Майчинството счетоводно - 31

• 35 785
  • 752
  •   1
Отговори
# 735
Elfita благодаря ти много за отговора  bouquet  Четох също че майчинството през първата година е 90 % от осигурителния доход / в моя случай както си ми писала декември 09 - ноември 10/ Как се изчислява обаче този осигурителен доход,защото в моя фиш от работата такова нещо не виждам Sad

# 736
  • София-Младост
Здравейте, мами. Имам следния въпрос:
В момента съм по майчинство. Малката тръгва на ясла от Септември. Аз ще започна работа на друго място. При напускането ми от сегашната работа (прекрътяването на трудовия договор), за тези 2 години имам да вземам годишен отпуск 22работни дни/ година по КТ нали? След като през тези 2год. намам работни дни във фирмата, може ли да кажат, че няма да ми ги изплатят...и как се процедира в такава ситуация?
Отказваш да разпишеш заповедта , ако там не пише, че ще ти изплатят полагаемите се неизползвани дни отпуск. това , че не си работила не е от значение в случая. За 1 календарна г. ти се полагат 20р.дни отпуск, ако не е уговорено друго.

# 737
Здравейте,
Имам следното питане.
Досега работех във фирма ,където съм осигурявана на 280лв.
Този месец прекъснахме трудовите си взаимоотношения,поради намаляване обема на работа.И разбрах, че съм бременна. Party
Сега ще помоля да ме върната на работа ,като ме осигуряват на по-висока заплата -на 500лв,като аз ще покривам вноските над тези за 280лв.
Може ли да ми кажете ,ако след 2-3 месеца изляза в болничен,какво обезщетение ще получавам?Ако 7 месеца преди раждането съм в болничен,на каква база се изчислява майчинството-болничните или заплатата на която съм осигурявана преди да изляза в болничен.
Ако 9 мес съм осигурявана на 500лв и 3 на 280лв,какво майчинство се очертава да получавам през първата година.
Извинете ме ако,питам за вече обяснени неща.
Благодаря ви предварително.

Последна редакция: вт, 27 юли 2010, 20:00 от mar4ela

# 738
Благодаря ти, Ала-Бала. Ще се възползвам от съвета ти.....макар,че се надявам да не се стигне до там.

# 739
  • Пловдив
Elfita благодаря ти много за отговора  bouquet  Четох също че майчинството през първата година е 90 % от осигурителния доход / в моя случай както си ми писала декември 09 - ноември 10/ Как се изчислява обаче този осигурителен доход,защото в моя фиш от работата такова нещо не виждам Sad

във фиша трябва да имаш бруто възнаграждение
обезщетението ще ти е чистата заплата,която взимаш сега

mar4ela ,ако ще излизаш в болничен се обезмисля вдигането на осигуровките ти.Защото докато си в болничен няма да те осигуряват на 500 лв.Направи 6 м на 500 лв и тогава излез в болничен/обезщетението ще е 320 лв,но грубо казано,защото не посочваш кога излизаш в 45 дневен и го карам на око/.Или си остани на 280 лв и веднага излез в болничен докрая- в този случай обезщетението ще ти е 240 лв,а болничните около 220 лв

# 740
Elfita,Благодаря ти за бързия отговор.
В момента още съм в еуфория и много неща не съм ги обмислила напълно. Embarassed
Надявам се да ме извините ако понякога задавам тъпи въпроси. Blush
Но преди 4г. като излязох за първи път в майчинство,нямаше толкова неща за смятане. Simple Smile
Засега реших,че ако ме осигуряват на по висока заплата няма да излизам в болничен.Утре ще поговоря с работодателите ми на каква заплата ще се съгласят да ме осигуряват.
Терминът ми е на 7 април.(Това ще е подарък за рожденият ми ден-родена съм на 06.04 Heart Eyes)

# 741
  • Пловдив
mar4ela ,като уточните на колко ще те осигуряват,пиши пак-като споменеш на колко пари си била преди и кога ти започва 45 дневния болничен.Така ще сметнем какво обезщетение ще ти се получи

# 742
Елфина кажи мила,ако в четвъртък не ми преведат парите за месец  юни,от тогава ми започва майчинството,трябва ли да се обаждам в НОИ или просто да чакам следващия месец!???  bouquet

# 743
  • Русе
Здравейте! Извинявам се предварително, ако въпросът ми е бил задаван вече, но не можах да изчета всичко. Дъщеря ми започва ясла от 20.09 и няма да е навършила 2г. Знам, че трябва да се върна на работа и да ми спрат майчинството. Въпросът ми е: Какъв е срокът за връщане на работа след приемане на детето на ясла? Трябва ли да е на същия ден / т.е. 20.09/ или има някакъв гратисен период / 3 дни, 7 дни, и т.н./? Благодаря предварително!

няма гратисен период-връщаш се от деня,в който детето тръгва на ясла.за адаптационния период си пусни платен отпуск
до 2 г на детето ще взимаш +120 лв-попълни прил 4 и  го дай на счети

Благодаря!   bouquet

# 744
  • София-Младост
Елфина кажи мила,ако в четвъртък не ми преведат парите за месец  юни,от тогава ми започва майчинството,трябва ли да се обаждам в НОИ или просто да чакам следващия месец!???  bouquet
Провери си първо с код-а в сайта им дали с документите всичко е наред Simple Smile

# 745
Момичета, имам въпроси, свързани с попълването на прил 12.
Посочен е следния текст
Във връзка с изплащане на ...
(парично обезщетение за временна неработоспособност, трудоустрояване, бременност и раждане по болничен лист, бременност  и раждане по заявление-декларация, отглеждане на малко дете и помощи от ДОО)
С настоящата ДЕКЛАРИРАМ за настъпване на следните обстоятелства:

1. ..., считано от ..........................20... г.
2. ..., считано от ..........................20... г.
3. ..., считано от ..........................20... г.
4. ..., считано от ..........................20... г.
5. ..., считано от ..........................20... г.

При мен обстоятелството е, че се връщам на работа от 1 септември. Как да го формулирам ?
Искат и да приложа документи - предполагам, че е заповедта от директора, нали?

И още
От ...
(име, презиме и фамилия на лицето)
ЕГН / ЛНЧ ............................................................,
адрес за кореспонденция ...
...
(град/село, ПК, община, област, улица, №, ж.к., бл., ет., ап.,)
телефон, мобилен телефон, електронен адрес в интернет..............................…………………………..
………………………………………………………………………………………………………………. осигурен при осигурител / като самоосигуряващо се лице ......................................................................
...
(наименование на осигурителя / посочване на дейността като самоосигуряващо се лице)
ЕИК ..........................................................

ЕИК попълвам само, ако се самоосигурявам или и ако съм на трудов договор и това е ЕИК на работодателя?

Извинявам се за дългия пост! Благодаря!

# 746
Момичета, имам въпроси, свързани с попълването на прил 12.
Посочен е следния текст
Във връзка с изплащане на ...
(парично обезщетение за временна неработоспособност, трудоустрояване, бременност и раждане по болничен лист, бременност  и раждане по заявление-декларация, отглеждане на малко дете и помощи от ДОО)
С настоящата ДЕКЛАРИРАМ за настъпване на следните обстоятелства:

1. прекратяване на отпуск по чл. 164 от КТ и започване на работа, считано от 01.09.2010г.
2. ..., считано от ..........................20... г.
3. ..., считано от ..........................20... г.
4. ..., считано от ..........................20... г.
5. ..., считано от ..........................20... г.

При мен обстоятелството е, че се връщам на работа от 1 септември. Как да го формулирам ?
Искат и да приложа документи - предполагам, че е заповедта от директора, нали?копие от молбата и заповедта за прекратяване на отпуска, а може и нищо

И още
От ...
(име, презиме и фамилия на лицето)
ЕГН / ЛНЧ ............................................................,
адрес за кореспонденция ...
...
(град/село, ПК, община, област, улица, №, ж.к., бл., ет., ап.,)
телефон, мобилен телефон, електронен адрес в интернет..............................…………………………..
………………………………………………………………………………………………………………. осигурен при осигурител / като самоосигуряващо се лице ......................................................................
...
(наименование на осигурителя / посочване на дейността като самоосигуряващо се лице)
ЕИК ..........................................................

ЕИК попълвам само, ако се самоосигурявам или и ако съм на трудов договор и това е ЕИК на работодателя?

Извинявам се за дългия пост! Благодаря!

# 747
Какви документи са нужни за прехвърляне на майчинство от бащата на майката след изтичане на 410 дни?
Бащата трябвали да подава някакви документи след като му изтича отпуската по майчинството от 6 месец до 410 дни към работодател или НОИ?

Последна редакция: ср, 28 юли 2010, 10:25 от Zvezditza Uranova

# 748
Здравейте момичета!
Бременна съм с близнаци и ще раждам секцио така каза д-ра.Въпроса ми е тези 45 дни преди раждането до коя  датата ги дават до термина който ти е определен или до датата на плановото секцио.И колко дни преди термина се прави секцио на близнаци.

# 749
  • Пловдив
Здравейте момичета!
Бременна съм с близнаци и ще раждам секцио така каза д-ра.Въпроса ми е тези 45 дни преди раждането до коя  датата ги дават до термина който ти е определен или до датата на плановото секцио.И колко дни преди термина се прави секцио на близнаци.

45 дневния се дава според термина ти
ще ти направят секциото по-рано и дните,които губиш ще ти ги даде педиатъра с третия болничен
колко по-рано ще е секциото ще ти каже лекарят-според състоянието на бебетата

Общи условия

Активация на акаунт