Отговори
# 510
Аз понеже като човек, не особено зает в офиса Blush, се ровя напоследък повече из форума, попаднах на един много симпатичен филм, за междулултурните различия при отглеждането на децата. Ето трейлър: http://www.youtube.com/watch?v=1vupEpNjCuY, а това би трябвало да е линк към филма (аз все още не съм го теглила) http://DMCA-removal-from-Google/details.php?id=234546&hit=1

# 511
Гери, аз мисля че разликата идва от там дали детето е постоянно в среда която се говори един език или го изучава този език. Незнам дали съм ви казавала, че ние живяхме почти 2 години в Испания. Когато дойдоха и кумовете ни, момиченцето им тръгна в колеж и беше на годините на нашите деца. Четири месеца след това тя говореше и разбираше отлично испански език. Стигна се и до там, че майка й я питаше какво означава това или онова, и на моменти детето неможеше да намери българската дума за това нещо. Аз мисля, че  децата много по-бързо научават чужд от нас самите. Особено ако са и в друга страна.
Мая, напомни ми времето когато Наско тръгваше на ясла. Но тогава не говореше много, но погледа, тъгата, ...Ако ти си сигурна, че за Рали това е най-доброто продължавай да говориш и обсъждаш с нея. И много добре те разбирам, ти познаваш детето  си и че това й нежелание не е каприз, подкрепяй я, обясни й и за отговорностите които вие имате с баща й, че нейните отговорности в градината не са по-маловажни. Тя наистина е едно много умно дете и постепенно ще започне да разбира. А и заедно с това и манипулира Wink, например сега колко е важно да купите нов пластелин Laughing.

# 512
  • Пловдив
Ох, момичета, при нас продължава драмата. Прибрах я от градина весела, събирахме листа по пътя, за да правим розички, учихме за сантиметри и размери с линийки и триъгълници, дните от седмицата, беше щастлива и весела. Но  към 7 като каза "Не искам да ходя на градина" и като се разплака, та до 8.30 - нищо не я разсейва и успокоява. Говорихме, обяснявахме на дълго и широко, страха й е главно от това, че е без нас, че е сама, нямало кой да й помогне, ако нещо лошо се случи и нямала доверие на никого в градината, даже и на учителките. Мина през фазите:"Ще убия цялата градина", "Вие ходете на работа, аз ще стоя тук сама", "Ще избягям от градината и ще дойда при вас на работа"...Накрая й казах й, че ходенето е чак утре, няма смисъл сега да плаче, докато може да играем на нещо и тя реши, че няма да спи, за да не идвало утре  Laughing Накрая заспа с дрехите на нашето легло, вечерта се събуди към 3 и пак същата песен - няма да заспивала, повъртя се, но заспа. Аз през ноща й направих 1 гривничка талисман с 3 топченца за мама, тати и Рали и сутринта й обясних, че талисмана е вълшебен, направила съм го с магия и ще я пази от всичко лошо и като каже вълшебните думи "Абракадабра, тра ла ла ла, вълшебна сила при Рали ела" и всичко ще е наред. Преди излизане се поуспокои, постояно проверяваше дали гривната е на ръката й, но тръгването с учителката беше пак с дърпане и рев. Направо не знам вече какво да направя и какви убеждения да използвам Sad
Пак се извинявам, че се оплаквам така, но повече глави са по-умни от 1.

# 513
  • Пловдив Белащица
Гери, интересен ще да е филма, ама дали ще има субтитри, на български де?! А и аз Замундата нещо я недолюбвам, с това губене на регистрация.

Мая, оплаквай се. Не се притеснявай. Не ни натоварваш, поне мен не. Всички деца са минали през този етап или ще минат те първа. Както и родителите. Разделянето с мама и тате. На каквато и възраст да стане, винаги е трудно. Вярно някои деца се справят по-лесно, други по-трудно и това изобщо не зависи от това, колко и за колко са били отделени от родителите си. Просто е до темперамент и разбира се правилен подход. Както гледам твоя доста ми допада така че скоро ще имаш резултати. Но не очаквай, че за броени дни детето ще тръгне с желание на градина. Първо ще имате дни или седмици с рев и уговорки, после само леки уговорки и тъжни физиономии, ще се мине през също не лесния за родителите етап, когато гледаш детето, че ходи без да плаче, но му тежи много. Стискай зъби, бъди търпелива, обяснявай че задължително ще ходиш да я взимаш (поне при нас това беше големия страх, да не я оставя там), пробвай докато намериш най-правилния подход и ще стане. Стискам палци да е по-бързо.

