Майчинството счетоводно - 31

• 36 111
  • 752
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте майчета, много се надявам някоя от вас да може да ми помогне, защото се чуствам в страшна безисходица. И така въпроса ми е следния- дъщеря ми е ве4е на десет месеца, работя в една известна фирма/ няма да споменавам имена/ и сам добре усигорена, всички вноски на усигоровки са ми правени. Та така, след раждането и след изтичането на болничния от педиатара отидох при счетоводителката и попълних всички документи за майчинството, които тя ми даде и трябваше да предаде. И дотам , спокойна че всичко е наред времето си минаваше а аз си получавах всеки месец парите по сметката без пропуск.
 Вчера обаче ми се обади шефката ми и ми казва че старата счетоводителка е уволнена, била направила мазало и сега се обслужват от счетоводна фирма. Вупросната счетоводителка не била занесла документитте за майчинството на мен и на една колежка и ни плащала пари от фирмата един вид като заплата. В шок съм, незнам какво да правя, сега иската да ходя до работата да подам декларация за пред НОИ за втората година, но как от НОИ ще ми изплащат втора година маичинство като не сам се водила първата година майчинство. Въобще мисля , че работодателите ми много са сгафили и сега се опитват за замажат положението и да ме объркат още повече. Искам да знам как стоят точно нещата защото те не ми обясняват и не искам да ме подведът и излажат, само защото ако поискам и пусна жалба тях сега ги грозят сериозни глоби. Някой може ли да ми каже сега работодателя дали ми дължи парично обещетение и дали мога да си продължа майчинството. Много ще съм благодарна ако някой може да ми помогне и ми отговори , моля ви !

# 511
  • Стара Загора
Някой може ли да ми каже дали платения годишен отпуск се изплаща до края на годината или се запазва, защото аз съм в болнични от началото на месец май и ще ползвам болнични до края на бременността. От фирмата, в която работя искат да след като ми изтече следващия болнияен да си пусна отпуската, и след нея пак да съм си вземела болничен. Моя приятелка ми казва да не прекратявам болничните, че после ставало някакво объркване ( и тя не можа да ми обясни очно какво). Други ми казват, че работодателя трябва да ми изплати отпуската, ама в нашата фирма няма такава практика - или си я ползваш, или изгаря, не може и за др. година да я оставиш. Сега незнам какво да правя, а наближава да се явявам на ЛКК.

# 512
  • Стара Загора
Здравейте майчета, много се надявам някоя от вас да може да ми помогне, защото се чуствам в страшна безисходица. И така въпроса ми е следния- дъщеря ми е ве4е на десет месеца, работя в една известна фирма/ няма да споменавам имена/ и сам добре усигорена, всички вноски на усигоровки са ми правени. Та така, след раждането и след изтичането на болничния от педиатара отидох при счетоводителката и попълних всички документи за майчинството, които тя ми даде и трябваше да предаде. И дотам , спокойна че всичко е наред времето си минаваше а аз си получавах всеки месец парите по сметката без пропуск.
 Вчера обаче ми се обади шефката ми и ми казва че старата счетоводителка е уволнена, била направила мазало и сега се обслужват от счетоводна фирма. Вупросната счетоводителка не била занесла документитте за майчинството на мен и на една колежка и ни плащала пари от фирмата един вид като заплата. В шок съм, незнам какво да правя, сега иската да ходя до работата да подам декларация за пред НОИ за втората година, но как от НОИ ще ми изплащат втора година маичинство като не сам се водила първата година майчинство. Въобще мисля , че работодателите ми много са сгафили и сега се опитват за замажат положението и да ме объркат още повече. Искам да знам как стоят точно нещата защото те не ми обясняват и не искам да ме подведът и излажат, само защото ако поискам и пусна жалба тях сега ги грозят сериозни глоби. Някой може ли да ми каже сега работодателя дали ми дължи парично обещетение и дали мога да си продължа майчинството. Много ще съм благодарна ако някой може да ми помогне и ми отговори , моля ви !

моят съвет е да се посъветваш с близък счетоводител или най-добре направо да отидеш и да обясниш ситуацията 1 към 1 в НОИ , мисля че те най-добре ще знаят какво да правиш.

# 513
Здравейте.В момента се водя на някакъв договор от който не мога да излеза по майчинство.Септември ще подпиша друг фиктивен ТД.Въпросът ми след като го подпиша,ако изляза в болничен за около 2 месеца ще се отрази ли по някакъв начин на майчинството.
Много моля ако някой може да  ми отговори
Какъв е този "някакъв договор от който не мога да излеза по майчинство"? Имаш ли друг стаж с осигуряване за общо заболяване, бременност и раждане?  Малко ти е общ въпроса. На граждански договор ако си, то този доход няма да ти се вземе при изчисление на майчинството. Ще се вземе МРЗ. Ако те назначат фиктивно и излезеш в болнични пак ще се взима МРЗ. Така, че май няма да се отрази на майчинството.

В момента договора ми е за сезонна работа,с крайна дата приключване на сезона.От НОИ са казали,че от този договор не мога да изляза по майчинство.Имам около 5 години стаж.Питам дали по принцип болничният се отразява на майчинството.

Болничния не се отразява на майчинството. Като сума се взема доходът върху който е изчислен!  Peace

# 514
И аз имам въпросче, което май не е много-много за тази тема..... ама чак пък да отварям друга за това.... Имам дебитна карта, която ми е издадена само за да си получавам майнството по нея. Вече не получавам и не я и ползвам. Ама наскоро ми казаха, че имало такса обслужване, която ползвала или не, трябва да платя. Дали е така и всъщност мога ли да избегна този момент???
Ако някой знае, моля за помощ  Embarassed Rolling Eyes

# 515
Сигурни ли сте че болничен по време на бременност,после не се  отразя на майчинските ?Ако е така е най-добре да си излезем болничен /изплащат ти 80%/и после пак си взимая майчинските /90%/....така ли ?

# 516
  • Wolwedans
И аз имам въпросче, което май не е много-много за тази тема..... ама чак пък да отварям друга за това.... Имам дебитна карта, която ми е издадена само за да си получавам майнството по нея. Вече не получавам и не я и ползвам. Ама наскоро ми казаха, че имало такса обслужване, която ползвала или не, трябва да платя. Дали е така и всъщност мога ли да избегна този момент???
Ако някой знае, моля за помощ  Embarassed Rolling Eyes
Да така е при повечето банки има такса за обслужване на сметката и картите, трябвало е да закриеш сметката след като вече не ти е била необходима

# 517
  • Пловдив
Сигурни ли сте че болничен по време на бременност,после не се  отразя на майчинските ?Ако е така е най-добре да си излезем болничен /изплащат ти 80%/и после пак си взимая майчинските /90%/....така ли ?

да,сигурни сме Wink
ако 6 м преди първия ти болничен си била осиг на една и съща сума,няма да има отражение на обезщетението ти

ailan ,ако си вземеш отпуската и след това болничен няма какво да се обърка.отпуска се плаща,без реално да се ползва,само ако се пракратява ТД.Това с изгарянето на отпуската също не е редно.ако се притесняваш си вземи отпуската и след това пак болничен-няма да имаш проблеми

smehuranka7 ,да ти занесат сега документите-ще си получиш всички обезщетения накуп.но за тях ще има санкции,което си е нормално

Последна редакция: ср, 14 юли 2010, 21:48 от Elfita

# 518
Благодаря много за отговора.

# 519
  • София-България, Израел - където си поискам
...............................................................

ти не си виновна сза случилото се.Фирмата е тази ,която трябва да ходи в НОИ и да се разправя  за документите.Моят съвет е на този етап ,докато не  получиш парите от НОИ да не връщаш нищо на фирмата.Ти нямаш вина за случилото си. Можеш да се консултираш и с юрист за твое спокойствие. Единственото,което можеш да направиш е да попълниш декларациите за втората година майчинство. Не би трябвало да има проблем да го получаваш.

# 520
Ами това е мн добре,но в моя случай може и да не стане....нали?Т.Е 12те ми месеца са декември09/ноември10.....въпростния декември съм огигурена на 290,януари на 165лв,от февруари до юни бях на борсата и сега от юли се назначих на 1100лв до декември,какво би станало ако изляза болничен напр.от август или няма смисъл според вас?

# 521
  • Пловдив
Ами това е мн добре,но в моя случай може и да не стане....нали?Т.Е 12те ми месеца са декември09/ноември10.....въпростния декември съм огигурена на 290,януари на 165лв,от февруари до юни бях на борсата и сега от юли се назначих на 1100лв до декември,какво би станало ако изляза болничен напр.от август или няма смисъл според вас?

6 те месеци преди болничния ти не си на 1100 лв и затова ако излезеш в болничен няма да се получи заплануваното обезщетение чрез осигуровката от 1100 лв
докато си в болничен няма да се осигуряваш на 1100 лв затова за теб е добре да се водиш на работа докрая

# 522

Здравейте!

И аз имам към вас един въпрос, който е леко встрани от темата...

Казусът е следният:
 Нали майките на деца до 3г. могат да бъдат съкращавани, след като се вземе разрешение от инспекцията по труда? Какво следва, ако съкращението се извърши без това разрешение? На какво основание ИТ дава, или отказва такова?
Майката няма нищо против, за нея също съкр. е по-изгодно от напускане по вз.съгласие. Причината за съкр. е "намаляване обема на работа".
Благодаря предварително за отговорите ви!

# 523
# 524
Здравейте майчета!Моля за малко помощ.. Praynig

Вече изтекоха 410-те дни и съм на 240лв.майчинство.Имам пререкания с шефката(искаше да ме уволнява щом разбра че съм бременна,а наскоро и пратих и проверка от НАП за забавяне на документи).Та въпроса ми е ако напусна сега по собствено желание ще получа ли някакво обещетение или ще ми изплатят само неползваните отпуски? Знам,че до навършване на 3г. не могат да ме пипнат без Инспектората по труда,но как да се върна на работа при тази никаквица и то ще е една работа..?! Close

Общи условия

Активация на акаунт