Майчинството счетоводно - 31

• 35 782
  • 752
  •   1
Отговори
# 60
Viva 123, благодаря ти, но пак не ми стана ясно след като станат 6мес. стаж от тогава нататък ли се плаща болничен или като станат 6мес. ще ми изплатят за времето назад през което съм в болничен. Защото сега съм в четвърти месец и ако е от 6-тия месец нататък няма никакъв смисъл, защото докато ги натрупам аз вече ще съм излязла в майчинство newsm78. А докато съм евентуално в болничен работодателят внася ли осигуровки и данъци за мен или е като по време на майчинството само здравните? Извинявам се за глупавите въпроси, но хич не съм наясно.

# 61
  • София-Младост
Viva 123, благодаря ти, но пак не ми стана ясно след като станат 6мес. стаж от тогава нататък ли се плаща болничен или като станат 6мес. ще ми изплатят за времето назад през което съм в болничен. Защото сега съм в четвърти месец и ако е от 6-тия месец нататък няма никакъв смисъл, защото докато ги натрупам аз вече ще съм излязла в майчинство newsm78. А докато съм евентуално в болничен работодателят внася ли осигуровки и данъци за мен или е като по време на майчинството само здравните? Извинявам се за глупавите въпроси, но хич не съм наясно.
Тя Lady Brinne вече ти го написа, нищо със задна дата не ти се изплаща. Натрупваш стажа и от тогава започва да ти се изплаща обезщетение. Докато си в болничен работодателя внася само здравна вноска. Други осигуровки и данъци не се внасят, времето се зачита за трудов и осигурителен стаж.

# 62
  • гр.ВАРНА мммм... някъде на гребена на вълната
Здравейте,мили дами,искам много набързо да ви питам нещо,може би назад във темите има отговор точно на този въпрос,но аз нямам нужното време да чета,за което се изввинявам предварително.
Току що и се обади счетоводителката на фирмата в която работех преди да родя и ми каза,че искат чрез разрешение на инспекцията по труда да ме съкратят.До тук добре,но втората година от моето майчин ство изтича на 05.01.2011 година,ако те сега ме съкратят,аз след изтичането какво правя тоест какви са ми правата,мога ли да отида на борсата например?Надявам се,че много преди това ще съм почнала работа,но все пак да питам,че много ми е притеснено.
Предварително ви благодаря за труда,който полагате за такива като нас.  bouquet

# 63
  • София - Бургас
Здравейте ,
Искам първо да ви се оплача и после да попитам.
Значи , съобщих на Шефа ми , че очаквам бебе, той Уж се зарадва и след няма и две седмици ме извика да ми каже , че не иска да ме уволнява и че за него няма проблем да изляза в болничен до края.Демек избирай си.
Аз от както разбрах , че съм бременна си вдигнах осигуровките, счетоводителката ми направи сметка какви парички ще взимам за майчинството , но когато се случи това ми дойде като гръм от ясно небе и счети пак го накарах да смята ако изляза в непрекъснат болничен до края/ разбрах тук от форумите че ни се полагат 180 дни/ какво ще взимам за болничните и после за майчинството.Цифрите които ми даде бяха чудесни Simple Smile при положение че сега си давам цялата заплата за осигуровки , болничните се равняват на повече дори и от заплатата ми.

Та сега за питането , онзи ден чух че са приели закона за 3-те дни от болничните да се плащат от работодателя, които влизал в сила от 01.07.Ако наистина стане така как ще се промени изчислението на болничните и майчинството след това.
И още нещо счетоводителката ми смята от 6-те месеца назад парите - 6131 , дели на 123 дена - 49.85 ср.дневно и после х 20 = 997 лв. Казва ето това ще взимаш като болничен.Тъй като съм тома неверни , прочетох в нета че се изплащат 90 % от тези пари.
И не знам в крайна сметка какво ще взимам.

Преди няколко поста видях , че беше коментирано рязка промяна в дохода, при мен също не е много плавни. имам 3 месеца на минимална/250-270-420/, после 2 или два на 1000 , и после до днешна дата 1640 лв.
Това дали ще се отрази на сметките, ли дали ще се усъмнят в НОИ.

Ох олях се  Simple Smile
Мерси предварително Simple Smile

# 64
  • София-Младост
Здравейте,мили дами,искам много набързо да ви питам нещо,може би назад във темите има отговор точно на този въпрос,но аз нямам нужното време да чета,за което се изввинявам предварително.
Току що и се обади счетоводителката на фирмата в която работех преди да родя и ми каза,че искат чрез разрешение на инспекцията по труда да ме съкратят.До тук добре,но втората година от моето майчин ство изтича на 05.01.2011 година,ако те сега ме съкратят,аз след изтичането какво правя тоест какви са ми правата,мога ли да отида на борсата например?Надявам се,че много преди това ще съм почнала работа,но все пак да питам,че много ми е притеснено.
Предварително ви благодаря за труда,който полагате за такива като нас.  bouquet
За съжаление има положения, при които с разрешение на ИТ могат да го направят. Да, можеш да отидеш на борсата.