# 514
Майче, определено няма за какво да се извиняваш, точно за това сме се събрали тук, все пак Hug Много ме впечатляват някои разсъжденя на Рали, като на възрастен човек са! Много е интересна идеята с талисмана. Между другото аз пак да припомня препоръката на Амели, ако имате възможност след детската градина да играете понякога с някое/някои от дежата от групата на Рали - така тя ще свикне да си играе с тях и може би ще е по-склонна да ходи на градина. Вчера ходихме в една градинка с едно момченце от групата на Кика и майка му, децата доста добре си поиграха. Като си тръгвахме, момченцето се присети, че не му се ходело на градина утре, искало пак в парка. А майка му му каза: "Как д ане искаш на градина? И Киара ще е там, ще отидеш, за да си игарете пак двамата" и момченцето отговори "А, добре". Киара пък вечерта ми обясняваше, че Андрей й е приятел вече.

Васе, за съжаление засега поне е без субтитри филма, но то май няма много говорене в него. Ето и един друг линк: http://thepiratebay.org/torrent/5802545]http://thepiratebay.org/ … g/torrent/5802545

Вили, определено децата много по-бързо ще научат езика, ако са в средата му. Но става и при други обстоятелства. Всъщност това би трябвало да е идеята на детските курсове - детето се поставя в средата на другия език, било то и само за 30-40 мин.
В тази връзка да споделя, малко съм разочарована от английския в детската градина. Майката, с която вчера се виждахме, е говорила с учителката. Заниманията са по 15 мин. за първа група, в края на годината се очаквало децата да знаят около 30 думички. А Киара за една учебна година в HDEE (и с моето активно участие, разбира се) беше научила над 200 думи и разбираше дори повече. Можеше да съставя и някои много елементарни изречения. Аз не, че очаквах чудеса, но тези 30 думички ми се сториха много малко Simple Smile (ама явно пък много искам Wink)

# 515
Вили, абсолютно ми е познато това за неспособността да обясниш дадена дума на български...при Дени е същото и виждаме зор понякога, защото тя не може да ни я преведе, а ние не можем да я разберем. Понякога те я изопачават и трудно и в речника я намираме  Crazy Но..така ще е...гадното е, че често не можем да си разберем детето...една вечер ми каза, че ще ходи на училище...но аз не разбрах, че става въпрос за утре и й казах, да другата година ще ходиш...и толкова..после се оказа, че наистина ще ходят на другия ден в училище...и много други неразбирателства...  Embarassed

Гери, с такива инициативни и умни родители, няма как Кика да не научи езика  Hug

А и според мен английския е език, който най-лесно се учи и проговаря...няма падежи, няма родове, няма извъртени неща..понякога ми липсва, мислех си, че трябваше да заминем за англо-говоряща държава. Поне с английския щяха да се разбират почти в цял свят...а сега трябва и него да учат....каква каша ще стане незнам...

# 516
  • Пловдив
Лошото е, че не се познаваме още с родителите. Но докато я чакам се запознах с някои от нашата група, та поне вече да й казвам имената на децата, с които да си играе. Вчера си взимат едното детенце и аз я питам дали го познава, каза че е от нейната група, запознаха се, обещаха си утре да си играят и беше навита. До вечерта уж иска да ходи, иска да си играе с децата и след това точно обратното. Но сега направих една група във фейсбук, разпечатах и адреса и мисля да ги дам на учителката да ги раздаде на родителите, за да може поне там да се опознаем и организираме за извънкласни занимания и игри.
Гери, точно затова нашите учителки казаха, че няма смисъл в първа група да ги записваме на език   Peace

