Помощ в търсенето на работа - 6

• 72 708
  • 722
  •   1
Отговори
# 450
  • по пътя на светлината
Да,това ме интересуваше....  bouquet

# 451
Didranad, много се надявам да си права, но малко ме съмнява в случая, защото става дума общо-взето за секретарска позиция, а всички знаем, че за там квалифицирани много ...

До момента са ме викали на 2 интервюта, където се канят абсолютно всички кандидати и на едно, където бях изпратила документи, но не ги бяха отворили, а случайно се оказа че с познати мога да си уредя интервю. Човекът съвсем откровено сподели, че за един ден е получил над 250 кандидатури и просто няма физическата възможност да ги изчете всичките. Е викнаха ме и на едно, защото кандидатурата ми била по-различно оформена от колкото на останалите. От всички кандидатствали по мейл бяха поканена само аз, а останалата купчина беше с кандидатури на "познати и приятели". Естествено, не ме взеха.
Опитах и с връзки, сами ми предложиха работата, без да се натискам, казаха ми, че ще се обадят до седмица да започвам, но ето, мина месец, а все още ни вест, ни кост. Звънях два пъти, повече ми се струва нахално да звъня, а и няма нищо да постигна с постоянно звънене в случая.

Само като си помисля, че с МИО (за английския и компютърната грамотност си знаем всички Laughing) и с 6-7 години стаж, работа с международни експерти по маркетинг и мениджмънт, участие и отработване на проект по европейски фондове и какво ли още не, не мога за секретарка да си намеря работа, направо ми се реве.  ooooh!
Само не ми казвайте, че съм прекалено квалифицирана и за това не ме вземат, защото за каквито и позиции да кандидатствам все тая...

Наоплаках се, само че защо не ми олеква???  

# 452
  • София
Момичета,някой знае ли как се подава сигнал до ,,Инспекцията по труда,, и възможно ли е сигнала да е анонимен?

Не може да останеш анонимна!
Аз писах мейл почти анонимно за моя работодател, на който никой не е обърнал внимание.
След това отидох директно в ИТ.
За да подадеш истински сигнал, от който да отидат на проверка, към бланката със случая пишеш и бланка с твоето име и ЕГН, и в тази бланка се съгласяваш те да бъдат оповестени на работодателя по тяхна преценка!
Това е положението!

# 453
  • по пътя на светлината
Ох....не Делянка,въпроса е да съм анонимна за въпросния работодател,аз нямам пряка връзка с него.

# 454
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
Irina_vas, толкова си права, та чак ме заболя.  Hug Това с избягване на прекалено квалифицираните кадри беше факт преди кризата, наистина. Сега логично е всеки "да си купи" (извинете за израза) служители, които да могат да поемат повече работа и да съвместяват и други длъжности и които след кризата да са готови и обучени за други позиции. Но е логично, а какво става на пазара е друго - няма далновидни мениджъри. В София нещата се случват така в някои големи фирми, пък и излизат добри работни места, но в другите градове наистина е страшно. Обяснението е само в кризата, многото безработни и "мениджъри", които мислят само в краткосрочен план. Сигурно и познати ги притискат, което е пълна глупост - да назначиш неподходящ "свой" човек и да го влачиш на гърба си, ако не ти върши работа, съответно да не можеш да го уволниш, за да не ти се обиди някой.
Дано имаш късмет да те оценят по-скоро. fingerscrossed
А иначе, действително добре оформените и подредени документи са от голямо значение при подбора за интервю.  Peace

# 455

Само не ми казвайте, че съм прекалено квалифицирана и за това не ме вземат, защото за каквито и позиции да кандидатствам все тая...

Наоплаках се, само че защо не ми олеква??? 
Аз си задавам същият въпрос. И аз се оплаквам,и не ми олеква. Явно не сме само ние на този хал.........В провинцията трябват яки връзки, другото е без значение.

# 456
Ако знаете на какво интервю ходих ... Чак яд ме хвана, че сиизгубих времето. В агенция за подбор на персонал. Събеседвахме си с девойката - 30-ина мин- ту на бг, ту на англ., попълване на регистрацонна карта - 10-ина мин., после тест за ниво на английски - още 30-ина мин. И като ми даде за превод от англ. на бг и в другата посока 4 писма по половин печатна страница всяко, на тема финанси, счетоводство, одит и пр. Преведох криво-ляво 2те, по едно за език и си тръгнах. Обясних, че тези термини не са ми ясни на БГ, камо-ли да ги превеждам без речник на и от англ. и освен това, да предупреждават, че едно интервю при тях отнема мин.2 часа  Shocked Да знаех да си пусна половин ден отпуска, а то .... Ясно, че резултата, ще е отрицателен, хвана ме яд, че си изгубих времето Sad

# 457
Ама и аз съм нахална Mr. Green
Реших, че няма какво да губя и по въпросната обява изпращам вече 6 пъти, пък дано им се набие в очите. Нямам какво да губя, пък и водя статистика за процеса и интензивността на кандидатстване. До тук, за няма и 24 часа кандидатурите са 440 #Crazy

# 458
Реших, че няма какво да губя и по въпросната обява изпращам вече 6 пъти, пък дано им се набие в очите. Нямам какво да губя, пък и водя статистика за процеса и интензивността на кандидатстване. До тук, за няма и 24 часа кандидатурите са 440 #Crazy
Пращаш 6 пъти сивито си за една и съща обява? Shocked
Пък аз се чудя защо има толкова много кандидати от джобса за 1 място.

# 459
Пращаш 6 пъти сивито си за една и съща обява? Shocked
Пък аз се чудя защо има толкова много кандидати от джобса за 1 място.
Точно така, но го правя за първи път, така че едва ли съм причината за многото кандидтури "от джобса за 1 място". И именно заради многото кандидатури и почти нулевата вероятност да прочетат моята, изпращам толкова пъти! От днес такъв ми е похода! Peace

# 460
Не го приемай като упрек Peace Просто се чудех дали си единствената, на която е хрумнал такъв подход.
Можете да споделяте и други трикове за това, кандидатурата ни да бъде разгледана и избрана за интервю

# 461
  • София
Не го приемай като упрек Peace Просто се чудех дали си единствената, на която е хрумнал такъв подход.
Можете да споделяте и други трикове за това, кандидатурата ни да бъде разгледана и избрана за интервю

Да не пускаш СВ в петък следобяд. Нито в понеделник сутрин на обявите от миналата седмица.
Следиш кои са най-новите обяви и пускаш от първите СВта.

# 462
Според мен,  изпращането на CV повече от веднъж за една позиция, е отчаян акт и не вярвам, че така ще ти обърнат внимание.
Единственият трик, за който се сещам, е документите за кандидатстване да бъдат много добре оформени-  CV-то да бъде прецизно написано и не прекалено дълго,  да съдържа само необходимата информация без абсолютно нищо излишно,  да няма празни непопълнени  полета,  да е написано с приятен за четене шрифт и подредено- информацията да е последователна и не на последно място- да има паспортен формат снимка. Ако за позицията има специфични изисквания,  на които смятате,  че отговаряте,  но не включвате като качества в CV-то,  напишете ги,  като наблегнете на тях. Мотивационното писмо също трябва да е перфектно написано- на висок стил,  последователно и не твърде дълго!
Ако обявата е написана на английски/ немски/ френски  е редно и CV-то и мотивационното писмо да са на съответния език. Ако е на български и няма изискване за документи на друг език,  то ги пратете на бг. Имам приятелка,  която кандидатстваше по всички възможни обяви (дори,  ако дадена фирма пуска едновременно 2-3 обяви за различни позиции) и изпращаше CV  само на английски- така звучало по-интелигентно ooooh! Познайте дали някога й се обадиха!

# 463
   Може и така да се приеме, но гледната ми точка е, че така нищо не губя. Така или иначе, шанса изобщо да ми прочетат автобиографията е около 1 към 40 (май оня виц за специалиста ЧР, който изхвърлил половината кандидатури в коша и казал, че къръци не му трябват си е чистата истина).
   Ако се им се набия в очите, някои ще решат че е отчаян ход, други предполагам, че съм нахална, трети, че съм намерила нов подход (знам ли аз колко е нов, де), но при всички положения ще предизвикам интерес някакъв (няма лоша реклама) и вероятността да ми прочетат документите е вече поне 50%. А от там нататък ... каквото решат.
   Направила съм всичко възможно според изброените да оформя документите както трябва: =Автобиография преработвам (или поне преглеждам) за всяко място, за което кандидатствам. Общо 2 стр. в табличен вид - европейски формат. Винаги съм смятала, че таблици се четат по-лесно от стандартен текст.
=Ако се изисква мотивационно писмо го пиша ново всеки път (е, има голямо сходство между тях, все пак автора е един, тематиката - също), но са далече от клишетата в нета. Използвам нестандартен шрифт, поне 14, за да се чете лесно. Гледам изреченията да не са много дълги. Почти всяко е оформено като нов абзац. Ако има упоменато лице за контакт или мога да намеря име, задължително адресирам писмото.  Мотивационното ми писмо никога не надвишава една страница, заедно със задължителните му реквизити.
=Ако мога да намеря телефон, задължително след седмица звъня.
=И още нещо - никога не пращам празен мейл с прикачени файлове. Винаги пиша текст. Ако е директно в jobs.bg е нещо кратко - за какво кандидатствам, какви документи още имам готовност да предоставя и т.н. в зависимост от длъжността и накрая изразявам увереност, че ще обсъдим кандидатурата ми в личен разговор. Ако е на мейл, понякога копирам цялото мотивационно писмо.
   Повече от това не мога да направя, за да се харесам. Затова си зададох въпроса какво да направя, за да ми прочетат кандидатурата, при положение, че получават толкова много и ги преглеждат през 5 през 10 или и аз не знам през колко. Ако е някоя голяма фирма, която има цял отдел, занимаващ се с подбор на персонала, мога да разчитам, че ще прочетат всички мейли, но ако разчитам някой, който върши това по съвместителство, да прочете по 400 автобиографии и мотивационни писма на ден, просто няма как да стане.

# 464
И аз правя почти същото, но засега никой не се е обадил. А имаше позиции, които дословно отговаряха на опита и образованието ми, които са малко специфични.
Може би трябва да им теглим по една псувня в събджекта на имейла, че някой все пак да отвори да види кой го псува и става ли за нещо /това в кръга на шегата, естествено/.

Общи условия

Активация на акаунт