Да се откажеш от детето си

• 36 309
  • 87
  •   1
Отговори
# 30
И аз знам,че не може да се откажеш чрез държавен вестник от биологичното си дете.
Дори има закон,че не може и да оставиш без наследство.
Но,в България законите днес са едни утре други,че знае ли човек.

# 31
  • в моя свят на мир и любов
Имаше такава възможност по бай-Тошово време - отказваш се от детето си чрез Държавен вестник и вече не упражняваш родителски права върху него, също така то не ти е наследник. Хора всякакви.

Обаче най-ми е интересно как така 14 години никой не се е сетил за тази майка, че може би има нужда от помощ при отглеждането на детето, но сега всички се сещат да я обвиняват за недобрите грижи.

Всяка от нас, с добре подреден живот и подкрепящо я семейство, се чуди как така има жени на които родителството им е трудно.
И как така не са се сетили, че ще им е трудно преди да родят дете.

А случайно да ви хрумва, че да си родител не е нещо естествено и създадено от природата, а нещо което се учи и зависи от много, много фактори. Че понякога има жени, които се нуждаят от малко помощ, съвет и подкрепа.

# 32
Какво ли трябва да е изживяла тази майка?
По времето на соца,действително чрез държавен вестник можеше!
Никой не е застрахован и в случая се казва "Пази Боже!"

# 33
Знаеш ли, единственото , което ми  идва  на  ум  е, че може би майка ти е била осиновена и  в един момент  осиновителите  й са решили  да я разсиновят newsm78. Законът  допуска това. А ако е биологично дете на родителите си, умът ми не  побира постъпката  на  баба ти и дядо ти.

Извинявам се за репликата, но тези хора не са ми баба и дядо. Въпреки, че майка ми не е осиновена (знаеш ли колко е било разпространено осиновяването в България 40-те години?). Това, че са я изоставили изобщо не е единственото и най-страшното нещо, което са направили спрямо нея. Преди да стане случката с изгонването й на пътя, са взели обувките и зимните й дрехи, храната й. Живеела е в тяхна къща, заедно с брат си в близък град, където е имало средно училище. По този повод се е разболяла от пневмония, защото е ходила боса и гладна на училище. Училищното настоятелство първо й давало закуска като социално слаба /въпреки, че брат й ходел в същото училище и не бил/. Впоследствие я настанили в санаториум. и т.н., и т.н.

Майка ми 25 години не ги беше виждала и реши да минем по път след морето, да им представи двете си деца. Още ми е жив спомена: майка й се обрна към баща й и каза "Тази не искам да я виждам в къщата си!", а баща й ни даде буркан мед и ме погали по главата............ следват известен брой години ............... майка й орева орталъка да види "дъщеря си" преди да умре. Беше й приготвила и цяла стая с чеиз, заключена от години  ooooh!

# 34
  • до една звездичка
За радост българското законодателство НЕ разрешава подобни действия.

Това не е вярно, родителите на майка ми са се отказали от нея, когато е била на 13 години! Причината е била, защото е избягала от къщи и е отишла на лагер от училището на своя глава. Всичко това става чрез държавно постановление в Държавен вестник. Държавата я е "осиновила", избира й настойник и я настанява на своя издръжка в общежитие.

Айде, бе! Сериозно ли? И това по  бай Тошово време???
И то с държавно постановление? За пръв път  чувам държавно постановление  да се  издава  за  частен  случай. Освен това  Държавен  вестник   е орган  на законодателната  власт, а не  обслужва  частни  интереси.
Може и да  са се отказали от майка ти, но съм убедена, че това не е станало   по начина, по който  го  казваш. Не се заяждам, само уточнявам Peace

Колкото и да не ти се вярва, Бронте, аз също мога да го потвърдя! И то след Тошово време.
Вуйчото на моя баща се отказа от децата си. Именно в ДВ бе публикувано постановлението.

# 35
Какво да кажа  newsm78
И аз не ги разбирам тези хора.
Бях пуснала подобна тема, с тази разлика че ставаше въпрос за родители, които заради друга връзка преустановяват контактите с децата си. Но после съжалих ,че съм я пуснала, защото много хора преиначиха думите ми и започнаха да си вадят какви ли не изводи и да ми лепят разни етикети.  ooooh!

# 36
Не искам да спора напразно,но преди няколко месеца имаше статия в която се казваше,че бащата на известна личност иска да се откаже от него чрез държавен вестник.
И тогава коментара беше,че това е само нарицателно.
Но,мисля,че това не е най-важното.
Самия факт,че на някой му минава такава мисъл е гадно.

# 37
  • в дяволитите очички на моето тормозче
Не искам да спора напразно,но преди няколко месеца имаше статия в която се казваше,че бащата на известна личност иска да се откаже от него чрез държавен вестник.
И тогава коментара беше,че това е само нарицателно.

Да, същото  ни беше обяснено още в първи курс  от преподавателя  ни  по обща  теория на правото. Затова  приех   твърдението с недоверие. Но щом пък и втора съфорумка  го потвърди newsm78

# 38
Дано бащата да е по-добър от майката.

# 39
По бай Тошово време имаше точно такъв лаф 'Ще се откажа от теб чрез Държавен вестник.' Всъщност няма причина да не може това да се случи. Как майка на новородено дете го може? Или те са с привилегии?
Не знам какво може да подтикне една майка да направи и дори помисли подобно нещо. Искрено се надявам това да е било в сфера на шегата.

mimi 135, възпитанието не е най-елемнтарното нещо. Доста труд, търпение и усилия се хвърлят за да създадеш достоен човек.

Последна редакция: нд, 06 юни 2010, 00:32 от Raffaella Sanzio

# 40
Има случаи, в които поведението, грижата и любовта на родителите изобщо не повлияват лошотията на един човек.

Това е абсолютно вярно.Стига сте търсили причините само в родителите, те не са единствения фактор, влияещ в/у характера на едно дете.
А за отказването-ще иска да се отказва ами, какво да прави, ако я крадат, обиждат и създават само проблеми тя какво да прави, да си скубе косите и да си повтаря, че си го е заслужила ли?Егати мазохистката дето трябва да е!

# 41
В крайна сметка може или не може? За пълнолетни примерно. И обратното: пълнолетен от родител?

# 42
Имам бегла позната, която наскоро изпрати 7-годишният си син от първия си мъж да живее при него в друга държава. Тя живее с друг мъж в момента, има дете и от него. Живеят в София, стандартът им е добър, но детето беше изпратено доброволно и  набързо при бащата под претекст, че в София няма добри училища, нито добри спортни школи и изобщо в БГ не може да се живее и да се гледат деца.

Бащата е повторно женен за чужденка от трета страна и имат бебе. Тази чужда жена, която дори не говори един език с детето трябва да се грижи за него и да го гледа наред с нейното бебе. Родителите на майката знаят и аплодират решението.

Аз бях потресена като чух, не повярвах на ушите си. Те не са ми близки и не ме засягат техните решения, но това ми се стори чудовищно. Пълна абдикация от всякакви родителски задължения, чуване по скайп един път седмично и виждане един път годишно.

Не разбирам подобни майки, но явно такива съществуват. Вярвам, че има и такива, които биха се отказали законово от родителските си права стига да могат.

# 43
Много ми е странно мнението ти. Бащите са родители също. Ако майката не се чувства способна да даде на детето нормален живот, а бащата има повече възможности, не виждам причина той да се грижи за детето.
Разбирам мнението ти като майка, защото и аз бих била ужасена, ако не мога да съм с детето си, но в крайна сметка е важно какво е добре за него.
Втората жена не я мисли, повечето хора приемат нормално децата на партньорите си.
Има и наистина ужасни случаи на лошо и вредно родителстване. Повечето деца жертви, са жертви именно на близките си. Обикновено са от определен социален кръг тези случаи.

# 44
  • Пловдив
Имаше такава възможност по бай-Тошово време - отказваш се от детето си чрез Държавен вестник и вече не упражняваш родителски права върху него, също така то не ти е наследник. Хора всякакви.
Не, не е имало такава възможност за биологично дете. За осиновено има и сега - прекратяване на осиновяването.

Общи условия

Активация на акаунт