за менюто в детската кухня?

• 7 616
  • 55
  •   1
Отговори
  • София
здравейте!искам да ви попитам дали някой може да ми даде линк или поне горе долу да ми каже какво е менюто в детските кухни,и да ви попитам как според е вас е по добре да се възползвам ли или да си му готвя вкъщи,но говоря за по натам че все още е малък.а допреди малко като се ровех тук там попаднах на това http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=468694 какво мислите?

# 1
  • София
Може да видиш менюто в сайтовете на частните ДК:

Детска кухня "Ян Бибиян" - София

Детски кухни "Ози" - София

Детски кухни "Junior Menu" - София

Детска кухня "Хер Бебе" - София

Кухнята на мама Люси-София

Частна детска кухня "Първа лъжичка"-Пловдив

Частна детска кухня "Експресно"-Пловдив

Първа частна детска кухня Лакомник-Варна

Частна детска кухня VIP Бебе-Варна

Както виждаш-различно е. В общинските кухни-също.
Няма как да решиш дали храната в определена кухня ти харесва, ако не пробваш. От кухня до кухня разликите са големи.
Аз вземах храна от общинска ДК, но бях напълно доволна от качеството. От други две-не бях, затова ги спрях.

# 2
здравейте,  аз също ползвах общинска детска кухня и съм много доволна. В София закачат менюто за седмицата в пунктовете за вземане на храна, така че можете там да видите седмичното меню.

# 3
Като цяло супата и второто са вкусни, но кражбите на персонала се прикриват с натъпкване на брашно. За десертите сама виждаш, аз лично захар не съм давала до 2 г., така че подобно меню ми е неприемливо. Освен това десертът в 99% от дните е нишесте. Е, да, днес с червен оцветител, утре зелен, после жълт и се започват едни гръмки имена "Крема Малина", "Десерт Киви" и т.н., голямо разноообразие ... от оцветители ...

Никакъв проблем няма да имаш, ако готвиш вкъщи. Както ще видиш от менютата, ще разбереш, че нищо сложно няма, най-обикновени манджи, които правите за цялото семейство, само преди подправките ще отделяш по една порция за детето  Simple Smile пък и е повод да се храните всички здравословно и разнообразно  Peace

# 4
  • софия
На синът ми му взимам храна от държавната кухня и съм много доволна.
В нашата кухня изобщо не прекаляват със захарта в десертите,а и са изцяло млечни.
Млякото определено не е пренебрегнато,в повечето случаи го има в две от ястията.
Риба наистина не дават най-често,но поне два пъти месечно я има в менюто.

# 5
  • Sofia
Аз ползвах държавна кухня и съм доволна и от менюто (като разнообразие) и от качеството и състава на храната. Е случваше се понякога някоя несполучлива манджа, но то и в къщи се случва. Нямам впечатление да е било мазно, нито десертите да са били прекалено сладки. И съм много скептична към тези норми по една проста причина. Тази кухня е за деца от 10 мес до 3 год - нали се сещаш, че нормите на 10 мес и на 3 год са съвсем различни. Няма как да отговаря на нормите за всяка възраст при положение, че храната и порциите са еднакви за всички. И друго нещо - нормите за хранене са дневни (няма норма за обяд и норма за вечеря). ДК е предвидена за 1 хранене - обяд. Останалото се компенсира в другите хранения. Това което всички правим (и аз включително  Embarassed) -  да даваме манджата на обяд, десерта следобед и супата за вечеря не е правилно по принцип. Но това си е наш проблем, не на кухнята.  Риба в нашата изобщо не готвеха, но аз и не искам ако не съм си я обезкостила лично. Риба давах събота и неделя. Така че моят съвет е, ако имаш възможност възползвай се. Особено лятото по-добре да изведеш детето отколкото да седиш вкъщи да готвиш. Пък и в къщи никога не можеш да му осигуриш такова разнообразие.

# 6
Пък и в къщи никога не можеш да му осигуриш такова разнообразие.
Това не е вярно Wink.
Можеш да осигуриш много по-голямо разнообразие, с много по-качествени продукти, ако готвиш у дома.
И не отнема чак толкова време, въпрос на организация е.

Към авторката - когато дойде време за кухня можеш да опиташ. Ако ти допадне храната и детето ти я яде, би могла да вземаш.

# 7
Разнообразието е проблем, ако в семейството се яде нездравословна храна, нашето меню е перфектно за детска кухня, т.е. никакви промени не сме правили, просто отсипвахме порция преди подправките.

# 8
  • София
Разнообразието е проблем, ако в семейството се яде нездравословна храна, нашето меню е перфектно за детска кухня, т.е. никакви промени не сме правили, просто отсипвахме порция преди подправките.
Да разбирам ли, че всеки ден готвиш при това положение?
Аз работя (дори и сега когато съм в отпуск) и не мога да си позволя да седя всеки ден до печката за 3 вида ястия - супа, манджа и десерт. Да не говорим, че готвенето изобщо не ми е страст Wink

Иначе два дни взимам от държавна кухня (защото сме в провинцията за лятото и тук няма частна). В общи линии не виждам особена разлика. Освен може би в това, че всичко е малко по-воднисто от необходимото. А като разнообразие частната кухня си въртеше 15-ина вида манджи  Peace

# 9
  • София
Аз работя (дори и сега когато съм в отпуск) и не мога да си позволя да седя всеки ден до печката за 3 вида ястия - супа, манджа и десерт. Да не говорим, че готвенето изобщо не ми е страст Wink

Изобщо не е нужно даже да яде супа, второ и десерт.
Аз не готвя всеки ден, защото не е и нужно. Едно ястие се яде поне два дена, така че и детето си яде от него.

# 10
  • София
Аз не готвя всеки ден, защото не е и нужно. Едно ястие се яде поне два дена, така че и детето си яде от него.
Явно моите критерии и представи за разнообразие са различни  Peace
Ако ще давам на детето една манджа 2 дни, значи добре съм се ориентирала към детската кухня.

# 11
  • София
Явно моите критерии и представи за разнообразие са различни  Peace
Ако ще давам на детето една манджа 2 дни, значи добре съм се ориентирала към детската кухня.

Що? У вас по един път ли се яде една манджа?
Това е най-малкото непрактично.
А детето през деня е на градина и нищо му няма, че две вечери ще яде едно и също.

# 12
  • София
Моето дете не го приеха в яслата.
Иначе мъжът ми може да яде една манджа по 3-4 дни, но за детето не важи това правило  Peace Така съм преценила - всеки ден да е различно.

# 13
Пък и в къщи никога не можеш да му осигуриш такова разнообразие.
Това не е вярно Wink.
Можеш да осигуриш много по-голямо разнообразие, с много по-качествени продукти, ако готвиш у дома.
И не отнема чак толкова време, въпрос на организация е.

Към авторката - когато дойде време за кухня можеш да опиташ. Ако ти допадне храната и детето ти я яде, би могла да вземаш.

И аз мисля,че разнообразието е в пъти по-голямо у дома и ,че храната от "общ казан" не ми се връзва с детско хранене. Много е говорено по тези теми и в архива има няколко скорошни такива.

# 14
Аз работя (дори и сега когато съм в отпуск) и не мога да си позволя да седя всеки ден до печката за 3 вида ястия - супа, манджа и десерт. Да не говорим, че готвенето изобщо не ми е страст Wink ...

Е добре де, тя тая деткса кухня е до време, после какво ще правиш? Simple Smile
У нас детето ми не яде по 3 манджи на хранене, хич не приветствам идеята за повече от едно меню, в градината няма начин да го променя, но у нас мога Mr. Green
Иначе задължително се яде прясно сготвена храна вкъщи, рядко дояждаме - в почивните дни, ако е останало след гости, за които сме готвили по-голямо количество.
В една друга тема писах, няма никакво висене пред печката. Заклко време се прави пиле с ориз? 5 мин., за колко се прави риба на фурна? 2 мин. и т.н. Печенето не го броя, то самО се справя. И по-бавните манжди не могат да минат 15 мин., толкова мисля, че всеки човек може да отдели на ден.
Освен това не живея сама, двама възрастни сме у нас, редуваме се. Аз също не обичам да готвя, но откакто детето го има промених хранителната си култура.

Общи условия

Активация на акаунт