт, 23 юли 2010, 13:41 от Lindt

# 80
Мери, едно е да кажеш "аз не бих осиновил ромче, имам си задръжки", друго е да кажеш "циганите са мръсни, долни, гадни и за това няма да осиновя ромче, ух какъв късмет, че няма да ми се наложи". Нали разбираш разликата?
Никой не иска инакомислещите да се съгласят с нас и да осиновят ромче. Просто да бъдат така добри да премислят начина, по който изразяват тази си позиция, защото начина може да бъде обиден за децата ни.

# 81
Lindt, мнението ти е лишено от аргументи, след като не познаваш лично хора с тази професия. sislie, нито аз, нито който и да е друг е изказвал мнение за ромите по подобен начин, но ако ти подсъзнателно си мислиш че отсрещния има подобно мнение за хората от ромски произход вкл. и за твоето дете, проблемът е в теб. Ако съм убедена в дадено нещо, никой не би бил в състояние да ме засегне по какъвто и да е начин, независимо за какво става дума! И най- добронамерено пожелавам на всички майчета да си гледат децата с любов и въобще да не обръщат внимание на нечии предразсъдъци! А на тези на които им предстои осиновяване на дете, да послушат сърцето си! Споделих виждането си по темата и нямам какво повече да добавя! Лек и усмихнат ден! Hug

Последна редакция: сб, 24 юли 2010, 13:16 от Meri 4

# 82
Мери, не визирам теб, бе човек. Просто ти обяснявам разликата между това да имаш мнение и да го изразяваш по начин ненакърняващ достойнството на даден човек и обратното. Говоря ти принципно, в отговор на твоята теза, че всеки има право да си сподели мнението. Съгласна съм, но трябва да го направи така, че да не унизи другите. Разбра ли сега, че да приключвам темата и аз?

# 83
Апропо, ти защо се засягаш от мнението на Линдт? Щото е на лична основа? Или защото имаш подсъзнанелото усещане, че наистина си такава?

Е, ако някой каже на детето ми "мръсно циганче", аз да се засягам ли според теб? Не е ли на лична основа? Или е просто изказано мнение? Или аз не съм преодоляла произхода на детето си? А, оня дето ми нарича детето така що не преодолее предрасъдъците си, а?

Противоречиш си!

# 84
  • София
Мери 4, защо прие така лично написаното от мен?
На въпроса ти - Що за теза? - такава, измислена с цел да ти демонстрира нагледно разликата между МНЕНИЕ и ПРЕДРАЗСЪДЪК.
Дано това, което си почувствала, четейки тезата ми, ти даде поне малко представа как се чувстват някои майки, когато някой ръси тези по повод ромския произход.
А в написаното от мен все пак няма и дума за децата ти  Wink

# 85
Meri_4, ако тези ти думи са искрени:

Грижила съм се и съм гушкала толкова много ромчета, но това е друга тема.  

Ако наистина с любов и желание да се намери семейство за тях си го правила, никога не би приела без да се възмутиш това мнение:

Не визирам никой от този форум - но допреди няколко години че и доста от хората и сега като чуят ром имат едно на ум - от какъв дявол и от къде дойде тази всеобща еуфория да си осиновявате такива деца

Аз повече нямам какво да ти кажа.  Peace

# 86
Не съм обиждала нито вас нито децата ви - това което вие виждате между редовете си е ваш проблем Вие сте тези които имате подсъзнателни страхове и проблеми с малцинствения произход на децата си и страховете от това за годините напред Нямам повече какво да пиша по въпроса и моля да не се цитира това което съм написала и да се парви разбор на думите ми за да си успокоите душите Айде стига спрете се и си гледайте децата

# 87
Айде моля, никой да не ми казва какви страхове имам и какви нямам, а? И колко спокойна или неспокойна е душата ми? И няма да си гледам детето, щото е на градина в момента.

Направо съм изтакана от комплекси и всяка вечер си бия главата в стената, че се оставих да ме прецакат с такова красиво, добро, умно, напористо, че и почти бяло дете Mr. Green Дай боже всекиму!

# 88

По темата: Допитвала съм се до други мнения защо чужденците кандидат- осиновители безрезервно приемат и осиновяват ромски деца, а много от българите имат задръжки и отговорът е бил, че ние по един или друг начин сме общували с роми и ги "познаваме", а чужденците- не толкова.

По мое скромно мнение (от многогодишен опит в чужбина), чужденците осиновяват ромчета без притеснение, защото не виждат никаква разлика между българи и роми.
толкоз от мене, на почивка сме и се уреждам с компа по 5 минути на седмица Hug

# 89
Така е, но ние виждаме разлика и в това се състои проблемът с предразсъдъците у българите.
За сформирането на една личност роля играят генетиката и социалната среда, до сега учените спорят кое е водещо, според мен- това което ще надделее. И ако едно дете израсне в нормална семейна обстановка и получава добър пример, адекватни грижи и любов, резултатът ще е в полза на средата.

Последна редакция: сб, 31 юли 2010, 12:47 от Meri 4

Общи условия

Активация на акаунт