Отговори
# 675
Добро утро!
Киката пак е болна... Имаше някаква кашлица миналата седмица, която обаче се увеличи. По-странното е, че в събот аидва докторката да я чуе, каза, че няма нищо притеснително, а в неделя сутринта Киара вдигна лека темепратура - 37,5, която след това свали сама. Обаче кашлицата още се засили и през нощта вдигна 38,4. Дадох й панадол и я свали. Ама кашля цяла нощ... Майка ми ще я гледа, че на мен нали това ми е последната седмица в офиса, да си я изкарам. Като се обадих в детската градина учителката каза "Ама какво стана, повечето деца са болни!"

........... Общо взето ситуацията е такава - държавата не се грижи за децата, учителите са принудени да просят, ние сме принудени да се примиряваме със всичко в името на децата, а в не редки случаи се злоупотребява с това, като например случая с тв и двд /не  е нормално всяка година да се събират пари за това  - къде отиват, ако смея да попитам, след всяка група newsm78/. .........
Така е... Но пък също така смятам, че никой (или поне почти никой) няма да те погледне с лошо, ако кажеш, че в момента точно нямаш възможност да дадеш или че би искал да даваш на части сумата, ако може. И също така съм съгласна, че има хора, които малко се увличат и не се усещат, че ако те могат да дадат повече, то не всички могат. Ние събирахме по 50 лв. Сега правим проучване да сменим старите дюшечета с дунапренени матрачета, защото дюшечетата са доста стари и изтърбушени. Но това е положението, пари за градините няма... При нас поне за тоалетна хартия, салфетки и т.н. градината си е намерила спонсор, който ги осигурява.

# 676
  • Пловдив
О, Мира, това е много хубав вариант, да се купят предни броеве, дано да има възможност. Наистина е много интересно списанието, аз чак сега го открих  Laughing
Десем, и нашата градина са по Приказни пътечки. Какви са ти впечатленията, аз не съм ги разглеждала?
Гери, дано се оправя Киката и всички други дечица  Hug Давай повечко мед за кашлицата, знам че тя обича Simple Smile Но така с лъжичка да си хапва.

# 677
Да, Майче, давам й Simple Smile, даже през нощта като кашля много обикновено й давам малко мед в лъчичка и да ви кажа, в повечето случаи наистина я успокоява.

# 678
Гери,бързо оздравяване на малката принцеска. Praynig Както Мая казва мед,топло прясно мляко с Нескуик  Laughing Бети го обожава,сиропчета,ефизол,ако харесва...Бети си взима директно от чантата ми и си ги хруска като бонбонки. Peace
Мира,подсети ни като дойде време за Промоцията Wink Hug Един брой на Бърборино се търкаля опарцален вече вкъщи доста време.Постоянно си го разглежда и й е много интересен. Peace
Felizidad ,привет  Hug
Момичета,сега като се замисля колко пари давахме за памперси,мокри кърпички,мазила,кремчета,дрешки,които през месец отесняваха и прочие докато децата бяха по-малки  Crazy тогава много повече разходи имаше.А и по-добре за градина да вадим,отколкото за лекарства.Какво да се прави,че държавата наистина не подсигурява всичко в градините.А и по мое мнение тези плазми,ДВД-та,курсове по английски,театри и други съвременни измислици са плод на родителски амбиции и претенции.Едно време нито имаше телевизори в детските градини,нито театър всяка седмица или през седмица,нито пък курсове по английски.Затова съм против тези допълнителни средства да се дават.А и ако положението в дадена градина е трагично,понякога се налага да дадеш за нови неща в името на детето.
Да са ни живи и здравички,и ние също,за да имаме повече сили да печелим парички Peace

# 679
Здравейте! И аз съм на линия!
Изкарах една кошмарва седмица,в която не знам как не умрях при това натоварване, сега ни дават една седмица почивка( разбирай вършим си обичайната работа), а другата седмица продължаваме пак с проверката и 14 часовия работен ден.
И моята Ива е болна, миналата седмица като ме нямаше, съм изтървала събитията, а Николай понеже си навлече неприятности в неговата работа, заради моето отсъствие( той е до 19ч, а трябваше да си тръгва в 17,30ч ,за да прибира Ива) и не ми говори,съответно не ми казва,че Ивка нещо е тръгнала да се разболява. Има гадна упорита хрема и от вчера кашля доста стряскащо, няма температура,но устните й са тъмночервени   и напукани, бузките също са морави и е доста отпаднала. И за капак, както може да си представите,нито мен,нито Николай го пускат от работа да я заведем на лекар и вероятно ще дадат болничен. Оставихме я на градината, а Николай все пак ще се опита да измоли  да излезе наобед,тя и лекарката ни днес е втора смяна.
Вагиналното течение изчезна от само себе си.
В градината тази сутрин занесохме още "подаръци" - две бебета с дрешки за преобличане от новата ми колекция Laughing и една количка да ги возят. Планувам да осигурим и едно кукленско креватче със завивки. Ива въобще не разпознава играчките си от вкъщи, даже ми се хвали предния път,че една добра фея им донесла подаръци- син динозавър и плюшен Франклин,пък те са от торбата в гардероба у дома Mr. Green

Бързо оздравяване,лек ден и слънчева седмица за всички!!!!!

# 680
Ей, Ирка, добре е, че Ивка не си разпознава играчките Simple Smile Киара понеже периодично си ги преравя, имам съмнения, че може да разпознае нещо и ще започне да го дърпа от децата Crazy Завиждам на куклите за бутиковите облекла Wink Бързо оздравяване на Ивка!

# 681
  • Лондон/Пловдив
Добро утро на всички първо да кажа Мери няма бебе аз не желая на този етап (чесно казано изобщо не искам друго в момента ме ужасява мисълта ) . Нещо в едни такива състояния изпадам и аз незнам ту съм добре весела после унивам и ми е криво всичко и всички на всичкото отгоре и цикъла ми се побърка уж ми се беше нормализирал пък сега към 15 дена ми закъснява (не съм бременна  Mr. Green правих тестове )
От 2 декември ще сме в нова квартира пак ще живеем с други хора една българка и една рускиня ,но поне къщата е с двор и има пространство за игра за Алекс. Незнам кога ще се оправим с финансите вече ми иде да се гръмна от както съм дошла един лев не сме успели да заделим за да започнем да си връщаме заемите  ooooh!
Болните да оздравяват бързо !

# 682
Чери, често в началото е трудно. Дано по-бързо си стъпите на краката Hug И браво на Алекс, че толкова му харесва в градината Simple Smile

# 683
Здравейте, Мартина си остана днес вкъщи, защото има леко запушен нос, а и така ще буда по-спокойна. Конюктивита отмина за 2 дни и дори днес сутринта реших да не слагам капки. Довечера ще мина през личния лекар за бележка.
Прекрасно слънчево настроение на всички!

# 684
Галя, конюктивитът е много упорита твар! Случвало ми се е да спра капките и после той пак да се появи (дано при вас не се случи така Praynig). Мисля, че е добре поне седмица да се капят. Но пък може просто да са й се били възпалили от нещо очичките, а да не е било конюктивит (дано!).
ПП Пак станаха 100 години откакто не сме се виждали...

# 685
Здравейте!

Тук при нас сви голям студ. Добре, че тези дни малко ще поомекне времето. Кари е във ваканция тази седмица, но добре че свекър ми идва следобед да я заведе на езда, че малко да си почина и аз  Grinning

Чери, на мен ми отчете бременност с Белла чак след 14тия ден от закъснението - оказа се, че овулацията ми се беше изместила с 2 седмици по-късно и съответно даже после и термина ми го сложиха с 2 седмици по-късно. Но не се притеснявай  Wink Сигурно е от смяната на климата! На мен ми се е случвало като се прибираме в България да ме изненада по никое време и на свекърва ми също се е случвало така!  Grinning А ти мислиш ли за спирала - какво стана? Между другото, въпреки неразположението първите 2 дни след поставянето на моята спирала се чувствам супер, ама супер спокойна вече Peace

Абсолютно против съм тези телевизори и ДВД в детската! Ние като деца да не би да сме гледали  newsm78 Тук Кари смени няколко ясли и никъде не съм виждала да има телевизор  Crossing Arms

Гале, Гери, бързо оздравяване на принцесите  Hug

# 686
  • София
marinamima, няма "надцакване". Нищо странно няма, пари - няма...
Общината не може да финансира всичко. Лошо ли е родителите да споделят разходи зада подобрят положението на децата?
Не мога да им купя климатик или да им сложа ламинат, но мога да платя 1/20та част. за всяко едно
Миналата година срещу допълнителни 50 лв./дете купихме климатик в групата на дъщеря ми. Е, това може би може да ми е по-лесно да разбера, защото водих си децата с чорапогащник+дебел панталон, блуза+жилетка по време на Газова криза ("супер" се чуствах докато бях на топло в офиса с климатик).
Общината отпусна пари, но стигнаха за 2 климатика при 5 групи. Какво да стоим и да чакаме пак да се случи и да се молим да има пари?
Или защото знам колко би ми струвала ЧДГ? А пък дори не съм фен на този тип частно образование.

