Майчинството счетоводно - 31

• 36 395
  • 752
  •   1
Отговори
# 105
  • София
А могат ли да ми прекратят договора? Не съм ли в заварено положение.Чела съм,че когато има майка във фирмата,която е по майчинство,не могат да я освободят.... Tired ох...ебаси и късмет...
а горе-долу колко ще е обезщетението...

Последна редакция: вт, 22 юни 2010, 18:54 от BeBoRanChe

# 106
Здравейте, първо искам да ви поздравя за труда, който полагате в тази тема и помагате на майките.
Имам следното питане - по време на неплатения отпуск за гледане на дете, само здравни осигуровки ли се плащат и за сметка на работодателя ли са? Ако тези 6м. неплатен са непосредствено преди излизане във второ майчинство /като преди тях имам още 6м. работени/ на каква база се изчислява майчинството? Имам ли право да се самоосигурявам през тези 6м неплатен?

# 107
  • София-Младост
Здравейте, първо искам да ви поздравя за труда, който полагате в тази тема и помагате на майките.
Имам следното питане - по време на неплатения отпуск за гледане на дете, само здравни осигуровки ли се плащат и за сметка на работодателя ли са? Ако тези 6м. неплатен са непосредствено преди излизане във второ майчинство /като преди тях имам още 6м. работени/ на каква база се изчислява майчинството? Имам ли право да се самоосигурявам през тези 6м неплатен?
По време на неплатен отпуск за дете до 8г. възраст, чл.167а КТ, осигурителни вноски не се далъжат,само здравни, които са за сметка на работодателя. Времето на този неплатен се зачита за трудов и осигурителен стаж. За времето на неплатен, влизащ в базата за обезщетение за болничен се взима МРЗ за страната към момента.

# 108
А могат ли да ми прекратят договора? Не съм ли в заварено положение.Чела съм,че когато има майка във фирмата,която е по майчинство,не могат да я освободят.... Tired ох...ебаси и късмет...
а горе-долу колко ще е обезщетението...
Мисля, че могат щом спират дейност. Ще вземат разрешение от Инспекция по труда и ще те съкратят.

# 109
Здравейте! Ситуацията ми е следната : студентка съм , остана ми само държавния изпит, нямам стаж и чакаме бебче... питанката е следната - имам ли право на майчинство , какво по - точно .... нищо не ми е ясно ...  Embarassed

# 110
  • Пловдив
Здравейте! Ситуацията ми е следната : студентка съм , остана ми само държавния изпит, нямам стаж и чакаме бебче... питанката е следната - имам ли право на майчинство , какво по - точно .... нищо не ми е ясно ...  Embarassed

ако отговаряш на изискванията за доход 350 лв бруто на човек,ще взимаш социално майчинство 100 лв на месец за едно година.също има помощ за бременност 150лв,помощ за раждане 250 лв и детски надбавки 35 лв.питай за всичко това в социална служба
ако в уверението ти от университета,пише че си редовен студент /което ме съмнява,защото си оставила само държавния/,ще имаш право и на помощта за студенти 2880 лв еднократно-пак питай в соц служба

# 111
Благодаря, ала-бала!

# 112
Здравейте! Дъщеря ми навърши 1 година на 5 май, на 10 май 2009 ми беше термина, своевременно съм подала заявлението за ползване на майчинство до 2-годишна възраст. Но ми прави впечатление, че все още нищо не е представено в НОИ (проверявам в сайта). Интересува ме има ли срок, в който работодателят ми е длъжен да представи заявлението в НОИ, и ако той бъде пропуснат - какво става? Чрез съдебни искове ли доказвам, че аз съм спазила сроковете?!?

# 113
Здравейте! Дъщеря ми навърши 1 година на 5 май, на 10 май 2009 ми беше термина, своевременно съм подала заявлението за ползване на майчинство до 2-годишна възраст. Но ми прави впечатление, че все още нищо не е представено в НОИ (проверявам в сайта). Интересува ме има ли срок, в който работодателят ми е длъжен да представи заявлението в НОИ, и ако той бъде пропуснат - какво става? Чрез съдебни искове ли доказвам, че аз съм спазила сроковете?!?
Документите се представят в НОИ след като се изчислят заплатите за месеца и се подадат данни в НАП. Срока за начисляване и внасяне на осигуровките за мес. Май е до края на мес. Юни. Тогава се подават и данни в НАП. До два дена след това се носят документи в НОИ. Кога ще представят твоите зависи от това кога ви се изплащат заплатите.

# 114
 Thinking Viva_123, проблемът е че при нас заплатите за месец май се изплащат до 5-то число на юни, преди болничните са ми били представяни още в началото на месеца, а сега е вече 22 и нищо ... притеснява ме да не са "забравили" несъзнателно или умишлено и ме интересува по какъв начин мога да си търся правата.   bouquet Благодаря за отговора предварително.

# 115
Thinking Viva_123, проблемът е че при нас заплатите за месец май се изплащат до 5-то число на юни, преди болничните са ми били представяни още в началото на месеца, а сега е вече 22 и нищо ... притеснява ме да не са "забравили" несъзнателно или умишлено и ме интересува по какъв начин мога да си търся правата.   bouquet Благодаря за отговора предварително.
Мажеш да си пуснеш жалба в НОИ с/у работодателя, че ти забавя представянето на документите. Те ще проверят и ще ги задължат дати ги представят. Евентуално някаква глоба, но ме съмнява.

# 116
Здравейте,милимомичета!
Имам един въпрос Hug.
Ако майчинството ми е прекратено преди 410-я ден поради връщане на работа, имам ли право след навършване на 1 год. на детето, да  прехвърля остатъка от 1 до 2 год. на майка ми?
Тя е пенсионер и знам, че трябва да е назначена на 8 ч. трудов договор, но за какъв период предварително, за да е законно всичко? Детето няма да посещава ясла.
Предварително благодаря Hug!

# 117
  • София-Младост
Мажеш да си пуснеш жалба в НОИ с/у работодателя, че ти забавя представянето на документите. Те ще проверят и ще ги задължат дати ги представят. Евентуално някаква глоба, но ме съмнява.
Но преди това, защо просто не се обадиш и да попиташ какво става:)

Здравейте,милимомичета!
Имам един въпрос Hug.
Ако майчинството ми е прекратено преди 410-я ден поради връщане на работа, имам ли право след навършване на 1 год. на детето, да  прехвърля остатъка от 1 до 2 год. на майка ми?
Тя е пенсионер и знам, че трябва да е назначена на 8 ч. трудов договор, но за какъв период предварително, за да е законно всичко? Детето няма да посещава ясла.
Предварително благодаря Hug!
Имаш право, бабата може и на 4 часа да работи, условието е да е осигурена, а не на колко часа. Само не съм сигурна дали трябва да има някакво ползване от теб на въпросния отпуск, но мисля, че не е задължително. Бабата поне за ден-два трябва да  е назначена, преди прехвърлянето.

# 118
Ала-Бала, благодаря  bouquet!
Аз мислех да я назначаваме един месец предварително. Сигурна ли си, че не е необходим цял месец newsm78?
А какво означава ползване от мен?

# 119
bibona, щом проверяващ в сайта значи имаш ПИК, виж дали ти се е появило социално осигуряване за месец Май, ако да просто им се обади може и да са пропуснали да ти занесат документите

Общи условия

Активация на акаунт