Да се откажеш от детето си

• 36 320
  • 87
  •   1
Отговори
# 45
desinkata, личи си, че нямаш деца. Много е лесно просто да снесеш едно инфо и всички да се възмущаваме колко е лоша майката и т.н. и как не я разбираме. Просто приеми, че ти самата НИЩО не знаеш и не можеш да схванеш и това е.

Ами ако става дума за 14 годишен син, който редовно пребива майка си? Ако тя не може да се справи с него и няма никаква подкрепа от други хора? Само подхвърлям 1 идея. Ами ако детето е насъсквано от други свои роднини да я тормози до безкрай - много са податливи в тази възраст? Има още поне 100 ситуации, които и на мен не ми стига въображение да си представя.

Но в ситуации, свързани с деца и проблеми, се изказвам само когато отлично познавам хората и знам за какво става дума. Иначе си премълчавам, защото нищо не знам реално. При мен аз пък водих тежка битка с роднините на бившия ми мъж, но въпреки това в момента големият ми син живее при тях. Никога не съм си мислила, че мое дете може да не живее с мен, нищо че вече е голямо, а ето, че ми дойде до главата, въпреки че света обърнах да не е така. Откъде да знам дали някакви случайни хора няма да си мислят, че аз съм го дала даром на бащата например? Та никога няма да осъдя жена, преди да знам какво й е всъщност.

# 46
  • Най-красивата страна
Аз познавам жена,която се е отказала от сина си,когато е бил бебе на годинка.Родителските права са  получили нейните родители.Сега с бабата и дядото стоим заедно на площадката,момченцето играе с дъщеря ми и вече е на 9 години.
Момченцето не познава майка си.Тя е в чужбина и не се е връщала изобщо.Не се знае къде е,дори по телефона не се е обаждала,не им е пращала пари.Бабата и дядото казват,че не желаят да я виждат повече.Добре,че са здрави хората и не са чак толкова възрастни,не са и бедни.Дано да успеят да отгледат детето.

# 47
Много ми е странно мнението ти. Бащите са родители също. Ако майката не се чувства способна да даде на детето нормален живот, а бащата има повече възможности, не виждам причина той да се грижи за детето.
Разбирам мнението ти като майка, защото и аз бих била ужасена, ако не мога да съм с детето си, но в крайна сметка е важно какво е добре за него.
Втората жена не я мисли, повечето хора приемат нормално децата на партньорите си.
Има и наистина ужасни случаи на лошо и вредно родителстване. Повечето деца жертви, са жертви именно на близките си. Обикновено са от определен социален кръг тези случаи.

Кое намираш за странно? Дала съм един пример за майка, която няма грам майчински инстинкт и, която охотно и завинаги се отърва от едното си дете.

Не са цигани и бащата няма по-големи възможности от нея. Написах вече, че тя е добре материално. В главата й обаче нещо е наред. Тя беше видна столична красавица, сега леко застаряваща и вкопчена в спомена за отминалата си вървежност. И двете й деца са гледани до момента от баби. Никое не живее постоянно при нея. Малкото дете го виждат веднъж на няколко месеца, когато баща му изреве, че иска да си види сина. На нея не й пука особено.

Тя ходи по дискотеки и почивки с приятелки, тагва се от различни места, показва дрешки и токчета и прави муцки по селфита и така. Има и такива майки в кавички.

# 48
Познавам абсолютно същия типаж, описан от Бри

Навремето като деца явно с цел да ни сплашат и да сме добри (не че бяхме лоши) ни разказваха истории кой как се бил отказал от детето си чрез Държавен вестник
Не мога и до днес да си обясня как свестни и добри хора като близките, от които го чувахме това, най-малкото не намираха за грешно такова нещо, а го разказваха като един вид поука

Иначе вече от години наблюдавам родителския провал и резултата от него в едно близко дете, вече младеж на 20+
Отглеждан като принцеса от малък, винаги му е било угаждано, нищо не му е липсвало
Към днешна дата посегна няколко пъти на дома си, обра, продаде и изпи каквото можа
Според мен е въпрос на време да се случи обсъжданото в темата отказване

Последна редакция: вт, 12 сеп 2017, 10:56 от Анонимен

# 49
Има жени, които биха си живели по-добре без деца, но все пак са родили. По-добре да ги отглежда някой друг децата, отколкото майката да им натяква постоянно как се е прецакала заради тях. Това са фактите.

# 50
Бри, просто смятам, че родителите са с еднаква отговорност и еднакви некомпетентности. В този случай, майката е преценила, че не може да гледа детето по нейни си причини. Не ми допада винаги майките да се заклеймяват. Ако бащата беше оставил детето при майката, това се вижда като нещо нормално.
В най-добрия вариант, двамата родители, поемат еднакво отговорност към детето, но понякога не се случва така.
Просто коментирам, че не е редно да се поставя винаги обвинението винаги върху майката. Тя е човек и също може да има проблеми, може детето да предпочита баща си, може да е преценила, че ще има по-добри шансове и изобщо много неща може да са се случили.

# 51
Всяко дете има много черти в характера си и с годините сложността става прекалено голяма. Никой жив човек не може да има влияние върху всички черти- не, и майката не може. Е, освен ако не е била обсебваща и задушаваща, та да е произвела един напълно покорен индивид, но и това е може би по-голяма грешка.

В тоя ред на мисли търсенето на чужд авторитет при проблемно дете не го броя за "изоставяне", а за адекватна грижа. Ако е много буен, няма защо точно аз да си скубя косите- ако има добър пансион с дисциплина, може да е идеалното решение.

От друга страна много добре осъзнавам ситуацията "добри родители- проблемно дете". Наглед са добри, да. Но има една тънка възможност: да са непукисти, самовлюбени нарциси, за пред хората много префинени, но с нула способности за комуникация с дете. Съответно детето преживява някакви кризи, а ония ужасни непукисти си гледат кефа и въобще не влизат в положение, даже гледат с насмешка. Защото от една страна тийн кризите са смешни, но за самото дете са сериозни и трябва някой да го научи на механизми за справяне, а не да му се подиграва. Неглижиране, подигравка или нарцисизъм, гледане на живота, докато детето страда вътрешно = експлозивна рецепта за кризи.

# 52
Истината е, че родителството не е разходка в парка, а си тежка отговорност и черна работа за цял живот. Някои хора не се справят. Или действителността яко се е разминала с представите им и те вдигат ръце. Нямат нужната сила на духа да продължат. Вдигането на ръце се изразява по различен начин от различните хора, но се случва.

Като дете на една такава несправяща се майка аз наистина мисля, че за децата е по-добре да бъдат отхвърлени възможно най-рано и вместо да живеят с неадекватен родител да имат шанса да попаднат на хора, които ги е грижа. Иначе детството не е никак лесно.

Та и за детето от темата е може би по-добре майката да се откаже от него. То е на 14, все ще се намери роднина, който има желание да гледа точно това дете.

# 53
  • Пловдив
Цитат
От друга страна много добре осъзнавам ситуацията "добри родители- проблемно дете". Наглед са добри, да. Но има една тънка възможност: да са непукисти, самовлюбени нарциси, за пред хората много префинени, но с нула способности за комуникация с дете.
Разбира се, ако някое от твоите съвършени за момента деца се беше оказало проблемно, тази тънка възможност щеше да бъде нерелевантна и обясненията щяха да бъдат съвсем други.

# 54
освен хилядите морални отговори: може или не може, как и какво следва?

# 55
  • София
Не може.

# 56
супер. поредна недомислица.

# 57
  • София
Според мен не е недомислица, но карай. Всеки с мнението си.

# 58
така е. кой изтеглил късата клечка - изтеглил.
хубава врата за измами и т.н.
бе общо-взето хубаво е.

# 59
  • София
Какви измами точно пък тук? Имаш дете, твое, биологично, и... точка. Твое си е.
Скрит текст:

Може да стане на някой друг само при осиновяване.  Но дори там май не се "погасяваше" изцяло биологичният произход. Мисля, че и при пълно осиновяване осиновеният наследява биологичния си родител, но може и да го бъркам това, карам по някакви смътни спомени.

Общи условия

Активация на акаунт