# 65
  • гр.ВАРНА мммм... някъде на гребена на вълната
Благодаря ти  АЛА-БАЛА  bouquet

# 66
  • Пловдив
geri-meri(popins) ,ако те съкратят,оставаш без майчинство от момента на съкращаване.А не от 2 г на детето.Намираш си друга фирма фиктивно и от там излизаш в майчинство.А след 2 г на борсата

# 67
  • В полите на Пирин планина
Reason тези сметки са наполовина. Освен, че се изчислява 90 % от въпросната сума, то тя се сравнява и със среднодневно нетно възнаграждение на лицето / за подробности - първи пост на темата /. За промените в начина на определяне на обезщетенията няма да коментирам, без да видя обнародваното в ДВ..
За резките промени в осиг. доход проблемът не е, че НОИ нещо ще се усъмни  newsm78, а че ако сега излезеш в болничен в една част от базата ще влизат ниски суми и това ще намали бъдещите обезщетения.

# 68
Тя Lady Brinne вече ти го написа, нищо със задна дата не ти се изплаща. Натрупваш стажа и от тогава започва да ти се изплаща обезщетение. Докато си в болничен работодателя внася само здравна вноска. Други осигуровки и данъци не се внасят, времето се зачита за трудов и осигурителен стаж.

Не бях видяла отговора на  Lady Brinne, извинявам се. Благодаря на всички за бързите отговори, много ми помогнахте  bouquet.Значи все пак има смисъл да взема болнични поне ще си спестя данъците и осигуровките.

# 69
  • София
Момичета,нали ако ползвам болничен 180 дни,след това за майчинството те ще ми влязат в изчисленията като заплата за тези 6 месеца,т.е. за НОИ има ли някакво значение като ми изчислява майчинството дали съм била на работа или в болнични или тях ги интересуват само сумите,които съм получавала?

# 70
  • В полите на Пирин планина
Момичета,нали ако ползвам болничен 180 дни,след това за майчинството те ще ми влязат в изчисленията като заплата за тези 6 месеца,т.е. за НОИ има ли някакво значение като ми изчислява майчинството дали съм била на работа или в болнични или тях ги интересуват само сумите,които съм получавала?

Ако въпросът ти е дали времето в болничен се зачита за осигурителен стаж, то - да, зачита се. Освен това и доходът, от който е изчислено обезщетението за това време влиза в базата за нови болнични. НОИ формират изчисленията си на база данните от осигурените лица и техните работодатели.

# 71
  • София

Ако въпросът ти е дали времето в болничен се зачита за осигурителен стаж, то - да, зачита се. Освен това и доходът, от който е изчислено обезщетението за това време влиза в базата за нови болнични. НОИ формират изчисленията си на база данните от осигурените лица и техните работодатели.
Да,точно това имах впредвид,много благодаря за отговора Hug

# 72
  • Varna
Здравейте, момичета! Благодаря предварително, т.к. сте компетентни и помагате на всички ни!
Въпроса ми е следния: бременна съм в 4 месец / безработна от почти година и с 8 години трудов стаж преди това/ и от този месец ще се водя на трудов договор във фирма на познати за да не загубя право на майчинство живот и здраве. Мога ли още от следващия месец примерно да започна да се възползвам от болнични / преди болничния 45 дни/ и да получавам някакви парички?
Благодаря предварително!  bouquet

# 73
Здравейте, момичета! Благодаря предварително, т.к. сте компетентни и помагате на всички ни!
Въпроса ми е следния: бременна съм в 4 месец / безработна от почти година и с 8 години трудов стаж преди това/ и от този месец ще се водя на трудов договор във фирма на познати за да не загубя право на майчинство живот и здраве. Мога ли още от следващия месец примерно да започна да се възползвам от болнични / преди болничния 45 дни/ и да получавам някакви парички?
Благодаря предварително!  bouquet
Да, можеш.  Ще получаваш обаче малко пари, а после минимално майчинство.

# 74
здр.мами.имам 1 въпрос. аз съм бременна в 6 седм.безработна съм от доста време, но имам стаж 2г.10м. преди това.завърших право.как мога да си плащам осигуровки, така че да ми се води ю стаж докато съм по майчинство.към всяка ли фирма мога да се запиша като юристконсулт например или как стоят нещата,ако някой може да ме посъветва. пък и да си плащам по- високи осигуровки ,та да вземам повече парички след раждането живот и здраве,че 240лв. не стигат до никъде.мерси предварително ако някой откликне.малко объркано стана но с толкова много въпроси и хормони.......сори Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт