Отговори
# 660
Майче, и на мен ми стана мъчно като прочетох поста ти. Дано наистина отмине скоро този период, да се усмихне детето, а и ти да си по-спокойна Hug Иначе, както и Уини е казала, Киара също обикновено ми казва, че "нищо" не били правили, или най-много да каже "Ами ядохме, спахме и си играхме". Трбва да й задавм допълнителни въпроси, които да провокират други отговори. "Разказваха ли ви за есента днес?" и тя ми казва "Не, разказваха ни за еди какво си" (ох, как се пише това? слято ли, разделено ли?). Или пък "Ти с кой си игра днес, с Габи ли?" и тя ми казва "Не, със София си играх" (е, понякога е "с никой не си играх")

Галя, Кика също казва "англински" Laughing
В тази връзка да ви разкажа една смешна случка. Нали Кика знае, че "учи" английски, "учи" френски... Та пее си детето една българска песничка, стига донякъде и не може да се сети как е по-нататък. Помисли, помисли малко и заключи: "Да, трябва да започна да уча български, за да запомням по-добре песничките!" Joy

Уини, съдбата понякога си знае работата, нали? Simple Smile Дано потръгнат нещата с бизнеса на Павлин и приятеля му!

# 661
  • Пловдив
 Laughing Гери, ми запиши го това дете и на български най-накрая!
Уини, според теорията на привличането си привлякла да не започнеш работа, тъй като си искала повече да си гледаш детето Wink Това е било правилното разрешение на ситуацията, както и Гери ти е казала Вселената си знае какво да направи Simple Smile

Благодаря ви на всички за съчувствието. Днес ми е много по-спокойно, снощи си поговорихме доста с учителката, обеща да обърне внимание на Рали и да я мотивира колко е хубаво в градината. Разказа ми и че била най-кроткото дете в групата, изпълнявала стриктно всичко, което й се постави като задача, дори ако не й кажела да стане вече от столчето си седяла и тя накрая й казала, че трябва да премести стола  Laughing Миналия ден били лепили някакви балончета, каза ми, че била най-сръчна в ръцете - нещо, което тотално ме изуми, защото вкъщи не иска с никакви творчески неща да се занимава. Така че стигнах до извода, че явно още не се чувства във свои води, щом стои така мирна и е въпрос на време да се адаптира и да си покаже рогата. Вчера беше много превъзбудена, защото имаха празник - градината става на 1 година и са откривали новата площадка на двора, ако ви е интересно ето и статия http://news.plovdiv24.bg/200678.html (първата снимка от галерията е от нейната група, но Рали я няма в кадър). Разказа ми как малките деца са стояли на двора на столчета, а големите батковци и каки са пяли песни, директорката е говорила на микрофон, имали са гости в групата, имало е и огромна торта, която нарязали и имало за всички деца, била много вкусна Simple Smile Разказа ми за децата и че е приятелка с Радостинка. Вечерта постави пак въпроса за ходенето, но се измъкнахме от отговор, така че заспа спокойно, сутринта стана в 6 и до преди да тръгне не коментирахме болната тема. Помрънка дежурно преди тръгване, но далеч не беше така драматично. Дано да започва вече да свиква, но тези знаци ме обнадеждиха страшно много и вече си мисля, че може да се справим.

Вчера взех едно много хубаво списание за деца Бърборино. Ако имате интерес излиза всяка предпоследна сряда на месеца, 3 лв струва, има най-различни занимавки - приказки, за оцветяване, изрязване, смятане... http://www.fiut.bg/index.php?option=com_content&task=view&am … =14&Itemid=18

Айде стига толкова от мен! Тук изпече слънчице, така че ви желая много топъл, весел и усмихнат петък  Hug

# 662
Мая, чудесна е детската градина! Благородно завиждам Simple Smile и много се радвам, че все повече деца прекарват дните си в обновена и съвременна обстановка! Бърбориното го знам, наскоро купихме последния брой, преди това не го бях купувала, защото ми се струваше, че ще е малка Кика за него. Но Ния на Мира, например, отдвна му е фен и те си го купуват редовно, доколкото знам Simple Smile Между другото ето и идея за подарък Wink - на племенницата й подариха (по моя идея Blush) абонамент за списание "Бърборино".
Иначе аз обясних на Киката, че всъщност в детската градина ги учат на български, да не се притеснява детето Mr. Green