Извинявай, но там където ти живееш мисленето е едно, а нашия манталитет е друг - малко родители ще се отзоват на призив да се направи нещо с труд - едната ми ръка ще е предостатъчна, за да преброя, и не за друго, но за да "не се минем", "няма само аз да гърбя" и т.н.  
(да не говорим, че и факторът да направим нещо в работно време не е за пренебрегване).
Както казах тези пари около 50-60 лв. са минимума. При нас остават (групата на синът ми), но това е защото няколко родители купиха някои неща като "дарение" (проектор за РС. който ни спестява от разходи за помагала, дюшечета, табла с букви/цифри, ел.кола, едри играчки, дървен влак за двора...) и защото имаме наследства.

# 687
  • София
Felizidad, наистина доста са нещата при вас, но само вие може да решите дали е разумно или не.
При нас събираме
50 лв. в 4та група: Парите са само за консумативи + един учебник . От сега сме предвидили, че 10 лв са като запас и те могат да се ползват за организиране на тържество "за завършването".
80 лв. в първа група: предната група са  ни оставили доста оборудвана и най-уютната група в градината (нови шкафчета за деца, вътре в групата). Ние ще трябва да пооправим двора (около 20 лв./дете събрахме) - пясъчник, мини ограда, материали и ще трябва и да се потрудим с боите.
Общо взето разумни ни се струват в идеите си г-жите.

В групите и на двете ми деца са добре оборудвани от към мултимедия (групата на синът ми имат няколко PCтa, бяха наследство + един нов купихме за г-жите).
Аз не съм против ТВто в градината, разрешавам в къщи значи може и там, противното би било двоен стандарт. 
Една от девойките в групата на синът ми не я допускат до РС в къщи и тя не проявява интерес и в градината.

Мая, не съм виждала книжките на Ели, но г-жи ги хвалят (и в двете групи)

Бързо оправяне на болничките. Hug

# 688
VAVA, съгласна съм, че нещата са различни. Когато няма пари, много трудно може да се реши, кое по-напред да се купи. Аз например не бих дала да се купи телевизор (още повече, по един всяка година), но ще отделя пари за да им е топло на децата, дори и да ми е трудно. Обаче става грозно, когато един отдели 20 лева, и гладува после, а друг отдели 5, за да не се минел. Въпрос на манталитет ли, знам ли...
Уини, и аз съм с такава и направо се родих. Никакъв цикъл, спокойствие, не знам защо толкова се говори срещу спиралите, надявам се да не ме изненада с нещо newsm78.
Алекс изобщо не поглежда книжки за оцветяване, не обича да рисува. Онзи ден съм му дала да рисува нещо, а той от моливите построил мост.

# 689
Здравейте, пак започнах среднощните бдения пред компютъра.
Гери, и нашата лекарка каза, че е било грешка да спирам капките. Каза ми и в носа да слагам от същите. Утре ще я водя на детска градина, въпреки че все още има лека хрема. Лекарката така каза. Дано не се влоши много.
marinamima, тук всяка година събират пари и сумата е горе-долу една и съща на всякъде. Точно за да няма "минати" се събират поравно от всички, а който има възможност и желание, може да "дари" и нещо друго. Питайте само Гери по колко плащаше за частната ясла миналата година докато другите ходеха в държавната срещу 40 лева на месец. Предлагам да спрем да обсъждаме повече темата за парите. И аз не приемам гледането на телевизия в детската градина, но и в нашата група има телевизор. Може би го ползават за "укротяване", когато много се разбеснеят.
Има една приятелка от Варна, която ми разказа, че през лятото родителите на новоприетите деца са се организирали и са направили цялостен ремонт на стаята и тоалетните. Само половината родители са дали пари, но тя беше доволна, че го е направила за детето си. Мини79 също сподели,че е чегъртала стари балатуми.
Не си спомням дали споделих,че детската  ни градина е най-старата в квартала, но изглежда мого чиста и подредена. Стайте са слънчеви и има хубав двор. Няма само катерушки в двора, което е много странно за детска градина. Освен това са ремонтирани тоалетните и шкафчетата също са новички и цветни. Поддържат много добра хигиена и липсва характерната за детските градини миризма на манджи и спарен въздух.

Общи условия

Активация на акаунт