# 517
Ако някой хваща ВВТ - дават блока на нашите,снимали са  и Бети.
Искат да застроят градинката и паркинга пред блока  Sad

# 518
Аман от това застрояване! За съжаление не можах да видя Бетката. Мери, ти си почнала раничко да ставаш покрай градината, а? Simple Smile

# 519
Ние имаме хубава градинка пред блока, с детска площадка и големи дървета, но се очаква  догодина да ни я разкопаят и да направят подземен паркинг заради метрото. На семейство щяло да се полага по едно паркомясто за безплатно паркиране(засега Crossing Arms). И сега ми е много трудно да изляза от къщи, а с трап пред входа-съвсем. Цяло лято простирам вътре, защото е много прашно. Освен за метрото, копят и за някаква административна сграда с магазини. Засега има само орооомна дупка. Май трябва да си купя пералня със сушилня.

# 520
Здравейте, мен пак ме беше хванала липсата. Бяхме за 5 дни в Гърция и изкарахме много хубаво. Фотоапарата ни пак се развали, та сега ще събирам снимки от приятелите, с които бяхме. Плаче си вече за нов и това си е. Ще трябва да проуча, обаче, какъв точно да си вземем.
Ние в общи линии сме добре. Калина започна да ходи на градина без да плаче, но пък започнаха други проблеми. Прави на инат и на пук и редовно абсолютно нарочно се напишква в гащите. Това в къщи не го прави. И ние и учителките сме на мнение, че това е вид протест от нейна страна, но идея си нямам как точно да реагирам. Доста говорим по въпроса, но за сега траен ефект не е имало. Може би бързам с резултатите, но ми е много, много криво така ...  Sad

Мая, съчувствам ти и знам какво ти е. Момичетата са ти дали съвети, към които за сега нямам какво да добавя. А и аз самата сега имам нужда от такива.

Целувки  Hug

# 521
Мила, и Дени е така...сега на 5 като че ли по-рядко го прави, но вече повече от мързел да отиде на тоалетна. Но на 3 години започна редовно да се напикава през деня. И аз мислех, че протестира, заради Вики...обяснявахме, и с добро и с лошо..нищо не помогна...всеки път й казвам, че не е хубаво да се напикава, често и напомням да отиде да пишка...мисля, че като порасте още малко и ще спре да го прави.
А по едно време дори се наакваше..слава Богу скоро поне това не се  е случвало...

# 522
Зайо, значи ме съветваш да изчакам да поизрастне още. Аз даже се бях замислила да търся добър детски психолог за консултация  newsm78

# 523
  • Лондон/Пловдив
E Много сте активни нещо  Party
Лубрикант почвам те прекалено много внимание и отделяш за учене като те чета и си мисля едно нещо -искаш всичко което знаеш да предадеш на детето ,но помисли тя е още много мъничка остави я да се развива сама . Ако аз съм на твое дете ми често казано с такава майка която може на всичко да ме научи и аз ще рева ,че не искам на градина (дано не съм те засегнала ) Остави я не се занимавай с нея и ще и стане скучно и за разнообразие на градина!
Сега да си отбележа Алекс продължава да си мрънка сутрин ,че не му се ходи на градина и по точно е тъжен .Вчера го разпитах има си приятел обяснява ми на какво си играят и като го питам харесва ли ти на градината казва ДА . Хващам го няколко пъти ,че разбира английска реч вече ,аз държа да си говори на български като сме си двамата (за да се разбираме  Blush) .

# 524
Момичета,аз се вмъквам с един по-прозаичен въпрос: мисля,че някои от вас са давали клеева тинктура профилактично. Кажете ми какво и как точно? Днес си затрих половината работен ден да чета във форума на "денят е прекрасен" и пак не разбрах всичко. Купих си клеева тинктура готова от аптека, ама не разбрах сега нея да я разреждам ли във физиологичен разтвор или така да я давам?  Три пъти на ден по 6 капки за нашите деца,нали? или не? Чакам детайлни насоки!

Общи условия

Активация на акаунт