# 663
Майче, много се радвам за напредъка на Рали! Между другото ми направи впечатление, че градината ви е много добре подредена и приветлива, а на новата площадка и аз искам да си поиграя  Mr. Green
Съгласна съм за това, което си казала, че съм привлякла развоя на събитията  Peace Между другото, забелязала съм, че позитивната нагласа към нещата и живота като цяло определено действа облагородяващо на душата и затова гледам да не си тровя ежедневието с черни мисли  Mr. Green

Кари много мрънка постоянно да й купуваме какви ли не списания. Лятото в България й купих няколко различни, но изобщо не ми харесаха. Гледах и това "Бърборино", но не знам защо не съм й купила от него. Като бях малка издателство Фют издаваха подобно списание и майка ми редовно му го купуваше. Много неща научавах от там и ако Бърбориното е нещо подобно, значи подкрепям  Peace А абонамент за списание е страхотен подарък - аз лично много обичам да чета ( от Бг си донесох 12 книги това лято - добре че Павлин не провери защо така тежи куфара )  Crazy

В тази връзка препоръчвам тази книга за възпитанието цък и мъжкия вариант цък

Гери, много ме развесели вашата случка  Joy

# 664
  • Пловдив
Градината наистина е много хубава. Това е последната построена градина в Пловдив и е направена по всички изисквания за безопасност, атмосферата вътре е много уютна и приятна. Прави ми впечатление, че и персонала е много отзивчив, ведър, явно е, че е далеч по-лесно да си вършиш работата, когато не си обременен с течове, ремонти и стара база.
Гери, вие сигурно сте взели миналия брой на Бърборино, с приказката за зайчето, което тръгва на градина. Аз заради тази приказка го търсех, да й чета на Рали, но я нямаше, може би в предния е бил (септември-октомври). Аз и със Моливко съм се заредила, много ми харесват такива книжки, с които може да се занимаваш с детето дълго време и са разнообразни. Поне Моливко Рали много го харесва, Бърборино още не съм й го дала, чакам по-критичен момент, в който да го включа за спасение Simple Smile

# 665
Мая,и на мен ми се иска да си поиграя на вашата площадка  Laughing Точно този тип,които нямат пясък наоколо много ми харесват. Peace Дано Рали да приеме по-бързо промяната и скоро да ходи с удоволствие.
Ние тази седмица си останахме вкъщи с Бети,че имаше лека хрема и от градината казаха ако може в такива случаи да задържаме децата за няколко дни.Та се възползвах  Mr. Green тъй като и аз от днес съм на АБ,не ми минава пустата хрема Confused Но Бети с нетърпение очаква отново да е на градина.
По повод уроците по "български език",Гери,да я нацелуваш Кика  Hug
Ние взехме една книжка,която май още не е много за нас,но също така обичаме много да  разглеждаме книжки и без много баща й да знае,че мърмори също Mr. Green днес се сдобихме с това:
http://www.book.store.bg/p40461/ocveti-cifrite-s-elka-v-zooparka … imir-blagoev.html
Цената е без коментар,а от същата поредица има за буквите/водят се за деца от 4 до 6г. и още други такива занимателни:
http://www.book.store.bg/c/p-l/c-108/s-1/knizhki-za-ocvetiavane.html
Уини,успех във всички начинания,и на теб и на Павлин. Peace Както се казва - Всяко зло за добро Wink
Ето и тъй наречения "шал",който направих.Като за първи опит толкова,ще се осъвършенствам. Grinning
http://elizabethmartin.snimka.bg/children/pletkite-na-mama.543306.21122013

# 666
  • София
Привет, ние малко се изгубихме.
Ели беше болна и в ролята на Чип&Дел бе дядо.
Уж само фаринкса беше зачервен в началото на миналата седмица, а накрая в събота баба каза много е зачервено и на своя глава (в провинцията бяхме) започнах "самолечение" със Суметролин. В понеделник лекарката каза, че не е зачервено, но заради сополите го пи 5 дни.
Цяла седмица почива в къщи нещо отказва да яде, опитва се да недоволства, плюе, че и опити за повръщане с обяснението "гадно е." Twisted Evil плодове, хляб и кисели краставици не отказва.

А сега следва дългото: Embarassed

Прочетох последните страници и ще се включа и аз по темата "Градини" напълно подкрепям Галка и бих използвала същите думи, но ето още малко разсъждения.
60 лв./година не са много -  това са 6 лв./месец (10 м.) или 0,30 лв./ден.
За мен не е проблем да не дам парите веднага, не виждам нищо срамно в това да не се разхождам с кеш - ами просто не ходя с пари, а в градината няма пост-терминал.
Какъв му е проблема и на мъж ти? Какво като не си могла да дадеш/размахаш някоя 100тачка.  

- около 25-30 лв. за учебни помагала. Държавата си има "изисквания" какво да учат децата, но осигурява само помагалата за пред училищна, е пак не всичко ние до-купихме една тетрадка която не я бяха отпуснали и едната г-жа снимаше (за своя сметка), за да им дава листчета.
- около 15 лв./година се връзват консумативите: вода, сапун, салфетки, тоалетна хартия, чашки за еднократна употреба.
- останалото е за играчки, т.е. около 15-20 лв. Ние с този остатък и подаръци за г-жите купуваме.
Просто трябва да се внимава как се харчат.

Ира, трудно ми е да повярвам, че някой не знае, че в градините се нуждаят и от допълнително родителско финансиране.
Няколко страници назад бе писала за възможността да наемеш жена, за да се грижи за Ивето. Колко щеше да ти струва 1 месец това?

Родителят, събиращ парите едва ли няма да се съгласи да му ги дадеш на "вноски". Важно е дали искаш да ги дадеш. Имаме случаи родителите да мълчат на род. срещи при въпрос "Някой против?", а после се правят на ударени и не дават пари - не се занимаваме с тях, какво да направим? вече сме купили учебните помагала и за техните деца с нашите пари, техните деца ползват консумативите купени с парите на другите родители.

Уини, родителите с по-големи възможности дават допълнително, но това го правят извън минимума (някои купиха играчки/масички/табла; 2ри - нови дюшечета за всички легла; 3ти - шрайбпроектор; 4ти - дариха пари в касата на групата, всъщност парите бяха за ОДЗто, но директорката каза "да са за групата")

Вече няколко години съм "активист" и основен=единствен "закупчик" в групата на Мити. Не мога да се сменя, защото никой не му се разправя.
Накрая и в групата на Ели се "цаних" (ядосах, че никой не иска).  

Ирка, казваш, че би помогнала за градината. Кога ще го направиш това, когато казваш, че си до 22ч на работа?
Станеш ли касиер никой няма да те провери дали в касата си дала на куп твоите пари.
Ето ти не малка възможност да помагаш.
При нас никой не иска да пазарува за градината, докато го прави за себе си камо ли да отдели още малко време. Преди няколко години г-жите предложиха родителите да помогнем за Новогодишната украса. Освен тогавашния родителски актив (3 майки) отидох само аз с Елица - пълзящо бебе... и това се случва по време, когато ги взимаме, т.е. след 17,30 ч.

За учебните помагала: ползваме това издателство http://bulvest.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82/%D … D0%BA%D0%B8-n-510
При покупката на помагалата за Елината група - цял комплект са дали 24 % отстъпка, на мен за едно помагало при 20 бр. + още 2 книги за г-жите - 22%

Последна редакция: пн, 25 окт 2010, 00:05 от Desem

# 667
Здравейте, Марти е с конюктивит от петък следобед. Госпожата не пропуснала да каже, че в детската градина няма друго болно дете. Ама и у нас няма. Овен това в петък сутринта очичките й си бяха наред. Нямаше гурли сутринта. Аз лично и мих зъбите и очите, за да не се бавим. Явно след следобедния сън си е проличало. Освен това има температура 36.8 и лека хрема.
По този повод изпусна дълго чакан рожден ден на една нейна приятелка. Отидохме само с голямата.
Днес ми е доста натоварен ден. Добре, че мама гледа Мартинка.

