Възможности за осиновяване на по-големи деца

• 3 688
  • 19
  •   1
Отговори
Я да видим куца ли ми логиката или не според вас?

Цифри взети от АЗД за 2007 г  
Общ брой кандидат-осиновители, вписани в регистъра по постоянен адрес - 2328
Общ брой деца вписани в регистъра за пълно осиновяване - 2552
ето и още стат. данни - http://hope.bg/attachments/-01_Statistika2008_bg.pdf

Мисълта ми е, че в регистрите на децата има страшно много деца над 7, 8 год. възраст. Такааааа ..... ако едно дете бъде вписано на 7 - 8 годишна възраст в регистрите за осиновяване, по закон то трябва да бъде предложено на 3 български семейства за да натрупа откази за межд. осиновяване.
Е да, ама ще бъде предложено само ако някой кандидат иска такова дете ... Ся, знаем каква е картината и са страшно малко хората, желаещи да осиновят деца над посочената възраст
Та значи децата няма да бъдат предлагани, просто защото няма на кого, следователно нямат шанс да бъдат вписани в рег. за международно осиновяване, следователно нямат НИКАКЪВ ШАНС ДА БЪДАТ ОСИНОВЕНИ, дори предложени ....

Как мислите, правилна ли ми е логиката или бъркам нещо

# 1
  • Вън от пространство и време
Ми желязна ти е логиката.  Grinning

А по същата логика шансове май нямат и много деца със заболявания и увреждания, които биха намерили дори пълно излекуване в чужбина. Спомням си преди доста години когато служебно имах отношение към международните осиновявания практиката беше директорките на дома проформа да предлагат на семейства деца само и само да се получат нужното количество откази и да могат тези деца да намерят щастието си в чужбина. А сега тази практика е невъзможна...

# 2
да и това също ...
няма да забравя какво каза една соц. работничка, когато аз просъсках, че са ми спестили инфото, че Нико е бил болен като новородено бебе. Попитах как може, заради самото дете да не ми кажат с какво е бил лекуван за да знам за в бъдеще...
Отговора беше "Ами знаете ли те хората от една астма се плашат ... и се отказват"

Разбирам напълно и бъдещите родители и соц работници, ама цената пак я плащат децата

# 3
имат шанс, чл. 113, ал. 2 СК, великото "или" ...
("Съветът по осиновяване по чл. 94 уведомява Съвета по международно осиновяване за вписване на дете в регистъра на децата, ако в 6-месечен срок от вписването му в регионалния регистър за него са определени по реда на чл. 95 не по-малко от трима осиновяващи и нито един от тях не е подал молба за осиновяването му или когато въпреки положените усилия не е възможно да бъде определен подходящ осиновяващ.")

между другото, не съм го открила лично с четене Wink, прочетох го в един форум на американски осиновители, разяснение на осиновителна агенция, те сега очакват да се напълнят регистрите благодариние на това "или" и точат лиги за нашите деца ... (това въобще не искам да звучи осъдително или подигравателно, абсолютно ги разбирам хората и споделям апетита им)

# 4
да, това го знам, ама я дефинирай "положени усилия"

и като познаваш администрацията, дали се възползват от таз дискреция.... не вЕрвам

скромното ми мнение е, че закона изрично трябва да укаже, че деца навършили определена възраст трябва автоматично да се вписват в регистрите за м-ународно осиновяване

# 5
  • София
Някой беше писал, че имаме квота за международно осиновяване, дали е вярно.

Иначе на тези с лигите бих казала "Добре дошли"

# 6
не съм прочела подобно нещо ... за квотата де... ама вече всичко очаквам да видя.

# 7
а аз по повод този текст си мислех, че има опасност да изнесат и деца, за които не са положени кой знае какви усилия ...

аз съм против такова директно вписване - над коя възраст точно дете не е осиновяемо в България?!
извинявайте, ама все едно си чистим буклука навън, те чужденците, нали са будали ...
нагласите се променят, само преди десетина години в чужбина директно, без практически да е търсено усилие тук, се осиновяват прекрасни, здрави, мънички деца от ромски произход ... смятало се е и вероятно статистиката е била такава,че са неосиновяеми в БГ. днес не е така, нагласите се променят. просто трябва работа на социалните.
също така, защо за вътрешните осиновявания няма такава бърза, преференциална листа на деца със специални нужди? те автоматично също се смятат неосиновяеми в БГ и се изнасят ... гледахте ли репортажите около последната конференция на МП по теми на международдното осиновяване - видяхте ли сладурката Елина, която е в щатите от края на март ... чудо дете, а ние подбираме ... но просто не знаем какви деца има там и няма как дори да се запитаме дали не бихме искали, дали не бихме се справили ...

# 8
Вела ... разбирам те напълно.

Подобни мисли ми се въртяха в главата когато прочетох новото вписване на децата в регистрите.... ако трябва да сме пределно честни сега е възможно дете дъ бъде осиновено без дори  знанието на БР ... Като юрист мисля, че режимът не е добре измислен.

Но като човек .... ако сложа на едната везна правата на родителите и стабилността на едно такова съдебно решение и на другата везна факта, че така наистина повече деца ще бъда осиновени, а няма да вегетират по домовете.... да ти кажа втората везна ми натежава повече.

Помисли дете на 12 годишна възраст ... остави произхода. Колко кандидати има вписани в регистрите изявили желание за такова дете... а ако няма нито един. Тогава то ще си чака така ли...
не е толкова проста работата

# 9
Фуси, четеш ми мислите. Скоро си мислех (не знам по какъв повод, напоследък много съм се разчувствала по тая тема), че за децата, които е невъзможно да бъдат осиновени в България поради върастта или здравословното състояние, би трябвало да не се изисква три отказа. Например, Съвета по осиновяване, ако на три, пет или повече (колкото се реши, че е удачно) заседания не могат да определят подходящ осиновяващ от българския регистър, да съставят документ, с който да замолят Министерството да впише въпросното дете в регистъра за международни осиновявания. Не мислиш ли, че така е по-дбре? На тези заседания може би се водят протоколи и от тях ще е видна невъзможността да се намери осиновител. Пък и всички членове ще се подпишат под въпросния докумет.

# 10
Да  Grinning нещо подобно имах предвид

# 11
Като безотговорен лаик да питам: не могат ли социалните да предлагат дете, дори и да не отговаря на критериите на кандитатите? Така ще са сигурни, че ще получат отказ.
Обаче, мисля си, има и друга пречка, която е в самите домове - пазят си 'бройките'  и не подготвят кой знае колко лесно документи.
Обяснете ми, моля ви се, как ги контролират тези работи? Длъжни ли са да вписват децата в регистрите? Дано, щото иначе съвсем да се отчая човек...

# 12
  • София
мисля, че с новата промяна домовете нямат нищо общо с вписването на децата, но по-добре да кажат юристите

# 13
Могат и го правят. Въпреки протестите на много от кандидатите, аз лично подкрепям тази практика с две ръце, ама пак ще ме обвинят, че съм агент на социалните.

Домовете не подготвят документите, подготвят ги в "Закрила на детето".

Струва ми се, че няма как да се определи кои деца е невъзможно да бъдат осиновени. На дискриминация прилича. Някои веднага ще скочат. За мен вариантите са два: или да се даде възможност на осиновителите да имат платен отпуск за адаптацията на детето (което в близките 20 години не виждам как ще стане), или тези деца бързо да се предлагат на по три семейства и след това да се задвижват нещата за бързо осиновяване в чужбина.

# 14
Ами не, маймунчи...
Ако в изискването си посочил дете до 3г и ти предложат третокласник, нали ще напишеш веднага жалба до шефа на агенцията.... Не става ....

домовете нямат общо с вписването формално... но де да знам ... имам само предположения, които по-добре да не излагам, че ще стана източник на градски легенди и аз  Crazy

Кудку, аз съм антиматематик, обаче дори аз мога да сметна че на държавния бюджет му е по-лесно да плати 1 година отпуск на майката да си гледа осиновеното диване, от колкото да издържа същото това дете до 18 годишната му  възраст в институция. Искам да кажа, че ако има кой да помисли малко, не е трудно да се сметне и може и по-бързо да стане от 20 години  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт