Машина за хляб-33 част

• 96 055
  • 734
  •   1
Отговори
# 660
  • Варна
Благодаря!   bouquet

# 661
  • Бургас
Уф, аз се отказвам вече от опитите да ям хубав царевичен хляб Crossing Arms Вчера беше поредния ми опит и то по качествена изпитана технология (дядо Хаджи  bouquet), ама тц и тц Tired Смесих си 150гр царевично брашно с около 150-160мл вряла вода и разбърках на кашичка. Докато изстиваше, забърках в машинката 350гр бяло брашно с останалата вода (пак 150-160мл, но хладка) и оставих за двадесетина минути. После добавих царевичната кашичка, 4 с.л. олио, 1 1/2 ч.л. сол, 1 с.л. захар, 7гр суха мая и в процеса на месене още 3-4 с.л. брашно докато спре да маже и стане хубава стегната, но мека топка. Добавките ми бяха малко ким и куркума (тя пък не че се видя), малко слънчогледови и малко тиквени семки. Стана си хубава топка, втаса си чудесно, опече се добре и тъкмо потривах доволно ръчици... Но дойде моментът на разрязването и дегустацията и... пак си е ронлив и суховат като бисквита хлябът Crossing Arms Яд ме е като знам колко ми е бил вкусен купешкия царевичен хляб, но кой знае колко облагородители има там, за да е такъв ефектът Tired

Иначе ето го:

# 662
  • До хладилника, който обичам
Царевичният хляб по принцип е ронлив - добрият купешки царевичен хляб също.

Тесто за милинки изпитано ще ми подскаже ли някой?

# 663
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
И аз се нареждам да чакам съвет за милинки. Моя колежка ги прави по рецептата за тутманик, като вместо кофичка кисело мляко слага половин литър прясно мляко, но не съм пробвала и не гарантирам.

Да се похваля със страхотни мекици - ползвах рецептата за тесто за тутманик на Кашарел (търсих и като не намерих специална рецепта за мекици). Станаха много крехки и вкусни. Дето се вика, "избих рибата". Това тесто е уникално за тутманик, сега го "открих" и за мекички.   bouquet

# 664
Преди години правих милинки по рецепта на приятелка-готвачка.По спомени - 1/2коф. кисело мляко и толкова вода -един вид айрян, естествено мая, сол, захар, яйцето не е задължително, но може 1. Предварително се разтопява половин пакет от големите маргарин или масло в тавата и след като е поизстинало отгоре се нареждат топчета от тестото.След втасване, се заливат с останалото разтопено масло(маргарин) и се пекат. Обаче някъде четох, че в заливката отгоре слагат и брашно плюс сол, някои яйца и сирене, абе както ви хареса.Може и кашкавалче за разкош. Важното е тестото да е мекичко, за да станат пухкави. Май не съм много полезна... Embarassed

# 665
  • София
... Но дойде моментът на разрязването и дегустацията и... пак си е ронлив и суховат като бисквита хлябът Crossing Arms Яд ме е като знам колко ми е бил вкусен купешкия царевичен хляб, но кой знае колко облагородители има там, за да е такъв ефектът Tired

Така е при царевичния хляб. По принцип царевичното брашно "изсушава" хляба (дърпа много от влагата), а и в действителност в голяма част от царевичните хлябове продавани по магазините има един куп подобрители и добавки. Аз разбира се съм публикувал рецепта, която да улесни омесването, но си имам моите изключения и царевичния хляб го правя по принцип с консистенцията на хляба без кори на Пина (НО ! това са си мои експерименти, които съм преценил да не ги споделям на този етап).

По принип у нас царевичния хляб го правим за да си правим после брускети (ако остане де щото той като е топъл си е много вкусен) та нас ни устройва да е малко по - сух.

Ако искате опитайте следващия път да оставите тестото една идея по-мокро още повече, че вие добавяте ядки, които поемат част от влагата (или пък накиснете самите ядки във вода преди да ги добавите).

Сега ... извън темата за машината (понеже тук вече си стана и тема за обсъждане на технологията на месенето) ви предлагам да опитате да си направите содена царевична питка, като се стремите да гоните консистенция малко по гъста от кексово тесто. Сложете каквито си искате подправки (тези питки искат подправки). НО ! Подправките ги залейте с вряла вода (направете ги демек като чай) изчакайте ги да се охладят и тогава ги прибавете към тестотото. Спокойно може да ползвате и бакпулвер да добавите едно или две яйца и две три супени лъжици кисело мляко. Няма да втасвате тестото, печете направо като кекс.

Другия вариант е да намерите реептата за хляба без кора на Пина (мисля, че тя го нарече италиански хляб) и да заместите част от бялото брашно  с до 15 % царевично брашно. После във фазата, когато ще оформяте тестото за да го сложите във формите за печене работете със смес от финно царевично и бяло брашно.

# 666
  • София
Здравейте, да се "похваля" и аз каква тухличка оформих от пълнозърнесто ръжено брашно на Техра в което има и млечно-кисела закваска - твърда, но тънка и елегантна като френска манекенка  Laughing. Карах по рецептата на опаковката, според която не се добавя друг вид брашно, само вода, сол, захар, мая и мазнина. Резултата е повече от плачевен. Следващият път - ще следвам класиката.

Последна редакция: вт, 10 авг 2010, 16:35 от баба Станислава

# 667
Колко време помни програмата една  машина  Thinking Thinking Thinking,защото изключих моята преди около 20 мин и още помни,а искам да пусна друга програма .

# 668
  • До хладилника, който обичам
Колко време помни програмата една  машина  Thinking Thinking Thinking,защото изключих моята преди около 20 мин и още помни,а искам да пусна друга програма .
Изключи от голямото копче или от контакта - така ще изтриеш всякакви спомени Laughing

# 669
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
Колко време помни програмата една  машина  Thinking Thinking Thinking,защото изключих моята преди около 20 мин и още помни,а искам да пусна друга програма .
Задръж малко копчето за старт и ще се нулира (поне моята НЕО действа така).  Naughty

Бабо Станислава, и аз правих ръжена тухла от брашното на Техра. После споделих тук, в темата, и оттогава си го смесвам с бяло брашно и става хубаво хлебче. Няма друг начин. Нищо, че на рецептата на опаковката е само с пълнозърнесто ръжено.

# 670
  • Бургас
Когато и да съм пробвала да правя хляб от брашната и смеските на Техра, спазвайки техните си рецепти, винаги резултатът е бил с тухлена консистенция и вид и затова Stop Ползвам си ги, но си ги меся по мои си рецепти и то с бяло брашънце в добавка Peace

Дядо Хаджи   bouquet - ще пробвам пак - така или иначе имам още да оползотворявам царевично брашно, та докато свърши пакета или ще докарам нещо или поне ще го бастисам да не стои Twisted Evil Какво да правя като ми е зажадняло небцето хем за мекичко и пухкаво хлебче, ама хем да е жълтичко и с вкус на царевичка, хем натуралничко да е... нахално е, ама му се ще Blush Ще пробвам с на Пина рецептата, ще пробвам и като питка, ама малко по-нататък, че иначе ще ме целят с екпериментите, а те нъл са малко твърдички hahaha

# 671
Изключи от голямото копче или от контакта - така ще изтриеш всякакви спомени Laughing
Не стана,явно са я поили с гинко билоба. hahaha hahaha hahaha

Задръж малко копчето за старт и ще се нулира (поне моята НЕО действа така).  Naughty

.

Така обаче стана. Благодаря на всички   bouquet  bouquet  bouquet .

# 672
Брадатке, бях пускала една рецепта за царевичен хляб в темата с рецептите. Не е моя, бях я взела отнякъде, и отдавна не съм я правила, но беше доста сполучлива. Тя принципно не е за машина, но аз там правих хляба. Ако искаш пробвай я като последен шанс Hug....

# 673
  • Бургас
Полинко, ми ти таман 3 рецепти с царевично брашно си напускала, доколкото помня (някъде към 10 страница май бяха) - коя е доста сполучливата, ще те замоля да се сетиш Crazy

# 674
Полинко, ми ти таман 3 рецепти с царевично брашно си напускала, доколкото помня (някъде към 10 страница май бяха) - коя е доста сполучливата, ще те замоля да се сетиш Crazy

На Йоана мисля, че беше newsm78
Ще пуснеш ли линк, че не ми се търси newsm43

Общи условия

Активация на акаунт