# 668
  • София
Гале, може да е от хремата и да не е заразна.

Продължение за градините: Embarassed
Ели не е записана на нищо, тя не желае.

Гери, успех с изучаването и на български.

Мая, дано скоро мине адаптационни период.

marinamima, имам приятелка, която живее в Швеция и при тях са така смесени групите (и големи).

Ирка, научи се да се радваш на малките победи/щастия.  Малко ми е неудобно, че давам някому тон в живота, но ....здрави сте, млади сте, работите, заедно сте, имате някъде "къща", родителите ви са сравнително близо.
Не може всичко да е О.К. (е може, но само по филмите, пък не им знаем проблемите на богатите и известните).
Не ви знам начина на живот, но всеки може да измисли как да се прави какво да "изгладува" нещо.... това българите сме се научили - да оцеляваме  Sad.

Ужас, току що стана война в къщи между Ели и баща й за портокали.
тя: "Тате, защо ми изяде портокала, защо ми го пипаш",
той: "Не съм, ти знаеш ли, че аз съм ги купил" hahaha...
аз: "Добре, че Мити не яде портокали" Joy

Последна редакция: пн, 25 окт 2010, 00:06 от Desem

# 669
Desem ,последните ти думи са много верни. Peace И аз все така се успокоявам,да сме живи и здрави,пък останалото при добро желание ще го постигнем.Не бива човек да е максималист,но и не бива все да се жалва,защото има и по-страшни неща на тоя свят,пази Боже Confused
Аз също редовно си разнасям кафе с мен,но в една т.н. термо чаша,която вече се потроши от разнасяне Mr. Green Не се притеснявам от факта,а и кафенцето така по-ми харесва Peace
И Мартинка да оздрявава по-бързо Praynig

Лека от мен на всички.
Още малко да се поупражнявам Mr. Green

# 670
  • Лондон/Пловдив
Момичета влизам да се похваля Алекс днес ми рева ,че утре иска да ходи на градина .Много му било мъчно днес за градината и утре  иска да си ходи при децата . Вече два месеца ходи и явно си е свикнал .
Уини много си ми далече иначе щяхме сме си компания докато мъжете работят Mr. Green
Аз тази седмица съм на работа от 4 до 7 малко кофти ама ще изтърпя ,мойта шефка дето работя с нея отиде на почивка и ме остави без работа та си намерих една къща да чистя на хубави пари поне да си избия градината.

# 671
Cherry Mam,това да си правите компания с Уини ми прозвуча като да си гледате заедно бебчетата Mr. Green Помислих в миг дане би да направите Алекс батко Wink Знам,че не ти се искаше още,но така ми мина през ума Hug Ти каква работа започна в Англия,не се сещам писа ли Rolling Eyes Иначе браво за допълнителната работа,винаги е добре дошло Hug
И браво,че Алекс е така нетърпелив за градината Peace
Дано и Мая скоро се похвали с подобна случка Wink

# 672
Мая и аз съм много впечатлена от вашата градина, страхотна площадка, дано и Рали скоро свикне и ходи с желание.
Ния ходи без да плаче, но не и с желание, всеки ден подпитва дали не може да не отиде. Иначе е записана на английски и латино танци, от последните не беше впечатлена, но на английския я похвалили и й дали звездичка и тя е много горда.
Вава, дано Мартина оздравява бързо!
За парите за градините, както писа и Хъни, при нас събраха по 50 лв., от които 18 лв. за учебник - Пътечки, и останалите за консумативи / вода, рисувателни материали, играчки и т.н./. В яслата миналата година май събирахме по 30 лв., но може и да ме лъже паметта.
Мери, много ми харесва шала, браво!
Градината наистина е много хубава. Това е последната построена градина в Пловдив и е Гери, вие сигурно сте взели миналия брой на Бърборино, с приказката за зайчето, което тръгва на градина. Аз заради тази приказка го търсех, да й чета на Рали, но я нямаше, може би в предния е бил (септември-октомври).
Мая, ние отдавна си взимаме Бърборино, засега основно четем приказките и стихотворенията, някои лабиринти и задачки й показвам, интересно й е. Има една опция да си купиш броевете накуп, обикновено в началото на следващата година / февруари/ излизат непродадени броеве в пакет / за 12-те месеца/, като цените са им доста добри - последно купих пакета за 2009г. - всичките 12 бр. за 9 лв. Ако не го предлагат чрез поръчка, като дойде момента ще ти проверя в Книжарници "ФЮТ". Между другото тези дни от последния брой взех идеята и си правихме апликации - беше забавно, ето творението, надписано собственоръчно от Ния: http://media.snimka.bg/7447/021148601.jpg

# 673
Уини, както се казва, всяко зло за добро. И аз бях в подобно положение с малката, но тъй като две деца ми заемат 100% от свободното време, не ми остана много време да съжалявам за изпуснатия шанс. Дано, като решиш, че му е дошло времето, да намериш бързо хубава работа.
Чери, много се радвам, че на Алекс му харесва в градината. Това е най-важното. Предполагам, бърбори вече свободно.
lubricant, чудесна градина, много приветлива!
Изчетох последните постове и ми се ще и аз да се изкажа за градините. Много ми се вижда странно това събиране на пари и надцакване. Би трябвало да се определи колко пари са наистина необходими за пособия, и тях си ги плащаш по списък, без родителите на някои деца да се скатават, в крайна сметка като тръгнат на училище, с учебниците е така. Обаче останалото - трябва да е нещо като дарение (пари или предмети), или работни часове, все пак и това е голям принос, а и спестява директно от средствата на градината за майстори. Обаче това с изгладуването, с излагането, е грозно. В края на краищата, никой не е длъжен да обяснява, какво точно прави с парите си, и ако всеки поема част от работата, тя върви и без да си гледат хората в портмонетата.
И така накратко, това е от мен. Тук стана зимно студено и мрачно, пък и се стъмва бързо... Единствено утешение ни е, че скоро идва декември, който тук е постоянен празник, с коледни базари, много се прави с децата (сладки, украшения, приказки), навсякъде има светлини и е много празнично.

# 674
Здравейте момичета Hug
Използвам времето, докато мъжа ми откара Калин на градина, а Ева спи, да се разпиша в темата Peace
Ние сме добре, като изключим редуване на леки неразположения като запушен нос, зачервено гърло и т.н., при всеки член на семейството последователно Tired Видях, че обсъждате градините, реших да ви споделя ситуацията при нас - носим си от т.хартия, сапун, салфетки - ежемесечно, мин. вода - всекидневно, спално бельо - през две седмици ни го връщат за пране, та накрая събрахме и по 50лв за помагала и играчки. Като наближат празниците отново ще събираме пари Whistling Искаха и телевизор и двд да купуваме, но засега се спряха, а една майка взе стария им тв за ремонт. Искаха някоя майка да купи покривки за масата - намери се и такава. Преди да пуснат парното в градината беше кучешки студ - намери се майка да дари и печка. За всяко мероприятие или театър събираме по 3 лв/средно по 1-2 пъти на месец/.На родителската среща имаше майки, които предлагаха да събираме по 60лв само за играчките, а отделно за помагала, но мисля, че е излишно да коментирам мнението си по въпроса ooooh! Общо взето ситуацията е такава - държавата не се грижи за децата, учителите са принудени да просят, ние сме принудени да се примиряваме със всичко в името на децата, а в не редки случаи се злоупотребява с това, като например случая с тв и двд /не  е нормално всяка година да се събират пари за това  - къде отиват, ако смея да попитам, след всяка група newsm78/. Преглъщам всичко, в родителския актив не се включвам точно поради тази причина, че не съм съгласна с повечето от действията и плащанията, но се успокоявам с това, че детето се чувства добре и ходи с желание там. А там прекарва все пак по -голяма част от деня и искам да е спокоен и щастлив. Имам много да говоря по темата, но кой ли няма...
Между другото площадката на Ра е супер - дано има повече такива места, където децата ни да се забавляват Hug
Хубав ден на всички и бързо оздравяване на боничките  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт