120 Американска тема- за ветераните, бащите и 4-ти юли.

• 28 262
  • 733
  •   1
Отговори
# 585
анкетата е затворена, благодаря на участвалите   bouquet

Аз ще се включа, пък ти ако искаш чети.  Mr. Green

Хамелеонския вариант на Яна е за мен универсалното решение.  Peace
Настръхвам от комбинации като Ричард Груев. Сори.  Stop Второ име на момче не бих дала, на момиче - може да се замисля, като стане актуално. Без значение от пола не бих го кръстила с типично българско име, нито с типично за страната, в която живея в даден момент. Има толкова много универсални имена, които се произнасят лесно и са познати и използване из целия свят, че не виждам причина да поставям децата си в ситуации "Как, как се казваш?" и тъп поглед отсреща. Имаме горчив опит с това, най-вече мъжа ми. Айде няма нужда...

# 586
Та и аз да се изкажа Mr. Green
Името си харесахме и гледахме да става и тук и там, тоест хамелеонско, но презиме и фамилия български със всичките му екстри и окончания Peace, защото ние сме българи и детето е такова независимо къде е родено Peace
Едно не разбирам защо лишавате децата от бащините им имена, дали тези бащи не го заслужават?

# 587
То пък едно лишение  Whistling. Аз моето бащино име отдавна съм го съкратила до Е., не от лоши чувства към татко ми, а че е дълго и сложно. Пък и много патриархално ми идва бащиното име - у нас няма съмнение кой е бащата  Mr. Green и не виждам нужда да надписваме детето чак толкова.

# 588
Сега сигурно много ще ми се възмутят, но аз не храня илюзии, че децата ми ще се българи или руснаци. Ще се американци с българо-руски произход и сигурно няма да говорят български кой знае колко. Аз нямам ентусиазъм никаква българска култура да опазвам и предавам на поколенията, затова и не държа на бащини имена и български паспорти.

# 589
По повод дискусията - аз ще дам на моите деца избора да се чувстват каквито искат.
У дома си говоря на български, защото в момента това е езика, на който изказвам най-точно и ясно, какво искам и чувствам.
Ако в даден момент това се промени - ще го сменя.
Аз съм българка с небългарски произход и съм преживяла спелуването на името си в и неудобството да се чувстваш чужденец в страната, която си израстнал, заради упорството на родителите си да запазят нацията и езика си в пределите на друга страна в случая България. Честно казано, не мисля да причинявам това на децата си. При мен освен още един език, не ми е донесло нищо друго освен неприятности.  Българка съм, не защото произхода ми е български, а защото обичам страната с нейните си традиции обичаи и история. Мъжа ми ме подкрепя и разбира в това отношение (той си е българин), така че избора е на децата ми. Паспорти и гражданство си имат, защото са родени в страната. Ако бяха родени в САЩ, сигурно щях да им дам ЕГН, само заради ЕС.

# 590

Едно не разбирам защо лишавате децата от бащините им имена, дали тези бащи не го заслужават?

Е ти изтрепа рибата със заклкючение   Laughing . Дори да бях в Бг в момента, щях да спестя окончанието на бащиното име, не ме кефи просто, а и в нашия случай си звучи супер както си е. Ако имам 2-3 момчета не бих искала всичките да имат едно и също второ име, все едно от поточната линия съм ги взела  Laughing , при все че законът ми го позволява бих разнообразила звученето определено. Бащата нали дава фамилията, стига му толкоз според мен  Laughing . Ако пък децата са момичета какво? И тях ли да ги дюздисам с бащиното име? Защо да не носят моето като второ? Аз по-малко ли заслужавам  Laughing  Mr. Green ?

Вики Последни новини от извора относно документите за гражданството. Трябват ти оригинал или копие на акта за раждане с апостил, преведено и легализирано. Пълномощното ( достатъчно е от твое име) трябва да е на български и заверено от консула ( става и по пощата). В пълномощното трябва да фигурира следното :"Разрешавам да разполага с личните ми данни и от мое има да подава и да получава документи" ( може да се опоменат документите). Дано не забравям нещо, но мсиля, че това беше.

# 591
.

Последна редакция: пт, 02 юли 2010, 04:54 от Лeни

# 592
  • Boston, MA
Даниел е Иван, а Борис е Бисер. Само едното от всичките е името на бащата при нас, стига му толкова. Добре, че успях и моя сричка да вмъкна.

Сега сигурно много ще ми се възмутят, но аз не храня илюзии, че децата ми ще се българи или руснаци. Ще се американци с българо-руски произход и сигурно няма да говорят български кой знае колко. Аз нямам ентусиазъм никаква българска култура да опазвам и предавам на поколенията, затова и не държа на бащини имена и български паспорти.

Втора съм, по нищо не изглежда, че ще са друго освен американчета с български произход. Имам желание да предам традиции и култура, но повече за цвят, отколкото от някакъв национализъм.

# 593
Клеър..ти ме уби направо,значи пълномощното чрез консула ...представям си какво чакане ,а исках всичко на майка да дам сега като си затръгва   ooooh!

ето снимките ...............

а апарате е olympus stylus tough 8010  ... сори за неуточнението  Laughing

Последна редакция: пт, 02 юли 2010, 07:12 от victoria

# 594
Вижте мнения и изводи всеки има различни  Mr. Green
Кое е правилно и кое не също Peace естественно всеки за него си е прав, но аз харесва Българската традиция на кръщаването със презимето и фамилията барабар със окончанията, и докато мога ще я спазвам та ако ще и в Китай да ида Mr. Green Joy
Хубав ден и по-малко спорен Joy

Вики много пораснала и пухкава е станала Клои Heart Eyes, сладурче Hug

# 595
Клеър...все да те питам и все се отнасям - кажи  как си , има ли изгледи да се случи всеки момент ...то това божа работа де  Simple Smile

# 596
Viki dano ne otgovariam kasno,no nali to4no s tova se zanimavah sega kato si doidoh v BG.
Zna4i izkarah apostil na akta za rajdane na Adriana,i otdelno moia maj napisahme dokument s koito toi mi pozvoliava da otida ot negovo ime da izkaram EGN,palnomo6tnoto sa6to be6e s apostil.
Otidoh v ob6tinata i samo s amerikanskia akt za rajdane i apostila i moita li4na karta
(daje ne mi poiskaha palnpomo6tnoto na majo)podadoh za izkarvane na EGN.
Sled kato kato go izkarah otiva6 pri socialnite i tam ti se polaga suma ot 600 lv za vtoro rodeno jivo dete.
Az izkarah i mejdunaroden balgarski pasport ,ve4e tam iskat palnomo6tnoto ot maj ami.ako ne6to te interesuva pitai.

# 597

Точно така го чувствам и аз, за радост и мъжа ми. Национализмът ми е чужд и никак не държа да съм патриот в нечии очи. Да се предадат традиции е хубаво, но както Бубка го е написала - за цвят.
За езика - ще опитаме, ако се получи - добре, ако ли не - здраве.  Peace
Българско ЕНГ и паспорт не държа да има.  Stop Немски със сигурност обаче.

За бащиното име ще си замълча. Обидно е да се свеждат нещата до "заслуги".

Лени, дори не бях сигурна точно как се казва сина ти до преди 5 минути. И не, нищо не съм намеквала. Всеки сам преценява как да си кръсти детето и си има съображенията по въпроса. Просто на мен не ми звучи комбинацията. Точно както и обратната.  Peace

Вики, разкошни!  Heart Eyes

# 598
Настръхвам от комбинации като Ричард Груев. Сори.  Stop

а за Нолан Минев имаш ли нещо да кажеш или смяташ, че достатъчно силно намекна, че настръхваш от подобни комбинации  Grinning

Е, стига сега, недей лично да го приемаш  Hug . Свиква се и с такава комбинация, важното е на вас да си ви харесва. Пък и до колкото си спомням Ноли е кръстен на дядо си Нецо (дано не бъркам), така че хиляда пъти по-добре Нолан  Heart Eyes !

Ще се американци с българо-руски произход .
не изглежда, че ще са друго освен американчета с български произход.

А малко ли е българският ( руският) произход? Аз ви разбирам напълно, явно плановете ви са да си живеете твърдо тук, но ето ние например нямаме конкретни планове. Това дете ще се роди тук, за следващото и по-следващото не съм сигурна, затова държа на постоянната величина-българският произход! Далеч не е национализъм, в Бг също не мисля да се връщам, но произходът си е произход.

# 599
грр.. аз и с галените имена си имам шумна драма,но няма да ви занимавам предпразнично ; само ще спомена че маса народ не уважава правото на човека да си носи пълното дадено от родителите име,а го съкращават (или удължават!) зорлем въпреки многократни грозни майчински погледи Колкото до хамелеонските имена-уж има много,уж лесни и универсални,но вкл. моето к е от 2 букви!! има поне 2 варианта на произнасяне,та хич няма 100% грешка пруф..

Общи условия

Активация на акаунт